Overgewicht berekenen

bereken overgewichtBen jij bang dat je last hebt van overgewicht? Het kan geen kwaad om regelmatig te berekenen of je overgewicht hebt. Je overgewicht berekenen doe je aan de hand van een BMI calculator. Wat houdt overgewicht precies in en hoe kun je overgewicht berekenen? In dit artikel aandacht voor deze punten.

Overgewicht berekenen

De Body Mass Index (BMI) vertelt ons hoe gezond we zijn. Bij de BMI berekening wordt gekeken in hoeverre je lengte past bij je gewicht en leeftijd. Wanneer je bijvoorbeeld 2 meter lang bent is een gewicht van 90 kilo niet ongezond, maar wanneer je slechts 1 meter 50 bent is dat al heel anders. Je overgewicht berekenen kan je helpen om gezond te blijven. Als blijkt dat je overgewicht, of zelfs obesitas hebt, kun je aan de slag met afvallen of een huisarts opzoeken.

Overgewicht en obesitas

Er is een verschil tussen overgewicht en obesitas, wat duidelijk wordt gemaakt met de BMI berekening. Een BMI van 25 tot 30 betekent dat je overgewicht hebt. Een BMI van 30 tot 35 betekent obesitas en een BMI van 35 of hoger betekent extreme obesitas (en dus een extreem verhoogd risico op gezondheidsproblemen). De meeste mensen in Nederland hebben te maken met overgewicht. Dat komt onder meer door de welvaart waarin we lenen. We hebben veel geld en er is veel lekker eten. Bovendien is de verleiding groot om een ontevreden gevoel (zoals stress en eenzaamheid) van ons af te eten.

BMI calculator

Om je BMI te berekenen gebruik je dus onze BMI calculator. Hieronder kun je lezen wat de uitslag van die BMI test kan zijn. Heb je overgewicht of heb je een gezond gewicht?

  • een BMI onder de 18,5 betekent ondergewicht
  • een BMI tussen 18,5 tot 25 betekent een gezond gewicht
  • een BMI tussen de 25 en 30 betekent overgewicht
  • een BMI tussen de 30 en 35 betekent obesitas
  • een BMI van 35 of hoger betekent extreme obesitas

Overgewicht, wat nu?

Heb je overgewicht? In dat geval is het goed om af te vallen. Overgewicht kan zorgen voor gezondheidsrisico’s, zoals vernauwde aderen, hartfalen en hartkloppingen en een slechte conditie. Je kunt zelf beginnen met afvallen door de richtlijnen te volgen op onze blog of door een van de meest gekozen diëten te starten. Op die manier werk je zelf naar een gezonder gewicht toe, waardoor je je weer beter zult voelen.

Obesitas, wat nu?

Zwaarlijvigheid, oftewel obesitas, zorgt voor een verhoogde kans op risico’s met betrekking tot je gezondheid. Naast een slechte conditie, zul je kortademig zijn en zal je lichaam harder moeten werken om je te laten functioneren. Dat zorgt er niet alleen voor dat je hartproblemen krijgt, je zult je ook sneller depressief gaan voelen. Daarmee raak je in een negatieve spiraal, want je zult meer gaan eten om je lekker te voelen en juist alleen maar dikker worden. Je kunt obesitas te lijf gaan door een goed dieet uit te zoeken en te beginnen met afvallen, maar je kunt ook de hulp inschakelen van een gewichtsconsulent of de huisarts.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.