Crash dieet volgen? Lees dit eerst!

Crash dieet is een overkoepelende term die wordt gebruikt om een groep diëten mee aan te duiden die het volgende gemeen hebben: heel snel afvallen in heel korte tijd. Op Dieetkompas.nl zijn we geen voorstander van het volgen van een crash dieet. Onze gedachtegang zullen we in dit artikel toelichten. Ook worden in dit artikel de meest gebruikte crash diëten genoemd en alternatieven aangereikt. Tot slot vind je een alternatief waarmee je wel in vrij beperkte tijd tot blijvende resultaten kunt komen.

Wat is een crash dieet?

Een crash dieet heeft tot doel om je in heel korte tijd heel veel te laten afvallen. Een crash dieet herken je aan de grote hoeveelheid kilo’s die je in korte tijd kan verliezen, zoals 15 kilo per week, 20 kilo per maand of 2 kilo per dag. De woorden ‘snel’ en ‘makkelijk’ zijn ook typerend voor het crash dieet. Mensen die een crash dieet volgen zijn vaak niet op de hoogte van de risico’s en hebben maar één doel voor ogen: heel snel afvallen.

Een crash dieet doet een aantal zaken:

  • Het beperken van de calorieën die je binnen krijgt
  • Een aanspraak (pogen te) doen op de vetreserves
  • Het laat je ongezond eten en drinken

 

Beperken van de calorieën

Een crash dieet beperkt de inname van calorieën aanzienlijk. Waar een mens er gemiddeld 2.000 tot 2.500 per dag nodig heeft, wordt dat aantal bij een crash dieet vaak gehalveerd. Soms blijft er zelfs nog minder over. Het idee is dat je hierdoor meer energie uit overige bronnen, waaronder opgeslagen vet, moet halen. Zodoende zou je afvallen. De waarheid is dat je lichaam spiermassa gaat verbranden om aan energie te komen.

 

Vetreserves

Het idee van een crash dieet is dat je geen energie meer binnenkrijgt en je lichaam dus een aanspraak moet doen op de vetreserves. Je lichaam heeft immers energie nodig om te kunnen functioneren. Die aanspraak gebeurt inderdaad, maar niet zoals het zou moeten. Je verliest wel wat vet, maar je verliest in het begin vooral veel vocht. Daardoor lijkt het alsof je je doel aan het bereiken bent, maar eigenlijk vertoon je uitdrogingsverschijnselen. En daarnaast verdwijnt in rap tempo spiermassa.

 

Ongezond

Een crash dieet is om die reden erg ongezond. Enerzijds krijg je nauwelijks voedingsstoffen binnen (denk aan koolhydraten, eiwitten en vetten, maar ook aan vitaminen, mineralen, vezels, calcium en magnesium) en anderzijds verdwijnt je spiermassa en wordt je vochtgehalte vermindert. Je zal snel tekenen vertonen van een verminderde weerbaarheid, je geprikkeld en opgelaten voelen. Mensen die te lang een crash dieet volgen kunnen zelfs depressieve klachten vertonen. Aangezien je je doel niet zal behalen, bestaat de kans dat je in een negatieve vicieuze cirkel terecht komt.

Het mag duidelijk: Een gezond gewicht ga je met een crash dieet zeker niet verkrijgen.

Ongezond crash dieet

Voorbeelden van het crash dieet

Zoals gezegd is de term ‘crash dieet’ bedoeld als overkoepelend begrip voor talloze diëten die tot doel hebben om je snel te laten afvallen. Op Dieetkompas.nl zijn de nodige crash diëten al besproken. Hieronder benoemen we nog kort enkele van de bekendste crash diëten.

 

Het 3 dagen dieet en het 10 dagen dieet

Voor deze diëten gebruik je dieetschema’s die je toestaan om 3 dagen streng op dieet te gaan (3 dagen dieet), om de overige 4 dagen normaal te eten. Het 10 dagen dieet lijkt daar sterk op, maar heeft dan een schema voor 10 dagen. Het 3 dagen dieet wordt ook wel vergeleken met het militaire dieet.

 

Het yoghurt dieet

Een yoghurt dieet staat je toe om alleen maar magere yoghurt te eten met wat toevoegingen, zoals gedroogde vruchten, chiazaad, lijnzaad of haverzemelen. Het idee is dat je wel een verzadigd gevoel ervaart (je krijgt immers eiwitten binnen), maar niet aankomt.

Met het yoghurt dieet krijg je echter veel te weinig voedingsstoffen binnen om optimaal te kunnen functioneren.

 

Het ziekenhuisdieet

Een streng crash dieet dat we eerder uitvoerig bespraken. Het ziekenhuisdieet halveert de hoeveelheid calorieën die je op een dag mag volgen en is het meest ongezonde crash dieet dat we kennen. De ervaringen op de lange termijn met het ziekenhuisdieet zijn negatief.

 

Het soepdieet

Een soepdieet lijkt op een yoghurt dieet, maar in plaats van yoghurt dient (magere) soep als de basis. Hier kun je groenten en af en toe wat mager vlees of vis aan toevoegen. De hoeveelheid calorieën die je met een soepdieet binnenkrijgt is zo laag dat je er heel snel mee kunt afvallen. Gezond is het in ieder geval niet.

 

Cambridge dieet

Ook het bekende Cambridge dieet is in de ogen van Dieetkompas een crash dieet. Het dieet heeft tot doel om snel af te kunnen vallen en schrapt hele voedingsbronnen uit de maaltijden. Sterker nog: maaltijden worden vervangen door shakes. Mensen leren niet om op een gezonde wijze met voeding om te gaan, waardoor een jojo-effect vaak het gevolg is.

Overige crash diëten

De diëten die hierboven werden beschreven vormen nog maar het topje van de ijsberg. De lijst aan crash diëten is erg lang. De meeste diëten lijken erg op elkaar en hebben zeker overlap. Denk aan het waterdieet (waarbij water je basis is), het (bloed)sinaasappeldieet en het komkommerdieet.

 

Fabels over het crash diëten

Wij zijn geen voorstander van het crash dieet. We hopen dan ook dat we je met dit artikel kunnen overtuigen om een ander gezond dieet uit te zoeken of te kiezen voor een andere manier van afvallen. Er zijn veel fabels over crash diëten die de ronde doen en die veel mensen overtuigen om het juist wél te gaan volgen. Die fabels sommen we hieronder op:

 

Met het crash dieet verbrand je veel vet

Het klopt dat je met een crash dieet veel afvalt, maar geen vet. Je verliest in eerste instantie een paar kilo aan vocht. Daarna wordt ook nog je spiermassa aangetast (spieren wegen zwaarder dan vet en dat merk je dus ook op de weegschaal). Je verbrandt wel vet, maar het is in verhouding veel te weinig.

 

Het crash dieet zorgt voor een blijvend effect

Dat is zeker niet waar. Een crash dieet laat je in korte tijd veel gewicht verliezen doordat je ongezond eet en drinkt. Het is niet gek dat je afvalt. Zodra je stopt, kom je net zo hard weer aan. Er zijn veel mensen die juist dikker worden nadat ze een crash dieet hebben gebruikt, omdat ze het idee hebben dat ze veel meer kunnen eten. Je kunt het crash dieet vergelijken met een stevige griep: je valt af doordat je weinig eet, maar zodra je beter bent, kom je weer aan.

Afvallen en weer aankomen met een crash dieet

Na een paar dagen voel je je goed als je een crash dieet volgt

De eerste dagen voel je je vaak futloos en moe met een crash dieet. Daarbij heb je last van een aanhoudend gevoel van honger. Het fabeltje is dat je dit na een paar dagen niet meer ervaart. Het knagende hongergevoel zal niet verdwijnen, je leert er hooguit mee leven. Daarnaast word je met de dag futlozer en kun je zelfs depressief raken.

 

Het crash dieet is even doorbijten, maar verder niet schadelijk

Een crash dieet kan zeker schadelijk zijn. Je doet je lichaam namelijk tekort. Het heeft niet voor niets diverse bouwstoffen nodig! Je lichaam kan dan ook wisselend reageren op het volgen van een crash dieet. Zo zijn er mensen die haaruitval hebben, mensen die depressief worden en mensen die ziek, misselijk en verkouden worden.

Het lichaam kan wisselend reageren, maar zal nooit positief reageren op het volgen van een crash dieet. Lees ook op Gezondheidsnet.nl over het crash dieet en de gevolgen.

 

Snel afvallen zonder crash dieet?

Mensen die een crash dieet volgen hebben vaak tot doel: snel afvallen. Een crash dieet is niet gezond. Het tast je lichaam en je geest aan. Je wordt moe, soms zelfs depressief, hebt weinig energie meer en verliest je weerstand.

Is er een manier van snel afvallen zonder crash dieet te hoeven volgen?

Er is geen snellere manier dan een crash dieet. Die kilo’s vliegen eraf (maar onthoud: veel spiermassa en vocht!) en er is geen dieet dat dit evenaart.

Wel zijn er diëten die in de buurt komen van een crash dieet, maar verantwoord en gezond zijn. Het zijn goed doordachte diëten, zoals het eiwitdieet. Met een eiwitdieet val je gezond en snel af, tot wel 3 of 4 kilo per week. Hoewel het zo snel gaat als een crash dieet en het langer zal duren voor je een streefgewicht bereikt hebt, is het effect wel blijvend.

Ter illustratie onderstaande grafiek. Dit laat het verschil zien tussen iemand die een crash dieet volgt en iemand die met het eiwitdieet afvalt.

Crash dieet en eiwitdieet vergelijken

De grafiek laat het duidelijk zien. De persoon die het eiwitdieet ging volgen woog 96 kilo en viel eigenlijk alleen maar af. Deze persoon viel in de eerste 6 weken geleidelijk aan af, toen even niet meer en vervolgens, in week 9 en 10 werd het streefgewicht van 70 kilo bereikt en vastgehouden.

De persoon die het crash dieet volgde woog 86 kilo en had als streefgewicht ook 70 kilo. Dit werd al na 3 weken bereikt (16 kilo in 3 weken), maar het vasthouden van dat gewicht verliep schommelend van week 4 tot en met week 8. Daarna werd de hoop opgegeven en kwam de persoon in kwestie weer aan.

Lees meer over het eiwitdieet.

 

Afvallen zonder dieet

Een eiwitdieet kan veel helpen bij het afvallen. Het is echter niet gratis. Er zijn genoeg manieren om af te vallen zonder dat je een dieet hoeft te kopen. Denk aan een koolhydraatarm dieet. Hierbij zoek je uit hoeveel koolhydraten je op een dag eet en hoeveel je er zou kunnen minderen.

De gedachte hierachter wordt uitgelegd in ons artikel over het koolhydraatarm dieet.

Koolhydraatarme recepten zijn er genoeg te vinden. Op internet, op onze website en in diverse fora staat het er vol mee. Wil je liever afvallen aan de hand van professioneel samengestelde koolhydraatarme recepten en heb je wat budget voor over? Dan raden we het boek de Afslank Receptenbijbel aan. Hierin staan richtlijnen om middels je voedingspatroon af te vallen en tevens vind je er vele recepten in.

Lees de review van de Afslank Receptenbijbel

 

Conclusie

Een crash dieet lijkt voor velen de makkelijke oplossing. Het is een manier die je in staat stelt om op korte termijn veel gewicht te verliezen. Expliciet “gewicht” en niet “vet”, want behalve een beetje vet verdwijnen vocht en spiermassa. Een crash dieet zal je geen goed gevoel geven. Je wordt er moe en futloos van.

Beter kun je kiezen voor een eiwitdieet. De grafiek laat zien wat een eiwitdieet doet tegenover een crash dieet. Heb je geen zin in een eiwitdieet? Probeer dan op je koolhydrateninname te letten. Op die manier is het ook mogelijk om al veel gewicht te verliezen.

Crash dieet is een term die wordt gebruikt om een groep diëten aan te duiden die je helpen bij snel afvallen. Maar eigenlijk is een crash dieet heel ongezond.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.