Als je veel kilo’s af wil vallen, zul je naast een aanpassing in je eetpatroon, ook veel moeten gaan bewegen. Beweging zal ervoor zorgen dat je spijsvertering wordt gestimuleerd en je energie (waaronder vetten en calorieën) zult verbranden. Bewegen kan het er bovendien een stuk leuker op maken.

Rustig aan

Veel mensen die afvallen hebben de neiging om heel rigoureus aan het werk te gaan. Van de ene op de andere dag fietsen ze, lopen ze hard en laten ze allerlei vette snacks achterwege. Onze tip: doe het niet. Afvallen en bewegen hoor je rustig aan op te bouwen. Begin met het vormgeven van je dieet en pas als dat bevalt, kun je langzaamaan gaan bewegen.

Kleine stapjes

Bewegen kun je het beste integreren door kleine stapjes te nemen. Begin met een flinke wandeling, breid die steeds verder uit en ga dan stukjes joggen en hardlopen. Overdrijf het niet, want – zeker als je het nog nooit eerder gedaan hebt – is de kans op een blessure heel erg groot. Wanneer je eenmaal geblesseerd bent, zal het afvallen een stuk moeilijker worden.

Sporten of bewegen

Sporten en bewegen hebben natuurlijk met elkaar te maken, maar zijn zeker niet hetzelfde. Bewegen is voldoende om af te kunnen vallen. Sporten zal het echter nog meer stimuleren, mits het op verantwoorde wijze gebeurt. Wanneer je iedere dag als een gek door de sportschool gaat, zal het minder effect hebben dan wanneer je dagelijks een flinke wandeling maakt. Je lichaam moet zich namelijk fijn voelen bij wat je doet. Zodra je je lichaam overwerkt, zal het zich tegen je gaan keren. Afvallen wordt daardoor een stuk lastiger.

Advies

Ook bij sporten en bewegen om het afvallen te stimuleren raden we je aan om advies te vragen bij een huisarts of een diëtist. Ook in de sportschool kun je voor advies terecht. Ze kunnen je er bijvoorbeeld helpen om een sportprogramma op maat te maken. Als je aangeeft dat het je doel is om kilo’s te verliezen, zullen ze daar zeker mogelijkheden voor hebben.