5 snelle koolhydraatarme recepten voor drukke mensen

Zijn er ook koolhydraatarme ontbijt- en lunchrecepten die minder voorbereiding vragen? Makkelijke recepten, zeg maar, om mee te nemen naar kantoor. Want als je om 6.30 uur in de auto moet stappen heb je geen zin om daarvoor nog uitgebreid te gaan klutsen en mixen?

Een bericht van deze strekking stuurde Leideke Steur ons onlangs.

Vraag over snelle koolhydraatarfme recepten

En ze heeft natuurlijk groot gelijk. Want de meeste recepten op de website, maar ook de meeste recepten in kookboeken, vergen toch de nodige voorbereiding. Om die reden hebben we hierbij een lijst samengesteld van 5 koolhydraatarme gerechten die kantoorvriendelijk zijn.

 

We maken onderscheid in twee categorieën, namelijk:

  • Recepten die je in een handomdraai zelf in elkaar zet (kosten de tijd dat je een eitje moet koken, prima voor bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg);
  • Recepten die je van tevoren eenmaal maakt, maar waar je meerdere dagen profijt van hebt.

 

Koolhydraatarme onbtijt- en lunchrecepten die je ’s ochtends vroeg kunt bereiden

Het is even zoeken geweest, want in onze kookboeken staan ook voornamelijk recepten waarbij je ’s ochtends moet grillen, bakken en zelfs fonduen. Maar met een beetje creativiteit hebben we zelf 3  recepten bedacht die je zowel voor je lunch als je ontbijt kunt nuttigen. Je moet wel van tevoren de juiste ingrediënten in huis hebben, dus noteer dat voor de boodschappen!

We behandelen de volgende drie recepten:

  • Griekse yoghurt met noten en zaden
  • Koolhydraatarme mueseli
  • Smoothie van rode bieten

 

Griekse yoghurt met noten en zaden

Griekse yoghurt is een koolhydraatarme basis waar je je vingers bij af kunt likken. Het is een zeer gezond zuivelproduct en kan prima elke ochtend genuttigd worden bij het starten van de dag.

Voor deze Griekse yoghurt met noten en zaden heb je (bij voorkeur) het volgende nodig:

  • Ca 100 gram Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels ongezouten noten en zaden (naar smaak: je kunt hier eindeloos in variëren)
  • 1 eetlepel chia-zaad (niet noodzakelijk, maar geeft wel veel energie)

 

Bereiding:

Doe de 100 gram Griekse yoghurt in een bakje en roer hier de 2 eetlepels ongezouten noten en zaden doorheen. Voeg tot slot 1 eetlepel chia-zaad toe.

Ter variatie kun je ook (ingevroren) fruit door de yoghurt heen roeren. In dat geval neem je het mee naar kantoor. Tegen de tijd dat je wil lunchen is het fruit dan wel ontdooit. Fruit geeft hierbij de gelegenheid om eindeloos te variëren, waardoor je elke dag van de week toch een ander gerecht hebt.

 

Koolhydraatarme muesli

De muesli die je normaal uit pak haalt, zit boordevol koolhydraten en staat dan ook niet bovenaan in de lijst met koolhydraatarme producten. Maar je kunt in een handomdraai zelf koolhydraatarme muesli maken, mits je over de juiste ingrediënten beschikt. Je hebt de volgende producten nodig:

  • 1/2 eetlepel pompoenzaad
  • 1/2 eetlepel zonnebloempitten
  • 1 1/2 eetlepels amandelschaafsel
  • Ca 30 gram cashewnoten
  • Ca 15 gram havervlokken
  • 1/2 geraspte moesappel

(Wanneer je niet over al deze zaden en pitten kunt beschikken, kun je best variëren. Neem bijvoorbeeld 1 eetlepel zonnebloempitten in plaats van het pompoenzaad.)

 

Bereiding:

Rooster de pitten, het zaad en de noten (fijn gehakt) gedurende 1 tot 2 minuten op een middelhoog vuur tot ze goudbruin en geroosterd zijn. Laat ze vervolgens afkoelen.

Roer de havervlokken door deze mix en schenk het in een kommetje. Doe hier de geraspte appel overheen.

Noot: Geen tijd voor de geraspte appel? Laat die dan lekker zitten! Je kunt ook kiezen voor ingevroren fruit zoals framboos. Die geven een wat zoetere, zuurdere smaak aan de muesli. Denk er dan wel aan dat het fruit moet ontdooien!

 

Smoothie van rode bieten

Misschien een beetje makkelijk van ons om hier nog een recept van smoothies neer te zetten, want het is inderdaad een heel makkelijk ontbijtrecept. Je gooit wat ingrediënten in de blender en bent in een paar minuten klaar. Desnoods drink je de smoothie onderweg naar je werk op!

Maar dit recept is wel heel erg lekker en zowel ontbijt- als lunchvriendelijk. Er zitten veel mineralen, vitaminen en vezels in. Je krijgt dus heel veel energie van deze originele, lekkere smoothie.

Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 rode biet (avond van tevoren voorkoken!)
  • Een halve komkommer
  • Een handjevol verse spinazie (rauw)
  • 1 Citroen
  • Handjevol fruit uit de vriezer of vanaf de schaal

 

Bereiding:

Het bereiden van een smoothie komt er op neer dat je alle ingrediënten in de blender doet. Laat de blender alle ingrediënten goed vermalen en voeg vervolgens net zoveel water toe als nodig is om de smoothie goed vloeibaar te maken.

In het begin kan het maken van een smoothie toch wat tijd kosten. Maar naarmate je dit dagelijks doet of een paar keer per week, maak je ze echt in een handomdraai. En wees gewaarschuwd, je zal er verslaafd aan raken!

 

Noot: Smoothies werken altijd. Als ontbijt, als lunch of gewoon als tussendoortje. Het voordeel van groene smoothies is dat ze je van heel veel energie voorzien en dat je in 1 drankje de dagelijkse behoefte groenten en fruit binnen kunt krijgen. Omdat je de producten rauw nuttigt en niet kookt, profiteer je nog meer van de voordelen! Wil jij meer ontbijt- of lunchrecepten voor groene smoothies? Neem dan een kijkje bij de Groene Smoothie Challenge en ga de uitdaging aan!

 

Koolhydraatarme recepten voor op de langere termijn

Er zijn ook recepten die je eenmalig maakt en waar je bijvoorbeeld een hele week van kunt genieten. We hebben er twee voor je, namelijk:

  • Koolhydraatarme ontbijtcake
  • Chocolade ontbijtpannenkoek

 

Koolhydraatarme ontbijtcake

Het voordeel van een ontbijtcake is dat je die eenmalig bereid en dat je er vervolgens meerdere dagen profijt van kan hebben. Bijvoorbeeld een plakje voor je ontbijt én voor je lunch. Of gewoon delen met anderen.

Dit recept voorziet in een ontbijtcake voor één week (5 werkdagen). Hoe dik je de plakjes snijdt, bepaal je dus vooral zelf!

Je hebt nodig:

  • 2 eieren
  • 2 bananen
  • 50 gram pecannoten
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 gram havermout
  • 70 gram amandelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Kokossnippers (voor de smaak)

 

Bereiding:

Zet de oven alvast aan op 200 graden. Prak de bananen met een vork goed fijn en meng ze in een schaal met de havermout, het amandelmeel, de eieren en het kaneel. Doe ook het bakpoeder hier bij. Er zal een beslag ontstaan.

Hak de pecannoten in grove stukken en voeg ze met de kokossnippers toe aan het beslag. Houd je niet van kokos? Laat ze er dan gerust uit.

Vet een bakvorm goed in en doe hier het beslag in. Zet de cake gedurende een half uur tot 40 minuten in de oven. Houd de cake de laatste 10 minuten goed in de gaten.

 

Koolhydraatarme pannenkoek met chocolade

De basis van een gezonde ontbijtpannenkoek wordt steeds bekender. Het voordeel van rauwe cacao is dat dit een sterke antioxidant is met veel magnesium. Chocolade ongezond? Niet als je het zo puur en rauw eet.

Voor 1 pannenkoek heb je nodig:

  • 1 banaan
  • 2 eeieren
  • Een halve eetlepel cacaopoeder (rauw)
  • Een halve eetlepel kokosrasp
  • 2 eetlepels havermout

Aangezien dit voor 1 dag is, kun je het beste uitgaan van 5 pannenkoeken. Je bakt ze dan in één keer, bewaart ze in de koelkast en rolt er elke morgen eentje op om koud te eten of pingt ze even op in de magnetron.

 

Bereiding:

Meng de bananen, havermout met de eieren tot een beslag. Dit kun je in een blender doen. Verhit een scheutje olie (liefst kokosolie of olijfolie) in een koekenpan en giet het beslag erin. Vorm zo een mooie, ronde pannenkoek en bak die gedurende enkele minuten goudbruin.

De kokosrasp kun je gebruiken om de pannenkoek op smaak te brengen alvorens hem op te eten. Natuurlijk kan een beetje poedersuiker ook, al zitten daar weer veel meer koolhydraten in.

 

Nog meer ontbijt- en lunchrecepten

Met deze 5 ontbijt- en lunchrecepten kun je voorlopig goed uit de voeten. Natuurlijk moet het dan wel allemaal naar je smaak zijn. En natuurlijk kost het in het begin toch iets meer tijd. Maar naarmate je dit vaker doet, zal je zien dat het vanzelf gaat. Koolhydraatarm koken heeft een belangrijke voordeel dat het je gezondheid en gewicht ten goede komt. Misschien dat je dan je wekker een tijdje 10 minuten eerder moet zetten, maar dat zal het zeker waard zijn.

Wanneer je nog meer ontbijt- en lunchrecepten wil, raden we je het boek de Afslank Receptenbijbel van harte aan. Dit is een meer dan complete kooksensatie. In het boek vind je onder meer recepten voor havermoutmuffins met pesto, een slawrap met zalm en taugé, diverse uitsmijters, banaanpannenkoeken, hartige taart met geitenkaas en havermoutmixen. Meer dan genoeg ontbijt- en lunchrecepten die je zeker zullen helpen gezonder te gaan leven.

Lees de review van de Afslank Receptenbijbel

Vind je deze 5 recepten nuttig? Like en deel dan dit bericht, zodat we nog meer mensen kunnen bereiken. Alvast bedankt voor je betrokkenheid!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.