Koolhydraatarm dieet voor 2 kilo afvallen per week + veel meer voordelen

Het koolhydraatarm dieet is populair. Steeds meer mensen volgen het om de volgende redenen:

 • Het is een gratis dieet
 • Een koolhydraatarm recept is makkelijk te bereiden
 • Je kan per week zeker 2 kilo afvallen met dit dieet

Ben jij aan het afvallen?

Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Ontdek hier hoe jij dat gratis kunt doen!

Wil jij een grotere kans van slagen hebben? Lees dan in dit artikel hoe een koolhydraatbeperkt dieet werkt en hoe jij ermee kunt afvallen. We geven je een lijst met koolhydraatarme producten, een weekmenu én een schema. Maar het mooiste is misschien nog wel dat we je laten inzien dat je voor dit dieet geen geld hoeft te betalen. Het is een gratis dieet.

Een koolhydraatarm eet- en drinkpatroon is voor veel mensen de oplossing. Ook voor jou!

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet (Engels: low carb diet) is een voedingspatroon waarin koolhydraten worden beperkt. Je vervangt deze door vetten en eiwitten. Door het verminderen van koolhydraten in je voeding vindt er een verschuiving in je energiebalans plaats. Daardoor kan je afvallen.

De term koolhydraatarm betekent echter niet dat je helemaal geen koolhydraten meer eet. Dat is iets waar veel mensen zich in vergissen. Want er is en groot verschil tussen een koolhydraatloos en een koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt dieet. Koolhydraten maken namelijk deel uit van je dagelijkse voedingsbehoefte, net als eiwitten en vetten.

Om je een beter idee te geven van wat het low carb dieet inhoudt, gaan we een aantal onderwerpen voor je uiteenzetten. Heb jij geen zin om alles te lezen? Klik dan op het kopje waar je wel meer over wil weten. Hieronder volgt de inhoud van dit artikel:

 

Wat eten we eigenlijk?

Onze voedingsbehoefte bestaat al sinds ons bestaan uit drie stoffen (deze worden ook wel macro-nutriënten genoemd), namelijk:

 • Koolhydraten
 • Vetten
 • Eiwitten

Echter is de balans van in welke mate we deze stoffen tot ons nemen complet verschoven. Door de jaren heen zijn we veel meer koolhydraten gaan eten en veel minder vetten en eiwitten.

Diverse onderzoeken tonen aan dat wij in het welvarende westen zo’n 55% van onze energiebehoefte uit koolhydraten halen! Dat is heel veel. Gelukkig zijn de Nederlanders met 45% toch iets lager dan het gemiddelde, maar veel is het zeker wel.

In deze studies is ook onderzocht wat nu een verantwoorde inname van koolhydraten zou zijn. Daarvoor is teruggekeken naar de tijd van de jagers en de verzamelaars. Wat leerde die studie ons? Hooguit 40% van alle energie kwam uit koolhydraten. Kijk maar eens naar onderstaande diagrammen:

Koolhydraten diagram

Je ziet hierin duidelijk terug dat het aantal koolhydraten enorm is gestegen (een toename van tussen de 15 en 33%) en dat dit vooral ten koste is gegaan van de hoeveelheid eiwitten (afname van 4 tot 20%).

 

Waar word je echt dik van?

Zoals al eerder gezegd is er op zich niets mis met koolhydraten. De jagers en verzamelaars aten niet voor niets meer koolhydraten dan vetten. Toch is er een belangrijk verschil met de koolhydraten die zij aten en die wij vandaag de dag eten.

De jagers en verzamelaars konden koolhydraten alleen uit natuurlijke voeding halen. Ze aten groenten, fruit, maar ook noten en zaden. Deze producten zitten vol met natuurlijke koolhydraten. Dit worden ook wel complexe koolhydraten genoemd. En daar is niets mis mee.

De jagers en verzamelaars aten al koolhydraatarm

Dit is wat de jagers en verzamelaars aten: zelf gevangen vlees en vis, bessen, fruit, paddestoelen, noten en zaden.

In onze huidige samenleving eten we echter ook veel bewerkte koolhydraten. Deze koolhydraten komen voor in heel veel producten. Van sommigen kun je je voorstellen dat ze ongezond zijn en je dikker maken, van andere producten kan dat een verrassing zijn. We hebben het bijvoorbeeld over koek en snoepgoed, frisdrank, witte rijst, (wit) brood en bewerkte vormen van aardappel zoals pasta (spaghetti, tagliatelle, macaroni). De koolhydraten in deze producten zijn niet natuurlijk, maar geraffineerd. Ze worden enkelvoudige koolhydraten genoemd.

Deze koolhydraten zijn het die je dik maken. En deze koolhydraten zijn ook de koolhydraten die we tot 55% van onze voedingsinname rekenen. Per dag.

Dit aten de jagers en verzamelaars niet

En dit aten ze juist niet: brood, granen, pasta en rijst.

 

Ontwikkeling van de consumptie van koolhydraten

De Nederlandse onderzoeker drs. Oscar Helm heeft uitgezocht wat de ontwikkeling is van de consumptie van koolhydraten. Net als bij de bekendste onderzoeken kijkt hij daarvoor ook naar de tijd van jagers en verzamelaars.

Zo ontdekte hij dat:

 • de westerse maatschappij zo’n 55% van haar energiebehoefte uit koolhydraten haalt tegenover maximaal 40% in de tijd van jagers en verzamelaars;
 • in de tijd van jagers en verzamelaars de koolhydraten allemaal goed waren (complex), terwijl ze in onze tijd voor het merendeel slecht zijn (enkelvoudig);
 • we steeds minder eiwitten zijn gaan eten;
 • we van natuurlijke bronnen zijn overgestapt naar geraffineerde bronnen en nu eigenlijk meer geraffineerde (kunstmatige, ongezonde) koolhydraten eten dan vroeger.

Zijn conclusie is dan ook dat we nog nooit zoveel ongezonde, dikmakende koolhydraten hebben gegeten als vandaag de dag. Om overgewicht en ziektes als diabetes te bestrijden zouden we over moeten stappen op meer groenten en fruit. Terug naar de tijd van jagers en verzamelaars.

 

Hoeveel koolhydraten per dag mag je eten?

Hoeveel koolhydraten mag je per dag eten? Deze vraag wordt veel gesteld. Maar om dat te kunnen, moeten we wel weten hoeveel koolhydraten je op een dag mag eten. Daarmee komen we ook in de buurt van de definitie van een koolhydraatbeperkte levensstijl.

Zoals beschreven is er onderscheid te maken in complexe koolhydraten en enkelvoudige koolhydraten.

Hoeveel koolhydraten mag je per dag eten?

Enkelvoudige koolhydraten zijn de slechte koolhydraten. Dit zijn de geraffineerde koolhydraten die worden toegevoegd aan producten. Ze bevatten veel suikers en geven weinig energie. Restanten worden opgeslagen als vet en veroorzaken overgewicht, maar ook diabetes, een te hoog cholesterol en kunnen bijdragen aan hart- en vaatziekten.

Complexe koolhydraten zijn de koolhydraten zoals ze bedoeld zijn. De goede koolhydraten. Deze komen uit natuurlijke voeding en mag je gewoon eten en drinken. Ze geven hun energie beetje bij beetje af, worden volledig verbrand en blijven niet achter in je lichaam. Complexe koolhydraten zijn toegestaan in een koolhydraatarm dieet.

Over de hoeveelheid koolhydraten die je op een dag mag eten is veel onduidelijkheid. Zelfs websites als het Voedingscentrum weten hier geen pasklaar antwoord op te geven (Bron: Voedingscentrum). Zij noemen het heel ruim met 40 tot 70% van je energie. Dat zou verre van ongezond zijn als het om enkelvoudige koolhydraten gaat en mag je dan ook niet als advies meenemen.

Maar hoeveel dan wel?

De eerder genoemde onderzoeker drs. Oscar Helm heeft uitgezocht dat er drie vormen van een koolhydraatarm dieet bestaan. Afhankelijk van hoe streng je een koolhydraatarm dieet volgt mag je een bepaald aantal koolhydraten per dag.

 

“Normaal” dieet

Het normale koolhydraatarme dieet zou je eigenlijk het oorspronkelijke koolhydraatarme dieet kunnen noemen en is volledig gebaseerd op de jagers en de verzamelaars. Je mag binnen dit dieet 100 tot 150 gram koolhydraten per dag nuttigen. Je kunt ze gewoon tellen via de verpakking van voedingsmiddelen.

Dit betekent dat je lekker fruit en groenten kunt eten, je mag noten en zaden en kunt ook gerust een broodje eten. Zelfs pasta, aardappels en wat rijst zijn toegestaan. Dit normale koolhydraatarme dieet laat je met mate genieten van koolhydraatrijke producten, maar stelt je gelijk in staat om vet te verbranden.

 

“Fanatiek” dieet

Wanner je meer vet wil verbranden kun je het fanatieke koolhydraatarme dieet volgen. Je eet nu slechts 50 tot 100 gram koolhydraten per dag. Dat is minder, maar nog wel te overzien. Je haalt de koolhydraten die je mag eten nu nog uit groenten en fruit, noten en zaden. Af en toe neem je een portie haver, aardappels of pasta. Maar dit zal aanzienlijk minder zijn dan binnen een normaal koolhydraatarm dieet.

 

“Extreem” dieet

Voor de mensen die écht veel gewicht willen verliezen en een ijzeren discipline hebben, kan het extreem koolhydraatarme dieet effectief zijn. Je gaat nu nog minder koolhydraten eten: slechts 50 tot 100 gram per dag. Het is geen koolhydraatloos plan, maar het lijkt er wel veel op. Je eet nog fruit, maar moet zelfs hier op je koolhydraten letten. Want in fruitsoorten als banaan zitten veel koolhydraten.

Groenten, noten en zaden zijn producten die nog wel in een extreem dieet terug kunnen komen.

 

Wat zijn goede koolhydraten?

In de bovenstaande alinea’s heb je veel informatie gekregen over koolhydraten. Je hoeft lang niet alles te onthouden. Wel is het goed om te weten wat goede koolhydraten zijn.

Goede koolhydraten worden ook wel complexe koolhydraten genoemd. Het zijn natuurlijke, oorspronkelijke koolhydraten. Je haalt ze uit groenten en fruit, maar ook uit noten en zaden, uit peulvruchten. Dit zijn de koolhydraten zoals de jagers en verzamelaars ze nuttigden. Om je dieet nog meer vorm te geven kun je ook vlees, vis en gevogelte toevoegen. Deze bevatten nauwelijks koolhydraten, maar wel veel eiwitten.

 

Wat zijn slechte koolhydraten?

De enkelvoudige koolhydraten zijn de geraffineerde koolhydraten, de slechte koolhydraten die je dikker maken. Deze koolhydraten zijn we in de loop der jaren steeds meer gaan eten en drinken omdat ze aan voeding worden toegevoegd.

Wanneer je bewerkte producten, zoals rijst en pasta, brood (behalve volkoren), snoepgoed, limonade met suikers vermijdt, kun je al heel veel effect bereiken.

 

Suikerverbranding wordt vetverbranding

Suikers spelen een heel cruciale rol bij het dikker worden. Geraffineerde koolhydraten bestaan namelijk grotendeels uit suikers. Doordat die suikers worden omgezet als insuline, kunnen ze worden opgeslagen als vet. En aangezien je lang niet alle suikers verbrand, wordt er een enorme voorraad in je lichaam aangemaakt.

Suikers zijn ook verslavend. Je lichaam went heel snel aan suikers. Misschien herken je dat wel als je honger hebt. Je hebt dan niet echt “honger”, maar “trek”. Vaak in iets lekkers als koek of snoep.

Veel mensen vinden het ook de normaalste zaak van de wereld om wat extra energie te verkrijgen uit een chocoladereep, zoals een Mars of Twix. Dit zijn suikerbommen van de bovenste plank. Ze kunnen je inderdaad van energie voorzien, maar dat is maar tijdelijk. Voor eventjes. Daarna wordt het restant aan suikers omgezet in insuline en opgeslagen als vet.

Als we het hebben over een koolhydraatarm dieet, kunnen we stellen dat we vet gaan verbranden. Dat betekent dat er een einde moet komen aan suikers in je lichaam. Suikerverbranding zal stoppen. In plaats daarvan wordt er vet verbrand.

 

Vet verbranden door te stoppen met koolhydraten

Veel mensen eten de hele dag door geraffineerde koolhydraten. Deze koolhydraten bevatten zoveel glucose dat je lichaam het helemaal niet meer nodig vindt om vet te gaan verbranden. Immers, er is genoeg energie uit die suikers te halen.

Het is goed om te beseffen dat wanneer je suikers eet, de vetverbranding direct stopt. Doe je dit al jaren? Dan heb je waarschijnlijk al jaren geen vet meer verbrand. Daar kun je nu verandering in gaan aanbrengen.

Afvallen dankzij koolhydraatarme recepten is de beste manier om van suikerverbranding over te stappen op vetverbranding.

In principe gelden er maar twee regels wanneer je wil beginnen met vet verbranden:

 1. Eet zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten;
 2. Probeer zoveel mogelijk te bewegen.
Minderen met geraffineerde koolhydraten

In principe is het al voldoende om minder koolhydraten te eten. Immers, je suikers nemen af en je lichaam wordt gedwongen om vet te gaan verbranden. Vanaf dat moment zal je de kilo’s zien verdwijnen, puur en alleen doordat je anders bent gaan eten.

Beweging helpt

Hoewel beweging niet noodzakelijk is (je kan prima afvallen zonder dat je gaat bewegen), zal het wel helpen om sneller tot je streefgewicht te komen. Door beweging dwing je je lichaam nog meer energie te verbranden. Die energie wordt uit opgeslagen vetmassa’s gehaald en zal dus bijdragen in het afvallen.

 

Het Atkins-dieet

Er zijn veel diëten gebaseerd op het idee van koolhydraatarm eten en drinken. Hoewel de overheden er jarenlang vooral vanuit zijn gegaan dat het de vetten waren die ons dikker maakten, bleven enkele dieetgoeroes vasthouden aan het idee dat (geraffineerde) koolhydraten de ware dikmakers zijn.

De Amerikaanse arts en cardioloog Robert Coleman Atkins ontwierp in 1972 als eerste een dieet op basis van het gedachtegoed rondom koolhydraten. Hij schrapte koolhydraten volledig uit het voedingspatroon en verving de koolhydraten door verzadigde vetten en eiwitten.

Atkins koolhydraatarme dieet

Lange tijd gold de Amerikaanse cardioloog Robert Coleman Atkins als dé expert op het gebied van koolhydraatarm eten en drinken. Nog altijd worden veel nieuwe theorieën op die van Atkins gebaseerd.

Veel gezondheidsinstanties zijn kritisch op Atkins en vinden nog altijd dat vetten ons dikker maken. Maar steeds meer onderzoek toont aan dat deze verzadigde vetten helemaal niet zo gevaarlijk zijn (Bron: Nutrition).

Het Atkins-dieet is dan ook het bekendste voorbeeld van een koolhydraatarm dieet. Maar nodig is het niet om een dieet als Atkins te volgen. Een goed receptenboek met koolhydraatarme recepten en het vervangen van zoveel mogelijk maaltijden per dag zal namelijk hetzelfde voor je doen, maar is wel een stuk goedkoper.

 

Afvallen met koolhydraatarme recepten

Je hebt al veel gelezen over koolhydraten. Je hebt kennis genomen van goede en slechte koolhydraten, onze huidige consumptie en de consumptie van de jagers en de verzamelaars. Wanneer je wil afvallen ligt de sleutel tot succes zeker bij het eten en drinken van meer koolhydraatarme recepten.

We gaan je nu op weg helpen om het beste uit een koolhydraatarm dieet te halen. Hier en daar herhalen we informatie, omdat die belangrijk is. Wanneer je geen zin hebt om alles door te lezen, kun je dus stukken overslaan.

Blijf jij jojoën met je gewicht?

Waarschijnlijk ken je het wel. Vol enthousiasme begin je met afvallen. Je ziet dat je inspanningen zich lonen, want je valt 1 kilo, 2 kilo, misschien wel 3 kilo af. Gedurende een paar weken of maanden. Maar dan keert het tij en zie je tot je ontzetting dat je weer dikker wordt.

Dit noemen we jojoën.

Je valt af en komt weer aan. Tenenkrommend en voor veel mensen een groot probleem. Hoe komt het dat je niet afvalt? Het heeft te maken met verschillende factoren. Een belangrijke factor is dat mensen vaak minder vet gaan eten of letten op de calorieën in producten. Daarmee verstoren ze de energiebalans in het lichaam.

Ervaring van Paulien met een koolhydraatarm dieet“In mijn bootcamplessen zijn veel mensen die willen afvallen, maar bij wie het niet lukt. Ze zijn gaan bewegen om af te vallen, maar raken gefrustreerd als ze geen resultaat merken. Ik leg dan vaak uit dat voeding eigenlijk belangrijker is. Het koolhydraatarm dieet heeft veel van hen al goed op weg geholpen.”

– Paulien

 

Voedingsstoffen

Om je lichaam van energie te voorzien heb je voedingsstoffen nodig. Deze voedingsstoffen worden ‘macronutriënten’ genoemd. De drie belangrijkste zijn:

 • eiwitten
 • koolhydraten
 • vetten

Mensen die een dieet volgen gaan vaak de vetten uit de weg. Logisch, want vetten zijn volgens veel diëten de grootste dikmakers. Maar met het weren van vetten, heeft je lichaam wel andere energie nodig. Je lichaam kiest dan voor koolhydraten.

 

Koolhydraten worden vet

Om energie uit koolhydraten te halen, worden koolhydraten omgezet in suikers (glucose). Een deel van die suikers wordt verbrand. Het gaat dan om de complexe koolhydraten. Maar zoals je gelezen hebt, nuttigen we ook veel enkelvoudige (slechte koolhydraten). Die worden niet volledig verbrand. Je lichaam zet dit restant om in vet.

Op die manier ontstaat een vicieuze cirkel: je eet minder vet, maar daardoor meer koolhydraten en je lichaam slaat nu geen vet op als vet, maar verandert koolhydraten in vet.

Zo komt het dus dat je ondanks je inspanningen niet afvalt.

 

Doorbreek het patroon en val wél af!

Wil jij succesvol afvallen? Dan moet je het patroon doorbreken. Je moet zoeken naar een koolhydraatarm dieet. En dat is precies wat we je hier gaan geven!Afslank Receptenbijbel

Drs. Oscar Helm ondervond zelf het effect van koolhydraten op zijn lichaam en schreef er een uitgebreid receptenboek voor, de Afslank Receptenbijbel. 275+ bezoekers van Dieetkompas vallen daar nu mee af. Meer over Oscar Helm en zijn recepten vind je op deze website.

Bekijk de Afslank Receptenbijbel >>

Wil jij afvallen?

Wil jij definitief afrekenen met overtollig vet? Zoek je een manier om buikvet te verbranden als nooit tevoren? Maar wil jij niet veel betalen of zelfs gratis afvallen? Lees dan verder.

We behandelen straks enkele heerlijke koolhydraatarm dieet recepten, die je in staat stellen om direct af te vallen. 2 kilo per week afvallen met een koolhydraatarm dieet is zeker haalbaar.

Maar eerst laten we je een onderzoek naar het koolhydraatarme dieet lezen. Heb je daar geen zin in? Ga dan direct verder naar de recepten.

 

Onderzoek naar koolhydraatarm dieet

Zoals gezegd is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar koolhydraten en een koolhydraatarm dieet. In een ziekenhuis in Boston is aangetoond dat een koolhydraatarm dieet sneller leidt tot gewichtsverlies dan een koolhydraatrijk dieet.

 

Opzet onderzoek

Er zijn twee groepen tegenover elkaar gezet. In iedere groep zaten 3 mannen en 3 vrouwen. Het gemiddelde startgewicht was voor beide groepen 89 kg. Het streefgewicht werd op 79 kg gezet. Groep 1 werd aan een koolhydraatarm dieet gezet en groep 2 aan een vetarm dieet (een dieet dat gericht is op minder calorieën). Vervolgens moesten zij zich fysiek inspannen door middel van sport en beweging.

 

Resultaat

Groep 1 verloor gemiddeld 300 calorieën per dag meer dan groep 2. Bekijk onderstaande grafiek maar eens. Beide groepen begonnen op een gemiddelde van 89 kilo. Het streefgewicht lag 10 kilo lager, op 79 kilo. Groep 1 bereikte dat na iets meer dan drie weken. Groep 2 heeft het tijdens het onderzoek niet bereikt.

Onderzoek koolhydraatarm dieet en vetarm dieet

Gedurende vier weken gingen twee groepen op weg van hun huidige gemiddelde gewicht (89 kg) naar hun streefgewicht (79 kg). Groep 1 (S1) maakte gebruik van een koolhydraatarm dieet, groep 2 (S2) van een vetarm dieet. Zie hier het resultaat.

Ervaring Erik met low carb“Ondanks veel sporten viel ik maar niet af. Nu ik weet dat dit door koolhydraten komt, besef ik me dat ik mijn overgewicht al die tijd in stand hield. Ik heb de Afslank Receptenbijbel gebruikt om af te vallen en kook hier nog steeds uit.” – Erik

Bekijk de Afslank Receptenbijbel >>

Waarom val je af van een koolhydraatarm dieet?

Hoe kan het dat je met een koolhydraatarm dieet zo goed afvalt? Er zijn vier redenen te geven voor het succes van een koolhydraatarm dieet en voedingspatroon, namelijk:

 1. Je maakt minder insuline aan, waardoor er minder vet kan worden opgeslagen (je komt niet meer aan);
 2. Je eet meer eiwitten en vetten, waardoor je verzadigd raakt;
 3. Door een lager hongergevoel (dankzij de bij punt 2 genoemde verzadiging) nuttig je minder calorieën uit tussendoortjes en snacks;
 4. Doordat je minder suiker binnenkrijgt (koolhydraatarm betekent ook minder suiker) gaat je lichaam vet verbranden.

 

Voordelen van een koolhydraatbeperkt dieet

Een koolhydraatabeperkt dieet is eenvoudig te volgen. Het biedt dan ook veel voordelen, waardoor er vrijwel geen drempel is om aan het dieet te beginnen. Hieronder de voordelen op een rijtje:

 • Het koolhydraten dieet is een gratis dieet. Je kunt het volgen door de juiste recepten in huis te halen (en straks krijg je er al aan paar!).
 • Het is een bewezen effectief dieet. Je zult dan ook heel snel (al binnen een week) effect ervaren.
 • Het dieet is populair, omdat het heel veel effect heeft. Veel mensen weren koolhydraatrijke producten en gaan op zoek naar koolhydraatarme ingrediënten.
 • Als je eenmaal begonnen bent is het makkelijk vol te houden, want je mag gewoon veel eten, zolang het maar geen koolhydraten zijn.

 

Koolhydraatarm dieet lijst met producten

Iets verderop in dit artikel kom je enkele eenvoudige recepten tegen. Maar waarop zijn koolhydraatarme recepten nu eigenlijk gebaseerd? Om dat te begrijpen, moet je weten waar je koolhydraten kunt vinden.

 

Koolhydraatrijke producten

Koolhydraten vind je vooral in voedingsstoffen als suikers, zetmeel, granen, lactose, vezels en alcohol. Het zijn er best veel die waarschijnlijk je dagelijks eet of drinkt. Ongemerkt blijf je jezelf dus dik maken. Dat verandert niet als je dit allemaal blijft eten.

Een koolhydraatarm dieet weert zoveel mogelijk van deze producten. Gelukkig hoef je geen honger te lijden, want er zijn veel alternatieven die wel koolhydraatarm zijn! Je moet ze alleen weten te vinden.

Ervaring Rianne met koolhydraten minderen“Als ik eerder had geweten dat er in pasta, rijst en brood zoveel koolhydraten zaten, was ik al eerder overgestapt. De Afslank Receptenbijbel heeft me hier bij geholpen. Ik weet nu wat ik wel en niet moet eten en ben dankzij dit goedkope dieetboek ruim 12 kilo verloren in een jaar tijd.” – Rianne

Ontdek de Afslank Receptenbijbel zelf

In onderstaande lijst zie je wat goed en slechte koolhydraten zijn. Hanteer deze lijst bij een koolhydraatarm dieet en je weet zeker dat je de goede producten nuttigt. De categorie “goede koolhydraten” kun je gewoon eten, maar de categorie “slechte koolhydraten” moet je zien te beperken.

Koolhydratentabel*G.I. staat voor de waarde binnen de Glycemische Index. Hoe hoger die is, hoe meer suikers er worden opgeslagen.
Lees meer over goede en slechte koolhydraten in het boek de Afslank Receptenbijbel.

Afvallen met een koolhydraatarm weekmenu of schema

Wil je echt goed afvallen? Dan kun je het beste een weekmenu of een schema hanteren. Hierin staat van dag tot dag wat je wel en niet mag eten voor het beste resultaat. Twee voorbeelden van dergelijke weekmenu’s en schema’s vind je hieronder. Voor deze dieetschema’s zijn recepten gebruikt uit de Afslank Receptenbijbel.

Koolhydraatarm dieet weekmenu

Koolhydraatarm dieet weekmenu

Voor je begint: 3 waarschuwingen

Wanneer je wil beginnen met een koolhydraatbeperkt dieet, willen we je van tevoren even waarschuwen. We krijgen namelijk regelmatig bericht van mensen die een koolhydraatarm dieet gestart zijn en tegen wat zaken oplopen.

Omschakelen van je huidige eetgewoontes naar een koolhydraatarm patroon kan namelijk even wennen zijn. Je lichaam is een overschot aan suikers en geraffineerde koolhydraten gewend en moet ineens genoegen nemen met veel minder suikers en koolhydraten.

Je lichaam kan in de verdediging schieten en dat kan zich doorgaans op 3 manieren uiten. Hieronder bespreken we die 3 uitingen en vertellen we wat je moet doen.

 

Uiting 1: Razendsnel afvallen

In veel gevallen begin je met het verliezen van heel veel gewicht. Zoveel dat je er zelf verbaasd over bent. 3 tot 4 kilo in de eerste week kan zomaar voorkomen. Het is dan goed om te beseffen dat je niet alleen maar vet verliest. In de eerste weken verlies je ook veel vocht.

Dat komt omdat je suikervoorraad er in korte tijd doorheen wordt gejaagd en niet meer wordt aangevuld. Suikervoorraad (glycogeen) houdt vocht vast. Wanneer je suikervoorraad dus verdwijnt, neemt het ook vocht mee.

Los van je suikervoorraad verliezen ook je nieren water. Hoewel je nu begonnen bent met afvallen, ga je pas echt vet verbranden nadat alle suikers uit je lichaam zijn.

 

Uiting 2: Afkickverschijnselen en slechter voelen

De term “afkickverschijnsel” klinkt misschien beangstigend, maar je kickt wel af van suikers. Je lichaam is verslingerd geraakt aan suikers en zal je het idee geven dat je meer nodig hebt. Je kunt je dus beroerd voelen. Dit duurt vaak een tot twee weken en kan per persoon verschillen.

Na anderhalve tot twee weken ben je hier vanaf.

Het is niet gek dat je lichaam zo reageert, want het moet zich aanpassen aan zowel een nieuw eetpatroon als aan het verbranden van vet in plaats van suikers.

 

Uiting 3: Dit is blijvend

Wanneer je een dieet volgt heb je vaak het idee dat het tijdelijk is. Zodra je op je streefgewicht bent, ga je weer terug naar je oude eetpatroon. We willen er duidelijk over zijn dat een koolhydraatarm dieet blijvend is. Natuurlijk hoef je niet de rest van je leven streng te zijn op koolhydraatarme voeding, maar je moet wel met regelmaat koolhydraatarm blijven eten. Anders ben je in korte tijd weer op gewicht.

Wen jezelf dus aan om koolhydraatarm te koken. Kies recepten uit die je lekker vindt en maak er een gewoonte van om die te bereiden.

 

Heerlijke koolhydraatarm dieet recepten

Om ervoor te zorgen dat er geen overbodige suikers (glucose) worden opgeslagen tot vet, is het van belang om te minderen met koolhydraten.

Onderstaande recepten zijn gebaseerd op koolhydraatarme producten, zoals vis, vlees, ei, gevogelte, noten, pitten, zaden, natuurlijke oliën, groente, peulvruchten, kruiden en specerijen.

Doe er je voordeel mee en begin vandaag nog met deze heerlijke gerechten. Zo is afvallen met een koolhydraatarm dieet een eitje.

 

1 Ontbijt met een super boerenomelet met quinoa

Deze geweldige boerenomelet zit boordevol voedingsrijke voedingsstoffen en past perfect binnen een koolhyraten dieet. De voedingsstoffen zetten je vetmetabolisme direct in gang. Daarmee is deze boerenomelet uitermate geschikt als ontbijt. Voor grote eters is dit gerecht heel erg geschikt om grote honger te stillen. Je hebt nodig: 2 omega-3 eieren, spinazie of boerenkool (200 gram), 1 avocado, 75 gram quinoa, 1 ui, twee tenen knoflook, 50 gram gerookte zalm, olijfolie (extra vergine) of kokosnootolie.

Bereiden:

Ontdooi van tevoren de spinazie/ boerenkool. Kook de quinoa zoals dit op de verpakking staat aangegeven. Verwarm vervolgens een flinke klont (kokosnoot)olie in een bakpan of wokpan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden ui toe aan de hete olie. Snijd de avocado en de knoflook. Tik twee eieren kapot over de gefruite ui. Voeg de spinazie/ boerenkool na 2 minuten toe en roer de inhoud door elkaar. Snipper de gerookte zalm en de knoflook, voeg deze toe en roer het geheel goed door elkaar. Daarna giet je de gekookte quinoa af en voeg je ook deze toe aan de mix in de pan. Tot slot voeg je de gesneden avocado toe aan het gerecht. Voor de smaak kun je nog wat kokosnootolie toevoegen. Zo zie je dat afvallen met een koolhydraatarm dieet ook best lekker kan zijn!

Koolhydraatarm recept boerenomelet

2 Fruitige notensalade

Futloos met een koolhydraatarm dieet? Zeker van niet! Een hoop energie krijg je met behulp van de gezonde vetten in deze notensalade. Dit een gezonde vorm van vet, die niet wordt opgeslagen als lichaamsvet. Sterker nog: door de energie zal je meer vet verbranden. Je hebt nodig: slamix (200 gram), paranoten (30 gram), amandelen (30 gram), walnoten (30 gram), fruit (1 stuk!), olijfolie of kokosnootolie, peper en zout, basilicum.

Bereiden:

Doe de slamix in een saladekom en voeg vervolgens de noten toe. Schil en snijd het fruit in kleine stukjes en voeg ze toe aan de salade. Giet een flinke scheut olijfolie of kokosnootolie over de salade. Naar smaak kun je peper, zeezout en basilicum toevoegen.

 

3 Schotel van snijbonen met tonijn

Vis is een prima koolhydraatarm ingrediënt. De tonijn dient dan als perfecte basis voor deze heerlijke schotel van snijbonen en tonijn. Prima te bereiden als maaltijd. Je hebt nodig: snijbonen (300 gram), een eetlepel sesamzaad, 2 stukken tonijn, 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels limoensap, een eetlepel olie, 100 gramn tomaten in blokjes, 1 bosuitje, een klein stukje rode peper, ghee, teentje knoflook, gember (ca 2 cm), kastanjechampignons (100 gram), taugé (50 gram), beetje tuinkers, peper en zout.

Bereiden:

Snijd de bonen in stukjes van ongeveer 2 cm en kook ze voor in een beetje water. Rooster de sesamzaadjes in een droge pan tot ze lichtbruin zijn. Wrijf de tonijn in met een eetlepel sojasaus en een eetlepel limoensap en laat de neutrale olie ongeveer 10 minuten intrekken. Snijd de tomaat in blokjes, maak reepjes van de bosui en snijd de peper in kleine stukjes. Fruit het knoflook, de gember in ghee in een wok. Snijd ook de champignons en roerbak deze 5 minuten mee. Voeg er dan ook de tomaat, peper en snijbonen aan toe.

Bak de tonijn in 50 minuten rosé en keer deze halverwege. Warm ook de taugé en de lente-uitjes op in de wok (circa 1 minuut). Breng op smaak met peper en zout en garneer met tuinkers.

Snijbonen met tonijn

 

4 Hartig koolhydraatarm brood

Altijd handig om op voorraad te hebben. Prima voor de lunch of de brunch. Je hebt nodig: 100 gram amandelmeel, een theelepel paprikapoeder, een snufje chilipoeder, een halve theelepel bakpoeder, 10 gram pompoenpitten, 100 gram Griekse yoghurt, een rauw ei, 75 gram geraspte geitenkaas, 5 gram zwart sesamzaad en peper en zout.

Bereiding:

Zet de oven alvast aan op 180 graden. Pak een ovenschaal en leg er natgemaakt bakpapier in. Extra invetten kan geen kwaad, want het baksel kan vast blijven plakken. Meng de amandelmeel, chili-, paprika- en bakpoeder met de pompoenpitten en peper en zout door elkaar in een kom. Klop de yoghurt door het ei en giet dit bij de mix in de kom. Meng ook de geraspte kaas tot er een goed gemengd deeg is ontstaan. Doe het geheel in de ovenschaal en strooi hier het sesamzaad overheen. Circa 25 minuten bakken.

 

5 Poffertjes

Op dieet en geen poffertjes mogen eten? Ja, dan is diëten echt een straf. Gelukkig niet als je een koolhydraatarm dieet volgt, want met een paar aanpassingen zijn poffertjes heel makkelijk koolhydraatarm te maken. Je hebt nodig: 2 eieren, 120 ml kokosmlek, 15 gram kokosmeel, een thelepel bakpoeder, mespuntje zout, ruim ghee en eventueele kruiden voor meer smaak (speculaaskruiden, kaneel, stevia etc).

Bereiding:

Begin met het kloppen van de eieren en mix deze met de kokosmelk en het zout. Doe hier ook het bakpoeder en de meel bij. Mix dit met je eventuele smaakmakers. Gebruik eventueel een staafmixer, want het goedje kan wat dik worden.

Verhit een poffertjespan en maak deze goed vet. Vul de holtes tot onder de rand met de gemaakte mix. Bak ze tot de randen droog zijn, maar in het midden vochtig.

Je kunt de poffertjes zo eten of met wat smaakmakers. Let op de koolhydraten. Met fruit is ook erg lekker.

 

Wil jij meer recepten voor bij een koolhydraatarm dieet? Download dan ons gratis receptenboek via deze link.

 

Wil je afvallen met meer koolhydraatarm dieet recepten?

Koolhydraatarme notensalade

De resultaten liegen er niet om. Koolhydraatarme gerechten werken. Afvallen door anders te gaan eten, zonder te hoeven sporten!

Je zal merken dat je tot wel 2 kilo per week af kan vallen. Je gaat je weer gelukkig en happy voelen met je lijf. Onderstaande boeken gaan je hier gegarandeerd bij helpen. We bespreken eerst onze eigen gratis receptenbundel, zodat je zonder investering van start kunt.

We bespreken ook twee receptenboeken die hun investering meer dan waard zijn. De recepten in deze boeken zijn gegarandeerd effectief, lekker en gevarieerd en helpen je zeker om binnen een week 2 kilo te verliezen. Je bespaart je zo veel moeite, want hoewel je veel op internet kan vinden, staat er ook veel onzin op. Maar al te vaak hebben we koolhydraatarme recepten voorbij zien komen, die helemaal niet koolhydraatarm zijn…

 • Dus wil jij gegarandeerd afvallen?
 • Wil jij niet de verkeerde recepten van het internet halen?
 • Binnen nu en een week resultaat op de weegschaal zien?
 • Wil jij ondanks je dieet nog lekker kunnen eten en drinken?

Kies dan een van onderstaande receptenboeken uit en begin direct met afvallen.

 

Afslank ReceptenbijbelDe Afslank Receptenbijbel

Een echte aanrader is dit boek. Oscar Helm schreef vanuit eigen frustratie de Afslank Receptenbijbel. Dit receptenboek biedt heel veel houvast voor mensen die het niet lukt om af te vallen. Naast dat de Afslank Receptenbijbel heerlijke recepten bevat die koolhydraatarm zijn, richt het zich op de buikstreek (frustratie nummer 1 bij zowel mannen als vrouwen). Je verbrandt met deze recepten dus veel sneller buikvet dan bij welk ander receptenboek dan ook.

De Afslank Receptenbijbel is uitgegeven met een compleet afslankprogramma én vele extra’s, waaronder dag- en weekschema’s en recepten voor tussendoortjes en toetjes. Goed nieuws voor jou, want tijdelijk is het complete pakket rond de Afslank Receptenbijbel (dus mét weekschema’s, afvalplan etc.) afgeprijsd van € 110 naar slechts € 37! Profiteer hiervan voor het te laat is.

 

Koolhydraatarme recepten

12 koolhydraatarme receptenEerder in dit artikel kreeg je enkele koolhydraatarme recepten. We hebben er nog meer voor je in ons gratis te downloaden boekje “12 Koolhydraatarme Recepten”. Deze zijn echt koolhydraatarm en onze database zal zich in de toekomst nog verder uitbreiden. Kook zoveel mogelijk van deze recepten en eet zoveel mogelijk koolhydraatarm. Je kunt zo een kilo per week aan vet verbranden.

De recepten zijn gratis en eenvoudig, want de ingrediënten vind je in de supermarkt. We raden je aan om het bij deze recepten te houden of onze richtlijnen te volgen. Veel zogenaamd koolhydraatarme recepten die je op andere websites vindt, zitten namelijk wel vol met vervangende suikers (en zijn dus helemaal niet koolhydraatarm). Of controleer ze aan de hand van de lijst die we je gaven.

 

Veelgestelde vragen

Na de publicatie van dit artikel kregen we via de mail en als reactie op dit artikel veel vragen. Om de reacties een beetje op te schonen en mijn brievenbus wat leger te houden, een aantal veelgestelde vragen met betrekking tot het koolhydraatarme dieet, mét antwoorden.

 

Als ik een koolhydraatarm dieet weekmenu zoek, waar vind ik dat dan?

Een uitgebalanceerd weekmenu is een handige manier om tegemoet te komen aan een koolhydraatarm dieet. Een weekmenu vind je makkelijk op internet, maar je moet er dan wel mee oppassen dat je verantwoorde recepten hebt. Helaas kan iedereen op internet publiceren en komen we maar al te vaak ongezonde koolhydraatarme recepten tegen. Het laatste wat je wil is dat je doordat je koolhydraatarm gaat eten, problemen krijgt met je voeding. Het is dus zaak om vooral te kijken naar koolhydraatarme producten. Goede producten bevatten maar weinig koolhydraten en bijvoorbeeld meer eiwitten. Koolhydraatarme producten vind je gewoon in de supermarkt.

 

Zijn er ook andere manieren om af te vallen?

Vergelijkbaar met het koolhydraatarm dieet is het eiwitdieet. Met het eiwitdieet verbrand je vet door meer eiwitten (en minder koolhydraten) te eten. Je leest er meer over in ons artikel over het eiwidieet.

 

Waar vind ik recepten voor bij een koolhydraatarm dieet?

De beste recepten voor dit dieet zijn verzameld in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm. We noemden het al op de website en als je zeker wil weten dat je iets goeds in huis haalt kun je dit – voor een relatief lage prijs – aanschafffen. Het bespaart je veel onzinnige koolhydraatarme recepten op internet. Daarbij weet Oscar wat lekker is en tover je dus zo de lekkerste recepten op tafel.

 

Een koolhydraatarm ontbijt, hoe maak ik dat?

Koolhydraatarme recepten bevatten doorgaans ook recepten voor een koolhydraatarm ontbijt. Het boek FitChef kan hier ook helpen. Zo niet, dan kun je op het internet veel websites vinden. Let erop dat de producten die je gebruikt koolhydraatarm zijn. Om een beetje te variëren kan een koolhydraatarm ontbijt bestaan uit bijvoorbeeld een omelet met de ene keer wat spek, de andere keer wat zal en de dag erop wat groente. Vermnijd het gebruik van brood, want daar zitten veel koolhydraten in.

 

Is koolhydraatarm brood een goede manier om af te vallen?

Koolhydraatarm brood is gemaakt van weinig koolhydraten en kan dus helpen om af te vallen. Maar koolhydraatarm brood is gebaseerd op gewoon brood en dat zit vol met koolhydraten. Zelf vinden we het een trucje om met dat soort brood af te vallen. Zoek liever een compleet alternatief voor je ontbijt. Een omelet met groenten, zaden en noten, zalm of wat stukjes spek, is al prima om de dag mee te beginnen binnen een koolhydraatarm dieet.

53 Reacties

 1. Serena januari 4, 2015 Reply
 2. Gerda van Putten maart 21, 2015 Reply
 3. Casper april 1, 2015 Reply
 4. Samantha Pechler mei 7, 2015 Reply
 5. Storm mei 16, 2015 Reply
 6. Cateautje mei 22, 2015 Reply
 7. Paulien Steenhuijzen juni 2, 2015 Reply
 8. Corsa juni 12, 2015 Reply
 9. marloes been juni 13, 2015 Reply
 10. onzin augustus 3, 2015 Reply
  • Emmy Bakker december 9, 2015 Reply
 11. Kimberley Veenstra augustus 3, 2015 Reply
 12. Lilian augustus 3, 2015 Reply
 13. Pascalle oktober 15, 2015 Reply
  • Sylvia Sylvia november 27, 2015 Reply
 14. Sara november 26, 2015 Reply
 15. Emmy kok december 9, 2015 Reply
  • WILMA mei 27, 2016 Reply
 16. Mieke februari 15, 2016 Reply
 17. Margot Schaik maart 5, 2016 Reply
 18. Romana maart 12, 2016 Reply
 19. rood oortje maart 16, 2016 Reply
  • Sylvia Sylvia maart 17, 2016 Reply
 20. rood oortje maart 16, 2016 Reply
  • Sylvia Sylvia maart 17, 2016 Reply
 21. H. Reijers maart 28, 2016 Reply
  • jolanda september 12, 2016 Reply
   • Sylvia Sylvia oktober 13, 2016 Reply
 22. robin april 3, 2016 Reply
  • Sylvia Sylvia april 4, 2016 Reply
 23. Puur Slank april 16, 2016 Reply
 24. Fatma el Abbassi april 25, 2016 Reply
 25. Peertje april 26, 2016 Reply
  • Sylvia Sylvia mei 29, 2016 Reply
 26. Jolanda Voskuil mei 3, 2016 Reply
 27. Happy Carbs mei 5, 2016 Reply
 28. J,. Caty mei 9, 2016 Reply
 29. Plien mei 18, 2016 Reply
 30. Betty Vugts juni 21, 2016 Reply
  • Sylvia Sylvia oktober 13, 2016 Reply
 31. Mirjam oktober 8, 2016 Reply
  • Sylvia Sylvia oktober 13, 2016 Reply
 32. richard december 18, 2016 Reply
  • Sylvia Sylvia februari 15, 2017 Reply
 33. Leideke Steur juli 25, 2017 Reply
 34. Van Laer E. december 29, 2017 Reply
 35. Eveline februari 17, 2018 Reply
  • Sylvia Sylvia februari 22, 2018 Reply
 36. Anemoon februari 20, 2018 Reply
  • Sylvia Sylvia februari 22, 2018 Reply
 37. s.m.m. hoebe maart 6, 2018 Reply
  • Sylvia Sylvia maart 8, 2018 Reply

Laat een reactie achter