Om goed te kunnen functioneren, is het zaak dat je voldoende energie binnenkrijgt. Energie krijg je door het nuttigen van voedingsmiddelen. De hoeveelheid energie wordt gemeten in calorieën. Calorieën bestaan voor ongeveer 40 tot 70 procent uit koolhydraten en voor de rest uit eiwitten en vetten.

Het is belangrijk om de verdeling koolhydraten, eiwitten en vetten goed in balans te houden. Teveel koolhydraten leidt namelijk tot ongezonde situaties, waar overgewicht slechts één voorbeeld van is. Verder leidt een overschot aan koolhydraten ook tot hart- en vaatziekten, diabetes en kan het kanker veroorzaken.

Wat moet je als man of vrouw eten om op een dag gewoon te kunnen functioneren? Gemiddeld gezien komt het neer op een caloriebehoefte van 2.000 voor vrouwen en 2.500 voor mannen. Echter is de definitieve caloriebehoefte afhankelijk van een groot aantal factoren.

 

Factoren voor energiebehoefte

Je caloriebehoefte is in balans als je ongeveer net zoveel calorieën binnenkrijgt als dat je er verbrandt. Voor een vrouw dus 2.000 en voor een man 2.500. Maar er zijn diverse factoren die bepalen hoeveel calorieën je mag, bijvoorbeeld:

  • Je Body Mass Index (oftewel hoe jouw verhouding van gewicht, leeftijd en lengte is);
  • Het beroep dat je uitoefent;
  • Hoeveel je op een dag sport;
  • Wat je voedingspatroon is;
  • Medische redenen.

 

Je BMI

Je BMI is belangrijk. Als je BMI te hoog is, dan heb je te maken met overgewicht en is het niet handig om de hoeveelheid calorieën te blijven nuttigen die je nu nuttigt. Je valt dan namelijk niet af. Is je BMI te laag, dan zou je zelfs meer calorieën mogen eten.

 

Beroep

Een vrouw die als bouwvakker actief is zal meer calorieën per dag moeten eten dan een man die de hele dag achter een bureau zit. Het energieverbruik is dan namelijk uit balans. Dat wil niet zeggen dat een man met een kantoorbaan minder dan 2.500 calorieën nodig zou hebben. Dat is dus weer afhankelijk van de andere factoren.

 

Sporten

Sporten is van belang. Want met sport verbrand je veel calorieën. Het is zaak om dat in balans te houden. Beweeg je veel? Dan mag je meer calorieën op een dag. Beweeg je niet of nauwelijks? Dan is de kans groot dat je aankomt als je meer calorieën eet. De energie wordt tenslotte nergens aan opgemaakt.

 

Voedingspatroon

Hoe vaak eet je op een dag? Dat is belangrijk om te bepalen hoeveel calorieën je mag eten. Eet je bijvoorbeeld drie keer, dan mag je die drie keer best veel calorieën. Maar eet je tussendoor ook heel veel, dan kun je beter minder nuttigen. Je voedingspatroon kan dus veel betekenen als het aankomt op je caloriebehoefte.

 

Medische redenen

Het kan zijn dat je met een huisarts of een diëtist in gesprek bent. In dat geval gelden voor jou aangepaste richtlijnen met betrekking tot de caloriebehoefte. Weet je niet wat jouw caloriebehoefte is? Dan kun je het beste op gesprek gaan bij de huisarts of een andere medische specialist. Deze weet doorgaans precies wat voor jou het beste is.