Een militair dieet volgen? Ervaringen en alternatieven

Een militair dieet helpt je bij snel afvallen? Je kunt wel 5 kilo per week verliezen in slechts een week tijd? Het militaire dieet wordt vaak ook het 3 dagen dieet genoemd en op het internet doen verschillende varianten de ronde. Maar heel gezond is het niet om met het militaire dieet af te vallen. Het is een crash dieet. Echter, met een paar kleine aanpassingen kun je het militaire dieet zo omgooien dat het wél gezond is en het je wel degelijk zal helpen om snel af te vallen. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Geen zin om het hele artikel te lezen? Lees dan hier de conclusie.

Een militair dieet, is dat gezond?

Waarom het militair dieet?

Veel mensen volgen een crash dieet omdat ze hopen daarmee in korte tijd heel veel af te vallen. Een crash dieet is voor hen erg voordelig, omdat het gratis is en weinig geld kost om te volgen. Echter, gezond is het militaire dieet niet.

De naam ‘militair dieet’ klinkt al niet vriendelijk. Het eerste waar aan gedacht wordt is aan harde trainingen, veel beweging, kort slapen en een strak regime. Die angst komt niet uit de licht vallen, want afzien is zeker het geval. Het militaire dieet is een crash dieet. Dieetkompas.nl is geen voorstander van crash diëten, omdat ze niet gezond zijn en in de meeste gevallen (zeg maar gerust: alle gevallen) ook maar tijdelijk effect hebben.

Wat betreft het militaire dieet zien we wél degelijk mogelijkheden. Met een paar aanpassingen blijkt een militair dieet zelfs een prima manier om mee af te vallen!

In de basis wil een militair dieet dat je in drie dagen tijd weinig eet en zo weinig calorieën binnenkrijgt. Daardoor val je razendsnel af. Gezond is dat echter niet. Je krijgt belangrijke voedingstoffen niet binnen. Ook verlies je weinig tot geen vet, maar wel spiermassa en vocht (waardoor je dénkt dat je vaal afvalt).

In die zin is het militair dieet dus geen goed dieet om te volgen. Maar door een kleine aanpassing te doen aan het dieet, kun je het wel degelijk gebruiken om snel tot vetverlies te komen.

 

Veel water drinken

Wat als belangrijk wordt gezien binnen dit dieet, is dat je veel water drinkt. Zoveel als je maar kan. Probeer geen vervangende frisdranken te vinden (light-producten, zoals frisdrank of sap), want die zijn niet toegestaan in het militaire dieet. De enige zoetstof die wel is toegestaan is Stevia.

Hoewel het niet per definitie lekker is, is het prima om water te drinken. Een paar liter per dag houdt je vocht op peil en zorgt ervoor dat je niet uitdroogt.

Wanneer je voor de variatie meer smaak wilt, kun je ervoor kiezen om koffie en thee te drinken, het liefst zonder cafeïne (want cafeïne houdt vocht vast). Voor de echte koffiedrinkers: per dag is een beperkte hoeveelheid cafeïne wel toegestaan.

 

Het militair dieet schema

Het militaire dieet gaat er vanuit dat je drie dagen zeer beperkt eet. Je eet eenvoudige ontbijten, lunches en diners. De overige vier dagen eet je wel normaal, maar ga je geen inhaalslag houden! Hieronder volgt een voorbeeldschema van het militair dieet.

Dag 1:

Ontbijt

1/2 grapefruit
1 geroosterde boterham
2 eetlepels pindakaas
1 kop koffie of thee (mag met cafeïne)

Lunch

1/2 blikje tonijn
1 geroosterde boterham (zonder boter)
1 kop koffie of thee (mag met cafeïne)

Diner

Ca. 80 gram vlees (alle soorten)
1 kopje groene bonen
1/2 banaan
1 kleine appel
1 eetlepel vanille-ijs

Dag 2:

Ontbijt

1 ei (zoals je wilt)
1 geroosterde boterham
1/2 banaan

Lunch

1 kopje kwark
1 hardgekookt eitje
5 crackers

Diner

2 hotdogs (zonder brood)
1 stronkje broccoli
1/2 kopje met wortels
1/2 banaan
1 eetlepel vanille-ijs

Dag 3:

Ontbijt

5 crackers
1 kleine appel
1 klein plakje kaas

Lunch

1 ei (zoals je wilt)
1 geroosterde boterham

Diner

1 blikje tonijn
1/2 banaan
1 eetlepel vanille-ijs

 

 

Hoe maak je het militaire dieet WEL gezond?

Zoals je ongetwijfeld gezien hebt, bevat het militaire dieet weinig voedingsstoffen. De theorie hierachter is dat je veel kunt afvallen. De werkelijkheid is dat je vooral spiermassa en vocht verliest en weinig vet.

Je eet vrijwel hetzelfde en je eet maar heel weinig. Ook al mag je onbeperkt water drinken, je lichaam zal daar geen genoegen mee nemen. Eén dag vasten zou op zich moeten kunnen, maar drie dagen is wel lang.

Op deze manier is het meer dan ongezond om af te vallen, want je hebt veel meer energie nodig op een dag dan je hiermee binnenkrijgt. Je zal merken dat dit dieet een negatieve invloed gaat hebben op (onder andere) je gemoedstoestand.

Maar toch zit er een kern van waarheid in het militaire dieet. Want als je je levensstijl omgooit en anders gaat eten dan je nu doet, kun je wel degelijk afvallen. Dieetkompas.nl heeft het militaire dieet daarom iets aangepast om het WEL gezond te maken. Door onderstaande richtlijnen toe te voegen aan het militaire dieet kun je in zeer korte tijd veel afvallen:

 • Zoek naar recepten met meer koolhydraten, zoals in de Afslank Receptenbijbel;
 • Vervang de geroosterde boterham voor een omelet met desgewenst wat ham en kruiden;
 • Doe de halve banaan in een kommetje magere yoghurt of kwark;
 • Drink bij iedere maaltijd een glas melk;
 • De tonijn kun je ook in een omelet meebakken;
 • Eet niet de hotdogs van dag 2. Kies voor de drie volgende vleessoorten: gevogelte, varken en rund;
 • Eet gewoon twee ons groente op een dag (en niet maar een half kopje).

Lees de review van de Afslank Receptenbijbel

 

Waarom deze aanpassingen?

Het militaire dieet zoals in het schema is een duidelijk crash dieet: je mag weinig en wat je mag is per definitie niet eens zo gezond. Want in boterhammen en in de hotdogs zitten heel veel koolhydraten. Koolhydraten zijn dikmakers, maar zorgen er niet voor dat je verzadigd raakt. Een omelet met ham is daarentegen koolhydraatarm en eiwitrijk en zorgt er voor dat je zowel vol komt te zitten, als dat je afvalt.

Hetzelfde geldt voor de yoghurt, kwark en melk. Hierin zitten weliswaar iets meer koolhydraten, maar ook veel eiwitten en die zullen je echt helpen om af te vallen en voorzien in voldoende voedingsstoffen om de dag door te komen.

Wat betreft de groenten: het is belachelijk dat je maar een half kopje groente op een dag zou mogen eten. Twee ons is gezond en koolhydraatarm. Daar kom je echt niet van aan.

 

Hoe vliegen de kilo’s er vanaf?

Zeer waarschijnlijk zal je snel effect merken. Door bovenstaande aanpassingen door te voeren en bij voorkeur gerechten te gebruiken uit bijvoorbeeld de Afslank Receptenbijbel ga je merken dat de kilo’s er vanaf vliegen. In korte tijd kun je je streefgewicht bereiken, zonder dat het dieet je tegen gaat staan en zonder dat je honger zult hebben.

In korte tijd worden spiermassa en vochtpijl aangevuld en de vetmassa (je doel!) gebruikt om energie los te maken. Het resultaat: je valt razendsnel af.

 

Conclusie. Hoe volg je het beste een militair dieet?

Een militair dieet als basis is een crash dieet. Daar zijn we bij Dieetkompas geen voorstander van. Maar met een paar aanpassingen is het mogelijk om het militaire dieet te gebruiken om razendsnel af te vallen.

Gebruik de tips en adviezen om het standaard schema aan te passen. Ga op zoek naar koolhydraatarme gerechten die je kunt eten op de eetmomenten gedurende de drie dagen. Eet de overige vier dagen normaal.

De beste koolhydraatarme gerechten (die ook prima passen binnen dit militaire dieet) vind je in de Afslank Receptenbijbel. We geven je de garantie dat je echt verschil zult merken door deze recepten aan het militaire dieet toe te voegen.

Ontdek de Afslank Receptenbijbel zelf

Bewaren

Bewaren

10 Reacties

 1. Simone november 24, 2015 Reply
  • Sylvia Sylvia november 25, 2015 Reply
 2. Sana mei 20, 2016 Reply
  • Sylvia Sylvia mei 20, 2016 Reply
 3. Jill mei 5, 2017 Reply
  • Sylvia Sylvia mei 11, 2017 Reply
 4. charlotte juli 20, 2017 Reply
 5. Geert juli 24, 2017 Reply
  • Sylvia Sylvia augustus 12, 2017 Reply
 6. Tineke mei 16, 2020 Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.