Koolhydraatarme recepten voor gezonde tussendoortjes op school

Een koolhydraatarm dieet is niet alleen voor volwassenen die willen afvallen. Ook kinderen kunnen baat hebben bij minder koolhydraten. Uit diverse hoeken klinken geluiden dat kinderen te zwaar worden. De belangrijkste redenen daarvoor bespreken we in dit artikel.

Met een paar aanpassingen geef jij je zoon of dochter gezonde, koolhydraatarme tussendoortjes mee naar school. Die kunnen tijdens de pauze of tijdens de overblijf genuttigd worden.

Aan het einde van dit artikel doen we je een kant-en-klaar receptenboek cadeau, met 8 heerlijke koolhydraatarme recepten voor tussendoortjes.

Koolhydraatarm dieet

Wil je meer weten over hetkoolhydraatarme dieet? Raadpleeg dan onze kennisbank, lees over gezonde recepten voor ontbijt, lunch of diner en lees ons uitgebreide artikel over het koolhydraatarme dieet.

Kort samengevat willen mensen die een koolhydraatarm dieet volgen afvallen door het minderen met koolhydraten. Koolhydraten worden in ons lichaam omgezet in suikers en uiteindelijk in vet, als we ze niet gebruiken. Omdat de meeste mensen teveel koolhydraten eten in vergelijking met vetten en eiwitten, is het logisch dat zij dik worden.

Minderen met koolhydraten (een koolhydraatarm dieet volgen) helpt om af te vallen.

 

Waarom worden kinderen te dik?

In de inleiding benoemden we het al: kinderen in Nederland worden te dik. In 2015 is hier onderzoek naar gedaan (BRON: NJI.nl) en ongeveer 20% van alle kinderen is te dik, waarvan bijna 3% te maken heeft met ernstig overgewicht.

Maar hoe komt het dat kinderen te dik zijn?

 

‘Ze spelen niet meer buiten… zitten de hele dag te gamen…’

Er zijn veel vooroordelen over kinderen. Misschien dacht jij, toen je dit artikel las, ook dat het komt omdat kinderen amper buitenspelen en de hele dag zitten te gamen. Daarbij eten en drinken ze ongezond, maar bewegen ze onvoldoende om dat te compenseren.

Hoewel er een kleine kern van waarheid in zit, is het binnen zitten en gamen echt niet de belangrijkste oorzaak van overgewicht.

Voor de belangrijkste oorzaak moeten we toch echt gaan kijken naar voeding van deze kinderen.

 

Kijkje in de klas

Dieetkompas heeft de afgelopen periode 15 scholen aangeschreven om mee te werken aan een onderzoek. In het onderzoek moesten leerkrachten gedurende vijf dagen opschrijven wat kinderen in de klas aten als tussendoortje.

Het ging om de tussendoortjes voor in de pauze (vaak “kleine pauze” genoemd, omdat de pauze tussen 10.00 en 11.00 uur plaatsvindt en gemiddeld een kwartiertje duurt) en om de lunch als er sprake was van overblijf of een continurooster.

De tussendoortjes konden eenvoudig gevinkt worden in drie categorieën:

  • Gezond
  • Gemiddeld
  • Ongezond

Uiteraard werden deze categorieën naar de deelnemende leerkrachten duidelijk uitgeschreven.

 

Uitslag

De uitslag van dit onderzoek was schrikbarend. In de grafiek hieronder is te zien dat verreweg het merendeel van de leerlingen ongezonde tussendoortjes en lunches mee neemt naar school.

Onderzoek naar gezonde tussendoortjes

Een dieptepunt is de woensdag, waarop maar 14 van de 280 leerlingen een gezond tussendoortje bij zich had. De reden hiervoor kan liggen dat de meeste scholen woensdag geen overblijf hebben en er dus geen (gezondere) lunch tegenover stond.

Desondanks zijn dit ongezonde uitslagen die de zorgen vanuit de autoriteiten bevestigen.

 

Verklaring

Is er een verklaring te geven voor deze uitslag? Die is er zeker. In de brief naar de leerkrachten heeft Dieetkompas.nl duidelijk onderscheid gemaakt tussen gezond, gemiddeld en ongezond. Aangezien Dieetkompas.nl een negatief advies over brood afgeeft (want brood is niet koolhydraatarm) zijn heel veel kinderen in de ongezonde of gemiddelde categorie ingedeeld.

Veel ouders geven kinderen heel veel brood mee naar school. Nu is dat niet de belangrijkste oorzaak van overgewicht, maar brood is wel ongezond en zeker niet koolhydraatarm.

 

Waarom geven ouders ongezonde tussendoortjes mee?

In hetzelfde onderzoek werden ook gesprekken gevoerd met leerkrachten. Het bleek dat kinderen niet alleen brood mee namen naar school. Ook onderstaande producten werden veelvuldig genoemd:

  • Zogenaamde maaltijdrepen (mueslirepen);
  • Biscuitjes en koekjes met fruitsmaak;
  • Stroopwafels en stroopkoeken;
  • Wafels (met en zonder chocolade);
  • Pakjes Wicky, yoghurtdrink, appel- en sinaasappelsap, chocolademelk;
  • Flesjes ijsthee.

Los daarvan waren er op meerdere scholen kinderen die op woensdagen en op vrijdagen kennelijk extra verwend werden. In hun broodtrommeltjes trof de leerkracht saucijzenbroodjes (koud) aan, Turkse pizza’s en croissants.

 

Gezonde tussendoortjes zijn te duur?

De belangrijkste reden die boven tafel kwam tijdens dit onderzoek was dat de gezonde tussendoortjes vaak te duur waren. En dat klopt voor een groot deel. Een pak van 10 stroopwafels is een stuk goedkoper dan een setje van 6 appels. Tevens zijn ze langer houdbaar.

Je ziet dat ook terug bij de wafels die per 10 verkocht worden voor minder dan € 1,50. De meeste biscuitjes en mueslirepen zijn (zeker als er geen A-merk gekocht wordt) een stuk goedkoper dan gezonde alternatieven.

Het is dus heel logisch dat ouders voor deze goedkope tussendoortjes kiezen.

Oorzaak voor overgewicht

De belangrijkste oorzaak voor overgewicht ligt bij voeding. Ongezonde voeding leidt nu eenmaal sneller tot overgewicht.

Als kindren eenmaal overgewicht ontwikkelen, is het lastig om daar van af te komen. Zeker wanneer zij vergewicht krijgen voor de puberteit.

Het is dus voor ouders en scholen belangrijk om hier bewust mee om te gaan. Speciaal voor ouders die hun kinderen willen helpen gezonder te gaan eten en drinken, heeft Dieetkompas.nl een gratis receptenboekje samengesteld.

 

8 Koolhydraatarme recepten voor tussendoortjes

koolhydraatarme tussendoortjes boekIn het boekje 8 koolhydraatarme recepten voor tussendoortjes vind je lekkere, makkelijke en goedkope recepten die je zelf kunt bereiden.

Het vraagt misschien wat werk, maar je weet wel zeker dat je kind een gezond tussendoortje mee naar school krijgt.

Wil jij dat je zoon of dochter gezonder gaat eten en drinken?

Wil jij zeker weten dat je gezonde ingrediënten gebruikt?

Wil jij voorkomen dat je zoon of dochter te dik wordt?

Download dan gratis het boekje met 8 heerlijke koolhydraatarme recepten voor tussendoortjes.

Download gratis 8 koolhydraatarme recepten voor kinderen >>

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.