Het waterdieet

Het waterdieet is een crash dieet. Hoewel het waterdieet steeds meer bekendheid begint te genieten, is het een berucht dieet. Jacqueline Henson, een Britse vrouw, is in 2008 namelijk overleden aan de gevolgen van het waterdieet (Bron: BBC).

Dat neemt niet weg dat water drinken erg belangrijk is. Een waterdieet volgen is echter teveel van het goede.

Keep calm and drink more water

3 tot 5 kilo afvallen met het waterdieet

Net als bij ieder ander crash dieet vliegen de kreten je om de oren: Val 3 kilo per week af! Makkelijk 5 kilo afvallen in een week tijd! Val 1 kilo per dag af! Het zijn uiterst ongezonde aantallen. Als je in een week tijd 7 kilo zou kunnen verliezen, heeft dat heel veel gevolgen voor je lijf. Zoveel gevolgen dat het niet meer gezond is.

Los van het feit dat je met een waterdieet heel snel af kan vallen, krijg je heel veel andere lichaamseigen en belangrijke stoffen (zoals mineralen, vitaminen, vezels en ijzers) niet meer binnen. Dat heeft tot gevolg dat je een lagere weerstand hebt, vatbaarder wordt voor ziektes en verkoudheid en over het algemeen een duf en soms zelfs depressief gevoel zal ervaren.

 

Hoe werkt het waterdieet?

Wie toch interesse heeft in het waterdieet, volgen hier de stappen die je volgens het waterdieet moet volgen om succesvol af te vallen.

 1. Op een dag dien je minimaal 2 liter water te drinken, maar dit dien je wel in kleinere hoeveelheden (zo’n 100 tot 200 ml per keer) gespreid over de dag te drinken. Puur water, zonder toevoegingen. Thee en koffie tellen dus niet mee.
 2. Beweeg bij voorkeur dertig minuten per dag. Denk aan: hardlopen, zwemmen en fitness. Meer dan dertig minuten mag ook.
 3. Je mag één keer per week iets lekkers (lees: ongezonds).
 4. Het ontbijt mag je niet overslaan. Deze maaltijd dient als basis voor de dag.
 5. Om je hongergevoel te stillen, kauw je de hele dag door op suikervrije kauwgum. Hiermee zul je geen trek hebben in ongezonde tussendoortjes.
 6. Tijdens de maaltijden moet je niet teveel drinken. Doe je dat wel? Dan staat dat een vlotte spijsvertering in de weg. Het afvallen duurt dan langer.
 7. Drink een half uur voor het diner en de lunch zo’n 300 ml water. Dit voorkomt dat je je tijdens het eten te buiten gaat.
 8. Snacks die toegestaan zijn: tomaten, komkommer, kleine stukjes waterrijke vruchten (denk aan peren en mandarijnen).
 9. Wil je wat anders drinken dan water? Los van de 2 liter, mag je ook groene thee drinken. Fabeltjes beweren dat je hiermee de stofwisseling helpt.
 10. Ander fabeltje: poets je tanden als je trek krijgt. Je honger verdwijnt daardoor.

Bovenstaande tien regels vormen de uitgangspunten voor het beruchte waterdieet. Een weinig gezond dieet, omdat je teveel voedingsstoffen mist. Je kunt hier inderdaad heel veel mee afvallen, maar een voorstander daarvan zijn wij niet.

 

Kan het niet gezonder?

Snel afvallen kan een stuk gezonder. Hoewel, het zal niet zo snel gaan als bij het waterdieet of welk ander crash dieet dan ook… Bijvoorbeeld met een koolhydraatarm eetpatroon. Je komt daar al heel ver mee: met gemak 1 tot 2 kilo per week aan gewichtsverlies. En een koolhydraatarm dieet is nog gratis te volgen ook. Je hoeft alleen maar op zoek te gaan naar gezonde koolhydraatarme recepten en daar staat het internet vol mee.

Liever een verantwoord koolhydraatarm dieet? Lees dan het vrij goedkope boek van Jasper Alblas. Via onze website kun je dit met korting aanschaffen.

7X7 banner

Voordelen van de recepten uit dit boek:

 • Er worden alleen natuurlijke producten gebruikt;
 • De recepten zijn makkelijk te maken;
 • De benodigde ingrediënten zijn voordelig aan te schaffen;
 • Het receptenboek is toe te passen op het hele gezin;
 • Door koolhydraatarm te eten, zou je 2 kilo per week moeten kunnen verliezen.

 

Conclusie

We blijven erbij: crash diëten kunnen inderdaad veel resultaat hebben op korte termijn, maar gezond zijn ze allesbehalve. We zijn dan ook geen voorstander van welk crash dieet dan ook. Veel liever adviseren we je af te vallen met bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet of een eiwitdieet. Dit zijn diëten die hun sporen hebben verdiend en waarmee hele volksstammen afgevallen zijn. Wil je niet teveel aan een dieet doen? Dan kunnen groene smoothies effect hebben, evenals het volgen van Paleo recepten of de Paleo levensstijl.

 

One Response

 1. Bonne Post mei 11, 2020 Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.