soepdieet ongezondSnel afvallen doe je vaak door middel van een crash dieet. Er is veel discussie over dergelijke diëten, daar ze erg schadelijk kunnen zijn. Toch kiezen veel mensen ervoor om met een crash dieet af te vallen. We hebben er al het een en ander besproken op deze website, maar één belangrijk dieet is nog niet aan bod geweest: het soepdieet. In dit artikel bespreken we dit dieet uitgebreid.

Wat is een soepdieet?

Een soepdieet is een dieet dat gericht is op de inname van heel weinig calorieën. Dat doe je door speciale soep te koken. Hierbij wordt vaak een ingrediënt als kool gebruikt, waardoor het dieet ook wel koolsoepdieet genoemd wordt. Hoe dan ook, met het dieet beperk je de inname van calorieën heel erg, waardoor je niet aan zult komen en je lichaam aanspraak moet doen op de reserves. De vraag is echter of het wel gezond is om af te vallen met dit soepdieet…

Afvallen met het soepdieet?

Waarom kiezen mensen voor afvallen middels een soepdieet? Er zijn meerdere redenen voor. Navraag onder lezers van deze blog leert ons dat de volgende factoren bepalend zijn om over te gaan op een soepdieet:

  • Je kunt hierdoor makkelijk en snel afvallen;
  • Je hebt geen ingewikkelde recepten en ingrediënten nodig, maar haalt gewoon alle benodigde groenten en vlees uit de supermarkt;
  • Er is een gevarieerd aanbod aan soepen, waardoor je niet steeds hetzelfde hoeft te eten.

Kort gezegd wordt het soepdieet dus gezien als een makkelijk dieet, waarmee je snel kilo’s verliest. Maar er is ook een andere kant: het is en blijft een crash dieet. En die doen nogal wat stof opwaaien.

Soepdieet als crash dieet

Er is veel discussie over crash diëten. Een crash dieet is de benaming voor een dieet dat je helpt om heel snel heel veel gewicht te verliezen. Hierbij is bijvoorbeeld 10 kilo in 10 dagen geen uitzondering, of 5 kilo in 5 dagen. Een crash dieet wordt vooral gevolgd door mensen die op korte termijn af willen vallen. Zij hebben bijvoorbeeld een bruiloft, een ander feest of gaan op vakantie en willen nog snel even die laatste kilo’s eraf. Het crash dieet kent helaas heel veel nadelen. Hieronder sommen we ze voor je op.

  • Een crash dieet heeft een tijdelijk effect. Zodra het streefgewicht is bereikt gaat men terug naar oude gewoontes en zitten die kilo’s er zo weer aan (en niet zelden word je nog veel dikker).
  • Met een crash dieet krijg je veel te weinig voedingsstoffen binnen die essentieel zijn om te kunnen leven. Je pleegt als het ware een aanslag op je gestel, je lichaam en je gezondheid.
  • Mensen die een crash dieet volgen voelen zich al vrij snel futloos, sip en kunnen zelfs depressief raken. Daardoor grijpen ze eerder naar snacks en tussendoortjes en wordt juist het tegenovergestelde bereikt.
  • Een crash dieet helpt je snel af te vallen, maar niet duurzaam. Verloren kilo’s komen altijd terug en zijn vervolgens moeilijker weg te krijgen dan ooit te voren. Dit heeft onder meer te maken met een verminderde weerstand doordat je een crash dieet hebt gevolgd.

Is er een alternatief?

Natuurlijk zijn soepen gezond. En snel afvallen is zeker mogelijk met een soepdieet. Maar iedere dag soep en weinig andere voedingsstoffen dan de ingrediënten in die soep, dat is niet gezond. Je kunt snel afvallen, ook zonder dat je gebruik maakt van een crash dieet. Het effect zal mogelijk minder snel zijn dan bij een crash dieet, zoals het soepdieet in dit geval, maar het zal wel blijvender zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan een eiwitdieet. Een eiwitdieet, ook wel proteïnedieet genoemd, gaat uit van een grotere consumptie van eiwitrijke producten zoals vlees (paard, rund, varken), vis (makreel, forel, tonijn, haring), zuivel (kwark, yoghurt, melk, kaas), bepaalde groenten, fruit, noten, bonen en eieren. Door de toename van eiwitten heb je eerder een gevoel, terwijl je toch minder calorieën binnenkrijgt. Daarbij worden eiwitten moeilijker verbrand en zal je lichaam – kort gezegd – vet moeten verbranden om eiwitten af te breken. Lees ons artikel over het eiwitdieet voor meer informatie.
Een ander alternatief is het minderen van koolhydraten. Dat kan bijvoorbeeld middels een koolhydraatarm dieet. Hierbij beperk je de inname van koolhydraten, zodat deze niet worden omgezet in vet. Lees hierover meer in ons artikel over het volgen van een koolhydraatarm dieet.
Er zijn dus zeker genoeg alternatieven voor een ongezond crash dieet.