Afvallen door hardlopen

Sport en beweging zijn belangrijke factoren – misschien wel de belangrijkste – bij het afvallen. Wil je goed, grondig en bovendien  blijvend afvallen, dan dien je op zoek te gaan naar de balans tussen juiste voeding en optimale beweging. Een manier die je zou kunnen toepassen om meer en beter te gaan bewegen, is door te gaan hardlopen.

Hardlopen vergt enig doorzettingsvermogen en een goede start. Lees dit artikel en krijg antwoord op de vraag: “Hoe kan ik afvallen met hardlopen?”

Hardlopen is calorieën verbranden

Wie aan hardlopen doet verbrandt veel calorieën. Gemiddeld gezien kun je in een uur tijd zo’n zeven tot acht kilometer hardlopen, wat garant staat voor ruim 500 calorieën. Dat is een kwart van wat je als vrouw per dag nodig hebt en een vijfde van wat je als man per dag nodig hebt.

Gewichtsverlies met hardlopen kan dus niet uitblijven.

Hoe werkt dat nu precies? Je lichaam heeft per dag 2500 (mannen) of 2000 (vrouwen) calorieën nodig voor de dagelijkse gang van zaken. Wanneer je zorgt dat je genoeg koolhydraten en eiwitten eet krijg je die benodigde calorieën binnen. Zorg je er echter voor dat je meer verbrandt dan dat er binnenkomt, dan val je af. Je lichaam heeft die calorieën toch nodig en zet oude vetreserves (denk aan dat vervelende vet rond je heupen, buik, billen en benen) om in energie.

Terwijl je hardloopt gaat je lichaam als een fabriek aan het werk om die opgeslagen vetten te verbranden.

 

Snel afvallen met hardlopen

Wil je snel afvallen? Dan is hardlopen de sport bij uitstek om te gaan doen. Mensen die snel willen afvallen gaan vooral op zoek naar sportscholen, maar dat kan al snel duur worden. Hardlopen heeft wat dat betreft veel voordelen:

  • Je kunt gaan wanneer je maar wilt;
  • Los van je sportschoenen kost het weinig geld;
  • Je kunt het in je eigen tempo uitbouwen;

Je zet veel spiergroepen in je lichaam aan het werk in minder tijd dan je in de sportschool kwijt zou zijn.

Hardlopen is voor iedereen dus haalbaar. Het vergt wel enige discipline, want je moet wel wekelijks één a twee keer tijd maken. Maar wie dit langere tijd volhoudt loopt de kans gegrepen te worden door de zogenaamde runners high, het verslavende effect dat hardlopen kan hebben.

 

Hardlopen en gezond eten

Met alleen hardlopen kom je best ver, maar haal je er nog niet alles uit. Wil je echt gaan afvallen? Dan speelt er veel meer mee. Wil je echt goed afvallen, dan zul je naast hardlopen ook gezond moeten gaan eten. Vervang ongezonde tussendoortjes voor stukjes komkommer, tomaat en wortel. Hoe meer jij gezond eet en hoe meer ongezonde snacks je laat staan, hoe meer effect je zult ervaren als je eenmaal begonnen bent met hardlopen.

Wat je kunt doen om je hardloopavontuur nog effectiever te laten zijn, is het volgen van een eiwitdieet. Een eiwitdieet helpt je namelijk om door middel van voeding spiermassa op te bouwen en vet te verbranden. Een goed eiwitdieet kan in korte tijd al heel veel effect veroorzaken. Combineer dit met hardlopen en je hebt een gouden combinatie te pakken.

 

Andere sporten

Je kunt hardlopen ook prima combineren met andere sporten. Zo kun je alsnog naar de sportschool gaan en aan krachttraining gaan doen (wederom het advies om dit te combineren met een eiwitdieet, want eiwitten verstevigen je spieren en doen je spiermassa in rap tempo toenemen). Je zult merken dat je door hard te lopen veel meer conditie hebt om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Dat is wel zo prettig, want hoe meer conditie je hebt, hoe meer resultaten je zult bereiken. Ook sporten in clubverband kunnen je nog verder helpen om af te vallen, zoals voetbal of tennis.

 

Goed beginnen

Wil je beginnen met hardlopen? Lees dan dit uitgebreide artikel. Hier volgt slechts een samenvatting: Begin op een goede, rustige manier. In de eerste plaats heb je schoenen nodig die de schokken goed op kunnen vangen. Vraag hier naar bij een sportzaak. Zij kunnen je helpen de beste schoenen voor jouw voeten aan te meten. Bouw het hardlopen vervolgens professioneel uit. Loop jezelf niet voorbij, want blessures liggen – zeker in het begin – op de loer. Je gaat spieren intensief gebruiken die je misschien jaren niet gebruikt hebt. Je zal verzuring krijgen in je enkels, kuiten en kramp in je voet. Luister naar je lichaam, ga zachter lopen als je pijn krijgt en bouw dit steeds verder uit.

Een warming-up voor het hardlopen zou volgens veel mensen moeten werken, maar hier zijn de meningen over verdeeld. Het kan namelijk zijn dat je bij een verkeerde warming-up je spieren al overbelast, waardoor je met het hardlopen juist meer last krijgt dan wanneer je zonder warming-up was begonnen. Gewoon een paar honderd meter wandelen is al voldoende om een paar kilometer hard te kunnen lopen.

Wil je zeker weten dat je het goed aanpakt? Ga dan aan de slag met een hardloopschema.

 

Hardloopschema’s

Het is goed om hard te lopen met een hardloopschema. Een goed schema helpt je om op verantwoorde wijze te gaan hardlopen. Zo voorkom je blessures en weet je zeker dat je afstanden en snelheden gebruikt die je lichaam aankan. Alleen op die manier haal je het beste uit het hardlopen. Een hardloopschema is op internet zo gevonden, maar er zijn ook diverse apps te verkrijgen. Deze kun je makkelijk aanzetten als je begint en houdt voor jou bij wat je nu daadwerkelijk aan het doen bent. Een professionele app als Run Keeper houdt jouw afstanden bij en kan je adviseren om het kalmer aan te gaan doen als dat nodig is.

4 Reacties

  1. joep oktober 30, 2015 Reply
    • Sylvia Sylvia november 1, 2015 Reply
    • Heleentje oktober 6, 2016 Reply
      • Sylvia Sylvia oktober 13, 2016 Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.