Wil jij optimaal afvallen? Dan heb je ongetwijfeld al eens gehoord van het koolhydraatarme dieet. Een ideaal dieet voor mensen die gewicht willen verliezen, maar ook lekker willen blijven eten. De strengste fase van het koolhydraatarme dieet (die fase waarin je de minste koolhydraten nuttigt) wordt steeds meer als een eigen dieet beschouwt: het ketogeen dieet.
Snel en doelgericht vet verbranden, afvallen en blijvend op gewicht komen doe je dan ook met de lekkerste keto recepten.
Dieetkompas helpt je uiteraard om gratis en voor niets het keto dieet te kunnen volgen. We hebben recepten voor het ontbijt, de lunch, het diner én tussendoor voor je verzameld. Bij veel van deze recepten verwijzen we echter naar een aantal basisrecepten. Die vind je hieronder.
Keto-broodjes
Het lekkerste alternatief voor brood zijn de keto-broodjes. Je bereidt ze volgens ons onderstaande recept.
Je hebt nodig:
- 150 gram amandelmeel
- 450 ml kokend water
- 40 gram gemalen psyliumzaad
- 60 gram kokosmeel
- 75 gram fijngemalen lijnzaad
- 2 grote eieren
- 5 eetlepels sesamzaad
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels uienpoeder
- 2 theelepels wijnsteenpoeder
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel zout
- 6 eiwitten.
Bereiden
Zet de oven alvast aan op 170 graden. Roer de amandelmeel, het psyliumzaad, het kokosmeel, het lijnzaad, het knoflook-, uien- en wijsteenpoeder met de baking soda en het zout in een kommetje goed door elkaar.
Neem en aparte kom. Roer hierin de eiwitten en de eieren. Schenk ze vervolgens bij de andere kom en voeg het water toe. Roer met een handmixer alles goed door elkaar tot er een dik deeg ontstaat. (Wordt het deeg te dik? Voeg er dan nog 10 tot 20 ml kokend water aan toe.)
Maak broodjes van gelijke grootte, bijvoorbeeld met ene lepel. Plaats deze op een bakpapiertje op de bakplaat en besprenkel ze met de sesamzaadjes.
Plaats de broodjes 45 minuten in de oven. Haal ze er daarna uit en laat ze heel goed afkoelen. Je keto-broodjes zijn klaar om gegeten te worden!
Voedingswaarden per broodje: 4,2 gram koolhydraten, 10 gram eiwitten en 15,gram vetten.
Ketogeen hollandaisesaus
Hollandaisesaus is van zichzelf al niet zo ongezond als vaak gedacht wordt. Wil je er echt het maximale uithalen? Dan maak je de hollandaisesaus zoals hieronder beschreven.
Je hebt nodig
- 1 dooier van een groot ei
- 1 eetlepel verse citroensap
- 250 ml water
- 2 eetlepel roomboter
- ¼ theelepel dijonmosterd
- Snufje zout
Bereiden
Smelt de boter en zet deze weg. Neem een kommetje (iets groter dan de pan die je straks gebruikt) en klop hierin de eierdooier met een halve theelepel water, het zout, citroensap en de mosterd goed door elkaar.
Doe de rest van het water in een pannetje en breng deze aan de kook. Zet het vuur daarna op middelhoog. Plaats het kommetje met het mengsel van ei op de pan en roer deze voortdurend door. Het kommetje rust op de pan en wordt gewarmd door het stomende water, maar raakt het water niet!
Blijf roeren en kloppen tot de hollandaisesaus in spé dikker wordt. Schenk dan heel langzaam de eerder gesmolten boter erbij en roer door om klonteren te voorkomen. Voeg desnoods wat water toe als de saus te dik wordt.
Bewaar de hollandaisesaus in een afgeschermd potje en dien op bij een gerecht naar keuze.
Voedingswaarden per portie: 1,5 gram koolhydraten, 3 gram eiwitten en 29 gram vetten.
Tomaten-marinarasaus
Dit sausje kan voor diverse doeleinden gebruikt worden. Bijvoorbeeld bij courgettepasta met gehakt, als dipsausje of om de bodem van een pizza te bedekken.
Je hebt nodig
- 4 eetlepels tomatenpuree
- 60 ml extra vergine olijfolie
- 150 gram kerstomaten
- 20 gram verse basilicum
- 2 teentjes knoflook
- 1 kleine sjalot
- ¼ theelepel zout
- Zout en peper
Bereiden
Was de tomaten en het basilicum en laat ze goed uitlekken. Pel de sjalot en knoflook. Doe alle ingrediënten in een kommetje en pureer ze met een staafmixer (of op een andere wijze).
Wil je de saus meer grof? Houd dan wat tomaten en basilicum achter, snijd ze in stukjes en roer ze door de saus. Bewaar de saus in een goed afsluitbaar bakje tot maximaal 1 week in de koelkast.
Voedingswaarde per portie: 3 gram koolhydraten, 1 gram eiwitten en 10 gram vetten.
Keto tomatenketchup
Waar zou je zijn zonder tomatenketchup? Zeker met deze ketogene variant kun je binnen veel gerechten weer goed uit de voeten.
Je hebt nodig
- 2 teentjes knoflook
- 1 kleine ui
- 60 ml water
- 240 gram tomatenpuree
- 60 ml appelazijn
- 4 druppels stevia
- 1/8 theelepel piment
- 1/8 theelepel gemalen kruidnagels
- 2 eetlepels erythritol
- Peper en zout
Bereiden
Snipper de ui en snijd de teentjes knoflook goed fijn.
Doe alle ingrediënten tegelijk in een klein pannetje. Breng het pannetje op middelhoog vuur aan de kook en laat het daarna nog een minuut of 10 pruttelen onder een laag vuurtje.
Voeg wat water toe als de ketchup te dik wordt.
Schenk de ketchup in een blender en pureer deze tot de ketchup goed glad is.
De ketchup is het beste in een glazen pot te bewaren, tot maximaal 1 maand. Bewaar altijd in de koelkast.
Meer ideeën voor basisrecepten? Laat het ons weten! We vullen dit artikel graag verder aan.