Keto sushi recepten

Sushifans hebben het niet makkelijk als ze overstappen op een koolhydraat dieet en al helemaal niet bij een ketogeen dieet. Want sushi bevat heel veel koolhydraten. Gelukkig is de ketogene keuken flexibel en kun je een gerecht makkelijk aanpassen. Zoals wij voor je gedaan hebben met deze heerlijke keto sushi recepten.

Wat is keto sushi?

Sushi komt uit het zuidoosten van Azië en betreft kleine hapjes met een doorsnede van een paar centimeter. In sushi zit altijd gekookte rijst, met daaromheen nori gewikkeld. Sushi wordt met rijstazijn gezuurd en gecombineerd met allerlei ingrediënten, zoals ei, groenten, zeevruchten en tropische vruchten.

Het probleem met sushi is dat de rijst veel koolhydraten bevat. De inhoud van de sushi kun je natuurlijk variëren en ook koolhydraatarme producten gebruiken (zeevruchten, vis en vlees zijn daar prima voorbeelden van).

Gelukkig is er een goede oplossing voor ketovriendelijke en koolhydraatarme rijst. Met deze bloemkoolrijst als basis kun je dan ook de lekkerste sushi maken.

We delen hieronder graag 4 van de lekkerste sushi recepten met je!

 

#1 Sushi van komkommer en tonijn

Sushi is natuurlijk niet compleet zonder nori rolletjes. Dit alternatief zal je zeker bevallen.

Je hebt nodig: 1 appel, 1 blikje tonijn, 1 komkommer, 1 augurk, 1 eetlepel Griekse yoghurt, 1 eetlepel mayonaise, 1 theelepel ketchup, 1 theelepel mosterd, citroensap, enkele takjes bieslook en koriander en citroensap.

 

Bereiden

Haal de tonijn uit het blik en laat deze uitlekken. In de tussentijd snijd je de appel in kleine reepjes (zo dun mogelijk). Besprenkel de appel met citroensap om verbruining te voorkomen. Snijd de augurk in heel kleine plakjes. Hak vervolgens de koriander in kleine stukken en knip de bieslook in ringetjes. Bewaar alles in een apart schaaltje, op de helft van de appelreepjes na.

Meng het geheel goed door elkaar.

Neem de komkommer en snijd deze in lange, maar dunne reepjes. Leg ze op op een bakvel of keukenblad en doe hier met een lepeltje het mengsel van tonijn overheen. Leg de reepjes appel aan de brede kant. Rol vervolgens de komkommer op tot er een rolletje ontstaat. Prik vast met een klein prikkertje.

Herhaal dit tot alles op is. Bewaar de tonijn-komkommer shushi op een bord in de koelkast tot je ze opdient.

 

#2 Keto Sushi met komkommer

Nori wordt ook niet door iedereen gewaardeerd in de koolhydraatarme en ketogene keuken. Er zitten immers koolhydraten in. In dit recept delen we een prachtig alternatief met komkommer!

Je hebt nodig: 1 kleine komkommer, 350 gram bloemkoolrijst, 60 gram roomkaas, 1 eetlepel sesamolie, 120 gram gerookte zalm, 1 eetlepel mayonaise, 1 avocado (in dunne plakjes), sesamzaad.

 

Bereiden

Snijd de komkommer in de lengte in dunne plakjes. Probeer er 20 lange reepjes uit te halen. Leg ze op een doekje om ze te laten drogen.

Verzorg de bloemkoolrijst en zorg dat deze goed droog is (teveel vocht maakt de sushi onnodig nat).

Roer de roomkaas en sesamolie in een kommetje en doe hier wat zout bij.

Mix in een andere kom de zalm met de mayonaise.

Leg de komkommerreepjes op een stukje keukenfolie naast elkaar en zorg dat ze de strak tegen elkaar liggen. Verdeel de rijst over de komkommerreepjes, vervolgens de stukjes avocado en mix van zalm met mayonaise. Doe tot slot de roomkaas-sesamolie mix over de sushi.

Rol stevig aan en snijd ze in 6 stukken. Voor het serveren kun je nog wat sesamzaad over de sushi uitstrooien.

 

#3 Vegetarische Keto Sushi

Je hebt nodig: 500 gram bloemkoolrijst, 100 gram vette roomkaas, 4 asperges, 1 paprika, 1 lente-uitje (in ringetjes gesneden), 1 eetlepel witte azijn, zout en peper, 4 norivelletjes.

 

Bereiden

Doe de roomkaas met de lente-uitjes, azijn, asperges en paprika (in stukken gesneden) in de blender en zorg dat deze goed gemalen worden.

Leg de norivelletjes neer en bewaar een randje van 2,5 cm. Leg hier de bloemkoolrijst op en vervolgens de mix uit de blender. Doe er naar smaak zout en peper bij.

Rol de norivelletjes stevig op en maak nat met wat water, zodat ze blijven zitten.  Doe dit met alle velletjes. Snijd de norirolletjes met een schep mes in goede stukjes.

 

#4 Keto Sushi Teriyaki

Je hebt nodig: 500 gram bloemkoolrijst, 100 gram vette roomkaas, 1 eetlepel teriyakisaus  1 kipfilet, 1 lente-uitje (in ringetjes gesneden), 1 eetlepel witte azijn, zout en peper, 4 norivelletjes.

 

Bereiden

Bak de kipfilet tot deze gaar is. Snijd vervolgens in kleine stukjes en roer in een klein kommetje door de eetlepel teryiakisaus óf doe de stukjes kip met de volgende ingrediënten in de blender: roomkaas, witte azijn, lente-ui ringetjes en een snufje zout en peper (en de teriyakisaus, als je de kip in de blender doet).

Plaats de norivelletjes op je aanrecht en schep hier de bloemkoolrijst op uit. Schep vervolgens de mix uit de blender over de rijst heen. Bewaar een randje van 2,5 cm om goed te kunnen rollen.

Duw de norivelletjes tijdens het rollen stevig aan en maak nat met wat water om het goed te laten plakken. Herhaal dit proces met de rest van de velletjes of tot je mix op is. Snijd de norirolletjes in kleine, hapklare blokjes sushi.

 

Meer recepten nodig?

Het is soms even zoeken naar ketogene en koolhydraatarme recepten. Wil jij zeker weten dat je goed bezig bent? Gebruik dan de ruim 100 recepten uit de Afslank Receptenbijbel, speciaal voor de koolhydraatarme én ketogene keuken.

Ga naar de Afslank Receptenbijbel

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.