Waarom is Paleo zo populair? Het heeft alles te maken met voeding. Want als we kijken naar voeding, kunnen we een schrikbarende conclusie trekken: ongezonde voeding wint.

In de hele wereld wordt er meer ongezond gegeten dan gezond. De reden daarvoor zal je verbazen…

Ontdek wat Paleo is en hoe Paleo jou gaat helpen om gezonder, slanker en sterker te worden.

Inhoud van dit artikel

In dit artikel behandel ik de ongezonde voeding die wij met z’n allen op dit moment heel normaal vinden. Vervolgens leg ik uit wat Paleo is en wat Paleo voor jou zal betekenen. Dat doe ik aan de hand van Paleo recepten. Ook bespreek ik wat de Paleo ervaring over het algemeen is.

 

Ongezonde voeding is de winnaar

Om een lang verhaal kort te maken: ongezonde voeding heeft het in de loop der eeuwen gewonnen van gezonde voeding. We accepteren dat, omdat we ermee opgegroeid zijn en omdat weinigen zich ooit bewust waren van de waarheid.

Gezonde vetten, zoals omega-3, vitamines en mineralen laten we veelal links liggen. We eten vetten waarvan bewezen is dat ze niet goed zijn, we nuttigen veel te veel suikers, zout en koolhydraten en vinden het dan ook nog eens vervelend dat we veel te dik zijn.

Maar het is eigenlijk heel logisch dat wij te zwaar zijn en snel ziek worden. Want daar waar onze verre voorouder, de oermens, gezond at vanuit de natuur, eten wij ongezond vanuit fabrieken.

Die gedachte is de basis voor Paleo.

 

Eet jij ” synthetische voeding”?

Ooit gehoord van ‘synthetische voeding’? De kans is groot dat jij het dagelijks op je bord hebt liggen.

Synthetische voeding is voeding waarvan de basis nauwelijks nog natuurlijk is. Het betreft voeding die op smaak wordt gebracht met suikers en zout of die langer houdbaar wordt gemaakt door chemicaliën. Je kent ze misschien als de E-nummers.

 

Suikers

Je ontkomt tegenwoordig niet meer aan suikers in je eten. Bekijk de ingrediënten maar eens op het etiket. Het zal niet of nauwelijks voorkomen dat er geen suiker in een product zit. En als dat al zo is – bijvoorbeeld bij lightproducten – dan zijn de suikers vervangen door een synthetische zoetstof, zoals aspartaam.

 

Zout

Enig idee waarom mensen tegenwoordig zoveel te lijden hebben onder overgewicht, hart- en nierfalen? Zout wordt jaarlijks in zo’n grote hoeveelheid geconsumeerd, dat het niet gezond meer is.

Zout tast de nieren aan, maar zorgt ook voor een verminderde hartfunctie. Op de lange termijn vergiftigt zout je van binnenuit.

Het Dash Dieet richt zich op het verminderen van zout in voeding, maar ook Paleo probeert het gebruik van zout te stoppen.

 

“Het Paleo dieet was wel even wennen, want je eet echt heel anders dan je daarvoor deed. Maar met een paar aanpassingen kwam ik ook al heel ver. Ik ben niet 100% Paleo, maar voldoende om me gezonder te voelen.” – Heidi

Ontdek Paleo Lifestyle

 

De “ontwikkeling” van voeding

De ongezonde voeding is een ontwikkeling op zich. Voor zover bekend werd ook in de middeleeuwen al ongezond gegeten. Denk aan vette vleessoorten, veel alcohol en steeds meer suikers.

 

Industriële Revolutie

Maar de ontwikkeling van ongezonde voeding kwam pas echt goed gang na opkomst van de landbouw en de Industriële Revolutie. Deze revolutie zorgde er namelijk voor dat we steeds makkelijker en sneller konden produceren in fabrieken.

Ook voeding werd zo makkelijker te produceren. Op grote schaal kon er ineens veel meer gemaakt worden.

 

Sneller en meer

Dat proces is zich altijd blijven verbeteren. Het moest sneller gaan en het moest meer zijn. Er kon immers geld aan worden verdiend.

Kwaliteit ging beetje bij beetje verloren.

Dankzij de landbouw kwamen mensen op het idee om ook brood in fabrieken te gaan maken. De natuurlijke bronnen verdwenen en maakten plaats voor chemische toevoegingen. Suikers (koolhydraten) werden gebruikt om voeding langer houdbaar te maken, maar ook om het beter op smaak te brengen.

 

Zuivel

Zuivel werd ook meer en meer in fabrieken behandeld. Niet alleen werden de bacteriën eruit gehaald, ook werd er suiker aan toegevoegd voor de smaak. We kennen nu varianten als magere melk, volle melk en halfvol. We hebben melk met smaakjes, zoals aardbei en banaan en we maken yoghurt en kwark.

Mensen nuttigen als enige zoogdier ter wereld nog zuivelproducten. Alle andere zoogdieren doen dit enkel vlak na de geboorte. Nederlanders spannen overigens ook de kroon in zuivelconsumptie.

 

Aanpassingen

Hoewel dit proces in de loop van vele jaren en eeuwen is uitgesmeerd, is het sneller gegaan dan de evolutie van de mens. De mens is het gewend om met zijn tijd mee te gaan. Onze zintuigen ontwikkelden zich door de eeuwen heen, net als onze bouw. We werden langer en groter, we gingen scherper zien, beter horen en ruiken.

Maar wat voeding betreft is de ontwikkeling sneller gegaan dan we bij konden houden.

Ons lichaam is namelijk helemaal niet gebouwd op de voortdurende inname van al die gefabriceerde producten. We vinden het normaal en daardoor beseffen we het niet. Maar al die kwaaltjes, misselijkheid, een slechte stoelgang, ziekte en zwakheid komen voort uit onze voeding.

Het lichaam heeft het er druk mee om alles te kunnen verwerken. Dat gaat ten koste van onze gezondheid.

 

Ongezonde voeding

Feit: de helft de Nederlanders is te zwaar. Een groot deel daarvan heeft zelfs te maken met een ernstige vorm van overgewicht of zelfs (morbide) obesitas.

Dat zijn gevaarlijke en risicovolle vormen van zwaarlijvigheid. Dodelijk zelfs.

Deze ziekten zijn een direct gevolg van onze ongezonde voeding en de daarbij horende ongezonde levenswijze. Stress speelt daarin een minstens zo belangrijke rol. Mensen hebben het druk en verkiezen een voorgefabriceerde maaltijd vanuit de fabriek boven een gezond bereide natuurlijke maaltijd.

Pizza’s, kant-en-klaar maaltijden, junkfood… als het maar snel en makkelijk is, eten we het graag op. Want alleen dan kunnen we tijd inruimen voor eten in ons drukke bestaan.

Sausjes brengen onze voeding op smaak, net als de eerder genoemde ingrediënten zout en suiker. Niet gek dat we dan snel weer honger hebben. Gelukkig zijn er snacks en tussendoortjes die deze honger stillen…

 

“Door mijn drukke baan zorgde ik lange tijd heel slecht voor mezelf. At amper nog groenten, vooral veel maaltijden met pasta. Was lekker makkelijk. Ik merkte dat ik moeite kreeg met mijn stoelgang en dat ik dikker werd. Door de Paleo Lifestyle ben ik tot het inzicht gekomen dat ik ook in drukke tijden goed voor mezelf kan en moet zorgen.” – Peter

Ontdek Paleo Lifestyle

 

Gevolgen van onze huidige levenswijze

We zijn er zelf schuldig aan dat we te dik worden, dat we ongezond leven en last krijgen van allerlei welvaartskwaaltjes.

Wat zijn de gevolgen van die slechte voeding nu concreet?

 • Ziektes als diabetes (suikerziekte), hart- en vaatziekten, diverse vormen van kanker, chronische ziektes, aanleg tot zwaarlijvigheid, kortademigheid;
 • Het ontbreken van fysieke (en soms ook mentale) conditie;
 • Haaruitval, trillerig zijn, stemmingswisselingen, onverklaarbare pijnen, incontinentie en impotentie;
 • Vroegtijdig overlijden.

Deze gevolgen zijn niet mis en overgewicht is – indirect – doodsoorzaak nummer 1 in de westerse wereld. Hoe kan dat? Wij zijn toch sterker en beter ontwikkeld dan de oermens?

 

De achtergrond van Paleo

Het woord Paleo is afgeleid van ‘paleolithicum’ en duidt een tijdperk aan. Het is deze tijd waarnaar gerefereerd wordt als een tijd waarin mensen nog gezond aten.

Aanhangers van Paleo gebruiken die term om aan te geven wat gezond eten inhoud.

Heel lang geleden, aan het begin van de mensheid, waren de mensen als het ware één met de natuur. Ze werden wakker wanneer de zon opkwam en leefden hun dag tot het weer donker werd. In de tussentijd deden ze wat ze volgens hun natuur moesten doen: eten en zich voortplanten. Om aan eten te komen gingen ze op jacht (vlees en vis) en verzamelden ze vruchten en groenten.

De natuur begeleidde hen als het ware door het leven. Tegenwoordig is dat wel anders: we staan op als onze wekker gaat, zijn al van slag als de stroom uitvalt en we geen Wifi hebben en maken lange dagen. Daarbij kunnen de meeste mensen niet meer zonder het comfort van hun computer, smartphone, tablet of televisie.

We zijn gewend geraakt aan een leven vol luxe en zien dit aan als een heerlijke manier van leven. En daar is niets mis mee.

Toch zal de oermens het van ons winnen.

 

Gezond, slank en sterk

De oermens was niet alleen gezond, maar ook nog eens slank en sterk. Onze genen zijn in de loop der eeuwen eigenlijk alleen maar beter en sterker geworden, maar vergeleken bij ons zal de oermens het nog altijd winnen, want:

 • Wij worden oud omdat de gezondheidszorg een stuk beter is dan in de oertijd;
 • Wij worden oud omdat we (zeker in het westen) in een veiligere omgeving vertoeven;
 • Wij worden oud omdat onze hygiëne een stuk beter is dan die in de oertijd.

Maar gezonder leven doen we zeker niet. Uit studie is gebleken dat diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en diverse andere dodelijke ziektes vroeger niet bestonden.

 

Welvaartsziekten

Het zijn zogenaamde welvaartsziekten, ontstaan door onze huidige consumptie van ongezonde voeding. Onze verre voorouders waren niet sterker dan wij, zij waren niet verder ontwikkeld, maar zij hadden wel een veel gezondere levensstijl. Van deze gezonde levensstijl is vandaag de dag vrijwel niks meer over.

Leven volgens Paleo: terug naar de oermens?

Daar zit het dus goed mis: onze voedingsgewoontes zijn verre van gezond. De hoofdoorzaak voor overgewicht is volgens aanhangers van Paleo het gebruik van veel te veel suikers en zout in onze voeding.

Of je nu achter Paleo staat of niet, het is een feit dat suikers en koolhydraten dikmakers zijn. Ook zout is niet gezond. Achter die stelling staan meerdere diëten, zoals:

 • Het eiwitdieet
 • Het koolhydraatarme dieet
 • Het Dash dieet

Paleo is op zich geen dieet. Vaak wordt het wel zo gezien en wordt er gesproken over het “Paleo dieet”. Paleo is een levenswijze, een manier waarop je leeft. Je kunt zelf bepalen hoe ver je daar in wil gaan.

 

Eten volgens Paleo

Dieetkompas heeft zich verdiept in het eten volgens Paleo. Dit is wat mensen een Paleo dieet zouden noemen. Dieetkompas heeft het liever over Paleo recepten. Wat zijn Paleo recepten precies?

 

Paleo recepten

Paleo recepten zijn recepten die uit gaan van zoveel mogelijk natuurlijke voeding. Er is binnen deze recepten veel overlap met eiwitrijke recepten en koolhydraatarme recepten.

We horen steeds vaker terug dat eten en drinken volgens Paleo recepten veel voordelen oplevert. Zoals:

 • Mensen vallen af met Paleo recepten;
 • Mensen worden gelukkiger van Paleo recepten;
 • Je krijgt van Paleo recepten meer energie en je voelt je fitter;
 • De weerstrand verbetert aanzienlijk waardoor je minder snel ziek wordt.

Uiteraard zijn er ook nadelen aan Paleo recepten te noemen, namelijk:

 • Paleo recepten zijn moeilijk te vinden (het internet staat vol met recepten die zichzelf Paleo noemen, maar dat niet zijn!);
 • Je moet er veel natuurlijke ingrediënten voor in huis halen.

 

Kun je afvallen met Paleo?

Het mag duidelijk zijn dat je met Paleo heel goed af kan vallen. Dat heeft ermee te maken dat je je suikerconsumptie en je zoutconsumptie op 0 zet. Je gaat een soort detox aan waarmee alle schadelijke stoffen uit je lichaam verdwijnen, ook de stoffen die je dik maken.

 

Ingrediënten van Paleo recepten

Gezonder, slanker, sterker…

Wil jij je gezonder voelen?

Wil jij slanker worden?

Wil jij sterker zijn? Mentaal en fysiek?

Probeer dan een aantal Paleo recepten uit. Op deze website lees je hoe je met Paleo gezonder, slanker en sterker kan worden. Het vereist een omslag in je denken en handelen, maar je bepaalt altijd zelf hoe ver je daarin gaat.

Je bent lang niet de eerste die Paleo is gaan volgen. Het afgelopen jaar hebben duizenden Nederlanders hun weg naar Paleo gevonden. De meeste daarvan zijn inderdaad veel gewicht verloren en zitten nu lekkerder in hun vel.

Ontdek Paleo Lifestyle

 

Paleo ervaringen

Toen dit artikel werd gepubliceerd, bleek er veel interesse te zijn in de ervaringen van Paleo. Om die reden heb ik het artikel uitgebreid. Ik heb een aantal volgers van Paleo gevraagd naar hun ervaring.

Samenvattend kan ik de volgende Paleo ervaringen delen:

 • Paleo is meer dan een hype. Er zijn groepen op sociale media die onderling veel contact hebben.
 • Wie Paleo een tijdje volgt, zal ervaren dat Paleo vanzelf gaat. Paleo koken is helemaal niet zo moeilijk.
 • Er wordt vaak beweert dat Paleo duur is, maar er zijn heel veel budget recepten te vinden.
 • Paleo maakt niet alleen slanker, maar ook fitter, sterker en mooier.
 • Er is veel overlap tussen Paleo en koolhydraatarm leven, waardoor je zelf heel snel je weg vindt in gezondere voeding.

Paleo werkt dus positief voor de gebruikers. Het valt ook op dat mensen die ik benaderde over Paleo altijd erg enthousiast zijn.

Wat zeggen gebruikers over hun Paleo ervaringen?

 

“Paleo is een manier van eten en drinken die prima toe te passen is. Het schrok mij in  het begin af, want ik vond het zweverig. Maar als je gewoon op wat kleine dingen let, ben je al Paleo.” – Mariska V.

 

“Paleo klinkt heel erg alternatief en dat houdt mensen vaak tegen, maar eigenlijk is het gewoon een koolhydraatarm dieet plus. Althans, zo is hoe ik het benader. En natuurlijk zondig ik ook nog regelmatig, want ik houd van zoetigheid en snacks.” – Daniëlle

 

“Als docent maak ik lange dagen en ik miste vaak een moment om te eten, waardoor ik snel een boterham naar binnen propte. Ik bleef me futloos voelen. Sinds vorig schooljaar ben ik met Paleo bezig en de Paleo snacks geven me echt een enorme energieboost.” – Jaap

 

“Mijn kinderen vinden Paleo ook erg lekker. Ik heb het een tijdje terug geïntroduceerd en ze moesten wel wennen aan de smaak, maar ik merk dat ze een stuk gezonder en fitter zijn.” – Mariska de B.

 

“Ik was een fanatieke sporter, maar kreeg steeds sneller last van mijn lijf en zat mezelf vaak halverwege een voetbalwedstrijd in de weg. Sinds we thuis Paleo recepten bereiden ervaar ik dat veel minder. Mijn uithoudingsvermogen is verbeterd en ik voel me ook lekker als ik sport.” – Chris

 

Zowel onder gebruikers als op het internet zijn de Paleo ervaringen heel positief. Het is een manier van eten en drinken die gezonder is en waar steeds meer over bekend wordt.

 

De Paleo Lifestyle: de omkeer van een slechte ontwikkeling

Zoals gezegd is er een manier om je de Paleo levensstijl eigen te maken. In deze Paleo Lifestyle leer je:

 • Hoe ongezond wij zijn ten opzichte van onze verre voorouders;
 • Hoe de industrie onze voeding als het ware verpest en vergiftigd heeft;
 • Hoe je gezonder kunt gaan eten;
 • Hoe je lekkerder in je vel komt te zitten;
 • Hoe je minder stress zal ervaren en meer geluk uit het leven zal halen.

Paleo is niet zozeer een dieet. Het is een levenswijze. Maar net als dat je koolhydraatarme recepten en eiwitrijke recepten kunt gebruiken om af te vallen, kun je ook Paleo recepten proberen.

Ontdek Paleo Lifestyle