Veel mensen – waaronder voornamelijk vrouwen – zweren bij het volgen van een zogenaamd yoghurt dieet. En dat terwijl het yoghurt dieet een crash dieet is. Crash diëten staan erom bekend dat ze je in korte tijd helpen om veel gewicht te verliezen en veel vet te verbranden, maar ook om hun ongezonde achtergrond. Ondanks de positieve berichten over het yoghurt dieet is het bij dit dieet niet anders. Waarom kun je beter geen yoghurt dieet volgen?

 

Wat is een yoghurt dieet?

Het idee achter het yoghurt dieet is dat je minder trek hebt in ongezonde tussendoortjes als je yoghurt toevoegt aan je dagelijkse voeding. Door yoghurt te nuttigen krijgt je bloedsuikerspiegel een beter niveau en daardoor heb je veel minder behoefte aan ongezonde voedingsmiddelen, zoals zoete of vette snacks.

Een yoghurt dieet voegt de daad bij het woord. De meeste yoghurt diëten bestaan uit schema’s die je bij veel crash diëten terugziet, zoals één stuk sinaasappel, één beschuit of één geroosterde boterham als ontbijt (met onbeperkt water en koffie of thee). Bij het yoghurt dieet vul je het restant op met yoghurt, waardoor het hongerige gevoel langer wegblijft.

 

Ongezond dieet

Een mens kan niet normaal functioneren op zo weinig voeding, ook niet als het hongergevoel wordt weggenomen door het toevoegen van yoghurt. Wat dat betreft zijn er bij het yoghurt dieet vooral veel nadelen, die overeenkomen met de nadelen van veel andere crash diëten, zoals het ziekenhuisdieet, het soepdieet en het 3 dagen dieet. Voor de volledigheid volgen ze hieronder:

 • Je eet veel yoghurt, maar krijgt daardoor weinig andere essentiële voedingsstoffen binnen;
 • Doordat je van alles heel weinig mag, zul je je snel licht in je hoofd gaan voelen;
 • Mensen die een crash dieet volgen worden eerde futloos en zien het al snel niet meer zitten om door te gaan met het dieet;
 • Een crash dieet heeft altijd maar een tijdelijk effect, namelijk zolang als dat je het dieet volhoudt. Daarna vliegen de kilo’s er in korte tijd weer aan.

Deze nadelen maken het dat een crash dieet eigenlijk helemaal niet zo effectief is als veel mensen beweren. Het effect is tijdelijk. Een crash dieet wordt dan ook vooral gebruikt door mensen die in korte tijd op gewicht willen zijn.

 

Yoghurt bevat eiwitten

Is er dan echt helemaal niks positiefs te zeggen over het yoghurt dieet? Eigenlijk niet. Het enige kleine lichtpuntje is dat yoghurt veel eiwitten bevat, zoals besproken in ons artikel over eiwitrijk voedsel. Eiwitten hebben een aantal positieve eigenschappen:

 • Ze zijn moeilijk af te breken, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft en dus automatisch vet verbrandt;
 • Ze zorgen voor een verzadigd en vol gevoel (waardoor het yoghurt dieet zich onderscheid van andere crash diëten).

Maar vanuit diezelfde voordelen is het een veel beter alternatief om te kiezen voor een eiwitrijk dieet. Een eiwitdieet kan je veel verder helpen dan een yoghurt dieet ooit zal doen.

 

Volg een eiwitdieet

Een eiwitdieet is vele malen effectiever dan een yoghurt dieet of welk crash dieet dan ook. Lees bijvoorbeeld de ervaring van Carla met een eiwitdieet of lees ons volledige artikel over het eiwitdieet. Kort gezegd betekent een eiwitdieet het volgende:

 • Je werkt aan afvallen op de langere termijn, wat wil zeggen dat de kilo’s die je verliest ook echt wegblijven;
 • Je valt af met producten die lekker zijn en waardoor je vol komt te zitten zonder dat je erdoor aankomt;
 • Je hoeft niet af te zien als je aan een eiwitdieet begint;
 • De producten die je nodig hebt vind je in iedere supermarkt;
 • Op internet zijn talloze lekkere recepten voor eiwitrijke voeding te verkrijgen;
 • In de sportschool worden eiwitten gebruikt bij het droogtrainen (het laten verdwijnen van vet rondom de spieren, zoals bodybuilders dat graag zien).

Wanneer je niet wil beginnen aan een eiwitdieet, kun je ook een koolhydraten dieet (of eigenlijk een koolhydraatarm dieet) proberen. Hierbij probeer je het aantal koolhydraten te minderen dat je op een dag binnenkrijgt, waardoor je vanzelf afvalt.

 

Maak een verstandige keuze

Wil jij snel afvallen? Hoewel zuivel gezond is (Bron: Zuivelonline.nl) is het niet erg variabel om alleen maar yoghurt te eten. Maak dus nu een verstandige keuze en probeer crash diëten – waaronder het yoghurt dieet zoals beschreven in dit artikel – zoveel mogelijk te mijden. Beter is het om een eiwitdieet of een koolhydraatarm dieet te volgen, omdat deze ook op langere termijn voor effect zorgen.