Het ziekenhuisdieet wordt door veel mensen gezien als manier om snel af te vallen. Dat komt omdat het ziekenhuisdieet je het idee geeft dat je snel kan afvallen. Je kan in korte tijd heel veel kilo’s verliezen met dit dieet en voor veel mensen is dat dan ook de reden om het dieet te volgen.

Maar is dat wel zo?

Is het wel echt veilig om met het ziekenhuisdieet af te vallen?

Daarover verschillen de meningen nogal. Dieetkompas zocht het voor je uit en is tot een schrikbarende conclusie gekomen, namelijk: Een ziekenhuisdieet kan erg schadelijk zijn voor je gezondheid.

Het ziekenhuisdieet is helemaal niet gezond.

In dit artikel geef ik je uitgebreide informatie over het ziekenhuisdieet. Maar nog belangrijker: ik laat je zien hoe je – met een paar aanpassingen – van het ongezonde ziekenhuisdieet een veel gezonder dieet kunt maken waarmee je wél af kan vallen.

Heb je geen zin om de hele uitleg te lezen? Sla die dan over en lees hier hoe jij het ziekenhuisdieet aan kan passen.

 

ZiekenhuisdieetMet het ziekenhuisdieet afvallen?

Om te beginnen krijg je een omschrijving van wat het ziekenhuisdieet precies inhoudt. Zoals de naam waarschijnlijk al deed vermoeden, heeft het ziekenhuisdieet haar oorsprong in het ziekenhuis. In ziekenhuizen krijgen patiënten voeding die het beste past bij hun gezondheid. Veelal moeten patiënten, die in het ziekenhuis verblijven en in afwachting zijn van een ingreep of operatie, voorafgaand aan die operatie afvallen, om de operatie met minder risico uit te kunnen voeren. De voeding die de patiënt krijgt is dan ook gericht op het verliezen van overtollig gewicht op zeer korte termijn.

Hoe sneller de operatie uitgevoerd dient te worden, hoe meer de patiënt dus af moet vallen. Vandaar dat de voeding die zij in het ziekenhuis krijgen vaak ook gezien worden als een crash dieet.

In het ziekenhuis staan de mensen die het dieet volgen onder streng toezicht van verpleegkundigen en van een arts. Deze houden dan ook goed in de gaten of het dieet het gewenste effect heeft. Wat dat betreft is er niks mis met het dieet. Het is zelfs in de meeste gevallen nodig om een patiënt op de operatietafel te kunnen behandelen.

In het ziekenhuis is de balans tussen wat wel kan en wat beter niet kan makkelijker te maken dan wanneer je dit dieet thuis uitvoert. Sterker nog: in het ziekenhuis ben je de hele dag aan het bed gekluisterd en heb je veel minder energie nodig dan wanneer je gewoon je dagelijkse dingen moet doen!

Maar het ziekenhuisdieet is intussen ook buiten de deuren van het ziekenhuis actief. Als manier om snel af te vallen.

 

Sociale media en het ziekenhuisdieet

Op sociale media zijn gratis diëten makkelijk te vinden. Niet gek dus dat het ziekenhuisdieet daar ook al een tijdje rondgaat. Er zijn verschillende varianten. De een nog ongezonder dan de andere. Het jammere aan het ziekenhuisdieet is dat er wel degelijk effect is.Je verliest inderdaad kilo’s aan gewicht. Alleen is dit effect niet wat je denkt dat het is…

 

Effect van het ziekenhuisdieet

De kracht van het ziekenhuisdieet is dat het je in staat stelt om in korte tijd veel gewicht te verliezen. Het idee daarachter is simpel. Je vermindert de hoeveelheid calorieën drastisch.

Per dag heeft een man 2.500 calorieën nodig en een vrouw 2.000 (Bron: Voedingscentrum). Het ziekenhuisdieet schrapt meer dan 50% van die calorieën. Het zorgt ervoor dat je nog minder dan 1.000 calorieën per dag binnenkrijgt!

De gedachte (en die gedachte is helaas onjuist!) is dat het lichaam aanspraak moet doen op de vetreserves en er dus vet verbrand wordt. Met andere woorden: je lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren, maar vindt die energie niet in de voeding die je die dag binnenkrijgt. Je vetreserves worden door je lichaam aangeboord om toch aan die energie te komen. Zo val je razendsnel af.

Omdat je dagen achtereen weinig aan nieuwe voedingsstoffen binnenkrijgt, blijft je lichaam de oude vetvoorraad opmaken. Dat merk je, zeker na een paar dagen, als de kilo’s er vanaf vliegen.

 

En toch werkt het niet…

Het idee dat je met het verminderen van calorieën kan afvallen is waar. Maar niet zoals je dat met het ziekenhuisdieet doet. Dat gaat gewoon te snel. Je lichaam gaat inderdaad op zoek naar andere bronnen voor energie en vindt die in spiermassa. Het ziekenhuisdieet zorgt er dus helemaal niet voor dat je vetmassa verdwijnt, maar wel je spiermassa.

Op de weegschaal heb je het idee dat je heel snel aan het afvallen bent. Dat is logisch, want spiermassa is zwaarder dan vet en als je meer spiermassa verliest, verlies je dus ook meer gewicht.

Gezond is het zeker niet. Los van het feit dat spieren je lichaam ondersteunen, zorgt spiermassa er voor dat vet wordt verbrand. Hoe minder spiermassa er over blijft, hoe meer vet er kan ontstaan.

Uiteindelijk werkt het met het ziekenhuisdieet dus de andere kant op: je verliest spiermassa (inderdaad: veel gewicht), maar komt vervolgens wel sneller aan, omdat er geen spiermassa meer is om vet te verbranden…

 

Wat zijn de ziekenhuisdieet ervaringen?

Het ziekenhuisdieet heeft niet alleen een negatief effect op je lichaam, maar ook op je geest. Dat komt omdat je met dit dieet zo weinig eet dat je veel te weinig essentiële bouw- en voedingsstoffen binnenkrijgt. Je lichaam krijgt het dus zwaar te verduren en je kan uitgeput raken. Veel voorkomende ervaringen van mensen die het ziekenhuisdieet hebben gevolgd zijn de volgende:

 • De hele dag door een misselijk gevoel, omdat je maag protesteert tegen het weinige eten dat je krijgt. Het misselijke gevoel gaat soms over in kokhalzen. Omdat je weinig in je maag hebt, zul je niet al teveel over kunnen spugen.
 • Gedurende de dag meerdere oprispingen en veel brandend maagzuur, omdat er te weinig voeding binnen komt.
 • Een flauw gevoel in je hoofd, soms zelfs duizeligheid. Je eet heel weinig en je bloed komt dus ook voedingsstoffen tekort, wat zijn weerslag zal hebben op je geestelijke gesteldheid. Door het ontbreken van suikers zul je je sneller moe en futloos gaan voelen. Zaak is dan ook om je niet al teveel in te spannen als je bezig bent met het ziekenhuisdieet. Krachtinspanningen en sporten kun je beter even laten gaan.
 • Een continu aanhoudend hongergevoel. Je krijgt nauwelijks iets binnen en zal dus gedurende de hele dag honger hebben. Dat gaat naar verloop van tijd over, maar er zijn ook mensen bij wie de honger plaatsmaakt voor kramp en buikpijn. Een reden voor hen om het dieet snel te stoppen.

 

Onderzoek naar het resultaat van het ziekenhuisdieet

We hebben de proef op de som genomen en gedurende acht weken gekeken naar het verschil tussen een ander dieet (een koolhydraatarm dieet conform de Afslank Receptenbijbel) en het ziekenhuisdieet.

Het ziekenhuis zzorgt ervoor dat je in korte tijd veel gewicht verliest. We hebben het dan over gewicht en niet over vet. In extreme gevallen kun je 2 tot 3 kilo per dag verliezen. Echter, dat effect is tijdelijk. Dat is heel duidelijk te zien in onderstaande lijngrafiek. De rode lijn geeft het ziekenhuisdieet aan, de blauwe lijn het ander dieet.

ziekenhuisdieet effectDe lijnen liegen er niet om. De persoon die het ziekenhuisdieet volgde, viel in de eerste vier weken razendsnel af (ruim 15 kilo). Maar daarna gebeurde wat er bij de meeste mensen gebeurt: het streefgewicht werd bereikt en het gewicht nam weer toe.

Dat komt onder meer door zogenaamde ‘vals verloren kilo’s’. Het eerste wat je met een dieet als dit verliest is namelijk vocht. Daarna volgt de spiermassa.

Je hebt dus het idee dat je veel afvalt met het ziekenhuisdieet, maar je verbrandt eigenlijk helemaal niet zoveel vet. De verloren kilo’s zitten hem in vocht en spiermassa. En die twee kun je beter niet verliezen!

De volger die een koolhydraatarm dieet volgt valt de eerste weken minder snel af, al komt hij in vijf weken op het gewicht waarop degene met het ziekenhuisdieet 3 tot 4 weken over deed. Maar het effect gaat wel verder door. In week 7 werd het streefgewicht bereikt.

 

Hoe kan het dat je weer aankomt na het gebruik van het ziekenhuisdieet?

Dat heeft te maken met het feit dat je weer de gewone draad van je leven oppakt, maar wel met minder spiermassa. Wat je lichaam voorheen aan energie nodig had voor spiermassa, is nu niet meer nodig en wordt dus opgeslagen als vet.

 

Aanpassing die het ziekenhuisdieet wél effectief maakt

De conclusie is voor sommigen misschien pijnlijk, maar wel eerlijk: Het ziekenhuisdieet werkt niet als dieet en kan zelfs heel ongezond zijn voor lichaam en geest.

Wij raden iedereen af om het ziekenhuisdieet te volgen. Maar we snappen wel dat je snel gewicht wil verliezen. Je bent immers op onze website omdat je wil afvallen. Om je een beetje op weg te helpen hebben we met behulp van de Afslank Receptenbijbel een dieetschema voor je opgesteld. Je kunt dit schema gratis downloaden. Het geeft gedurende een week aan wat je kan eten om blijvend af te vallen.

Weekschema ziekenhuisdieet alternatief

De recepten in dit schema zorgen er ook voor dat je minder calorieën binnenkrijgt. Niet zo drastisch als bij het ziekenhuisdieet, maar wel genoeg om af te kunnen vallen. De recepten zijn gebaseerd op het koolhydraatarme dieet en komen uit de Afslank Receptenbijbel. Lees onze review voor meer informatie.

 

Veelgestelde vragen

Ons artikel over het ziekenhuisdieet heeft nogal wat stof doen opwaaien. Zo worden zowel de redactie als sociale media overspoeld met vragen. De meest gestelde vragen hebben we hieronder voor je verzameld.

[expand title=”Kun je het ziekenhuisdieet in 3 dagen volgen?”]

Met bovenstaande kennis in je achterhoofd zal je begrijpen dat mensen al snel door hadden dat je razendsnel kunt afvallen door te eten zoals je in het ziekenhuis te eten krijgt. Zeer waarschijnlijk is het zo gekomen het dat het ziekenhuisdieet ook buiten het ziekenhuis werd uitgevoerd.

Zeker mensen die snel gewicht willen verliezen, denken baat te hebben bij het ziekenhuisdieet en eten gedurende enkele dagen ruim onder de 1.000 calorieën. Op die manier is het mogelijk om met het ziekenhuisdieet in 3 dagen tijd al veel gewicht te verliezen.

Twee tot drie kilo per dag is niet uitzonderlijk. In drie dagen ben je dus tussen de 5 en de 8 kilo kwijt. Dat is heel veel en er is geen ander dieet dat dit evenaart. Er is dan ook een link met het zogenaamde 3 dagen dieet. Dit is een ander crash dieet, waarbij je binnen drie dagen een bepaald aantal kilo kunt verbranden. Vooral mensen die in korte tijd af willen vallen (bijvoorbeeld omdat ze een feestje hebben of op vakantie gaan) gebruiken dergelijke diëten.[/expand]

[expand title=”Of toch het ziekenhuisdieet in 10 dagen?”]

Een andere variant van het ziekenhuisdieet heeft in 10 dagen resultaat. Je kunt dan 10 kilo (of meer) afvallen in slechts 10 dagen tijd. Je valt een kilo per dag af, maar soms ook meer. Hoewel het dieet in 10 dagen een stuk minder risicovol is, dan wanneer je het in 3 dagen probeert, blijft het erg ongezond. Waarom? Omdat je met slechts 1.000 calorieën per dag ook andere essentiële voedingsstoffen zal missen. Je krijgt veel te weinig binnen om van te kunnen functioneren en dat gaat zijn weerslag hebben op jouw lichaam en ook op je geest. Veel mensen die het ziekenhuisdieet hebben gevolgd hebben er niet zulke goede ervaringen mee.[/expand]

[expand title=”Voor- en nadelen van het ziekenhuisdieet”]

Het mag duidelijk zijn dat het ziekenhuisdieet voor veel mensen slechts een tijdelijk effect heeft. De voor- en nadelen wegen dan ook niet tegen elkaar op. Er zijn voordelen, maar daar staan nadelen tegenover. Sterker nog: er zijn meer nadelen dan voordelen met betrekking tot dit dieet. Hieronder de voor- en nadelen op een rijtje.

Ziekenhuisdieet voordelen

Hieronder zetten we de voordelen van het ziekenhuisdieet voor je op een rijtje.

 • Het dieet zorgt ervoor dat je in heel korte tijd heel veel gewicht kan verliezen. Dus moet je op korte termijn afvallen? Dan kan je met dit dieet wel een kilo per dag verliezen, of zelfs meer. Je moet hiervoor je leven aanpassen, maar het effect mag er zeker zijn.
 • Je hebt geen ingewikkelde voedingsmiddelen of toevoegingen nodig om aan dit dieet mee te kunnen doen (alles vind je in de supermarkt). Het menu is niet erg veelzijdig, dus de meeste producten kun je gewoon in huis halen.
 • Van dit dieet zul je al direct, na de eerste dag dat je het volgt, effect ervaren. Het is niet moeilijk om af te vallen. Je hoeft er zelfs niet meer voor te gaan bewegen.

Ziekenhuisdieet nadelen

Zoals gezegd is er veel discussie over het dieet. Er zijn dan ook veel nadelen. Hieronder vind je ze.

 • Dit dieet is een vorm van een crash dieet. Crash diëten staan bekend om hun snelle werking, hun snelle effect en worden toch ook gemeden vanwege de risico’s en de aanslag op de gezondheid die ze tot gevolg kunnen hebben. Vraag het een huisarts of een diëtist en ze zullen je niet aanraden om met een ziekenhuisdieet (of welk ander crash dieet dan ook) te beginnen.
 • Het afvallen met het ziekenhuisdieet is van tijdelijke aard. De eerste kilo’s die je verliest zijn voornamelijk de kilo’s van vocht die je nog in je had en niet de vetreserves. Zodra je gestopt bent met het dieet (en het idee hebt op gewicht te zijn), zal je snel weer aankomen.
 • Om op het gewicht te blijven dan je bereikt hebt met het ziekenhuisdieet zal je ook op die manier door moeten blijven gaan. Helaas is dat niet alleen verschrikkelijk ongezond, omdat je veel te weinig voeding binnen krijgt, maar ga je dat ook snel voelen. Je wordt suf en lusteloos.
 • Hoewel het ziekenhuisdieet gevarieerd is, krijg je te weinig voedingsstoffen binnen. Je gezondheid gaat hieronder leiden. Het is dan ook niet aan te raden om een ziekenhuis al te lang te doen.
 • Doordat je veel minder calorieën nuttigt dan je per dag nodig hebt (ruim 1.000 tot 1.500 per dag minder!), zal je een blijvend en knagend hongergevoel overhouden aan dit dieet. De eerste dagen is dit het ergste, maar helemaal afnemen zal het niet doen. In sommige gevallen kan dit hongergevoel naar verloop van tijd omslaan in aanhoudende buikkrampen.
 • Wanneer je niet lekker in je vel zit en je begint aan dit dieet, zal je door het uiteindelijke effect nog meer teleurgesteld raken. De kans dat je dan meer gaat eten om te compenseren ligt op de loer. En dan bereik je het tegenovergestelde, namelijk een forse toename in gewicht.[/expand]

[expand title=”Is het ziekenhuisdieet een gezonde keuze?”]

Wil je op korte termijn een aantal kilo’s kwijt? En maakt het je niet uit dat die kilo’s er over een week of vier weer aanzitten? Vind je het ook niet erg om gedurende een week flink af te zien, weinig te eten en veel honger te ervaren? Grote kans dat je dan ook ‘ja’ zegt tegen het ziekenhuisdieet. Je kunt daarmee in korte tijd een fors aantal kilo’s verbranden. Meer dan bij welk ander dieet dan ook. Handig als je volgende week een feestje hebt en graag in een jurk of kostuum wil passen.

Toch zul je ons nooit horen zeggen dat het ziekenhuis een gezonde keuze is. Wie het ziekenhuisdieet volgt is wat ons betreft onverstandig bezig. Bovendien is het doelloos, zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen. Je valt niet blijvend af met het ziekenhuisdieet en je verbrandt amper vet. Dus een gezonde keuze is het zeker niet.[/expand]