Wie aan afvallen denkt, denkt vooral aan ‘snel afvallen’. Veel mensen gaan er kennelijk vanuit dat je zomaar even wat kilootjes kwijt kunt raken. Maar wanneer het om tientallen kilo’s gaat, is het vooral de bedoeling om met verstand af te vallen.
Structuur
Waarom moet je je hoofd erbij houden als je afvalt? Simpel. Omdat er nogal wat gaat veranderen in je leven, en dus ook in je dagelijkse structuur. Afhankelijk van het dieet dat je volgt, zullen er gevolgen zijn voor je levensstijl en dus ook de gang van zaken die je iedere dag doormaakt. Een dieet begint al bij het opstaan en eindigt pas wanneer je naar bed gaat. Dat betekent dat je er al tijdens je ontbijt mee te maken krijgt, maar ook onderweg, door de dag heen, op je werk, tussen de middag, bij het boodschappen doen, tijdens het diner en later op de avond (wanneer je ontspant op de bank).
Waarom dan niet snel?
Het risico dat je loopt met te snel afvallen, is dat je lichaam overstuur raakt. Niet alleen zul je je dan ellendig gaan voelen, ook zal het resultaat je tegen gaan vallen. Dit kan zelfs leiden tot een depressie. Je kunt het ook anders zien; als ‘snel afvallen’ mogelijk was, zouden er heel wat meer dunne en strak gevormde mensen op de wereld rondlopen.
Verstandig afvallen
Verstandig afvallen heb je zelf in de hand, maar het begint al met het maken van een roostertje voor jezelf. Bekijk je dieet eens goed en stel voor jezelf een nieuw dagritme vast. Begin je ontbijt anders in te richten, vervolgens je lunch en je avondeten en neem ook de tussendoortjes eens onder de loep. Vervang suiker in de koffie voor een kopje groene thee (zal erg wennen zijn, maar de gewoonte sluipt er gelukkig al snel in), neem in plaats van twee plakjes kaas één plakje en smeer niet teveel boter op je boterham. Verstandig afvallen begint klein en kun je steeds verder uitbouwen.
Lees bijvoorbeeld ook onze eiwitdieetvriendelijke recepten, over afvallen met het eiwitdieet.
Advies
Heb je grote plannen omtrent je dieet, maar weet je nog niet waar je moet beginnen? Ga dan eens langs bij de huisarts. Deze kan je adviseren om op de juiste wijze met je dieet om te gaan, zodat het ook echt (blijvend) resultaat zal hebben. Tevens kan de huisarts je doorverwijzen naar een expert, zoals een diëtist.