koolhydraatarm eten met noten, zaden en pitten

Koolhydraatarm eten en recepten zonder koolhydraten

Een koolhydraatarm dieet is heel eenvoudig, gratis en voor niks, te volgen. Je hoeft er geen ingewikkelde plannen voor in huis te halen, boeken of video’s voor aan te schaffen. Je hoeft alleen maar dit artikel door te lezen om te snappen wat koolhydraatarm eten voor jou kan betekenen. Want afvallen begint met koolhydraatarm eten en het vinden van recepten zonder koolhydraten. Doe je voordeel met een koolhydraatarm dieet weekmenu.

koolhydraatarm ontbijt

Waarom koolhydraatarm eten?

Om te snappen waarom koolhydraatarm eten je helpt bij het afvallen, moet je weten hoe koolhydraten werken.

In een notendop: Koolhydraten zijn voedingsstoffen die je lichaam van energie voorzien. Ze zijn in de loop van de jaren steeds meer toegevoegd aan voeding. Het gevolg is dat er veel koolhydraten in voeding zitten. Koolhydraten die niet als energie worden gebruikt, worden opgeslagen als reserve. Voordat het zover is, veranderen koolhydraten in insuline (suikers). Zoals je misschien weet, zijn suikers niet goed voor je als je wil afvallen. Hoe meer koolhydraten je dus eet, hoe meer vetmassa je aanmaakt.

Door koolhydraatarme producten te gaan zoeken en koolhydraatarm eten te bereiden, merk je dat je vanzelf afvalt, zonder dat je veel meer hoeft te doen. Het enige dat je daarvoor nodig hebt zijn koolhydraatarme recepten.

 

Koolhydraatarm ontbijt

Een koolhydraatarm ontbijt scheelt al heel veel. Aan het begin van de dag neem je doorgaans veel koolhydraten in, want je begint de dag met brood, pap of cornflakes (koolhydraatrijke voeding). Een typisch koolhydraatarm ontbijt bestaat dus niet uit brood, maar uit producten met weinig koolhydraten. Denk aan een gebakken eitje met zalm, een boerenomelet, een (noten)salade.

Wist je dat… de meeste mensen al bijzonder veel koolhydraten nuttigen bij het ontbijt? Brood, pap, cornflakes zitten vol met koolhydraten.

Als je een koolhydraatarm ontbijt wilt, moet je dus op zoek naar koolhydraatarme ingrediënten. Daarmee kun je dan zelf een nieuw ontbijt samenstellen. Zaak is om in ieder geval brood, pasta, pap en cornflakes te weren.

Pas bij een koolhydraatarm ontbijt ook op met bananen en avocado’s. Deze producten zitten ook vol met koolhydraten. Ben je meer iemand van de sapjes? Wees daar ook voorzichtig mee, want hier zitten doorgaans ook heel veel koolhydraten in. Een koolhydraatarm ontbijt is het beste begin van een dag.

 

Koolhydraatarme lunch

Naast een ontbijt is ook de lunch ideaal om af te vallen. Er zijn vele recepten om een heerlijke koolhydraatarme lunch te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan soep. Ook kun je bij de lunch gebruik maken van ei en een omelet bakken met meer vulling.

Smoothies worden ook steeds vaker gebruikt bij de lunch.

 

Koolhydraatarm diner

Het diner is de maaltijd aan het einde van de dag. Hier wil je vast en zeker iets lekkers op tafel zetten. Een groot voordeel van koolhydraatarm eten is dat je nog heel veel ingrediënten mag eten. Er zitten bijvoorbeeld veel eiwitten en gezonde vetten in vlees, vis en gevogelte. En er zitten weinig koolhydraten in groenten.

koolhydraatarm vlees, vis, gevogelte, zuivel en ei

Vis, vlees, gevogelte en ei zijn koolhydraatarm.

Je kunt dus een heerlijke avondmaaltijd bereiden door uit te gaan van deze ingrediënten.

Let er wel op dat je pasta, rijst en aardappels mijdt. Deze staan bekend als koolhydraatrijke producten. Eet ze het liefst niet, of met mate. In het begin is het misschien even zoeken naar de juiste recepten, maar er zijn veel koolhydraatarme recepten voor een smakelijke avondmaaltijd te vinden.

 

Ingrediënten voor koolhydraatarm eten

koolhydraatarm eten met noten, zaden en pitten

Noten, zaden en pitten zijn de ideale ingrediënten voor een koolhydraatarm ontbijt. Of gebruik ze in een salade voor de lunch.

Koolhydraatarm eten op tafel zetten begint met het onderzoeken van koolhydraatrijke en koolhydraatarme producten. In het voorbeeld van een koolhydraatarm ontbijt was al te lezen hoe je brood kunt vervangen door een gebakken eitje met zalm. Ga voor jezelf ook op zoek naar dergelijke opties. Onderstaande ingrediënten kunnen je prima helpen, want ze zijn allemaal laag in koolhydraten.

 • Noten, pitten en zaden;
 • Groenten;
 • Bepaalde types fruit, maar ten alle tijden met mate;
 • Vis, gevogelte en vlees;
 • Ei (eiwitrijk);
 • Natuurlijke oliën;
 • Kiemen van groenten en zaden;
 • Peulvruchten;
 • Kruiden en specerijen.

 

peulvruchten

Peulvruchten dragen bij aan het volgen van een koolhydraatarm dieet. Koolhydraatarm eten met peulvruchten is heel eenvoudig.

Het kan goed zijn dat je er even aan moet wennen om koolhydraatarm eten op tafel te toveren. Je bent het wellicht gewend om gewoon maar iets te maken en erop te vertrouwen dat je de goede ingrediënten in huis haalt (mager vlees zal wel goed zijn, caloriearm zal me wel niet dikker maken enzovoorts). Hoe dan ook, moeilijk hoeft het niet te zijn. Je kunt alle producten terugvinden in de supermarkt of langsgaan bij de groenteboer. Wanneer je deze vertelt dat je koolhydraatarm eten zoekt, zal hij je vast en zeker in de goede richting kunnen wijzen.

 

Koolhydraatarm dieet recepten vind je op internet

Ben je op zoek naar recepten zonder koolhydraten? Het internet staat er vol mee. Zeker Amerikaanse websites geven je legio aan ideeën voor recepten zonder koolhydraten. Je vindt er recepten voor een koolhydraatarm ontbijt, voor een lunch met weinig koolhydraten en zelfs voor een koolhydraatarme maaltijd in de avond.

Maar wees wel kritisch!

Want wat blijkt? De meeste recepten zonder koolhydraten die je op het internet vindt zijn niet helemaal zonder koolhydraten. Websites noemen een recept vaak onterecht koolhydraatarm. Dat is het grote nadeel van internet: niemand controleert of het wel echt om koolhydraatarme recepten gaat. Dan heb jij het idee dat je gezond bezig bent, terwijl je toch nog teveel koolhydraten nuttigt.

 

Verantwoord afvallen met een receptenboek

12 ReceptenWil je zeker weten dat je verantwoord afvalt? Dat de recepten die je kookt echt koolhydraatarm zijn en je echt gaan helpen om vet te verbranden? Kies dan voor een koolhydraatarm receptenboek. Wij helpen je graag op weg. We hebben een gratis receptenboek samengesteld dat je makkelijk kunt downloaden via deze link. Ook hebben we twee boeken die een kleine investering vragen, maar je absoluut zullen gaan  helpen bij het afvallen.

 

12 Koolhydraatarme Recepten

Dieetkompas heeft zelf een klein boekje samengesteld met 12 heerlijke recepten die stuk voor stuk koolhydraatarm zijn. Weet je dus nog niet of koolhydraatarm koken wat voor jou is? Geef het een kans en download dit boek.

 

De Afslank Receptenbijbel

Het mooiste voorbeeld dat wij je kunnen geven is de Afslank Receptenbijbel van Richard Ridder. Dit boek is geschreven vanuit eigen ervaringen. Bovendien krijg je er een compleet dieetschema en extra recepten voor tussendoortjes en desserts bij. De ervaringen met dit boek zijn heel erg lovend. Je vindt er niet alleen heel veel lekkere recepten in, voor zo’n beetje ieder moment in het jaar, maar ook heel veel informatie. Bezoek de website van Richard Ridder en lees zijn ervaringen.

 

Recepten Afslankplan voorbeeldHet Recepten Afslankplan

Een ander mooi voorbeeld is het boek Het Recepten Afslankplan. Hierin vind je de lekkerste recepten voor binnen een koolhydraatarm dieet. Het boek is samengesteld door Judith Vermeer, deskundig op het gebied van koken voor organisaties. Het Recepten Afslankplan richt zich op de juiste mindset, afvallen heerlijke recepten, eenvoudig vet verbranden en je blijft op gewicht. Bezoek de website van dit boek en ontdek er meer over.

 

6 Reacties

 1. Jolien mei 15, 2015
 2. Hannie Cools mei 22, 2015
 3. Marieke de Bruin oktober 29, 2015
  • Sylvia Sylvia november 5, 2015
   • Koen augustus 7, 2017
    • Sylvia Sylvia augustus 12, 2017

Geef een reactie!