Groene smoothies vormen een goede manier van afvallen. Afvallen met groene smoothies gebeurt intussen op grote schaal. Wat zijn groene smoothies precies? Waarom zijn ze zo gezond? En hoe kunnen ze je helpen bij het afvallen? In dit artikel krijg je antwoord op die vragen en geven we je enkele bronnen voor de lekkerste recepten.

(Bekijk ook Gezonde Groene Smoothies maken.)

Wat zijn groene smoothies?

Misschien heb je ze wel eens gezien: groene, wat dikkere drankjes. Het zijn groene smoothies en ze verschillen niet heel veel van de gewone smoothie. Echter, in de gewone smoothie wordt yoghurt of melk als basis gebruikt en komt geen groente voor. In groene smoothies is de basis gewoon water en worden groenten en fruit gemixt.

Daardoor ontstaat een gezond drankje, dat intussen bij veel mensen geliefd is.

 

Waarom zijn groene smoothies gezond?

Groene smoothies bestaan in de basis uit water. Verder wordt er alleen gebruik gemaakt van groenten en fruit en in enkele gevallen worden er superfoods, noten en zaden aan toegevoegd, zoals chiazaad of lijnzaad.

Groene smoothies zijn gezond omdat ze de dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit bevatten. Je krijgt met een goede gezonde smoothie in één keer een shot groenten en fruit binnen. Veel mensen krijgen daardoor weer energie. Een groene smoothie kun je dan ook prima als ontbijt drinken, maar ook later op de dag. Maar net wanneer jij die boost kunt gebruiken.

 

Hoe helpen groene smoothies afvallen?

Het is niet zo dat een groene smoothie een soort van dieet is. Het groene smoothie dieet bestaat niet. Maar groene smoothies helpen je wel degelijk om te kunnen afslanken. Dat komt omdat groene smoothies je, in de eerste plaats, een gezonde boost geven. Je krijgt alle vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten en gezonde suikers binnen die in fruit en groenten zitten. Daardoor krijg je een vol gevoel.

Mensen die groene smoothies drinken hebben vrijwel nooit meer de neiging om naar een snack te grijpen. Heb je die trek nog wel? Dan moet je de volgende keer gewoon zorgen voor een grotere, vollere smoothie.

Een groene smoothie per dag kan dus voorkomen dat je andere, ongezondere, tussendoortjes gaat eten. Daarmee val je af, want je krijgt met een groene smoothie weinig calorieën binnen.

 

De voordelen van groene smoothies

Twijfel je nog om groene smoothies te gaan drinken? Lees de voordelen door en laat je overtuigen, want:

 • Groene smoothies zijn goedkoop (behalve de ingrediënten heb je niets nodig, behalve een mixer of een blender);
 • De smoothies zijn makkelijk en snel te maken;
 • Je kunt een smoothie invriezen, dus een voorraadje maken;
 • De smoothies kun je meenemen in een flesje of in een thermosbeker en overal opdrinken waar je maar wilt;
 • Nadat je een groene smoothie gedronken hebt, krijg je een enorme boost aan energie;
 • Je concentratie zal verbeteren na het drinken van een smoothie;
 • Diverse websites informeren dat mensen die gezonde smoothies drinken zich prettiger en lekkerder in hun vel voelen;
 • Je kunt eindeloos variëren in smaak (bevalt een smoothie niet, dan maak je gewoon een andere);
 • Maak je iedere ochtend een smoothie, dan weet je zeker dat je die dag je fruit en groenten binnenkrijgt;
 • Doordat groene smoothies tussendoortjes vervangen en goed vullen, val je af;
 • Een groene smoothie bevat veel minder calorieën dan een normale smoothie.

 

Groene smoothie recepten

Met groene smoothies kun je eindeloos variëren. De meeste groene smoothies zijn gemaakt op basis van spinazie, maar je kunt ook broccoli, bloemkool, sperziebonen of rode bieten gebruiken. Ook zijn er volop smoothies te vinden op basis van komkommer en paprika.

 

Groene smoothie met spinazie, banaan en ananas

Je hebt nodig (voor 2 á 3 porties):

 • 1 banaan
 • 1 blikje ananasschrijven (of een halve verse ananas)
 • 1 zakje spinazie (diepvries kan ook)
 • ½ liter water

Mix deze ingrediënten in een blender tot er een vloeibare substantie ontstaat. Schenk de groene smoothie uit in een glas of bewaar het in de koelkast of vriezer.

 

Hartige groene smoothies met paprikaHartige smoothie met paprika, tomaat en peper

Er zijn ook mensen die groene smoothies zonder fruit lekker vinden. Het zijn dan wel hartigere smoothies, daar het fruit doorgaans zorgt voor een zoetere smaak. In fruit zitten immers veel suikers, die de smaak ten goede komen. Wil je zo’n smoothie proberen? Dan is onderstaand recept wellicht wat voor je.

Je hebt nodig (voor 2 á 3 porties):

 • 1 paprika (kleur maakt niet uit)
 • 1 grote tomaat
 • ½ liter water
 • Peper

Mix eerst de paprika en de tomaat in de blender. Voeg water toe totdat de substantie vloeibaar genoeg is om te drinken. Uitschenken in een glas of bewaren. Voeg peper toe naar smaak.

Meer recepten

De recepten voor groene smoothies zijn eindeloos. In het boek Gezonde Groene Smoohies van Michel Beugelsdijk en Diana Verbeek vind je veel en veel meer groene smoothies en word je uitgebreid geïnformeerd over de positieve effecten van groene smoothies.

Ga voor gezonde groene smoothies

Ga jij ook gezonder leven? Probeer dan vandaag nog een groene smoothie.