Wie is dokter Frank van het dr Frank dieet?

Nederland is al tijden in de ban van dokter Frank. Het dr Frank dieet zou namelijk veel effect hebben bij mensen die willen afvallen. Het is een eiwitdieet – zoals er wel meer zijn – en het idee achter het dieet is dat je door het eten volgens de richtlijnen van deze dokter Frank, heel veel gewicht kan verliezen. Maar wie is die dokter Frank nu eigenlijk, wat houdt zijn dieet in en – nog veel belangrijker – werkt zijn dieet echt?

 

Dokter Frank

Frank van BerkumAchter de dieetgoeroe dokter Frank gaat internist dr. Frank van Berkum (1956) schuil. Als internist en vasculair geneeskundige is dr. Frank van Berkum verbonden aan de ziekenhuisgroep Twente. Daar heeft hij zich gespecialiseerd in het behandelen van mensen die kampen met overgewicht.

Samen met de Universiteit van Groningen en de Universiteit van Maastricht deed Frank van Berkum onderzoek naar de effecten van diverse diëten. De resultaten van dat onderzoek én zijn 25 jaar ervaring met ernstig overgewicht verwerkte hij in zijn eigen dieet, dat – naar eigen zeggen – gericht is op de Nederlandse consument.

Verder is dokter Frank bekend over zijn columns in de Telegraaf, waarin hij schrijft over voeding, lifestyle en gezondheid. Tevens is hij een vaste gast bij het programma ‘En dan nog even dit’ van RTV Oost.

 

Het Hongerige Brein en Gezond Slank

Van Berkum schreef meerdere boeken over de achtergrond van zijn opvattingen. ‘Gezond Slank’ was een bestseller. ‘Het Hongerige Brein’ volgde en ook dit boek is positief ontvangen. Waar ‘Gezond Slank’ vooral de gedachten van Van Berkum vertaalde naar zijn dieet, gaat ‘Het Hongerige Brein’ meer in op hoe je kunt stoppen met jojo-en. Want jojo-en is wat de meeste mensen die afvallen toch gaan doen. Hoe blijf je nu op gewicht en val je blijvend af?

 

Gezond Slank met dokter Frank

Het Hongerige Brein en het dr Frank dieetHet dr Frank dieet

Wat houdt het dr Frank dieet zelf nu precies in? Zoals gezegd is het een eiwitdieet en een eiwitdieet is niet per definitie vernieuwend. Hetzelfde geldt voor het dieet van dokter Frank. Het is een eiwitdieet, maar dan in een nieuw jasje gestoken. Bij dit dieet probeer je zoveel mogelijk eiwitten te eten, want die helpen je sneller vet te verbranden en spiermassa aan te maken. Spiermassa verbrandt op den duur vanzelf vet voor je, daar het energie omzet in nog meer spiermassa.

Het dr Frank dieet combineert echter ook het koolhydraatarme dieet met het eiwitdieet. Hoe minder koolhydraten en hoe meer eiwitten je nuttigt, hoe beter het je lichaam ten goede zal komen. Die gedachte is niet nieuw (immers: veel mensen die een eiwitdieet volgen, eten minder koolhydraten en andersom geldt hetzelfde: een koolhydraatarm dieet zoekt naar eiwitten als vervanging voor koolhydraten), maar het is wel duidelijk vorm gegeven in dit dieet.

 

Werkt het dr Frank dieet?

Wie het internet afstruint naar ervaringen rond het dr Frank dieet komt diverse berichten tegen: enerzijds mensen die het dieet bejubelen omdat het zo goed werkt en anderzijds mensen die aangeven dat het helemaal niet werkt. Hoe zit dat nu precies?

De werking van het dokter Frank dieet – en de werking van ieder ander dieet – is sterk afhankelijk van degene die het dieet volgt. Welk dieet dat ook is, jij zal zelf moeite moeten doen of aanpassingen moeten doen om het dieet werkzaam te laten zijn. Dat is met het dokter Frank dieet niet anders.

Het Voedingscentrum speelt een belangrijke rol bij de beoordeling van het dr Frank dieet. Op de website van het Voedingscentrum is te lezen dat het dieet van dokter Frank beter niet te lang kan worden gevolgd, vanwege het ontbreken van fruit en groenten, vezels en volkoren. Die vlieger gaat echter voor ieder dieet op, want diëten zijn nu eenmaal gericht op het minder nuttigen van bepaalde voeding (en vooral koolhydraatrijke producten worden in de ban gedaan omdat die een aantoonbaar slecht effect op de spijsvertering hebben).

Desondanks is het dr Frank dieet een prima manier om snel gewicht te verliezen. Maar in principe hoeft dit niet specifiek voor het dokter Frank dieet te gelden, maar voor ieder eiwitdieet.

 

Het dokter Frank dieet volgen

Je kunt het dr Frank dieet met een gerust hart volgen als je op korte termijn wil afvallen. Het dieet biedt een verantwoorde handreiking voor mensen die gewicht willen verliezen. Wil je wel afvallen, maar niet met het dokter Frank dieet? In dat geval is de theorie van Frank van Berkum over het eiwitdieet niet verkeerd. Wellicht is een ander eiwitdieet beter voor jou.