Lange tijd vielen mensen af met het Cambridge dieet. Tegenwoordig is er veel kritiek te horen op dit dieet en zijn er talloze alternatieven. In dit artikel bespreken we de werking van het Cambridge dieet, sommen we de voordelen en nadelen voor je op en bieden we een alternatief.

Aan het einde van dit artikel kun jij bepalen of het Cambridge dieet iets voor jou is of dat je beter kunt zoeken naar een ander dieet.

Wat is het Cambridge dieet?

Hardnekkig overgewicht houdt velen van ons bezig. Wie wil afrekenen met dat vreselijke gevoel van te dik zijn, zoekt naar een manier om af te vallen. Het Cambridge dieet zou op je pad kunnen komen.

Dr Alan Howard is de bedenker van het Cambridge dieet. Net als veel andere bedenkers van diëten baseert hij zich op de gedachte van een koolhydraatarm dieet. Oftewel: door teveel koolhydraten eten wordt men dikker, dus men moet stoppen met teveel koolhydraten eten.

In plaats daarvan heeft dr Howard bedacht dat je per dag drie keer een Cambridge maaltijd (lees: shake) moet nuttigen met een maximum van 150 calorieën per dag. Het resultaat zal zijn dat je afvalt.

Op deze manier kun je je streefgewicht bereiken en goed afvallen. Om te voorkomen dat je nadien weer in je oude ongezonde patroon vervalt, is er een compleet stappenplan (zeven stappen) om je aan je nieuwe levensstijl vast te laten houden.

Vaak wordt gedacht dat het Cambridge dieet een koolhydraatarm dieet is of een eiwitdieet. Dat is echter niet het geval. Veel organisaties – waaronder Gezondheidsnet – vinden dat het Cambridge dieet nog het meeste weg heeft van een crash dieet. En je weet… daar moet je ver van blijven.

 

Hoe werkt afvallen met het Cambridge dieet?

Afvallen met een Cambridge dieet kan alleen door je in te schrijven bij een Cambridge-consulent.

Het Cambridge dieet is een vloeibaar dieet. Dat betekent dat je maaltijden vervangt door (voornamelijk) vloeibare maaltijdvervangers, zoals soepen en shakes. Cambridge shakes en soepen zijn via Cambridge-consulenten aan te schaffen. Naast soepen en shakes kun je ook repen kopen.

Eén portie Cambridge voeding bevat zo’n 150 calorieën. Per dag mag je drie van die porties.

Na drie weken van shakes, repen en soepen moet je een tussenweek inlassen om “normaal” voedsel te eten. Je mag in deze tussenweek dan ook een lichte avondmaaltijd gebruiken, al wordt er wel op gehamerd de inname van calorieën (en met name koolhydraten) zo laag mogelijk te houden.

Maaltijdvervangende shakes van het Cambridge dieet

 

Drie methodes

Er zijn drie manieren waarop je het Cambridge dieet kan volgen. Je kunt kiezen voor een snelle methode, de afwisselende methode en de normale methode.

 

De snelle methode

De snelle methode is eigenlijk ook de basis van het dieet. Je volgt deze methode door iedere dag alleen de maaltijdvervangers van 150 calorieën te nuttigen. Dit is een zware vorm van het dieet, want je kunt erg hongerig worden. Discipline is hierbij zeker vereist.

 

De afwisselende methode

De afwisselende methode houdt het midden tussen de snelle en de normale methode. De ene dag doe je het zoals hierboven beschreven. De andere dag zoals hieronder beschreven bij “de normale methode”. Je maakt zelf de balans op van wat voor jou het beste werkt.

 

De normale methode

Wil je liever op je gemak afvallen zonder al teveel druk? Dan is de normale methode voor jou geschikt. Je neemt de maaltijdvervangers van Cambridge voorafgaand aan de maaltijd. Die maaltijd heeft een laag caloriegehalte. Doordat je de Cambridge capsules voor het eten op hebt, heb je minder trek en zal je minder eten.

 

Waar koop je Cambridge producten?

Cambridge dieet
Zoals gezegd kun je alleen met het Cambridge dieet afvallen als je je aanmeldt bij een zogenaamde consulent. Deze consulent is dan ook de persoon bij wie je producten als shakes, repen of soepen kunt kopen.

Ergens anders zal je Cambridge-producten niet snel vinden.

 

Is het Cambridge dieet gevaarlijk?

Dieetkompas heeft stelling genomen tegen het crash dieet. Het Cambridge dieet vertoont veel kenmerken van een crash dieet, namelijk:

 • In korte tijd heel veel afvallen;
 • Maaltijden beperken tot een minimum aan koolhydraten;
 • Het accepteren van een knagend hongergevoel;
 • Het risico lopen dat de verloren kilo’s er in korte tijd weer aan zitten.

Daarnaast is het dieet ook niet theoretisch onderbouwd. Het doet veel denken aan afvalproduct dat puur tot doel heeft om winst te maken. Waarom anders zijn de producten alleen te koop nadat je “lid” bent geworden van de Cambridge community?

Wat ook opvallend is, is dat je bij het Cambridge dieet maximaal 500 calorieën per dag binnen mag krijgen. Iedere voedseldeskundige weet dat je minstens 1200 calorieën nodig hebt om überhaupt te kunnen functioneren (de meeste mensen zelfs 2000 of 2500). Het is dan ook niet gek dat zich veel mensen melden met klachten als hoofdpijn, obstipatie of diarree, misselijkheid en duizeligheid.

Of het Cambridge dieet gevaarlijk genoemd kan worden is echter de vraag. Wel raadt Dieetkompas af om het Cambridge dieet te volgen om op lange termijn en blijvend gewicht te verliezen. Het idee dat je maaltijdvervangers gaat gebruiken in plaats van dat je gezond leert eten met “normale” voedingsmiddelen, onderschrijft dat gevoel.

 

Kosten

Cambridge is een commercieel product. Er zijn kosten verbonden aan het inschrijven bij een consulent, al verschillen die van persoon tot persoon. Los daarvan moet je rekening houden met het aanschaffen van diverse producten, waaronder repen, shakes en soepen, om maaltijden te vervangen.

Op de website van het Cambridge dieet is een prijslijst te zien. Gemiddeld komen maaltijdvervangers rond de € 4 uit. Je hebt er drie per dag nodig en bent dus zo’n € 12 per dag kwijt aan dit dieet. Daar staat natuurlijk tegenover dat je geen andere boodschappen voor jezelf hoeft te doen, behalve in de bijtankweek.

Een rondgang over het internet laat zien dat mensen gemiddeld € 50 tot € 100 per week kwijt zijn aan het volgen van dit dieet.

 

Ervaringen van gebruikers

Dieetkompas heeft enkele lezers gevonden die het Cambridge dieet hebben ervaren en graag hun mening delen.

Els (54):

‘Ik volgde het Cambridge dieet een paar maanden, omdat ik van wat overtollige kilo’s af wilde. Het dieet was gebruiksvriendelijk, want ik hoefde zelf niets te tellen of bij te houden. Ik ben in een paar maanden tijd op mijn streefgewicht gekomen. Nadien had ik weinig moeite om dat aan te houden. Tijdens het dieet had ik wel af en toe honger, maar daar kon ik me overheen zetten.’

Frans (48):

‘Een jaar geleden ben ik aan het Cambridge dieet begonnen, maar ik kon me niet echt vinden in de gedachten erachter. Overal moet je voor betalen. Gezonder leven zou toch niet zoveel geld moeten kosten? Ik heb het even aangezien en ben toen overgestapt op een koolhydraatarm kookboek, waarmee ik mijn doel ook bereikt heb.’

Funda (42):

‘Het Cambridge dieet heeft me vooral veel geld gekost. Overal moet je voor betalen en de producten die je dan krijgt zijn niet eens zo lekker. Ik ben dan ook niet doorgegaan met het dieet en kreeg zelfs ruzie met mijn consulent. Toch blij dat ik gewoon gezonder ben gaan eten en het zo ook lukt.’

Gerda (61):

‘Ik heb altijd geschommeld met mijn gewicht. Bij Cambridge was dat niet anders. Ik moest bovendien hard mijn best doen om geen honger te krijgen, want ik had echt het idee dat ik elk moment van mijn stokje kon gaan. Aan de maaltijdvervangers heb ik nooit echt kunnen wennen. Uiteindelijk wel een half jaar volgehouden, maar niet van harte.’

De gemeenschappelijke reactie richt zich vooral op de commerciële zijde van het Cambridge dieet. Het Cambridge dieet wordt als gebruiksvriendelijk, maar duur gezien. Ook worden kanten van het crash dieet – zoals hongergevoelens en ‘van het stokje gaan’ – benoemd.

 

Voordelen

Het Cambridge dieet kent voor gebruikers enkele voordelen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

 • In korte tijd kun je heel veel gewicht verliezen;
 • Het Cambridge dieet is gebruikersvriendelijk, want je hoeft er zelf weinig voor te doen of bij na te denken;
 • Ook voor diabetici kan het Cambridge dieet een prima uitkomst bieden.

 

Nadelen

Helaas kleven er ook nadelen aan het Cambridge dieet. Hieronder staan ze in een overzicht.

 • Het Cambridge dieet is niet theoretisch onderbouwd en doet denken aan een crash dieet;
 • Volgens experts van het Voedingscentrum en Gezondheidsnet krijg je veel te weinig energie (calorieën) binnen;
 • Veel mensen die het Cambridge dieet volgen hebben last van hoofdpijn, migraine, duizeligheid, misselijkheid, diarree of obstipatie;
 • Het dieet wordt door veel mensen als “zwaar” gezien;
 • Met dit dieet leer je niet de gewoontes aan die je in staat stellen onafhankelijk af te vallen (je blijft altijd maaltijdvervangers nodig hebben);
 • Er zijn veel kosten aan het Cambridge dieet, variërend van de consulent tot de producten die je bij de consulent kunt kopen.

Het beste alternatief voor het Cambridge dieet? Leer gezonder te leven!

Alternatieven voor Cambridge

Het is al gezegd: Dieetkompas ziet niet veel heil in het Cambridge dieet. Belangrijkste redenen om het dieet niet te volgen:

 • Het Cambridge dieet is een overduidelijk commercieel product, dat geld verdient aan mensen die gezonder willen gaan leven;
 • Er zijn heel veel overeenkomsten met het crash dieet, een dieet waar Dieetkompas niet achter staat;
 • Door het Cambridge dieet te volgen val je af met maaltijdvervangers, maar leer je niet hoe je gezonder kunt gaan leven op basis van gewone voeding.

Wat Dieetkompas betreft is er dan ook één belangrijk alternatief (en dat is ook nog eens gratis): ga leren om gezonder te leven! Gebruik bijvoorbeeld een gezond weekmenu om af te vallen. Door verantwoorde recepten op een rijtje te zetten en te zorgen dat je wat basiskennis hebt van wat voeding met je doet, kun je voor jezelf het verschil maken.

Om je op weg te helpen delen we graag een gratis koolhydraatarm weekmenu met je. In dit weekmenu krijg je niet alleen lekkere recepten aangereikt, maar ook nog eens een boodschappenlijstje en heel veel informatie. Grote kans dat jij na het gebruiken van dit weekmenu precies weet hoe je – zonder een peperduur dieet – gezond richting kunt geven aan je eigen leven.

Bekijk het gratis weekmenu