Project Gezond : Afvallen met gezond eten (review en tips)

Project Gezond is een initiatief van Natalia en Walter Rakhorst. In korte tijd is Project Gezond zeer populair geworden onder mensen die willen afvallen met gezond eten.

Maar hoe gezond is Project Gezond nu eigenlijk echt? Hoe kun jij Project Gezond voor jezelf vormgeven en tot een succes maken? Of ga je gezonder eten zonder dit Project?

In dit artikel leggen we je alles uit.

Project Gezond boek, website en community

Gezond eten kan ook lekker zijn. En afvallen hoeft daarmee geen straf te zijn. Dat is eigenlijk – heel kort samengevat – de boodschap die Natalia en Walter Rakhorst over willen brengen. Daarmee past Project Gezond prima in het hokje “afvallen moet leuk zijn”.

Project Gezond boek 1

Project Gezond boek 1 – Afvallen met gezond en vooral lekker eten

Natalia en Walter Rakhorst zijn getrouwd en vonden dat het tijd werd om een afslankboek te ontwikkelen dat door iedereen te gebruiken is. Natalia heeft voor dat doel zelfs de opleiding tot gewichtsconsulente gevolgd.

Walter kookt dagelijks en heeft een foodblog gehad. Je zou dus kunnen zeggen dat deze personen weten waar ze het over hebben.

Project Gezond is de naam die Natalia en Walter gegeven hebben aan hun website, community en kookboeken. Het eerste kookboek heet “Afvallen Met Gezond en Vooral Lekker Eten”. Het bevat 8 weekmenu’s voor de hele dag, die ervoor zorgen dat je zelf niet meer na hoeft te denken over wat je gaat eten (en wat nog gezond is ook). Tevens bevat het boek 40 recepten die binnen de weekmenu’s passen.

In het boek “Afvallen Met Gezond en Vooral Lekker Eten” wordt ook de basis van gezonde voeding met je gedeeld. Over het algemeen in zeer duidelijk en goed te begrijpen taal. Inmiddels is er ook een deel 2 verschenen.

Tot slot is er nog een besloten community van Project Gezond. Hier ontmoeten lezers elkaar en kunnen ze elkaar tips geven, motiveren en recepten delen.

Met hun website, kookboeken en besloten community spelen Natalia en Walter dan ook goed in op de veel gestelde vraag: Hoe kan ik afvallen met gezond eten zonder af te hoeven zien?

 

Project Gezond recepten

Het eerste kookboek komt met 40 recepten en dat is niet bijster veel. Zeker niet als je 8 weekmenu’s moet vullen met toch al gauw zo’n 6 eetmomenten op een dag.

De recepten van Project Gezond zijn dan ook wel een beetje een flauwe hap. Dat lees je ook terug op internet. Lezers noemen de recepten “weinig verrassend”, “toch ingewikkeld voor een boek dat zegt niet ingewikkeld te zijn” en “teveel van hetzelfde”.

In een recensie van NBD Biblion wordt ook getwijfeld aan het gebruik van witte bloem in een groot aantal recepten. In het boek bevelen de schrijvers volkoren graanproducten aan, maar die zijn in de recepten niet terug te vinden.

 

Voedingsschema voor het afvallen

Als we kijken naar de weekmenu’s die in het boek als voedingsschema’s worden gedeeld, valt op dat het vrij standaard weekmenu’s zijn. Melk, eieren en havermout zijn vast terugkerende ingrediënten. Helaas worden er geen recepten gegeven, zoals bijvoorbeeld ‘de Afslank Receptenbijbel’ wel heel keurig doet.

8 weekmenu’s zijn er redelijk veel (in principe heb je voor 2 maanden genoeg) en bieden dan ook redelijk wat variatie.

 

Afvallen met gezond eten

Belangrijker dan de 40 recepten en weekmenu’s die je met het boek krijgt, is misschien nog wel het gedachtegoed achter “gezond eten”.

Want we willen allemaal gezond eten en afvallen met lekkere gerechten, maar toch hebben de vele schrijvers daar een andere kijk op.

Dieetkompas staat achter het koolhydraatarme dieet, een dieet waarbij (enkelvoudige) koolhydraten tot een minimum beperkt worden of het keto dieet. Van deze twee diëten is meermaals bewezen dat ze effectief zijn en mensen in staat stellen om op een vrij prettige manier af te vallen (waarbij het keto dieet wel meer discipline en doorzettingsvermogen vereist).

De theorie achter koolhydraten, vetten en eiwitten komt in Project Gezond niet helemaal lekker van de grond. Enerzijds is er zeker aandacht voor het nuttigen van koolhydraten, maar anderzijds wordt er wel geadviseerd om koolhydraatrijke producten te gebruiken in de bereiding van gerechten. Dat botst niet alleen, maar kan ook verwarring scheppen en mensen op het verkeerde been zetten.

En dat terwijl de theorie achter gezond eten toch heel duidelijk is: eet gevarieerd, veel groenten en fruit, af en toe vlees en vis en vermijd enkelvoudige koolhydraten. Lees ook ons artikel over een weekmenu bij een gezond dieet.

 

Gezond eten met of zonder “Project Gezond”?

Eigenlijk rest de vraag of Project Gezond wel zo nodig is als je gezond wil gaan eten. De intenties van de schrijvers zijn goed, maar – naar mening van Dieetkompas – niet genoeg onderbouwd.

Dieetkompas is bang dat mensen die beginnen met afvallen kunnen een verkeerd beeld krijgen van wat de juiste balans is tussen koolhydraten, eiwitten en vetten.

Of je Project Gezond wil gaan volgen moet je dus voor jezelf bepalen. Misschien dat de ervaringen van gebruikers je helpen bij het maken van een keuze. Aan het einde van dit artikel reiken we je ook nog een gratis alternatief aan.

 

Ervaringen met Project Gezond

De meningen zijn verdeeld. Project Gezond heeft veel positieve reacties op bol.com gekregen. De recensies lijken echter veel op elkaar, zoals in onderstaand screenshot te zien is (klik om te vergroten).

Ervaringen met Project Gezond Afvallen met gezond en vooral lekker eten

Wat ook opvalt is dat de recensies op bepaalde momenten weinig van elkaar verschillen en veel achter elkaar worden geplaatst, zoals hieronder op 4 maart 2018.

Ervaringen met Project Gezond Afvallen met gezond en vooral lekker eten op 4 maart 2018

Door zoveel positieve recensies vallen de minder positieve recensies nauwelijks nog op. Wie goed oplet, leest dat de negatieve recensies eerder zijn geplaatst dan veel positieve recensies.

Ervaringen met Project Gezond Afvallen met gezond en vooral lekker eten enkele sterren

Het is vaak lastig om recensies op bol.com op waarheid te beoordelen, omdat iedereen ze achter kan laten. Toch geven deze recensies ons een vreemd gevoel. Afgaand op onze eigen beleving kunnen we ons vinden in het volgende:

  • De schrijvers zetten met hun boekenreeks Project Gezond een makkelijk toegankelijk kookboek neer en streven naar een afvalplan dat voor iedereen werkt.
  • 40 recepten in het basisboek is – zeker gezien de aard en relevantie van de recepten – zeer krap (weinig waar voor je geld).
  • De weekmenu’s zijn uitgebreid en bieden de mogelijkheid om volop te variëren.
  • De recensies zijn wisselend.

Na het lezen van het boek blijft het gevoel knagen dat je toch iets mist en nog niet goed kan starten.

 

Gezonder gaan eten met een gratis weekmenu

Wil jij gezonder eten met lekkere gerechten en op die manier afvallen? Wil je optimaal profiteren van gezond eten en ook je bloeddruk en cholesterol verlagen en het risico op overgewicht klein houden? Dan adviseren we je om eerst eens kennis te maken met het gratis weekmenu dat we hieronder met je delen.

In dit weekmenu krijg je ideeën aangereikt voor elk moment van de dag, gebaseerd op de theorie van een koolhydraatarm dieet. In de recepten is een juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarmee wordt afvallen een stuk makkelijker, maar ook smakelijker.

Download het weekmenu hieronder gratis.

Bekijk het gratis weekmenu

6 Reacties

  1. Elsbeth januari 31, 2020
  2. 'm van winden februari 16, 2020
  3. Aukje Winsemius juni 10, 2020
  4. Ted van den Akker juli 5, 2020
  5. Yvonne Westerveld februari 28, 2021
  6. Juliette april 11, 2022