Afvallen met een koolhydraatarm dieet en toch zwaarder worden

Het is je misschien wel opgevallen dat je zwaarder kunt worden van een dieet. Dat klinkt heel gek en demotiverend, maar toch ondervinden heel veel mensen dit als ze met afvallen beginnen.

Ook bij een koolhydraatarm dieet treedt dit verschijnsel op. En dat terwijl een koolhydraatarm dieet verreweg de beste manier is van afvallen. Hoe kan het nu dat je toch zwaarder wordt terwijl je bezig bent met afvallen?

Daar geven we je graag antwoord op. Want de rol van koolhydraten en eiwitten (het eiwitdieet) speelt hierbij een zeer cruciale rol.

De werking van koolhydraten

In je lichaam hebben koolhydraten één belangrijke functie: energie leveren. Ze leveren energie aan eigenlijk al je organen en je hersenen. En dat is maar goed ook, want je hebt de hele dag door heel veel energie nodig om gezond te kunnen functioneren.

Maar helaas zijn we eraan gewend geraakt om teveel koolhydraten te eten. We eten makkelijk en snel. Een tussendoortje hebben we binnen handbereik, ’s avonds warmen we een pizza op of koken we uit kant-en-klare pakjes en zakjes. Dagelijks eten we een stuk of vier tot tien boterhammen en beleggen we die met zoetigheid of vleeswaren die verzadigd zijn.

Met andere woorden: zonder dat we er bij stilstaan krijgen we heel veel koolhydraten binnen.

Die heeft het lichaam toch nodig? Jazeker, maar dan wel de trage koolhydraten…

 

Trage koolhydraten

Trage koolhydraten worden ook wel complexe koolhydraten genoemd. Je lichaam heeft deze nodig om te kunnen functioneren. Dit zijn koolhydraten die snel worden opgenomen door je bloed, maar wel de tijd krijgen om te verbranden. Complexe koolhydraten maken je ook niet dik.

 

Snelle koolhydraten

Helaas bestaat er ook nog zoiets als de snelle koolhydraten. Deze variant van koolhydraten geeft je maar korte tijd energie en wordt vervolgens niet volledig verbrand. Je hebt niet zoveel energie nodig als deze koolhydraten je leveren. Daarbij worden er per snack of gerecht nog meer koolhydraten aangeleverd.

Je hebt dus een overschot en zoals dat vaker gebeurt met overschotten worden die opgeslagen. Je raadt het al: koolhydraten veranderen in suikers en uiteindelijk in vet.

 

Afvallen met koolhydraatarme gerechten

De keuze voor een koolhydraatarm dieet gaat dit proces dus tegen. Je krijgt nu veel minder koolhydraten binnen en de koolhydraten die je binnenkrijgt kunnen moeiteloos door het lichaam verbrand worden.

Daarbij krijg je nu veel meer eiwitten binnen. Je spiermassa neemt in rap tempo toe. Allemaal erg voordelig, want spiermassa verbrandt op haar beurt nog meer vet voor je. Maar spiermassa is ook de reden dat je zwaarder lijkt te worden!

Koolhydraatarme receptenboeken kunnen in kwaliteit nogal eens verschillen. We zijn op Dieetkompas erg te spreken over de Afslank Receptenbijbel.

Lees de review van de Afslank Receptenbijbel

 

Zwaarder tijdens het afvallen

Eiwitten zorgen voor spiermassa en spiermassa groeit op die manier sneller. Dat betekent dat je zwaarder wordt. Want spieren zijn een stuk zwaarder dan vet.

Zo kan het zijn dat je op de weegschaal niet ziet dat je lichter wordt. Je wordt ook niet lichter. Je verliest ook geen gewicht!

Maar wat belangrijk is om te weten is dat je bij een koolhydraatarm dieet wel heel veel vet verliest. Je verbrandt het heel snel. En ook al word je zwaarder vanwege de spiermassa, het effect blijft. Na een paar weken is je spiermassa op haar hoogtepunt en zal je zien dat je inderdaad enorm bent afgevallen in vetmassa. Je zit strakker in je vel, bent gespierder en een stuk fitter.

 

Conclusie

Een logisch gevolg van een koolhydraatarm dieet is dat je spiermassa groeit door de aanvoer van eiwitten. Zwaardere spieren zorgen voor meer gewicht. Je spieren wegen meer dan het vet dat je verbrand. Dat lijkt dus tot geen resultaten te leiden. Maar onderschat dat niet.

Na een tijdje hebben je spieren hun hoogtepunt behaald en worden ze niet zwaarder (tenzij dat wel je doel is en je daarvoor traint). Vanaf dat moment kun jij zien dat een koolhydraatarm dieet uiterst effectief is.

6 Reacties

  1. Wilma sierings september 6, 2018 Reply
    • Parel mei 20, 2020 Reply
  2. Mervis Ingrid januari 14, 2019 Reply
  3. Evelien de Leeuw januari 17, 2019 Reply
  4. Melissa februari 28, 2019 Reply
    • Sylvia Sylvia maart 2, 2019 Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.