Je bent niet alleen | Helft van de Nederlanders bezig met afvallen

Volgens een onderzoek dat enige tijd terug is gehouden door TNS NIPO onder Nederlanders, is ongeveer de helft van de Nederlanders bezig met afvallen omdat ze overgewicht hebben. Overgewicht is een veelvoorkomende doodsoorzaak in de westerse wereld. Maar liefst 47 procent van de ondervraagden is momenteel bezig met afvallen of van plan dat binnenkort te gaan doen. Heeft het te maken met het goede voornemen of is overgewicht een serieus probleem?

Veel mensen met overgewicht willen afvallen

Het is opvallend dat veel mensen af willen vallen. Hoe komt dat toch? Het is niet zozeer dat iedereen die af wil vallen ook echt te zwaar is. Frans Kok, hoogleraar voeding en gezondheid aan de universiteit van Wageningen, zegt dat het vooral te maken heeft met de vele aandacht die in de media uitgaat naar gezondheid, afslanken en lijnen. Maar ook de aandacht voor goede sportkantines draagt bij aan de drive van mensen om te willen afvallen. Als het ware is er sprake van een cultuurveranderingen. Waar voorheen vet en ongezond gegeten en geleefd werd, wordt dat nu allemaal gezonder. Denk eens terug aan de campagnes om het aantal rokers terug te dringen.

Percentages overgewicht

Zoals gezegd wil 47 procent van de ondervraagden afvallen. Vrouwen zijn met 54 procent in de meerderheid, want 38 procent van de mannen wil gaan afvallen. De enige groep waarin minder gelijnd wordt is die van 65 jaar en ouder. Een kleine 30 procent van de mensen is daar met afvallen bezig. Over het algemeen kan dus gesteld worden dat de helft van de Nederlanders bezig is met afvallen. Een schrale troost dus voor jou, als je ook aan het afvallen bent. Je staat niet alleen.
Er zijn talloze manieren om snel af te vallen en overgewicht in de kiem te smoren. Veel mensen kiezen voor de hulp van een dieet. Er is een groot verschil tussen snel afvallen en goed afvallen. Snel afvallen doe je bijvoorbeeld met het ziekenhuisdieet, een crash dieet dat toch wat ongezond is. Goed en verantwoord afvallen duurt langer, maar kan prima met een koolhydraatarm dieet of een eiwitdieet. Andere veelgebruikte diëten zijn terug te vinden in onze lijst met meest gebruikte afvalproducten. Wie snel wil afvallen kan zich het beste aan een aantal regels houden, namelijk de volgende:
  • afvallen heeft tijd nodig en vergt doorzettingsvermogen;
  • stel een doel vast voor je begint met afvallen, bepaal hoeveel kilo’s er binnen bepaalde tijd af moeten zijn;
  • ga op zoek naar steun of een maatje, zodat je niet alleen bezig bent met afvallen;
  • licht je gezien en vrienden in over je voornemen en vraag (of liever: verwacht) dat ze je steunen;
  • vervang ongezonde tussendoortjes zoveel mogelijk door water en gezonde tussendoortjes, zoals komkommer en tomaat.

Snel afvallen en beweging

Het is geen geheim dat bewegen helpt bij afvallen. Wie veel beweegt verbrandt veel energie en daarmee opgeslagen vetten. Het is dus goed om je dit te realiseren als je net begint met afvallen. Niet alleen gezond eten kan helpen, juist de mix van beweging en voeding kan snel een gewenst effect hebben.

Zoek naar informatie over overgewicht

Het is altijd verstandig om te weten waar je aan begint. Ben jij één van die vele Nederlanders die bezig is met afvallen of daar aan wil beginnen? Heb jij te kampen met een (al dan niet extreme vorm van) overgewicht? Lees je dan goed in. Doe je voordeel met de vele artikelen op onze website.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.