Het 10 dagen dieet zou je in staat stellen om in 10 dagen tijd tot maar liefst 5 kilo aan gewicht te verliezen. Maar hoe gezond is dit 10 dagen dieet nu echt? Want veel mensen die het 10 dagen dieet uitproberen lopen aan tegen het feit dat ze geen vet verbranden en alleen maar dikker worden. De reden daarvoor is eigenlijk heel simpel.

Laat je waarschuwen: een gezond gewicht bereik je niet met het 10 dagen dieet. Hoe bereik je dat gezondere gewicht dan wel? Ook dat lees je hier.

De basis van het 10 dagen dieet

Omdat het 10 dagen dieet geen theoretisch onderbouwd dieet is, is het lastig om er richting in aan te geven. Maar meerdere bronnen laten zien dat het 10 dagen dieet zeven basisregels kent. Die regels zijn leidend voor de loop van het dieet, dat 10 dagen duurt. Aan het einde van die 10 dagen zou je 5 kilo kwijt moeten zijn. Wil je meer kwijt? Dan doe je het 10 dagen dieet gewoon nog een keer, maar liefst wel met een periode ertussen.

De zeven basisregels volgen hieronder:

 1. Je mag onbeperkt water, koffie en thee drinken, maar dan wel zonder suiker en melk;
 2. Per dag moet je tenminste 2,5 liter drinken;
 3. Je mag enkel en alleen mager vlees eten en het bakken en braden daarvan doe je vetvrij;
 4. Eet enkel volkorenbrood;
 5. Je vervangt boter door margarine;
 6. Bij de sla neem je alleen dressing en mayonaise laat je staan;
 7. Je weert alle vormen van sausjes bij het eten.

 

Hoe zou dit dieet je moeten helpen?

In de zeven basisregels zitten al beknopt enkele factoren die onterecht het idee geven dat je een gezond dieet volgt:

 • Water drinken zorgt voor een vol en verzadigd gevoel, waardoor je niet snel naar tussendoortjes zal grijpen.
 • Suiker en melk uit je koffie en thee, want dat zijn echte dikmakers. Per portie lijkt het niet veel uit te maken, maar reken eens uit hoeveel je er per week nuttigt.
 • Boter en braadboter zijn vaak erg vet. Door die te laten staan word je eten vanzelf minder vettig en kom jij er minder van aan.
 • In brood zitten veel koolhydraten. Hoe minder je er eet, hoe beter.
 • Mayonaise en andere sausjes zijn bedoeld om het eten lekkerder te maken, maar helaas ook erg ongezond. Het zijn dikmakers van de bovenste plank.

Maar wie kritisch kijkt zal zich al snel achter de oren krabben. 10 dagen is best een lange tijd. Met de genoemde ingrediënten krijg je absoluut niet voldoende voedingsstoffen binnen om normaal te kunnen functioneren. Water, mager vlees, volkoren brood, margarine en sla beslaan in wezen je complete dieet. Dat is niet gevarieerd en absoluut niet toereikend om alle benodigde voedingsstoffen (denk aan eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen, vitaminen, voedingsvezels, calcium en magnesium) binnen te krijgen. Het resultaat is dat je weerbaarheid hard achteruit gaat en je sneller vatbaar bent voor ziektes.

 

Voorbeeld van een “10 dagen dieet schema”

Vermoed jij dat je een schema voor het 10 dagen dieet gevonden hebt? Op het internet circuleren diverse dieetschema’s die je kan gebruiken om het 10 dagen dieet te volgen. Hieronder volgt slechts een van de vele schema’s. Gebruik het als voorbeeld om te begrijpen wat je dus niet moet doen!

Dag 1

Ontbijt: Je mag onbeperkt koffie of thee, één boterham met weinig boter, één gekookt ei en één appel.
Lunch: Je mag twee boterhammen met 100 gram ham (waar geen vet op zit), één zure augurk en één glas sap (zoals grapefruit, citroen- of sinaasappelsap).
Diner: één sinaasappel, hooguit 120 gram vlees, twee soeplepels met groenten, twee kleine aardappels en één glas karnemelk (Lust je dat niet? Neem dan magere kwark).

Dag 2

Ontbijt: Je mag onbeperkt koffie of thee, twee boterhammen met één eetlepel jam (dun uitsmeren dus).
Lunch: Je mag één banaan, twee boterhammen, 250 gram magere kwark en één glas met sap (sinaasappel, citroen of grapefruit).
Diner: Je eet één appel, één magere schnitzel óf twee plakken lever (denk eraan dat je weinig boter gebruikt), twee eetlepels aardappelsalade, één portie sla (daar mag je een grote portie van) en één glas sap.

Dag 3

Ontbijt: Onbeperkt koffie en thee, een boterham met 50 gram (magere) worst en een sinaasappel.
Lunch: twee boterhammen met 100 gram (mager) vlees, een flinke portie sla en een glas sap.
Diner: Je mag twee soeplepels groente ‘macedoine’ (blikjes van Bonduelle).

Dag 4

Ontbijt: Onbeperkt koffie en thee, een boterham met een plak magere kaas en een gekookt eitje.
Lunch: Twee boterhammen met in totaal 100 gram (magere) worst, onbeperkt koffie, thee en water, een klein broodje of een knäckebröd.
Diner: Je mag één sinaasappel met 100 gram vlees, een soeplepel rijst en een grote portie sla (zonder saus).

Dag 5

Ontbijt: Onbeperkt koffie en thee, twee boterhammen met 100 gram magere kaas.
Lunch: Een banaan, een stukje appeltaart zonder slagroom, een broodje van gistdeeg en onbeperkt koffie, thee en/ of water.
Diner: Vandaag mag je 100 gram vis of vlees, drie eetlepels aardappelsalade en twee kleine aardappelen, een grote portie sla en een klein glaasje bier of frisdrank (cola, sinas en dergelijke).

Dag 6

Ontbijt: Onbeperkt koffie, thee of water, een plakje brood en twee gekookte eieren.
Lunch: Twee broodjes met 100 gram magere worst.
Diner: een soeplepel mager goulashvlees, twee aardappelen, een forse portie sla en een glas sap.

Dag 7

Ontbijt: Je mag onbeperkt koffie en thee, twee boterhammen met een eetlepel confituur.
Lunch: Twee boterhammen met in totaal 50 gram magere kaas, een zure augurk, een stuk appel- of kwarktaart (zonder slagroom) en onbeperkt water, thee en koffie.
Diner: Je mag vandaag een half haantje, twee eetlepels aardappelsalade en een kleine portie sla met vijf halve perziken en een glas sap. Als de perziken uit blik komen, laat je het sap staan.

Dag 8

Ontbijt: Wederom onbeperkt koffie, thee en water, twee broodjes met een eetlepel honing en een klein beetje boter.
Lunch: een sinaasappel met twee boterhammen, 250 gram (magere) kwark en onbeperkt koffie, thee of water.
Diner: een tartaartje van maximaal 100 gram, twee soeplepels met groenten, twee kleine aardappelen en een glaasje sap.

Dag 9

Ontbijt: Je mag onbeperkt koffie en thee, een boterham met 50 gram (magere) wordt, een gekookt eitje.
Lunch: Wederom onbeperkt koffie en thee, een glas sap, twee boterhammen met 100 gram ham (zonder vet).
Diner: drie knakworsten, een plakje bloedworst, onbeperkt zuurkool, twee kleine aardappels en een appel of sinaasappel. Onbeperkt water.

Dag 10

Ontbijt: Je mag één of twee kopjes thee, één boterham met 50 gram magere kaas en een appel.
Lunch: Je mag twee boterhammen met in totaal 100 gram magere wordt, één ei, onbeperkt thee of koffie.
Diner: Je mag 100 gram (mager) vlees, één soeplepel spaghetti en een grote portie sla. Drink daar één glas karnemelk bij.

 

Het 10 dagen dieet is een crash dieet

Als je Dieetkompas al langer volgt weet je dat we geen voorstander zijn van crash diëten. Het 10 dagen dieet is om meerdere redenen een crash dieet. Zo is het een dieet gericht op “snel afvallen” en bevat het geen theoretische onderbouwing. Wie het schema hierboven bestudeert zal opmerken dat je vrij weinig mag eten en drinken. De ontbijtjes zijn veel te karig om veel energie van te krijgen en daarbij is er nauwelijks sprake van groenten (die toch echt heel gezond zijn!).

Je krijgt de meest belangrijke voedingsstoffen hiermee niet binnen.

Het resultaat zal zijn dat je wellicht gewicht verliest, maar geen vet. Je verbrandt wel spiermassa en verliest vocht. De weegschaal laat dus wel een afname in de kilo’s zien. Daardoor heb je het idee dat je afvalt. Er is immers sprake van gewichtsverlies. Maar niet het juiste gewicht. Op de lange termijn zal het 10 dagen dieet je niet gaan helpen. Je spieren nemen af en daardoor word je nog sneller dik dan voor je aan dit dieet begon.

En dat is vast niet wat je voor ogen hebt…

Het is dus beter om uit te wijken naar een alternatief. Een manier van afvallen die wel werkt.

 

Begin vandaag met verantwoord en toch snel afvallen

Wie wil er niet in korte tijd veel gewicht verliezen? De meest mensen, dat mag duidelijk zijn. Als het echt zo makkelijk was om in 10 dagen tijd veel gewicht te verliezen, zouden er nu niet zoveel dikke mensen rondlopen.

Toch hoeft het niet moeilijk te zijn om verantwoord af te vallen. Je kan vandaag nog het begin maken.

Maar verwacht geen 5 kilo per week of in de 10 dagen. Neem  genoegen met 1 tot 2 kilo per week door een kleine aanpassing. Een aanpassing in je voeding die voor iedereen haalbaar is: minderen met koolhydraten.

 

Koolhydraatarm leven

Een van de beste manieren om gewicht te verliezen is door te minderen met koolhydraten. Diverse theorieën, waaronder de Paleo revolutie, het Dash dieet en het eiwitdieet blijkt dat de meeste koolhydraten een erg slecht effect hebben op ons lichaam. We hebben het dan over de snelle koolhydraten.

Snelle koolhydraten geven ons korte tijd veel energie,  maar worden daarna als vet opgeslagen. Het nadeel is dat je steeds meer van die snelle koolhydraten moet eten om het voldane gevoel te ervaren. Daardoor worden mensen die hier gehoor aangeven dikker en dikker. Niet gek, want de snelle koolhydraten zitten ook in veel producten die we dagelijks eten: brood, pasta, rijst en aardappels zijn slechts enkele voorbeelden.

In plaats van snelle koolhydraten moet je proberen vooral trage koolhydraten te eten. Die doen hetzelfde, maar geven de energie beetje bij beetje vast en zorgen ervoor dat je niet dikker wordt. Trage koolhydraten zitten in veel natuurlijke producten.

 

Vergelijking

De effecten van een koolhydraatarm dieet wegen een stuk zwaarder dan de effecten van het 10 dagen dieet. Dat mag wel blijken uit onderstaand schema, als uitkomst van een Amerikaans onderzoek. De geteste groep (in totaal 50 mensen) woog gemiddeld 82 kilo toen zij aan het dieet begonnen. 25 begonnen aan het 10 dagen dieet en 25 begonnen aan een koolhydraten dieet.

Vergelijking van het 10 dagen dieet en het koolhydraten dieet
Zoals te zien is vallen mensen die simpelweg gewoon minder koolhydraten blijvender af dan mensen die een 10 dagen dieet gevolgd hebben (Bron: Diabetesfonds).

Door alleen al koolhydraten te weren kun je vanzelf afvallen, want koolhydraten zorgen voor een grote opslag van vet. Door koolhydraten drastisch te minderen kun je vanzelf afvallen. Het gaat dan misschien niet zo snel als bij een crash dieet zoals dit 10 dagen dieet, maar het effect is wel voor altijd.

Daarbij een ander voordeel: een koolhydraatarm dieet is volledig gratis. Je kunt hier vandaag nog mee beginnen door op de etiketten van je voeding te kijken hoeveel koolhydraten ze bevatten. Zijn het er veel? Dan eet je ze niet en vervang je ze voor andere producten met minder (of geen) koolhydraten. Die kun je vaak gewoon in de supermarkt vinden.

 

Afslank ReceptenbijbelReceptenboek voor koolhydraatarme recepten

Wil je echt goed afvallen? Dan hoef je helemaal geen dieet te volgen. Gewoon anders gaan eten en drinken is meer dan genoeg. De richtlijnen van welke koolhydraten je wel en welke je niet kan nuttigen zullen in het begin even wennen zijn. Een goed kookboek dat je hierbij kan helpen is de Afslank Receptenbijbel. We schreven hier eerder een uitgebreide review over. De Afslank Receptenbijbel richt zich op mensen die zowel willen afvallen als gezonder willen gaan leven door hun voedingspatroon aan te pakken.

Lees de review van de Afslank Receptenbijbel

 

 

Bewaren

Bewaren