Afvallen met havermout (en 10 havermout recepten)

Eet jij nog geen havermout bij je ontbijt? Dat kan zomaar eens veranderen na het lezen van dit artikel. Want havermout is erg gezond, je kan afvallen met havermout en havermout heeft veel voordelen voor je gezondheid. Zeker wanneer je wil afvallen is zijn havermout recepten aan te raden.

Dit artikel informeert je over de positieve effecten van havermout, benoemt 10 belangrijke voordelen op het gebied van je gezondheid en geeft je ook nog eens 10 havermout recepten. Daarmee kun jij de dag goed starten en val je ook nog eens af.

 

Wat is havermout?

Haver (zonder “mout”) wordt al sinds de Bronstijd door mensen verbouwd. Zeer vermoedelijk komt het uit het Midden-Oosten. Vanuit daar is het naar Europa gekomen en in Europa werd haver al snel een voedingsgewas. In ons vochtige en vrij koele klimaat was haver namelijk prima te groeien.

Haver is een graan en al snel ontstond havermout. Havermout is eigenlijk nooit erg populair geweest. Tot een paar jaar geleden, toen bleek dat havermout perfect past in een koolhydraatarme levensstijl en zoveel voordelen te bieden heeft.

Wat is havermout

 

Verschil tussen havermout en haver

Je hebt zowel de term haver als havermout gelezen. Dit is niet hetzelfde. Haver is de graankorrel, zoals die verbouwd wordt. Deze korrels worden in stukjes geknipt, flink verhit en vervolgens plat gemaakt. Op die manier ontstaat havermout in de vlokkige vorm die we allemaal kennen. De reden dat mensen havermout uit haver haalden is omdat het sneller te koken is.

 

Koolhydraten in havermout

Koolhydraatarme recepten helpen ons bij het afvallen en op gewicht komen. Havermout valt ook in die categorie, ondanks een hoge aanwezigheid van koolhydraten.

In 100 gram havermout zitten maar liefst 62 gram koolhydraten! Maar het merendeel (57,5 gram) zijn complexe (goede, gezonde) koolhydraten. Slechts 4,5 gram is enkelvoudig (suikers).

Wat dat betreft mag havermout dus niet ontbreken in een gezond, gevarieerd en koolhydraatarm ontbijt! Bovendien zitten er ook nog eens veel eiwitten in (13 gram). Daardoor zal je een verzadigd gevoel overhouden aan je ontbijt en krijg je veel meer energie.

 

Kun je afvallen met havermout?

Het mag duidelijk zijn dat havermout bij kan dragen aan een gezonder gewicht. Havermout maakt je niet dik, maar geeft je wel veel energie. Bovendien zetten de eiwitten in havermout je lichaam aan tot het verbranden van overtollig vet.

Wel is het goed om te beseffen dat havermout geen wondermiddel is. Je kunt het niet eten en dan verwachten dat je vanzelf afvalt. Je moet gevarieerd blijven eten en – om nog sneller gewicht te verliezen – ook beweging is aan te raden. Dat in combinatie met havermout kan wel degelijk veel kilo’s verschilgaan maken.

Je kunt havermout zowel toevoegen aan je ontbijt als aan je lunch. In onze 10 recepten verderop in dit artikel krijg je enkele suggesties aangereikt. Zo zie je hoe je kan afvallen met havermout.

 

10 voordelen van havermout

Wat zijn nu de grootste voordelen van havermout? We hebben dit voor je uitgezocht en gaan de 10 belangrijkste voordelen voor je op een rijtje zetten. Na het lezen van deze voordelen is de kans groot dat jij ook havermout wil gaan eten. Daarom volgen ook nog eens 10 recepten met havermout.

 

1 Havermout geeft je energie

Eiwitten in havermout geven je natuurlijk heel vele energie, maar ook de aanwezigheid van bijna 60 gram per 100 gram aan complexe koolhydraten is heel goed voor je energiehuishouding.

Zowel mentaal als fysiek kun je er goed tegenaan met havermout. Het voordeel van complexe koolhydraten is dat ze heel geleidelijk worden opgenomen door je lichaam. Je beleeft dus niet één energiepiek, maar hebt gedurende langere tijd energie.

 

2 Met havermout verminder je het risico op diabetes

Diabetes type 2 is het gevolg van verkeerde eetgewoontes. Veel voeding met suiker zorgt ervoor dat je sneller diabetes (suikerziekte) krijgt. Door het eten van havermout kun jij er zelf voor zorgen dat dit risico vermindert.

Wanneer je eenmaal diabetes type 2 hebt, maar wel havermout eet, is er ook een voordeel. Mensen die veel havermout eten hebben veel minder insuline nodig (tot wel 40%). Hier is ook gedegen onderzoek naar gedaan.

 

3 In havermout zitten vezels

In havermout zitten heel veel vezels. Waarom zijn die een voordeel? Een belangrijk voordeel is dat je een betere stoelgang hebt en goed kunt poepen. Ook je darmen zijn gebaat bij havermout. Door deze vezels krijg je goede bacteriën in je spijsverteringskanaal, waardoor je op een gezonde manier voeding verwerkt.

Doordat je darmen zich goed kunnen wapenen dankzij havermout, gaat ook je weerstand omhoog. Zo ben je minder vatbaar voor griep of verkoudheid. Ook andere ziektes maken vaal minder kans  bij iemand die voldoende havermout eet.

 

4 Immuunsysteem heeft baat bij vezels

Je weerstand wordt dus versterkt door havermout te eten. Maar dat geldt ook voor je immuunsysteem. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat beta-glucanen (onderdeel van de vezels in havermout) je lichaam beschermt tegen virussen, schimmels, bacteriën en zelfs parasieten.

 

5 Havermout verlaagt je bloeddruk

In havermout zitten mineralen als magnesium, calcium en kalium. Het voordeel van deze drie mineralen is dat ze je bloeddruk laten zakken. Een gezonde bloeddruk verkrijg je dus door regelmatig havermout te eten.

Een hoge bloeddruk wordt  vaak veroorzaakt door de aanwezigheid van natrium in voeding. Veel zoute producten hebben natrium in zich en zijn dus een directe tegenhanger van havermout.

 

6 Havermout verlaagt de kans op darmkanker

Onderzoek onder 2 miljoen mensen wijst uit dat havermout eten de kans op darmkanker aanzienlijk verkleint (met 10%). Dat komt wederom door de aanwezigheid van zoveel vezels met hun mineralen.

Een extra 10 gram vezels aan je dieet helpt al om het risico op darmkanker met 10% te laten afnemen. Een kopje havermout is dus meer dan voldoende.

 

7 Verlaag je cholesterol met havermout

De westerse wereld heeft te kampen met een te hoog cholesterol. Een te hoog cholesterol is het directe gevolg van ongezonde voeding. Dikmakende, koolhydraatrijke voeding zal resulteren in een hoger cholesterol.

Niet met havermout! Havermout verlaagt je slechte cholesterol, met name dankzij de beta-glucanen die we eerder bespraken.

 

8 Verlaag de kans op hartziektes

Hartziektes zijn een logisch gevolg van een ongezonde levensstijl met veel vet en zout in je voeding. Hartziektes vormen dan ook een belangrijke doodsoorzaak in de westerse wereld. Onderzoek onder 75.000 vrouwen bracht aan het licht dat hartziektes aanzienlijk verminderen bij het eten van volkoren granen. Ook havermout bereikt dit effect, mede door de eerder genoemde voordelen: een lager cholesterol en een lagere bloeddruk.

 

9 In havermout zitten veel eiwitten

Zoals besproken zitten er veel eiwitten in havermout. Eiwitten zijn eigenlijk de bouwstenen van ons lichaam en een bron voor veel energie. Eiwitten regelen dat je spieren groeien, maar versterken ook je botten. Tevens huid, nagels en haar worden gezonder als je havermout eet.

 

10 Met havermout kun je afvallen

De kern van dit artikel is gelijk het laatste voordeel dat we willen bespreken: havermout helpt je afvallen. Doordat je veel havermout eet, krijg je goede stoffen binnen en weinig koolhydraten. De vetverbranding wordt dus optimaal gestimuleerd en van aankomen is geen sprake.

Wil jij hier ook van profiteren en zelf ervaren hoe goed je kan afvallen met behulp van havermout recepten? Lees dan vooral verder, want hier volgen 10 gevarieerde recepten die je op basis van havermout kunt bereiden!

 

10 havermout recepten

De onderstaande 10 havermout recepten zijn slechts basisrecepten en nodigen uit om te variëren. Wil jij profiteren van de genoemde voordelen? Bereid dan deze recepten met regelmaat.

 

Chocolade havermout

Chocolade is niet slecht voor je. Zeker niet als je gewoon cacaopoeder gebruikt of chocolade in een pure vorm. Dit havermoutrecept is dan ook ideaal voor zoetekauwen.

Wat heb je nodig?

  • 1 eetlepel cacaopoeder (ongezoet)
  • Plakjes van een halve banaan
  • 30 gram havermout
  • 1 theelepel honing
  • Handje noten (hazelnoten zijn erg lekker in dit recept), gehakt
  • Een mespuntje zout

Bereidingswijze:

Breng de havermout met genoeg water aan de kook in een pannetje. Voeg na het koken de banaan toe en kook die nog even goed door. Roer de havermout en banaan goed door. Haal het pannetje van het vuur en voeg de cacaopoeder, de honing en het zout toe. Roer vervolgens nog een aantal keren goed door en schep het mengsel dan op het bord. Breng op smaak met wat gehakte hazelnoten of wat plakjes banaan.

 

Havermout met banaan, gedroogde abrikozen en rozijnen

Dit recept is erg geliefd, omdat het makkelijk te bereiden is en ook nog eens geweldig smaakt.

Wat heb je nodig?

  • 30 gram havermout
  • Plakjes van een halve banaan
  • 1 eetlepel gedroogde abrikozen (in stukken)
  • 1 eetlepel rozijnen
  • Handje geroosterde (pecan)noten

Bereidingswijze:

Breng de havermout in 200 ml water aan de kook en voeg hier na het koken direct de banaan aan toe. Laat het pannetje gedurende 2 minuten afgedekt staan en schep de havermout en banaan dan over in een kommetje. Voeg nu de abrikozen en rozijnen toe. Roer het geheel goed door. Garneer eventueel met noten (pecannoten zijn erg lekker in dit recept).

 

Frisse havermout met ananas en munt

Havermout zoals ze het in de Caraïben zouden kunnen maken! Lekker fris met ananas en munt. Alsof je een cocktail op een zonnig strand nuttigt.

Wat heb je nodig?

  • 40 gram havermout
  • 80 gram aan kleine stukjes ananas (extra lekker als het vers is)
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 takje verse munt

Bereidingswijze:

Breng de havermout in wat water aan de kook en schep vervolgens op een bord. Doe hier de kaneelpoeder overheen en leg er stukken ananas bovenop. Garneer de havermout met de yoghurt en de munt.

 

Havermout met rabarber

De frisse en tegelijk zure smaak van rabarber maakt deze havermout een ware sensatie voor je tong. Gezond en lekker!

Wat heb je nodig?

  • 40 gram havermout
  • 60 ml versgeperste sinaasappelsap (of uit pak)
  • 50 gram plakjes rabarber
  • Snufje kaneelpoeder
  • Snufje zout
  • 1 eetlepel honing
  • Klein handje gehakte (pecan)noten

Bereidingswijze:

Doe de havermout met 200 ml water in een pan. Voeg de rabarber, sinaasappelsap en kaneel hieraan toe. Doe ook de zout erbij en breng aan de kook. Kook het geheel tot de rabarber gaar is en haal dan van het vuur. Na 5 minuten afkoelen kun je de honing erdoorheen roeren. Garneer het geheel met gehakte noten.

 

Havermout met kokos en mango

Een exotischere havermout vind je niet, dankzij de smaak van kokos. Trek hier iets meer tijd voor uit dan voor een ander recept, maar je zal er zeker van genieten!

Wat heb je nodig?

  • 40 gram havermout
  • Plakjes van een halve banaan
  • Kleine stukken van een halve mango
  • 2 eetlepels gerapte kokos (ongezoet)
  • 1 eetlepel noten, gehakt (pecannoten zijn erg lekker)

Bereidingswijze:

Zet de oven aan op 180 graden. Spreid de kokos uit op wat bakpapier op de bakplaat en rooster dit zo’n 5 minuten in de oven. Draai halverwege de kokos even om. Zodra de kokos goudbruin is, kun je het uit de oven halen.

Terwijl de oven zijn werk doet, kook jij de havermout in zo’n 250 ml water. Roer de banaan door de havermout heen, zodra deze kookt en laat het een halve minuut doorkoken. Doe dan de havermout met banaan in een bord en leg hier de geroosterde kokos, mango en noten overheen.

 

Havermout met appel en kaneel

Deze havermout doet qua smaak denken aan appeltaart. Het is een klassieker, die veel voorkomt in receptenboeken. Maar dan nog mag hij niet ontbreken in dit overzicht.

Wat heb je nodig?

  • 30 gram havermout
  • Een halve appel (soort is naar smaak);
  • Halve eetlepel honing
  • Halve eetlepel ongezouten boter
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • Kwart theelepel vanille-extract
  • 10 gram rozijnen
  • Snufje zout
  • Snufje nootmuskaat

Bereidingswijze:

Smelt de boter goudbruin in een koekenpan en voeg hier de plakjes appel aan toe, samen met de kaneelpoeder en een klein beetje van de honing. Roer goed door elkaar tot de appels aan beide kanten goudbruin zijn. Haal de pan dan na het vuur af. Dit kan zo’n 10 tot 15 minuten duren.

In de tussentijd kun je de havermout koken in zo’n 200 ml water. Roer het restant van de honing hierdoorheen en voeg ook de kaneelpoeder, de nootmuskaat en het vanille-extract toe. Tot slot het snufje zout. Laat het nog even een paar minuten lekker intrekken en schep dan de rozijnen door de havermout heen. Leg tot slot de plakjes appel erop.

 

Gekruide havermout met bessen

Een lekker kruidige havermout met bessen is een mooie afwisseling van hartig, zuur en zoet. Je zal je tong niet geloven.

Wat heb je nodig?

  • 30 gram havermout
  • 20 gram bessen (veenbessen)
  • Een halve theelepelkaneelpoeder
  • Een kwart lepel gemberpoeder
  • Een kwart lepel vanille-extract
  • Snufje nootmuskaat
  • Snufje zout
  • Sap en geraspte schil van een halve sinaasappel
  • 1 Kruidnagel

Bereidingswijze:

Kook de havermout in de sinaasappelsap (leng deze eventueel aan met water). Kook de havermout tot deze bijna gaar is en doe er dan alle specerijen, de bessen en de honing bij. Laat de pan vervolgens nog 5 minuten afgedekt staan. Voeg nu de honing en de geraspte sinaasappelschil toe. Roer het geheel goed door alvorens op te scheppen en op te eten.

 

Havermout met spek en honing

Een hartig bakje havermout krijg je met deze havermout met spek. Je moet er wel van houden!

Wat heb je nodig?

  • 40 gram havermout
  • 30 gram dungesneden plakjes spek
  • 1 eetlepel honing

Bereidingswijze:

Bak eerst de spek in een koekenpan tot deze lekker knapperig is. Breng in de tussentijd de havermout in zo’n 200 ml water aan de kook. Schep de havermout vervolgens in een bord en besprenkel deze met de honing. Leg hier de stukken spek overheen.

Alternatief: neem kleine blokjes spek en bak die van tevoren. Roer deze door de havermout heen, terwijl deze aan de kook wordt gebracht. Hierdoor zitten de stukjes spek door de havermout heen en zorgen ze voor een lekkere bite.

 

Havermout met banaan, pruimen en gember

Het zal je niet verrassen dat je met deze combinatie een gevarieerd kopje havermout tevoorschijn tovert. Erg lekker en gezond.

Wat heb je nodig?

  • 40 gram havermout
  • Plakjes van 1 banaan
  • Stukjes van 3 gedroogde pruimen
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • Snufje zout
  • Handje walnoten, gehakt in kleine stukjes

Bereidingswijze:

Kook de havermout in 200 ml water. Zodra deze gaar is, doe je er de banaan, zout en gember doorheen. Laat het geheel 1 minuut staan en schep het dan in een bord. Roer de pruimen erdoorheen. Garneer deze havermout met kleine stukjes walnoot (of een andere nootsoort naar smaak).

Variatie: je kunt aan deze havermout ook frambozen of bosbessen toevoegen voor nog meer smaaksensatie.

 

Havermout Greek Style

Je komt nog eens ergens met al die havermoutrecepten. Dit recept is op basis van Griekse yoghurt en daardoor lekker romig.

Je hebt nodig:

  • 40 gram havermout
  • 2 flinke eetlepels Griekse yoghurt
  • 30 gram schoongemaakte bosbessen (ander fruit, zoals framboos, kan ook)
  • Een halve theelepel kaneelpoeder

Bereidingswijze:

Kook de havermout met 250 ml water in een pan. Doorkoken tot de havermout gaar is. Schep over in een bord en bestrooi het met kaneelpoeder. Schep hier de Griekse yoghurt bovenop. Garneer de havermout met bosbessen of ander fruit, zoals framboos. Vers is natuurlijk lekker, maar uit de vriezer kan ook (wel even ontdooien van tevoren!).

 

Tips om het beste uit havermout te halen

Je hebt in dit artikel kunnen lezen waarom halvermout deel uit zou moeten maken van jouw dieet. Naast de 10 voordelen van havermout heb je aan 10 recepten voorlopig ook genoeg om te proeven of havermout iets voor jou is.

Om dit artikel af te sluiten geven we je nog een aantal tips om het beste uit havermout te halen.

 

Kook in water in plaats van in melk

Het is gezonder om de havermout in water te koken dan in melk. Misschien niet het eerste waar je aan dacht toen je havermout las. Desondanks zal je – nadat je even hebt moeten wennen – blij zijn met water. Qua smaak kun je met de recepten voldoende variëren.

Veel mensen hebben tevens last van een allergie voor lactose, waardoor melk het positieve effect van havermout teniet zal doen.

 

Gebruik liever te weinig water

Hoewel we in onze recepten 200 tot 250 ml water aanbevelen, kun je het beste met minder beginnen. Meet het wel af, maar schenk bijvoorbeeld eerst 175 ml in het pannetje. Wordt het te dik? Schenk dan bij. Zo voorkom je dat je havermout te waterig wordt (want dan is het echt niet lekker).

Wordt het nu wel te waterig? Doe dan nog wat extra havermout of andere ingrediënten erbij om het te redden.

 

Geen water?

Wil je echt niet in water koken? Doe dan wat kokosmelk in combinatie met water in het pannetje. Zo wordt de havermout toch wat romiger, zonder dat je te maken hebt met melk. Ook sinaasappelsap en appelsap kunnen gebruikt worden om te koken, maar daardoor verandert de smaak wel aanzienlijk.

 

Smaak maken doe je met kruiden

Het is je vast opgevallen dat we in de recepten veel kruiden hebben gebruikt. Specerijen zoals nootmuskaat, gember, kaneel en kardamom helpen om je havermout goed op smaak te brengen zonder dat je aan ongezonde toevoegingen hoeft te denken. Zo krijg je een optimale beleving, zonder dat je er dikker van wordt.

Zoetere smaak kun je maken met een fruitsoort, zoals banaan of zelfs citroen. Dit is gezonder dan wanneer je suikers zou gebruiken!

 

Maak havermout van tevoren

Heb je een druk bestaan en geen zin om ’s ochtends in de keuken te staan voor je havermout? Maak het dan van tevoren. Kook een grote pan en schep hier meerdere keren van op. Je kunt het gerust opwarmen in een magnetron.

 

Nog meer recepten?

Je hebt kunnen lezen over havermout en hebt 10 recepten gekregen om toe te passen in het dagelijks leven. Je zal er geen spijt van krijgen. Sterker nog: de kans is groot dat jij nu nog meer uit je dieet wil halen. Misschien wil je nog meer havermout recepten en misschien wil je wel verder kijken dan alleen havermout. In dat geval raden we je aan om het receptenboek ‘de Afslank Receptenbijbel’ te bekijken. Dit boek staat boordevol lekkere recepten (en een groot aantal havermoutrecepten) die heel gezond zijn en je zullen helpen bij het afvallen en gezonder worden.

Lees eerst onze review van dit boek door op de knop hieronder te klikken.

Lees de review van de Afslank Receptenbijbel

Bewaren

11 Reacties

  1. Greetje P.B september 26, 2017 Reply
    • Sylvia Sylvia september 26, 2017 Reply
  2. Bianca februari 18, 2019 Reply
    • Sylvia Sylvia februari 18, 2019 Reply
  3. Van de sompel Yvonne maart 29, 2019 Reply
  4. Hans Zijdenbos mei 17, 2019 Reply
  5. Hans Zijdenbos mei 17, 2019 Reply
  6. Tineke juni 10, 2019 Reply
  7. Andra augustus 5, 2019 Reply
  8. N.visser april 19, 2020 Reply
    • Sylvia Sylvia april 20, 2020 Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.