Koolhydraatarme rijst op basis van bloemkool

Eén van de lastigste zaken als het aankomt op een koolhydraatarm dieet, is het vinden van vervangers voor producten die we als standaard zijn gaan beschouwen. Denk aan brood, aardappels, pasta en rijst.

Voor die laatste hebben we een goede vervanger gevonden: rijst op basis van bloemkool.

Qua smaak blijft deze rijst vrij neutraal en toch is ze in te zetten voor vrijwel elk recept dat je anders ook met rijst zou bereiden.

 

Wat heb je nodig?

  • 1 bloemkool (of meer als je meer rijst wil maken)

 

Bereidingswijze

Snijd de rauwe bloemkool in kwarten. Snijd ook de onderkant goed in, zodat je de bladeren kunt verwijderen.

Je hebt een keukenmachine nodig om van al die stukken bloemkool “rijst” te maken. Maar het kan ook met een staafmixer.

Maak de stukken zo klein dat jouw machine ermee aan de slag kan. Voeg er ook water aan toe. Ga net zolang door tot je korreltjes overhoudt die net zo groot zijn als rijstkorreltjes.

Na afloop kun je de korrels het beste even zeven (langere tijd) tot het water is uitgelekt.

Deze rijst kun je een paar dagen (afgedekt) bewaren. Je kan er dus meerdere maaltijden mee bereiden.

 

Hoe bereid je deze rijst?

Waar je normaal gesproken de rijst een tijdje moet koken in water, kun je de bloemkoolrijst op de volgende manieren bereiden:

Opwarmen in de magnetron. Doe de bloemkoolrijst in een magnetronbestendige kom (glas) en doe deze circa 2 x 2,5 tot 3,5 minuten op 600 Watt in de magnetron. Tussen de twee keren even omscheppen.

Stomen boven een pannetje met kokend water in een theedoek (geen wasverzachter gebruiken in die theedoek vanwege de smaak!);

Roerbakken in het gerecht zelf. Wanneer je een curry of een ander gerecht maakt, kun je de bloemkoolrijst gewoon toevoegen.

In de oven. Verwarm deze voor op 180 graden, doe de bloemkoolrijst op een velletje in een bakblik en plaats circa 10 tot 15 minuten in de oven. Schep tussendoor wel even om!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.