Tiropitakia

Een heerlijke Grieks recept. Deze tiropitakia maak je eenvoudig zelf. Bovendien kun je de tiropitakia (nog ongebakken) invriezen en dus bakken wanneer je er zin in hebt, rechtstreeks uit de vriezer.

 

Je hebt nodig:

  • 175 ml lebneh (zie omschrijving verderop) of een andere magere, zachte kaas
  • 50 gram verkruimelde feta
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas
  • ¼ theelepel paprikapoeder
  • 8 vellen filodeeg van 36 bij 46 c,
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 1 middelgroot eiwit (lichtjes geklopt)
  • Vetarme bakspray
  • Handje gehakte verse peterselie

 

Bereidingswijze

Zorg dat je over lebneh beschikt door 750 ml vetvrije Griekse yoghurt (vrij van zetmeel!) een nachtje te laten uitlekken in een zeef boven een kom, goed afgedekt met doeken. Het vocht gooi je weg. De lebneh breng je op smaak met zout en andere kruiden.

Zet de oven aan op 175 graden. Vet een grote bakplaat lichtjes in met de bakspray.

Neem een kom. Doe de lebneh hierin, samen met het paneermeel, de paprikapoeder, Parmezaanse kaas, peterselie, feta en het eiwit. Roer goed door elkaar zodat er een lekker mengsel ontstaat.

Pak steeds 1 velletje filodeeg tegelijk (en dek de rest af om te voorkomen dat ze uitdrogen!) en bestrijk deze lichtjes in met de olijfolie. Snijd het velletje daarna in zes repen van 36 cm lang. Schep een beetje mengsel uit de kom met lebneh in een hoek van één reep. Vouw de reep over de vulling tot er een driehoekje (tiro) ontstaat. Druk de hoekjes goed aan!

Herhaal dit vouwen tot er een driehoekig stukje deeg ontstaat en herhaal dit met de andere filodeegrolletjes en het mengsel. Je kan er zo’n 20 tot 25 hapjes uit halen, als je het netjes verdeeld (al zal het in het begin even wennen zijn).

Plaats de tiropitakia op een bakplaat en bestrijk ze met wat olie. Bak ze daarna in ongeveer een half uurtje goudbruin.

 

Meer inspiratie nodig voor de heerlijkste gerechten uit de koolhydraatarme keuken? Laat je inspireren door de Afslank Receptenbijbel, hét koolhydraatarme kookboek van dit moment.

Ga naar de Afslank Receptenbijbel

Laat een reactie achter