het ziekenhuisdieetHet ziekenhuisdieet wordt door veel mensen gezien als manier om snel af te vallen. Dat komt omdat het ziekenhuisdieet je het idee geeft dat je snel kan afvallen. Je kan zogenaamd in korte tijd heel veel kilo’s verliezen met dit dieet en voor veel mensen is dat dan ook de reden om het dieet te volgen.

Maar is dat wel zo?

Is het wel echt veilig om met het ziekenhuisdieet af te vallen?

Daarover verschillen de meningen. Een ziekenhuisdieet kan erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Hoe maak je dan de afweging of je het ziekenhuisdieet wel of niet moet gebruiken?

In dit artikel geef ik je meer  informatie over het ziekenhuisdieet. Maar nog belangrijker: ik laat je zien hoe je – met een paar aanpassingen – van het ziekenhuisdieet een veel gezonder dieet kunt maken waarmee je wél af kan vallen.

Heb je geen zin om de hele uitleg te lezen? Sla die dan over en lees hier hoe jij het ziekenhuisdieet aan kan passen.

 

Met het ziekenhuisdieet afvallen?

Om te beginnen krijg je een omschrijving van wat het ziekenhuisdieet precies inhoudt. Zoals de naam je ongetwijfeld al deed vermoeden, heeft het ziekenhuisdieet haar oorsprong in het ziekenhuis. In ziekenhuizen krijgen patiënten voeding die het beste past bij hun gezondheid. Veelal moeten patiënten, die in het ziekenhuis verblijven en in afwachting zijn van een ingreep of operatie, voorafgaand aan die operatie afvallen, om de operatie met minder risico uit te kunnen voeren. De voeding die de patiënt krijgt is dan ook gericht op het verliezen van overtollig gewicht op zeer korte termijn. Hoe sneller de operatie uitgevoerd dient te worden, hoe meer de patiënt dus af moet vallen. Vandaar dat de voeding die zij in het ziekenhuis krijgen vaak ook gezien worden als een crash dieet.

In het ziekenhuis staan de mensen die het dieet volgen onder streng toezicht van verpleegkundigen en van een arts. Deze houden dan ook goed in de gaten of het dieet het gewenste effect heeft. Wat dat betreft is er niks mis met het dieet. Het is zelfs in de meeste gevallen nodig om een patiënt op de operatietafel te kunnen behandelen.

In het ziekenhuis is de balans tussen wat wel kan en wat beter niet kan makkelijker te maken dan wanneer je dit dieet thuis uitvoert. Sterker nog: in het ziekenhuis ben je de hele dag aan het bed gekluisterd en heb je veel minder energie nodig dan wanneer je gewoon je dagelijkse dingen moet doen!

Maar het ziekenhuisdieet is intussen ook buiten de deuren van het ziekenhuis actief. Als manier om snel af te vallen.

Maar… het ziekenhuisdieet heeft wel effect!

De kracht van het ziekenhuisdieet is dat het je in staat stelt om in korte tijd veel gewicht te verliezen. Dat gebeurt door de hoeveelheid calorieën – die over het algemeen worden gezien als de boosdoeners en de reden dat je te dik bent – drastisch te verminderen.

Zoals je wellicht weet heeft een man per dag 2.500 calorieën nodig en een vrouw 2.000 om te kunnen functioneren (Bron: Voedingscentrum). Het ziekenhuisdieet zorgt ervoor dat je nog minder dan 1.000 calorieën per dag binnenkrijgt. Dat betekent dat het lichaam aanspraak moet doen op de vetreserves en er dus vet verbrand wordt. Met andere woorden: je lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren, maar vindt die energie niet in de voeding die je die dag binnenkrijgt. Je vetreserves worden door je lichaam aangeboord om toch aan die energie te komen. Zo val je razendsnel af. Omdat je dagen achtereen weinig aan nieuwe voedingsstoffen binnenkrijgt, blijft je lichaam de oude vetvoorraad opmaken. Dat merk je, zeker na een paar dagen, als de kilo’s er vanaf vliegen.

 

Ziekenhuisdieet in 3 dagen?

Met die kennis in je achterhoofd zal je begrijpen dat mensen al snel door hadden dat je razendsnel kunt afvallen door te eten zoals je in het ziekenhuis te eten krijgt. Zeer waarschijnlijk is het zo gekomen het dat het ziekenhuisdieet ook buiten het ziekenhuis werd uitgevoerd.

Zeker mensen die snel gewicht willen verliezen, denken baat te hebben bij het ziekenhuisdieet en eten gedurende enkele dagen ruim onder de 1.000 calorieën. Op die manier is het mogelijk om met het ziekenhuisdieet in 3 dagen tijd al veel gewicht te verliezen.

Twee tot drie kilo per dag is niet uitzonderlijk. In drie dagen ben je dus tussen de 5 en de 8 kilo kwijt. Dat is heel veel en er is geen ander dieet dat dit evenaart. Er is dan ook een link met het zogenaamde 3 dagen dieet. Dit is een ander crash dieet, waarbij je binnen drie dagen een bepaald aantal kilo kunt verbranden. Vooral mensen die in korte tijd af willen vallen (bijvoorbeeld omdat ze een feestje hebben of op vakantie gaan) gebruiken dergelijke diëten.

 

Of toch het ziekenhuisdieet in 10 dagen?

Een andere variant van het ziekenhuisdieet heeft in 10 dagen resultaat. Je kunt dan 10 kilo (of meer) afvallen in slechts 10 dagen tijd. Je valt een kilo per dag af, maar soms ook meer. Hoewel het dieet in 10 dagen een stuk minder risicovol is, dan wanneer je het in 3 dagen probeert, blijft het erg ongezond. Waarom? Omdat je met slechts 1.000 calorieën per dag ook andere essentiële voedingsstoffen zal missen. Je krijgt veel te weinig binnen om van te kunnen functioneren en dat gaat zijn weerslag hebben op jouw lichaam en ook op je geest. Veel mensen die het ziekenhuisdieet hebben gevolgd hebben er niet zulke goede ervaringen mee.

 

Wat zijn de ziekenhuisdieet ervaringen?

Zoals gezegd heeft het ziekenhuisdieet een negatief effect op zowel je lichaam als op je geest. Dat komt omdat je met dit dieet zo weinig eet dat je veel te weinig essentiële bouw- en voedingsstoffen binnenkrijgt. Je lichaam krijgt het dus zwaar te verduren en je kan uitgeput raken. Enkele veel voorkomende ervaringen van mensen die het ziekenhuisdieet hebben gevolgd zijn de volgende:

 • De hele dag door een misselijk gevoel, omdat je maag protesteert tegen het weinige eten dat je krijgt. Het misselijke gevoel gaat soms over in kokhalzen. Omdat je weinig in je maag hebt, zul je niet al teveel over kunnen spugen.
 • Gedurende de dag meerdere oprispingen en veel brandend maagzuur, omdat er te weinig voeding binnen komt.
 • Een flauw gevoel in je hoofd, soms zelfs duizeligheid. Je eet heel weinig en je bloed komt dus ook voedingsstoffen tekort, wat zijn weerslag zal hebben op je geestelijke gesteldheid. Door het ontbreken van suikers zul je je sneller moe en futloos gaan voelen. Zaak is dan ook om je niet al teveel in te spannen als je bezig bent met het ziekenhuisdieet. Krachtinspanningen en sporten kun je beter even laten gaan.
 • Een continu aanhoudend hongergevoel. Je krijgt nauwelijks iets binnen en zal dus gedurende de hele dag honger hebben. Dat gaat naar verloop van tijd over, maar er zijn ook mensen bij wie de honger plaatsmaakt voor kramp en buikpijn. Een reden voor hen om het dieet snel te stoppen.

 

Wat is het resultaat van het ziekenhuisdieet?

Het ziekenhuisdieet heeft in eerste instantie een heel snel en goed resultaat. Je kan er kilo’s per dag mee verliezen. In extreme gevallen 2 tot 3 kilo per dag. Maar wat de meeste mensen daar niet bij vertellen is dat het effect van het ziekenhuisdieet tijdelijk is. Om dat te illustreren hieronder een afbeelding van een onderzoek tussen twee personen. De persoon achter de blauwe lijn volgde een willekeurig dieet en de persoon achter de rode lijn volgde een ziekenhuisdieet.

ziekenhuisdieet effectDe lijnen liegen er niet om. De persoon die het ziekenhuisdieet volgde, viel in de eerste vier weken razendsnel af (ruim 15 kilo). Maar daarna gebeurde wat er bij de meeste mensen gebeurt: het streefgewicht werd bereikt en het gewicht nam weer toe. Dat komt onder meer door zogenaamde ‘vals verloren kilo’s’. Het eerste wat je met een dieet als dit verliest is namelijk vocht. Hoe meer vocht je verliest, hoe meer kilo’s. Maar vocht is wel wat anders dan vet, al zal je dat op de weegschaal niet merken. Tevens verlies je spiermassa. Je lichaam verbrandt spieren om aan energie te komen en spieren wegen zwaarder dan vet.

Je hebt dus het idee dat je veel afvalt met het ziekenhuisdieet, maar je verbrandt eigenlijk helemaal niet zoveel vet. De verloren kilo’s zitten hem in vocht en spiermassa. Dat zijn zaken die je beter niet kan verliezen!

Uit deze grafiek blijkt duidelijk dat het ziekenhuisdieet slechts een tijdelijk effect heeft. De vele kilo’s die je verliest met het ziekenhuisdieet zijn van tijdelijke aard. En dat is jammer, want – zoals de grafiek ook goed laat zien – komt de persoon in kwestie weer razendsnel aan. De andere persoon, die een dieet van drie maanden volgde en hier (in week 8) net over de helft was, is iedere week afgevallen. Het kost dan misschien wat meer tijd, het effect is wel blijvend.

Hoe kan het dat je weer aankomt na het gebruik van het ziekenhuisdieet? Dat heeft te maken met het feit dat je weer de gewone draad van je leven oppakt. Eerst honger je jezelf als het ware uit en eet je minder calorieën dan ooit. Dan ineens ga je weer meer eten, omdat je op je streefgewicht bent. Het ziekenhuisdieet heeft alleen effect als je het blijft volgen en dat is nu eenmaal niet te doen (of heel erg ongezond).

 

Voor- en nadelen van het ziekenhuisdieet

Het mag duidelijk zijn dat het ziekenhuisdieet voor veel mensen slechts een tijdelijk effect heeft. De voor- en nadelen wegen dan ook niet tegen elkaar op. Er zijn voordelen, maar daar staan nadelen tegenover. Sterker nog: er zijn meer nadelen dan voordelen met betrekking tot dit dieet. Hieronder de voor- en nadelen op een rijtje.

 

Ziekenhuisdieet voordelen

Hieronder zetten we de voordelen van het ziekenhuisdieet voor je op een rijtje.

 • Het dieet zorgt ervoor dat je in heel korte tijd heel veel gewicht kan verliezen. Dus moet je op korte termijn afvallen? Dan kan je met dit dieet wel een kilo per dag verliezen, of zelfs meer. Je moet hiervoor je leven aanpassen, maar het effect mag er zeker zijn.
 • Je hebt geen ingewikkelde voedingsmiddelen of toevoegingen nodig om aan dit dieet mee te kunnen doen (alles vind je in de supermarkt). Het menu is niet erg veelzijdig, dus de meeste producten kun je gewoon in huis halen.
 • Van dit dieet zul je al direct, na de eerste dag dat je het volgt, effect ervaren. Het is niet moeilijk om af te vallen. Je hoeft er zelfs niet meer voor te gaan bewegen.

 

Ziekenhuisdieet nadelen

Zoals gezegd is er veel discussie over het dieet. Er zijn dan ook veel nadelen. Hieronder vind je ze.

 • Dit dieet is een vorm van een crash dieet. Crash diëten staan bekend om hun snelle werking, hun snelle effect en worden toch ook gemeden vanwege de risico’s en de aanslag op de gezondheid die ze tot gevolg kunnen hebben. Vraag het een huisarts of een diëtist en ze zullen je niet aanraden om met een ziekenhuisdieet (of welk ander crash dieet dan ook) te beginnen.
 • Het afvallen met het ziekenhuisdieet is van tijdelijke aard. De eerste kilo’s die je verliest zijn voornamelijk de kilo’s van vocht die je nog in je had en niet de vetreserves. Zodra je gestopt bent met het dieet (en het idee hebt op gewicht te zijn), zal je snel weer aankomen.
 • Om op het gewicht te blijven dan je bereikt hebt met het ziekenhuisdieet zal je ook op die manier door moeten blijven gaan. Helaas is dat niet alleen verschrikkelijk ongezond, omdat je veel te weinig voeding binnen krijgt, maar ga je dat ook snel voelen. Je wordt suf en lusteloos.
 • Hoewel het ziekenhuisdieet gevarieerd is, krijg je te weinig voedingsstoffen binnen. Je gezondheid gaat hieronder leiden. Het is dan ook niet aan te raden om een ziekenhuis al te lang te doen.
 • Doordat je veel minder calorieën nuttigt dan je per dag nodig hebt (ruim 1.000 tot 1.500 per dag minder!), zal je een blijvend en knagend hongergevoel overhouden aan dit dieet. De eerste dagen is dit het ergste, maar helemaal afnemen zal het niet doen. In sommige gevallen kan dit hongergevoel naar verloop van tijd omslaan in aanhoudende buikkrampen.
 • Wanneer je niet lekker in je vel zit en je begint aan dit dieet, zal je door het uiteindelijke effect nog meer teleurgesteld raken. De kans dat je dan meer gaat eten om te compenseren ligt op de loer. En dan bereik je het tegenovergestelde, namelijk een forse toename in gewicht.

 

Is het ziekenhuisdieet een goede keuze?

Wil je op korte termijn een aantal kilo’s kwijt? En maakt het je niet uit dat die kilo’s er over een week of vier weer aanzitten? Vind je het ook niet erg om gedurende een week flink af te zien, weinig te eten en veel honger te ervaren? Dan is het ziekenhuisdieet geschikt. Je kunt in korte tijd een fors aantal kilo’s verbranden. Meer dan bij welk ander dieet dan ook. Handig als je volgende week een feestje hebt en graag in een jurk of kostuum wil passen. Het effect is daar prima voor, al zal het je veel moeite kosten. Je moet voor jezelf een keuze maken of je met dit dieet wil afvallen en je gezondheid wil riskeren, of dat je liever voor een dieet gaat met een blijvender effect.

Wie toch graag op korte termijn af wil vallen met een ziekenhuisdieet (of een soort van ziekenhuisdieet) kan dat met een aantal aanpassingen heel eenvoudig doen.

 

Aanpassing die het ziekenhuisdieet wél effectief maakt

Het ziekenhuisdieet heeft je niet veel meer te bieden dan snel resultaat voor zeer korte tijd. Daarbij in aanmerking genomen dat het ziekenhuisdieet een aanslag is op je gezondheid, willen we je graag een aanpassing vooerleggen waarmee je het ziekenhuisdieet wel effectief maakt.

Afslank receptenbijbelZoals gezegd zijn er diverse schema’s te hanteren voor het ziekenhuisdieet. Je kunt jezelf drie dagen uithongeren met maar 1.000 calorieën per dag, of je doet gedurende 10 dagen een stap terug in je calorieën. Ons voorstel is dat je onderstaand kookboek aanschaft en iedere dag een ontbijt, een lunch en een hoofdgerecht bereid uit dit boek. Geen zorgen: het zijn eenvoudige recepten.

Deze recepten zijn gezond, bevatten alle benodigde voedingsstoffen en zijn gebaseerd op een koolhydraatarm dieet. Hiermee bereik je ook heel snel effect en dat maakt het dieet voor op de korte termijn zo aantrekkelijk.

Het betreft de Afslank Receptenbijbel. Officieel betreft dit een compleet pakket ter waarde van €110. Je kunt het gehele pakket (dus kookboek + dieetschema’s + afslankprogramma + heel veel extra recepten voor tussendoortjes en toetjes) nu tijdelijk aanschaffen voor slechts €27.

Zet het ziekenhuisdieet naar jouw hand en profiteer hiervan.

Ontdek de Afslank Receptenbijbel zelf