Jamaica is het land waar de jerkmarinade haar oorsprong vindt. Het is een zeer kruidig mengsel dat je zal onderdompelen in een smaaksensatie. Deze jerkmarinade kan natuurlijk ook op andere gerechten worden losgelaten.
Maar in dit recept houden we het simpel met varkensvlees.
Je hebt nodig
- 350 gram varkensfilet (1 varkensfilet), zonder vet
- Partjes citroen
- Vetarme bakspray
Jerkmarinade:
- 1 teentje knoflook
- 2 lente-uitjes, gehakt
- 1-2 Scotch bonnet- of harbaneropepers (zonder zaad en fijn gehakt)
- 1 theelepel versgeraspte gember
- Een halve theelepel gedroogde tijm
- Een halve theelepel pimentpoeder
- Een kwart theelepel nootmuskaat
- 1 Eetlepel limoensap
- 1 Eetlepel koolzaadolie
- Een halve eetlepel sojasaus
- Snufje kaneel
De jerkmarinade is niet moeilijk: doe alle ingrediënten in de blender en maak er een glad mengsel van. Bewaar dit mengsel in een apart schaaltje.
Neem de varkensfilet. Snijd deze (horizontaal) bijna doormidden en klap open. Dek de varkensfilet af met plasticfolie en klop het vlees tot een dikte van circa 6 mm. Plaats de filet in een schaaltje met de marinade en keer hem regelmatig om. Laat het vlees tenminste 4 uur marineren, maar de voorkeur geniet om dit een hele dag (24 uur) te doen. Dat zal de smaak echt ten goede komen.
Giet nadien de marinade af.
Zet de grill alvast aan op een matige tot hoge temperatuur. Bekleed de grillpan met aluminiumfolie en vet deze met de bakspray goed in. Grill het vlees 10 tot 15 minuten, maar keer wel regelmatig.
De buitenkant van het vlees moet bruin zijn en het vlees gaar.
Tip voor in de zomer: grillen kan natuurlijk ook op de barbecue!
Serveer het vlees met een de partjes citroen. Maar serveer gerust ook met een groene salade en met de yoghurtsaus uit dit recept voor een nog optimalere beleving.
Heb jij zin in meer koolhydraatarme gerechten zoals dit heerlijke gerecht met varkensvlees? Je zal merken dat de koolhydraatarme keuken helemaal niet afzien is. Je kan heerlijk blijven eten en drinken, blijven genieten dus. Lees bijvoorbeeld onze review van het afslankboek van dit moment.