Vet verbranden en gezond op gewicht komen. Over energie, buikvet én gezonde voeding.

Vet verbranden en afvallen hebben veel met elkaar te maken. Immers zal je vet moeten verbranden als je wilt afvallen. Echter hoeft het doel van vet verbranden niet per definitie het verliezen van gewicht te zijn. Er zijn ook mensen die zichzelf tot doel hebben gesteld om te gaan droogtrainen. Droogtrainen betekent dat je zo min mogelijk vet op je lichaam wil hebben. Vaak is dit het doel van fanatieke sporters.

Wat hun doel ook is, voor veel mensen is de buik de lastigste streek om vet te verliezen. Buikvet is een grote ergernis, zowel onder mannen als vrouwen.

In dit artikel richten we ons op afvallen door vet verbranden. Lees de inhoudsopgave om te zien wat we gaan behandelen en desgewenst gelijk naar de items te gaan.

Doelgericht vet verbranden

Wanneer het je doel is om vet te verbranden en je vetpercentage te verlagen, zijn twee zaken cruciaal:

 • Gezonde voeding die je energie levert;
 • Beweging om energie te verbruiken.

Het woord “energie” vervult een belangrijke rol. Afvallen én vet verbranden komen namelijk neer op energie. Of beter nog: de energiebalans. Je moet energie binnenkrijgen, maar ook weer kunnen verbranden. Zolang je net zoveel energie verbrandt als dat je binnenkrijgt, is er niets aan de hand. Wanneer je meer energie verbrandt dan je binnenkrijgt, zal je vanzelf ook vet verbranden. Krijg je echter meer energie binnen en lukt het je lichaam niet om die energie te verbranden? Dan ontstaat overgewicht.

 

Hoe kun je vet verbranden?

Eten en drinken zorg ervoor dat je lichaam energie binnenkrijgt. Die energie kan weer verbruikt worden, maar ook worden opgeslagen. Dit heet dus de energiebalans.

De basis van vetverbranding is dan ook heel eenvoudig:

je verbrandt vet door minder voeding te eten dan je nodig hebt.

Daardoor val je ook af.

In de praktijk is het toch vaak moeilijk. Veel mensen lopen op den duur vast met vet dat niet wil verdwijnen. Of niet líjkt te willen verdwijnen, kunnen we beter zeggen.

 

Vet verbranden door anders te eten

Vet verbranden begint met een aanpassing in je huidige eet- en drinkpatroon. Kennelijk heeft je huidige voedingspatroon ervoor gezorgd dat je nu vet wil verbranden. Je hebt dus teveel vet binnen gekregen. Nu zal het niet hoofdzakelijk vet zijn geweest, maar vooral slechte koolhydraten (ook wel snelle koolhydraten of enkelvoudige koolhydraten genoemd). Meer weten over koolhydraten? Lees dan ons artikel over een koolhydraatarm dieet.

Je kunt het beste beginnen door je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Breng voor jezelf in beeld wat je zoal eet en hoeveel energie dat oplevert tegenover hoeveel energie je per dag aan beweging verbruikt.

Het beste zijn gerechten waarbij rekening is gehouden met een energiebalans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Het gaat om eiwitrijke en koolhydraatarme gerechten. Deze bieden tal van voordelen:

 • Door eiwitrijke recepten krijg je veel energie binnen (voor geestelijk en fysiek gemak);
 • Door eiwitten in voeding raak je snel verzadigd;
 • Koolhydraatarme gerechten voorkomen een overdaad aan suikers in je bloed;
 • Spieren breken eiwitten helemaal af en je lichaam slaat overtollige eiwitten niet op als vet;
 • Het ontbreken van teveel koolhydraten in je voeding zal je meer gezondheidsvoordelen opleveren en fitter maken;
 • Het afbreken van eiwitten kost veel energie, waardoor er vet wordt verbrand.

Wat voor recepten zijn dit dan? Het kan lastig zijn om direct te meest geschikte gerechten te vinden, maar gelukkig maakt het kookboek ‘de Afslank Receptenbijbel’ je dat een stuk makkelijker. In dit kookboek kun je van start gaan met weekmenu’s en ruim honderd gerechten voor elk moment van de dag. Ook krijg je alle informatie die je moet kennen om het zelf te gaan doen.

Ga naar de Afslank Receptenbijbel

 

Vet verbranden door beweging

Op zich kun je goed afvallen en vet verbranden door bovengenoemde manier van eten, maar het werkt nog sneller en beter als je de energie die je binnenkrijgt, ook daadwerkelijk gaat verbruiken.

Kortom: het is tijd om ook je bewegingspatroon aan te gaan passen.

Want de energie die je binnenkrijgt door voeding zal sneller worden omgezet en verbrand als je een half uur tot een uur per dag beweegt. Nu hoeft dit niet per definitie een sport te zijn, maar kun je ook denken aan activiteiten waarbij je fysiek druk bent, zoals tuinieren, klussen of andere huishoudelijke activiteiten. Desondanks zal sporten (en zeker krachtsport) je sneller helpen vet te verbranden.

Hieronder zetten we kort uiteen aan welke vorm van beweging je moet denken in een ideale situatie.

 

Cardiotraining voor conditie

In de eerste plaats is er cardiotraining. Cardiotraining is vooral bedoeld om conditie op te bouwen. Natuurlijk verbrand je er ook heel vele energie mee. Hardlopen, fietsen en zwemmen zijn vormen van cardiotraining. Los van dat je conditie opbouwt, krijg je hier ook veel energie van. Daarmee kun je je ook aan zwaardere vormen van sporten wagen.

Vet verbranden met cardiotraining

 

Echt vet verbranden doe je met krachttraining

Wanneer je het maximale uit je plan wil halen, moet je echt gaan denken aan krachttraining. Het vet dat je verbrandt met cardiotraining is slechts een schijntje van de hoeveelheid vet die je met krachttraining kwijt kunt spelen. Krachttraining kan je zo zwaar en intensief maken als je zelf wilt. Over het algemeen is de stelregel: hoe intensiever de training, hoe meer energie je verbrandt (en dus ook hoe meer vet er zal verdwijnen).

Wel is het belangrijk om krachttraining op te bouwen. Begin dus niet gelijk met de zwaarste oefeningen. Het gaat ook helemaal niet zozeer om het gewicht dat je kunt tillen of liften. Het gaat meer om het herhalen van de beweging en het verstevigen van de spieren. Probeer daarbij alle spierpartijen in je lichaam onder handen te nemen. Stel met iemand in de sportschool een goed schema op om het trainen te optimaliseren.

Krachttraining helpt het beste bij vetverbranding

 

Vet verbranden bij je buik

Dan nog over dat vervelende vet bij je buik. In de inleiding benoemden we het al: zowel mannen als vrouwen vinden het vet rondom de buik het meest vervelend.

Het ziet er niet mooi uit, het belemmert je in bewegingen en de meeste mensen voelen zich er knap onzeker door. Alle redenen dus om buikvet te willen verbranden. Het verbranden van buikvet is echter geen makkelijke opgave. De voorgenoemde tips en adviezen zijn dan ook van toepassing op alle vormen van vet.

Buikvet verdwijnt namelijk pas als vet over je hele lichaam verdwijnt. Door effectief te trainen en intensief aan krachttraining te doen kun je al in korte tijd effect zien, ook bij je buik. Wie doorzet kan al in een maand tijd zien en voelen dat het vet bij de buik begint te verdwijnen.

Wanneer het je echt puur te doen is om je buik, helpt het om – naast het eten van eiwitrijke gerechten – ook buikspieroefeningen te doen. Buikspieroefeningen verbranden geen vet, maar maken wel de spieren achter je vet sterker. Zodra je het vet dan kwijt bent geraakt, zie je ook dat er spieren zitten.

 

10 Tips om het beste uit je vetverbranding te halen

Kort samengevat is vet verbranden een kwestie van meer energie verbruiken dan er binnenkomt. Daarvoor hebben we je tips gegeven op het gebied van eten en drinken en beweging.

Hieronder volgen nog eens 10 tips die je helpen om het beste uit je vetverbranding te halen.

 

#1 Ga voor eiwitten

Eiwitten worden door je lichaam moeizaam verbrand. Het kost energie om van eiwitten af te komen (twee keer zoveel als voor koolhydraten en vetten). Daarnaast verzadigen eiwitten en voorkomen ze een hongergevoel. Eet dus veel eiwitten uit onder meer vis (tonijn, kabeljauw, koolvis en heilbot), gevogelte, vlees, noten (onbewerkt), zuivelproducten (kwark), eieren en sojabonen.

 

#2 Zorg voor een goede stofwisseling

Vet wordt sneller verbrand als je stofwisseling op orde is. Zorg er dus voor dat je met een goed ontbijt start. Denk aan een ontbijt met havermout (zit boordevol trage koolhydraten en eiwitten) en drink veel water. Wissel maaltijden af met groenten, fruit en noten.

 

#3 Bouw spieren op

Spieren hebben een zeer gunstige uitwerking op vetverbranding: ze breken energie af en zorgen er automatisch voor dat vet wordt omgezet in nog meer spiermassa. Zorg dus voor sterke, stevige spieren (en de rest komt bijna vanzelf).

 

#4 Verminder stress

Stress is een dikmaker. Het activeert namelijk stofjes die ervoor zorgen dat je niet meer afvalt. Ook kan stress lichamelijke klachten opleveren, waardoor  er cortisol vrijkomt. Cortisol verhoogt je bloedsuikerspiegel, waardoor je meer energie nodig hebt. Spieren en eiwitten worden afgebroken en helpen je dus niet meer bij het verbranden van vet.

 

#5 Eet genoeg calorieën

Je mag gewoon eten als je bezig bent met vet verbranden. Anders dan vaak wordt voorgehouden is afvallen niet een kwestie van vasten. Zorg dus dat je genoeg calorieën (energie) binnenkrijgt om tegemoet te komen aan je beweging. Anders ga je je flauw en lusteloos voelen.

 

#6 Gebruik specerijen die de vetverbranding stimuleren

Wist je dat er kruiden zijn waarvan  bekend is dat ze je vetverbranding op gang helpen? Het zijn onder meer kaneel, komijn, ginseng en cayennepeper.

 

#7 Eet zure producten

Toch een klein beetje optimisme omtrent buikvet: zure producten stimuleren het verbranden van buikvet. Eet dus zuurkool en miso!

 

#8 Houd je hormonen in balans

Je lichaam zit vol met hormonen die moeten samenwerken om je lichaam actief en draaiend te houden. Deze hormonen beïnvloeden van alles: je eetlust, je stofwisseling en de opslag van vet. Wanneer je hormoonspiegel  uit balans is, kun je dit merken aan je gewicht en eetlust. Zorg dus dat je hormonen ongestoord hun werk kunnen blijven doen.

 

#9 Zoek een koele omgeving

Een koele omgeving helpt je nog beter vet te verbranden. Het kost namelijk energie om je lichaam op lichaamstemperatuur te brengen. Je lichaam zal harder moeten werken om je lichaam op lichaamstemperatuur te brengen wanneer je in de winter buiten loopt dan wanneer je bij de verwarming zit.

 

#10 Kies voor eten met een hoge thermische waarde

Er is verschil in de wijze waarop producten verteerd kunnen worden door het lichaam. Als je lichaam moeite moet doen, kost dat veel energie. Je vetreserves worden dan aangeboord. Zoek dus producten met een hoge thermische waarde, zoals eieren, havermout, peulvruchten en groenten.

 

Andere tips (die niet allemaal bewezen zijn, maar wel zouden kunnen werken)

Je hebt zojuist 10 tips gekregen om sneller vet te kunnen verbranden. Maar dat zijn lang niet de enige tips die op het internet rondgaan. Er zijn veel meer tips te vinden, maar die zijn niet allemaal bewezen. Desondanks zullen ze je ook niet schaden. Om die reden hier een opsomming van nog meer tips die je vetverbranding zouden kunnen stimuleren:

 • Eet meer mosterd, want mosterd verhoogt je stofwisseling tot wel 20%. Althans, dat wijst een onderzoek van The Oxford Polytechnic Institue uit.
 • Drink meer groene thee, want groene thee voert afvalstoffen af en helpt je om je vetverbranding en stofwisseling te stimuleren.
 • Kauwgum kauwen onderdrukt tot wel 3 uur de drang om te gaan snoepen. Althans, dat wijst onderzoek van de Caledonian University in Glasgow uit. Neem dan wel enkel suikervrije kauwgum.
 • Brood zit vol koolhydraten , maar brood op basis van rogge zou volgens de universiteit van Georgia (VS) moeten helpen om juist meer lichaamsvet te verbranden.
 • Wanneer je aan 1 liter water 2 theelepels azijn toevoegt, zou je volgens een Amerikaans tijdschrift minder vet opslaan. Of dit bewezen is, is zeer de vraag (evenals of het smakelijk is).
 • Vervang tussendoortjes door citrusvruchten, zoals citroen of sinaasappels. Deze zitten vol met vitamine C en helpen je suikerspiegel te verlagen.
 • Slaap 7 tot 8 uur per nacht en verdubbel op die manier je vetverbranding. Dit geldt volgens de universiteit in Chicago als je een dieet volgt.
 • Drie keer per week aardbeien eten zou volgens het wetenschappelijke tijdschrift Circulation helpen om je aderen te verwijden en zo meer opgehoopt vet af te voeren. Een hoeveelheid aardbeien wordt echter niet genoemd.

 

Wat je niet moet doen

Heb je de smaak te pakken en wil je effectief aan de slag met vet verbranden? Ga dan niet te hard van stapel door alle tips in één keer toe te passen. Je zal zien dat je jezelf dan overvraagt en het niet lang vol zal houden. Wat je beter wel kan doen is dus stapsgewijs de aanpassingen doorvoeren. Begin met anders eten en zoek een makkelijke manier van beweging op. Bouw vervolgens om de drie, vier dagen iets uit.

Op die manier houd je het niet alleen leuk en werkbaar, maar ook overzichtelijk voor jezelf.

 

Conclusie

In dit artikel heb je antwoord gekregen op de vraag hoe je vet kunt verbranden en wat de invloed van je voeding daarop is. Tevens heb je 10 tips gekregen die je vetverbranding stimuleren. Hoe meer van deze tips je uitvoert, hoe effectiever het zal zijn. Wees echter voorzichtig en voer de veranderingen stapsgewijs door. Als je dit gedisciplineerd doet, zal je merken dat je in vrij korte tijd al aardig wat vet kunt verbranden.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.