De Body Mass Index, afgekort BMI, is een formule die is bedacht om te berekenen of mensen een gezond gewicht hebben ten opzichte van hun lichaamslengte. Er wordt dan gekeken naar de verhouding van je lengte en je huidige gewicht. Wanneer je apart naar je lengte of je gewicht kijkt zegt dat natuurlijk niks over of je een gezond gewicht hebt of niet.

Om te bekijken of iemand een gezond gewicht heeft, is de lengte van iemand erg bepalend. Een groter persoon mag natuurlijk meer wegen om een gezond gewicht te hebben dan een kleiner persoon. Daarom is de combinatie van de lengte en het gewicht van iemand leidend om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft.

 

Hoe werkt de BMI formule?

De BMI formule is erg eenvoudig om in te vullen en werkt altijd hetzelfde. Het enige wat je hoeft te weten is je lengte in centimeters en je gewicht in kilogram. De Body Mass Index formule is als volgt:

Je lichaamsgewicht in kilo’s gedeeld door je lichaamslengte in centimters in het kwadraat, oftwel: KG/Lengte in cm²= BMI.

Je kunt dit zelf uitrekenen met een rekenmachine, maar je kunt ook een handige BMI calculator gebruiken op het internet, die jouw BMI in enekele seconden uitrekent door alleen je gewicht en lengte in te vullen. Een handige en snelle calculator kun je vinden op www.bmiberekenen.nl.

 

Wat betekent de uitkomst van de BMI formule?

Wanneer je je BMI berekent, komt er een bepaald getal uit de formule. Dit getal zegt iets over je gewicht. Er zijn verschillende uitkomsten van de Body Mass Index mogelijk:

  • Ondergewicht
  • Normaal (gezond) gewicht
  • Overgewicht
  • Ernstig overgewicht (obesitas)

 

Wanneer je de uitkomst van de BMI formule onder de 18,5 is, betekent dit dat je ondergewicht hebt. Ondergewicht is erg ongezond en kan zeker op de lange termijn gezondheidsproblemen geven. Daarnaast kun je ook tekorten ontewikkelen aan bepaalde essentiële voedingsstoffen en je sneller moe en futloos voelen. Er zijn verschillende oorzaken van ondergewicht, probeer het probleem te achterhalen en probeer op een gezonde manier aan te komen.

Met een uitkomst van de BMI formule tussen de 18,5 en 25 heb je een gezond gewicht, je hoeft dus niet af te vallen en ook niet aan te komen. Probeer dit te behouden door gezond te eten en te sporten en reken af en toe opnieuw je BMI uit wanneer je nieuwsgierig bent.

Wanneer de uitkomst van de BMI formule 25 tot 30 is betekent dit dat je overgewicht hebt. Het is dan verstandig om te gaan afvallen, omdat overgewicht hebben niet gezond is. Overgewicht kan voor verschillende problemen zorgen en kan vooral op de lange termijn flinke gezondheidsrisico’s opleveren. Daarnaast worden je gewrichten en pezen een stuk zwaarder belast dan wanneer je een gezond gewicht hebt. Ook psychisch kan overgewicht vervelende gevolgen hebben, denk hierbij aan een lager zelfbeeld of zelfs depressies. Het is belangrijk om jezelf goed te verzorgen, wanneer je overgewicht hebt is het verstandig om af te vallen en een gezonder gewicht te bereiken.

Naast overgewicht is er ook ernstig overgewicht, dit wordt ook wel obesitas genoemd. Er is sprake van ernstig overgewicht oftewel obesitas bij een BMI van 30 of hoger. Naarmate het overgewicht groter is, treden er meer gezondheidsproblemen op en zijn ze vaak een stuk ernstiger. Wanneer er sprake is van obesitas is de kans op diabetes-type-2, te hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten, kanker en galstenen erg groot. Wanneer er spake is van obesitas is het verstandig om eerst naar de huisarts te gaan of een diëtiste.

 

Waarom wordt de Body Mass Index zoveel gebruikt?

De BMI formule wordt wereldwijd veel gebruikt en dit is niet voor niets. De Body Mass Index is ontzettend makkelijk te meten en er is geen ingewikkelde medische test of dure apparatuur voor nodig. Er zitten dus verschillende voordelen aan het berekenen van je BMI:

  • Het is erg eenvoudig om je BMI te berekenen. Iedereen kan het thuis eenvoudig berekenen, je hebt geen medische kennis of speciale apparatuur nodig.
  • Je kunt je BMI snel berekenen en hoeft niet op uitslagen te wachten, je hebt direct je resultaat.
  • Het is gratis om je BMI te berekenen, het kost je dus niets.
  • De BMI formule is erg precies, je krijgt direct een exacte uitkomst.

Er zijn dus allerlei aspecten die het berekenen van je BMI eenvoudig maken en dit is niet voor niets zo ontworpen. Oorspronkelijk is de Body Mass Index formule namelijk bedacht om snel en goedkoop gegevens van de bevolking te krijgen en deze op een simpele manier te bekijken. Zodat instanties konden zien hoeveel mensen overgewicht hebben en of dit met de jaren toeneemt of afneemt. Er is dus belang bij dat dit op een goedkope, makkelijke en snelle manier kon gebeuren.

 

Eventuele nadelen BMI formule

Toch zit er ook een nadeel aan de BMI formule. Omdat het oorspronkelijk is bedacht om naar de statestieken van grotere groepen mensen te kijken en niet naar die van een individu is er geen rekening gehouden met het vetpercentage. Dit is namelijk onmogelijk met een simpele formule en zonder medische apparatuur. Om dit met een voorbeeld uit te leggen: een fanatieke sporter (bijvoorbeeld een bodybuilder) met een laag vetpercentage kan volgens de Body Mass Index formule overgewicht hebben, terwijl er dan natuurlijk geen sprake is van overgewicht. Spieren wegen meer dan vet en iemand met een laag vetpercentage heeft natuurlijk geen overgewicht. Sommige mensen kunnen dus buiten de boot vallen bij het berekenen van je BMI. Dit geldt ook voor ouderen, doordat zij bot- en spierweefsel verlizen en een andere vetverdeling krijgen is de BMI formule minder betrouwbaar vanaf 70 jaar.

 

Heb jij een gezond BMI of ben jij echt gezond?

Wanneer je een BMI hebt van tussen de 18,5 en 25 heb je volgens de Body Mass Index formule een gezond gewicht. Toch is het verstandig om naast de Body Mass Index ook naar andere factoren te kijken, zoals de buikomvang, je cholestrol niveau, hoe je organen functioneren en hoeveel vet er tussen je organen zit (orgaanvet). Over die factoren zegt de Body Mass Index helemaal niets. Voor een gezond lichaam is er meer nodig dan alleen een BMI van tussen de 18,5 en 25. Ga er dus niet meteen vanuit dat je lichaam gezond is als je volgens de Body Mass Index formule een gezond gewicht hebt.