Hoge bloeddruk oorzaken, klachten en gevolgen. Verlaag je bloeddruk met deze tip!

Hoge bloeddruk? Je bent niet de enige. Wereldwijd heeft maar liefst 1 op de 3 personen last van een te hoge bloeddruk (hypertensie). Het veroorzaakt zelfs (direct en indirect) 1 op de 4 stergevallen.

Een hoge bloeddruk komt doorgaans vaker voor als je ouder wordt, maar er zijn ook steeds meer jonge mensen die te maken hebben met deze kwaal. De oorzaken van hoge bloeddruk liggen eigenlijk erg voor de hand, maar slechts weinig mensen weten hoe ze hun bloeddruk kunnen verlagen.

Dit artikel gaat dieper in op de oorzaken, verschijnselen en klachten van een hoge bloeddruk. We eindigen met een tip die je kan helpen om (zonder medicijnen!) je bloeddruk op een natuurlijke wijze te verlagen.

Bloeddruk

Je hart pompt bloed rond in je lichaam. Het zorgt er op die manier voor dat je energie en zuurstof krijgt op plaatsen waar dat nodig is. Wanneer het bloed beweegt, duwt het  tegen de wanden van je bloedvaten aan. Die druk noemen we “bloeddruk”. Een hoge bloeddruk zet dus spanning op je bloedvaten én op je hart. Dit kan leiden tot een beroerte of een hartaanval.

Een hoge bloeddruk is niet iets dat je voelt. Je kan het dan ook niet aan zien komen. Duidelijke tekenen of symptomen zijn er vaak niet. Je moet daarom je bloeddruk met enige regelmaat meten.

Wanneer je bloeddruk op dit moment niet te hoog is, is het alsnog belangrijk om je bloeddruk laag te houden. Het risico op gezondheidsproblemen is nu eenmaal erg groot als je bloeddruk hoger is.

Bijvoorbeeld: een bloeddruk van 135/80 mmHg lijkt gezond te zijn. Maar je hebt met deze bloeddruk veel meer kans op een beroerte of een hartaanval dan iemand met een bloeddruk van 115/75 mmHg.

Een verhoging kan zich laten zien tijdens sporten, maar ook als je stress hebt. Op zich is dat niet verontrustend. Verontrustend wordt het pas wanneer je bloeddruk boven de aangegeven grenzen blijft.

 

Wat is een hoge bloeddruk?

Gezonde mensen hebben gedurende de dag een verschillende bloeddruk. Wanneer je net geslapen hebt en opstaat is je bloeddruk doorgaans lager dan in de middag, wanneer je gewerkt en gesport hebt. Ook emoties en praten doen je bloeddruk stijgen.

Artsen brengen doorgaans je bloeddruk in beeld door te meten op verschillende momenten van de dag. Wie net na het sporten zijn bloeddruk laat meten, kan dan best een te hoge bloeddruk hebben terwijl die de rest van de dag gewoon goed is.

Bloeddruk wordt gemeten in mmHg (milimeters kwikdruk), waarbij je een bovendruk en onderdruk hebt. Bloeddruk wordt als twee getallen geschreven. De meter kan bijvoorbeeld 130/80 mmHg aangeven. Dan is je bloeddruk 130 over 80.

Het eerste getal is het hoogste. Dit getal noemen we de systolische bloeddruk (het hoogste niveau dat je bloeddruk bereikt als je hart klopt).

Het tweede getal is het laagste. Dit getal noemen we de diastolische bloeddruk (het laagste niveau dat je bloeddruk bereikt, wanneer je hart zich ontspant).

Een bovendruk hoger dan 140 mmHg is te hoog. Mensen van 60 jaar en ouder mogen een bovendruk van 160 mmHg hebben.

Je bloeddruk kan ook te laag zijn. Dat is het geval bij een onderdruk hoger dan 90 mmHg.

Wanneer je nu regelmatig ziet dat je bloeddruk te hoog is, is het verstandig hiermee naar de huisarts te gaan. Die kan je namelijk verder helpen en met je mee kijken.

 

Richtlijnen bloeddrukwaarden

De bovengenoemde waarden geven een boven- en onderwaarde aan. Onderstaande richtlijnen kun je daarbij ook meenemen:

  • Lage bloeddruk (hypotensie) is iets lager dan 90/60
  • Normale bloeddruk: lager dan 120/80
  • Pre-hypertensie (een bijna te hoge bloeddruk): ongeveer 120-139/80-89
  • Stadium 1 van hoge bloeddruk: 140-159/90-99
  • Stadium 2 van hoge bloeddruk: 160 en hoger/100 en hoger

Het kan zijn dat een meting misgaat en je op heel hoge waardes uitkomt. Waardes die hier niet tussen staan, bijvoorbeeld. Probeer het dan nog een keer.

 

Oorzaken hoge bloeddruk

Dat een hoge bloeddruk stress oplevert wist je waarschijnlijk al. Maar juist stress is ook een reden dat je bloeddruk toe blijft nemen. Een hoge bloeddruk door stress is dus eigenlijk een soort vicieuze cirkel waar je maar moeilijk uitkomt.

Andere oorzaken van hoge bloeddruk zijn:

  • een aangeboren nierafwijking, een nierontsteking of een ziekte aan de bijnieren;
  • een vernauwing van een nierslagader (zeldzaam verschijnsel);
  • overgewicht,
  • te zoute voeding, teveel alcohol en suikers;
  • erfelijke factoren;
  • diabetes (suikerziekte);
  • zwangerschap;
  • stress (zeker als die aanhoudend is).

Ook zijn er onduidelijke oorzaken van een hoge bloeddruk. Dit zijn oorzaken waar veel mensen niet aan denken of die voor veel mensen onbekend zijn. We bespreken ze hieronder. Geen zin om alles over onbekende oorzaken te lezen? Ga dan door naar: Klachten hoge bloeddruk.

 

Onbekende oorzaken hoge bloeddruk

Je snapt dat er factoren zijn die de kans op een verhoogde bloeddruk verhogen: ongezond (veel zout) eten, overgewicht en obesitas, een zeer ongezonde levensstijl, erfelijkheid. Maar naarmate er onderzoeken worden gedaan naar de oorzaken van hoge bloeddruk, blijkt eigenlijk dat er steeds meer oorzaken boven water komen. Onbekende oorzaken die mogelijk ook bij jou voor een hoge bloeddruk zorgen zijn de volgende:

  • Slaapapneu
  • Te weinig vitamine D
  • Het “witte jas” syndroom
  • Schildklierproblemen
  • Drop
  • Pijnstillers
  • Mondhygiëne
  • Decongestivum
  • Stress

 

Slaapapneu

Slaapapneu is de benaming voor een onderbroken ademhaling tijdens het slapen. Je krijgt tijdelijk geen lucht tijdens het slapen. Dat kan gemerkt worden door abrupt wakker schieten, luid snurken en een droge mond. Ook kun je je overdag slaperig voelen. Slaapapneu leidt dan ook vaak tot vermoeidheid.

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mensen met een hoge bloeddruk en slaapapneu. Zij werden behandeld met Continuopus Positive Airway Pressure (een methode waarbij zij gewoon zuurstof toegediend kregen) en een “normale” nacht konden maken. Hun bloeddruk daalde aanzienlijk. De systolische bloeddruk gemiddeld met 7,21 mmHg. De diastolische bloeddruk met gemiddeld 4,99 mmHg.

Deze patiënten ervaarden dat de bloeddruk drastisch verminderden. De uitslag van het onderzoek laat dus zien dat het zinvol kan zijn om slaapapneu te laten behandelen. Daarmee is ook een daling van de bloeddruk goed mogelijk.

 

Weinig vitamine D

Je hoort er dagelijks over: je moet voldoende vitaminen binnenkrijgen. Vitamine D is daar een mooi voorbeeld van. Ook op het gebied van een gezonde bloeddruk is een tekort aan vitamine D niet wenselijk.

Onderzoek toont namelijk aan dat hoge niveaus van vitamine D je kunnen helpen bij een  gezonde bloeddruk. Dit onderzoek werd gedaan onder bijna 150.000 deelnemers. Zij kregen een verhoging van 10% aan vitamine D toegediend en wat bleek? Hun systolische en diastolische bloeddruk daalde en zij liepen meer dan 8% minder kans op hoge bloeddruk.

 

Het “witte jas” syndroom

Misschien ben jij wel iemand die danig onder de indruk is van een dokter. Je kan er misschien ’s nachts al wakker van liggen dat je bekeken en gecontroleerd wordt. Mensen die lijden aan het “witte jas” syndroom krijgen dus steevast een hogere bloeddruk als ze naar de huisarts moeten.

Er is onderzoek gedaan naar dit verschijnsel en het bleek dat mensen die bang zijn voor de dokter, inderdaad een hogere bloeddruk hadden als deze bij de dokter gemeten werd. Deze tijdelijke stijging van de bloeddruk kan echter wel voor problemen zorgen. Het geeft ook aan dat mensen meer aanleg hebben om een hoge bloeddruk te krijgen.

 

Schildklierproblemen

In 2007 is onderzocht of schildklierproblemen bijdragen aan een hoge bloeddruk. De onderzoekers ontdekten dat – ongeacht geslacht en leeftijd – mensen met een traag werkende schildklier, inderdaad een hogere bloeddruk hebben dan gezonde mensen. Zij hadden tevens een te hogere Body Mass Index (BMI), waardoor de bloeddruk zowel direct als indirect verhoogd wordt.

 

Drop

Ben jij, net als veel Nederlanders, gek op drop? Weet dan dat drop ervoor zorgt dat zout makkelijker in je lichaam wordt vastgehouden en daardoor je bloeddruk (aanzienlijk) kan stijgen.

Het voordeel van drop is dat er een zuur in zit dat virussen weert en je beschermt. Tevens bestrijdt dit zuur het stresshormoon cortisol. Maar doordat er meer natrium wordt vastgehouden in je lichaam en kalium juist wordt afgestoten, blijft het zout dat je uit voeding haalt, ook aanwezig in je lichaam.

En zoals je weet is zout een belangrijke oorzaak van een te hoge bloeddruk. Ook al is dit verschijnsel tijdelijk, drop kan zorgen dat je bloeddruk gevaarlijk hoog wordt.

 

Pijnstillers

Als we ergens last van hebben, bijvoorbeeld hoofdpijn of last van onze maag, zijn we het gewend om een pijnstiller te pakken. De meeste pijnstillers kunnen we zonder recept halen bij de drogisterij. Het maakt deel uit van ons gewone leven. Maar deze pijnstillers bevatten stofjes die ervoor zorgen dat je bloeddruk in korte tijd stijgt.

Onderzoek toont aan dat 2 op de 3 vrouwen en 1 op de 3 mannen vrijwel dagelijks een pijnstiller gebruikt. Dat betekent dat gemiddeld gezien iedere volwassen persoon meer dan 1 pijnstiller per dag nuttigt en er zijn mensen die zelfs 6 pijnstillers tegelijk gebruiken.

Ibuprofen en apsirine zijn de bekendste pijnstillers die we op eigen beweging kunnen gebruiken. Hoewel ze pijn inderdaad kunnen verminderen, zorgt een te hoge dosis ibuprofen ervoor dat je bloeddruk aanzienlijk stijgt. Het kan er zelfs toe leiden dat de medicatie die je gebruikt tégen een hoge bloeddruk, niet meer werkt…

 

Mondhygiëne

Bloedend en gezwollen tandvlees komt vaker voor bij mensen die ouder zijn dan dertig jaar. Onderzoek naar gezwollen tandvlees heeft in kaar gebracht dat mensen die hier last van hebben doorgaans twee keer zoveel last hebben van hart- en vaatziekten. Ook het aantal beroertes is groter onder deze groep mensen en ook een hogere bloeddruk komt hier veel vaker voor.

Hoe kan dat precies?

Zeer vermoedelijk heeft de toename van de bloeddruk te maken met de bacteriën die vanuit de mond in je bloedstroom terechtkomen. Daar veroorzaken ze verstoppingen en ontstekingen van de bloedvaten. Dit wordt atherosclerose genoemd.

Maar ook als je tandvlees gewoon gezond is, loop je het risico op een hogere bloeddruk. Als je tandpasta gebruikt met een hoog natriumgehalte, bijvoorbeeld. Want heel veel tandpasta’s bevatten vormen van zout, zoals zuiveringszout.

 

Decongestivum

Heb jij  vaak last van een verstopte neus en gebruik je daar een neusspray voor? Decongestiva, zoals deze producten samengevat heten, kunnen een tijdelijke hogere bloeddruk veroorzaken. Dat komt omdat er in deze decongestiva veel natrium zit.

Decongestivum zorgt voor een verminderde bloedstroom en daarmee voor een hogere bloeddruk. Hoewel dit tijdelijk is, kan het gevaarlijk zijn. Zeker voor mensen die al een hoge bloeddruk hebben.

Je moet sowieso oppassen met decongestivum. Het maakt deel uit van een groep geneesmiddelen waarvan bekend is dat ze bloeddrukverhogend zijn. Tot diezelfde lijst horen ook MDMA (waar XTC van gemaakt wordt) en speed.

 

Stress

We hebben stress al genoemd als bekende oorzaak, maar stress kan ook een onbekende oorzaak van een te hoge bloeddruk zijn. We worden namelijk de hele dag door met het stresshormoon overspoeld. Zoveel zelfs dat we het vaak zelf niet eens doorhebben. We leven eigenlijk voortdurend onder stress.

Stress op je werk, stress om de kinderen op tijd van school te halen en je boodschappen te doen, stress door een huiselijke of familiaire situatie… Kortom: stress kan ook onbekend zijn, als je het gewoon bent ermee om te gaan.

Het is heel lastig om onbekende stress op te sporen, maar het kan wel een danig verschil maken op het gebied van je bloeddruk.

 

Klachten hoge bloeddruk

Het is lastig om een hoge bloeddruk klachten te voelen. Dat kan ook bijna niet, omdat je het vooral door te meten in kaart kunt brengen.

Wel geeft je lichaam waarschuwingssignalen af om aan te geven dat er iets niet goed zit. Veel van onderstaande waarschuwingssignalen wijzen ook de kant uit van een te hoge bloeddruk:

  • Pijn op de borst
  • Hoofdpijn
  • Verwarring
  • Zoemend geluid in de oren/ Oorsuizen
  • Spontane neusbloedingen
  • Onregelmatige hartslag
  • Vermoeidheid
  • Verminderd zicht (een verandering in je zicht).

Dit zijn hoge bloeddruk verschijnselen die betekenen dat je al op een gevaarlijk punt zit. In medische termen wordt er dan gesproken van een “hypertensieve crisis”. Je systolische druk is hoger dan 180 en de onderdruk onder de 110.

Wanneer dit het geval is, is er echt hulp nodig. Het wordt gezien als een medisch noodgeval en je moet direct behandeld worden. Mensen die hiermee te maken krijgen, ervaren doorgaans ook de volgende symptomen:

  • (zeer) ernstige hoofdpijn
  • Kortademigheid
  • Neusbloedingen
  • Ernstige angstgevoelens

 

Nog meer symptomen

Doktoren meten je bloeddruk natuurlijk niet de hele dag door. Grote kans dat je er aan voorbij gaat. Andere symptomen waarbij je je bloeddruk zou moeten nameten zijn de volgende.

 

Bloedneus

Heb je regelmatig last van een bloedneus die uit het niets op komt zetten? Het kan zijn dat een verandering in je bloeddruk hier de oorzaak van is en de druk leidt tot kapotte bloedvaten in je neus. Controleer dus je bloeddruk als je regelmatig last van bloedneuzen hebt die niet te verklaren zijn.

 

Hoofdpijn

Ieder mens heeft wel eens hoofdpijn. De meesten wijten dit aan slaapgebrek en stress op het werk. Ook hebben veel mensen last van een vastzittende nek of rug en leidt dit weer tot pijn in het hoofd. Maar hoofdpijn kan ook een waarschuwingssignaal zijn dat je een te hoge bloeddruk hebt. Houd dit dus goed in de gaten, want het is een feit dat hoge bloeddruk hoofdpijn kan veroorzaken.

Hoofdpijn door hoge bloeddruk

Duizeligheid

Hoge bloeddruk en duizelig zijn gaan goed samen. Een gebrek aan zuurstof kan leiden tot duizeligheid en de reden hiervoor kan een te hoge bloeddruk zijn. Mensen die een te hoge bloeddruk hebben, geven vaker aan dat ze zich regelmatig duizelig voelen.

 

Vermoeidheid

Ben je vaak moe en vermoeid? Dan is het goed om je bloedwaarden eens te controleren. Ook vermoeidheid is een symptoom van een hoge bloeddruk. Helaas ook een symptoom waar veel mensen aan voorbij gaan.

 

Verward

Verwarring en hoge bloeddruk gaan hand in hand met elkaar. Het is makkelijk om de drukte van alledag de schuld te geven, maar als je het idee hebt dat je regelmatig verward bent en niet alles meer helder hebt, bestaat de kans dat je een te hoge bloeddruk hebt.

 

Oedeem

Gezwollen voeten of oedeem zijn het gevolg van een hoge bloeddruk doordat je nieren niet goed werken. Wanneer je nieren vocht vasthouden is dat doorgaans een heel duidelijk waarschuwingssignaal dat je maar beter serieus kan nemen.

 

Opvliegendheid

Ben jij vaak opvliegend naar anderen? Ben je om het minste of kleinste al boos te krijgen? Dan bestaat de kans dat je bloeddruk dit met je doet. Zeker als je je zelf eigenlijk niet herkent in het gedrag dat je nu laat zien.

 

Depressies

Ook depressie kan leiden tot een hoge bloeddruk en andersom: een hoge bloeddruk kan leiden tot een depressie. Voel je je niet happy? Doe dan eens een controle rondom je bloeddruk. Depressies, ongezond leven én en een ongezonde bloeddruk hebben namelijk heel veel met elkaar te maken.

 

Levensverwachting

Wanneer je altijd leeft met een te hoge bloeddruk, is dat ook van invloed op je levensverwachting. Wanneer je zo’n 50 jaar oud bent is de levensverwachting vijf jaar langer voor mensen die een normale, gezonde bloeddruk hebben tegenover mensen met een hoge bloeddruk.

Het maakt dus wel degelijk uit of je een hoge bloeddruk ruimte geeft of behandelt.

 

Gevolgen hoge bloeddruk

Een te hoge bloeddruk is in meerdere opzichten vervelend. Niet alleen is het ongezond en zorgt het voor veel overlast bij mensen die het hebben en hun omgeving, ook is er veel geld mee gemoeid. De gezondheidszorg betaalt veel voor de medicijnen die worden voorgeschreven, maar ook melden mensen zich vaker ziek op het werk.

Een te hoge bloeddruk heeft dus meer gevolgen dan alleen lichamelijke.

Doktoren schrijven vaan medicijnen voor om te proberen de bloeddruk te laten dalen. Ook zetten ze je meestal op een zoutarm dieet.

Dat is natuurlijk mooi, maar in feite verhelp je het probleem niet. Je leert er alleen mee om te gaan en gebruikt medicijnen om het probleem te onderdrukken. Terwijl je het idee hebt dat je er op een goede manier mee omgaat, zijn de omstandigheden er niet naar dat je bloeddruk daalt. Met andere woorden: je bent nog altijd ongezond bezig.

Het is net als pijnstillers gebruiken zonder de bron van de pijn aan te pakken.

 

Middelen tegen een hoge bloeddruk

Er zijn veel middelen te vinden die een hoge bloeddruk bestrijden en tegengaan. Een aantal van deze middelen sommen we hieronder voor je op. Maar eigenlijk is de belangrijkste remedie tegen een hoge bloeddruk: gezonde voeding.

Wanneer je gebruik maakt van gezonde recepten, kun je veel welvaarsziekten en problemen voorkomen. Zo verminder je de kans op hart- en vaatziekten, verlaag je het risico op diabetes én houd je je bloeddruk gezond en onder controle.

Over gezonde voeding tegen hoge bloeddruk vertellen we je straks meer. Eerst behandelen we enkele middelen tegen een hoge bloeddruk.

 

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat helpt om je bloedvaten te ontspannen. Het kan dan ook een directe impact hebben op je bloeddruk en deze direct na inname verlagen. Mensen met een hoge bloeddruk hebben vaak ook een tekort aan magnesium. Richtlijn: nuttig 500 mg per dag voor het slapengaan.

 

Visolie

Omega 3 vetzuren doen veel goeds en zijn bovendien natuurlijk. Onder meer EPA en DHA remmen ontstekingen en komen de gezondheid van het hart ten goede. Hoge bloeddruk leidt doorgaans tot een ontsteking van de slagaders en visolie kan helpen om die ontsteking te remmen. Richtlijn: nuttig dagelijks een supplement van 1.000 mg bij je maaltijd.

 

Co-enzym Q10

CoQ10 (het co-enzym Q10) is een antioxidant. CoQ10 is essentieel voor de ondersteuning van de gezondheid van het hart. Het is dus van cruciaal belang als je een hoge bloeddruk hebt om dit middel te gebruiken. Richtlijn: 200-300 mg per dag.

 

Cacao

De consumptie van cacao verhoogt de inname van flavonolen. Deze hebben een bloeddrukverlagende werking en zorgen ervoor dat de bloedstroom naar je hersenen en hart verbetert. Cacao helpt je stikstofoxide in het bloed te verhogen en maakt de bloedvaten wijder. Je kunt cacao in poedervorm nuttigen, maar ook in gerechten toepassen.

 

Knoflook

Van knoflook is ook bekend dat het een positief effect op je bloeddruk heeft. Het is tevens verkrijgbaar als supplement. Knoflook is een natuurlijk product en kan de bloeddruk drastisch laag houden.

 

Tijd om je bloeddruk te meten (voorkom deze fouten!)

De bloeddruk meten kun je zelf doen. Een bloeddruk meter is zo gekocht. Voorkom echter de volgende fouten bij het meten van je bloeddruk. Het verkeerd meten van je bloeddruk kan tot verkeerde waarden leiden (een vals beeld geven) en zelfs zorgen dat je het bloeddrukprobleem verkeerd aanpakt.

Zo is het om te beginnen belangrijk dat je de juiste maat manchet om je bovenarm gebruikt. Een veel gemaakte fout vindt namelijk plaats omtrent je armomtrek en het bereik van de indicatoren. Wanneer je manchet te klein is, kan een verhoging van 10 tot 40 mmHg optreden, die dus niet juist is. Het is ook van uiterst belang dat de band direct op je huid geplaatst wordt en niet over je kleding heen (daardoor kan je bloeddruk met 10 tot 50 mmHg verhoogd worden).

Het is tevens van belang om hetzelfde apparaat te hanteren bij het meten van je bloeddruk, omdat er afwijkingen in deze apparaten zijn.

Voorkom dat je je bloedruk verkeerd meet en houd je aan deze richtlijnen:

  • Ontspan je van tevoren en ga eerst 5 minuten rustig in een stoel zitten voordat je je bloeddruk opmeet;
  • Meet je bloeddruk niet na het sporten of eten;
  • Leun achterover tegen een stoel en ondersteun je arm. Ook je rug dient ondersteund te worden. Plaats je arm op het niveau van ha hart tijdens de meting om een zo efficiënt mogelijke meting te krijgen;
  • Drink vlak voor de meting geen koffie (cafeïne), thee (cafeïne) of alcohol;
  • Laat je benen op de grond staan, naast elkaar en kruis ze niet. Hiermee krijg je ook een hogere bloeddruk;
  • Praat tijdens de meting niet, denk niet aan iets stressvols.

Zelf bloeddruk meten

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn mensen die nooit een te hoge bloeddruk hebben. En er zijn mensen – misschien mensen zoals jij – die altijd een te hoge bloeddruk hebben. Als je jullie levens naast elkaar legt, kan het je verbazen dat jij wel een hoge bloeddruk hebt en de ander niet.

Is het nu echt zo dat de ene persoon er meer vatbaar voor is dan de ander?

Tot een bepaalde mate wel. Maar tot een grotere mate ben je zelf verantwoordelijk voor je gewicht. Voorkomen van een hoge bloeddruk is beter dan genezen. Voeding kan daarbij een essentiële rol spelen.

Het is mogelijk ook die gezonde voeding die veel andere mensen geholpen heeft om hun bloeddruk laag te houden.

Wat weten we over gezonde voeding?

  • Gezonde voeding helpt je de kans op hart- en vaatziekten verminderen;
  • Wie gezond eet en drinkt, zal minder last hebben van welvaartsziekten;
  • Gezonde voeding verlaagt je cholesterolwaarden én bloeddruk;
  • Mensen die gezond eten en drinken zijn fitter en vitaler;
  • Depressies komen minder vaak voor bij mensen die er een gezonde eet- en drinkstijl op nahouden.

Gezonde voeding biedt veel voordelen en wie zich houdt aan de richtlijnen van gezonde voeding zal inderdaad veel minder kans op een hoge bloeddruk hebben.

Wil jij ook gezond eten en drinken en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Lees dan onze review van het boek de Afslank Receptenbijbel.

Afslank ReceptenbijbelDit boek gaat veel verder dan alleen een dieetboek dat je helpt om af te vallen. Het gaat dieper in op de betekenis van gezond leven. Lezers van het boek ervaren dat ze een stuk gezonder zijn geworden door de recepten te bereiden.

De recepten in het boek:

  • zijn koolhydraatarm en eiwitrijk en geven je daarmee de juiste energie (je komt niet aan, maar hebt ook geen hongergevoel);
  • spelen in op een gezonde levensstijl (houden je lichamelijk en geestelijk gezond);
  • voorkomen dat je vatbaar wordt voor welvaartsziekten zoals een te hoog cholesterolgehalte, suikerziekte, obesitas én een te hoge bloeddruk.

 

Heb jij een te hoge bloeddruk en wil je daarmee afrekenen?

Of wil je juist voorkomen dat je een te hoge bloeddruk krijgt?

Wacht dan niet af tot het zover is en de dokter je pilletjes en medicijnen geeft die het probleem weliswaar onderdrukken, maar niet oplossen. Kies voor een duurzame en efficiënte oplossing die nog veel meer problemen zal weten te voorkomen.

Lees de review van de Afslank Receptenbijbel en begin vandaag nog met gezonder leven!

Lees de review van de Afslank Receptenbijbel

 

Tot slot… 8 fabeltjes over bloeddruk

Heb je dit artikel helemaal gelezen en ben je van mening dat je nog niet alles gelezen hebt over bloeddruk? Dat kan. Want in het artikel hebben we de grootste fabeltjes en onwaarheden over bloeddruk achterwege gelaten. Om je er wel over in te lichten, volgen hierbij de grootste fabels over bloeddruk.

 

Ik kan niets doen om hoge bloeddruk te voorkomen, want het zit in mijn familie

Als een hoge bloeddruk voorkomt in je familie en de kans groot is dat jij het ook krijgt, is het niet zo dat je helemaal niets kan doen. Je hebt weliswaar meer kans om het ook te krijgen, maar als jij gezonder gaat eten en drinken en goed voor jezelf zorgt, is de kans dat je hoge bloeddruk krijgt kleiner. En mocht je het toch krijgen, dan nog zal het minder hoog kunnen zijn door een paar aanpassingen.

 

Ik kijk uit met keukenzout en daarmee houd ik mijn bloeddruk laag

Natrium kan bij sommige mensen de bloeddruk verhogen. En aangezien natrium in veel producten zit, is het dus niet een kwestie van minder zout op je patat of over je aardappels.

Uitkijken met keukenzout is niet genoeg als je je bloeddruk onder controle wil houden. Hoe doe je dat nu het beste? Controleer bij voorkeur etiketten. Natrium komt onder meer voor in bewerkte voedingsmiddelen zoals tomatensaus, specerijen, soepen, conserven en bereide mengsels. Soda en natrium zijn woorden die je niet zou moeten tegenkomen op etiketten. Let ook op de afkorting “Na” voor natrium!

Kant-en-klare maaltijden, diepvriesmaaltijden en pakjes zijn vaak bronnen van natrium. Wanneer je gezonder gaat eten en drinken – lees onze review van de Afslank Receptenbijbel, bijvoorbeeld eens – voorkom je dit sowieso.

 

Zeezout is een goed alternatief voor keukenzout

Veel mensen vinden zout erg lekker over hun voeding en zoeken dan ook naarstig naar alternatieven. Onterecht wordt aangenomen dat zeezout een natuurlijk product is dat je naar hartenlust kan nuttigen. Niets is minder waar.

Zeezout is in principe hetzelfde als keukenzout. Het bevat 40% natrium en is daarmee zeker een bloeddruk verhogend product. Keukenzout bevat overigens naast natrium ook chloor, wat in zeezout dan wel ontbreekt.

 

Zolang ik me goed voel, ga ik mijn bloeddruk niet meten

“Als je je bloeddruk eenmaal meet en weet, zal hij alleen maar meer stijgen,” hoor je mensen wel eens zeggen. Ze zijn  bang dat de stress omtrent een te hoge bloeddruk zal resulteren in een nog hogere bloeddruk.

Een begrijpelijke reactie, maar zoals we in dit artikel uiteen hebben gezet heb je vrij snel een hoge bloeddruk en hoeft dat niet duidelijk te zijn. Je moet dus echt je bloeddruk meten om dit zeker te weten. De risico’s van een te hoge bloeddruk zijn dan ook te groot om mee door te blijven lopen.

Wacht dus niet tot je je minder goed gaat voelen, maar meet gewoon regelmatig je bloeddruk. Daarmee voorkom je ernstige gezondheidsproblemen.

 

Ik zweet niet, ben niet zenuwachtig, slaap goed en bloos niet de hele tijd, dus ik heb geen hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk wordt niet voor niets “de stille moordenaar” genoemd. Veel mensen weten niet dat ze het hebben en overlijden er uiteindelijk (indirect) aan. Door te denken dat je het niet hebt, omdat je een aantal symptomen niet hebt, houd je alleen jezelf maar voor de gek. Want zoals we schreven in het artikel: er zijn geen duidelijke symptomen. Het is een kwestie van meten is weten. Meet dus vooral je bloeddruk om gezondheidsklachten te voorkomen.

 

Wijn is goed voor het hart, dus ik drink er lekker veel van

Er is inderdaad onderzoek gedaan naar de consumptie van wijn. En wijn blijkt goed te zijn, onder meer voor het hart. Helaas maken veel mensen voor zichzelf misbruik van zo’n onderzoek en gaan ze helemaal los. Je moet met mate drinken, want overmatig gebruik van alcohol kan je bloeddruk enorm verhogen. Dit leidt dan al snel tot een onregelmatige hartslag en kan dus ook een beroerte of hartfalen tot gevolg hebben.

Los van het feit dat je een alcoholverslaving op kan lopen, is teveel rode wijn ook niet goed voor je bloeddruk!

 

Mijn dokter controleert mijn bloeddruk, dus dat hoef ik niet meer te doen

Je bloeddruk kan sterk afhankelijk zijn van verschillende factoren. Dus ondanks dat de dokter wekelijks je bloeddruk opmeet, is het ook goed om dit zelf te doen. Zo kun je zien wanneer je bloeddruk stijgt en daalt en is er wellicht een manier om je bloeddruk beter en meer te controleren.

Een dokter houdt er doorgaans een goed behandelplan op na, waardoor het van essentieel belang is om precies te weten hoe het zit met jouw bloeddruk. Meet zelf bijvoorbeeld drie keer per dag op vaste momenten: één keer in de ochtend, één keer in de middag en één keer in de avond. De dokter zal je dit ongetwijfeld ook adviseren.

 

Mijn bloedwaardes zijn laag, dus ik kan stoppen met medicatie

Heb je pillen gekregen? Het kan zijn dat die pillen lijken te werken en je bloeddruk daalt. Veel mensen stoppen dan met hun medicatie, maar zij beseffen niet dat de medicatie de oorzaak zijn voor hun lagere bloeddruk. Zoals we in dit artikel duidelijk hebben proberen te maken, zijn medicijnen geen echte oplossing. Ze pakken het probleem niet aan. Sterker nog: zodra je ermee stopt, is je hoge bloeddruk weer terug.

Je kan dus niet stoppen met medicijnen als je bloeddruk weer op peil is. Wil je wel stoppen? Dan zal je de oorzaak aan moeten pakken en dat begint met gezonder leven. Zorg voor de juiste balans in voeding, de juiste ingrediënten en de juiste bereiding van gerechten.

Het eerder besproken boek “de Afslank Receptenbijbel” kan je hierbij helpen.

 

Reacties:

“De Afslank Receptenbijbel deed voor mij veel meer dan alleen mijn gewicht verlagen. Mijn cholesterolwaarde daalde, mijn bloeddruk nam in rap tempo af en ik ben me er echt een beter en gezonder mens door gaan voelen.” Karin Schuurmans.

“In de Afslank Receptenbijbel heb ik veel recepten gevonden die me op lange termijn gezonder hebben gemaakt. Ik ben fitter, heb een gezonde bloeddruk en geen medicijnen meer nodig. Ik weet dat ik aanleg heb voor een hoge bloeddruk, dus ik eet nog met regelmaat een gerecht uit dit boek.” Carola Gerard.

 

Wil jij werken aan een gezonder persoon? Lees dan nu de review van de Afslank Receptenbijbel.

Lees de review van de Afslank Receptenbijbel

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.