Het Paleo dieet is een dieet dat ons terugbrengt naar de verre voorouders in het Stenen Tijdperk. Dat betekent dat we ook volgens die tijd zullen moeten gaan eten en drinken.

In het Stenen Tijdperk waren er heel veel voorzieningen niet die we nu wel hebben. Het is daarom lastig om al onze voeding in de ban te doen en volledig over te stappen op ‘natuurlijke voeding’. Dat is ook niet noodzakelijk om op een goede manier Paleo te volgen.

We kunnen kortweg zeggen dat de volgende producten Paleo proof zijn en dus gegeten mogen worden tijdens het Paleo dieet of tijdens de Paleo levensstijl:

 

Vlees

Het zal je niet verbazen dat vlees erg Paleo proof is. In de Steentijd kon men vrijwel niet om vlees heen. Onder vlees verstaan we hier ook vis en gevogelte. Uiteraard geldt dat dit geen bewerkt vlees is: een blikje kalfsragout of knakworsten en hotdogs zijn zeer bewerkt en vallen dus niet onder deze categorie. Je kunt deze vleessoorten gewoon uit de supermarkt halen.

Bacon

Garnalen

Geit

Haas

Kalfsvlees

Kalkoen

Kippenborst

Kippenpoten

Kippenvleugels

Kreeft

Lamsrack

Lamsvlees

Mosselen

Pluimvee

Rundvlees

Steak

Varkenshaas

Varkenskoteletten

Varkensvlees

Zalm

 

Groenten

Hoewel groenten over het algemeen allemaal Paleo proof zijn, hebben we toch onderstaande lijst aangehouden. Aardappels staan daar niet op, omdat ze een hoog zetmeelgehalte (en dus koolhydraatrijk zijn) bevatten. Daardoor zijn ze dikmakers. Mocht je ze zo nu en dan eten is er geen man overboord. Sommige producten zijn ook twijfelachtig, maar voor mensen die het Paleo dieet met sporten combineren zijn ze absoluut toegestaan. Deze zijn aangegeven met een sterretje (*).

Artisjokken

Asperges

Aubergine

Avocado

Bietjes *

Bloemkool

Broccoli

Courgette

Koolsoorten

Pepers

Peterselie

Pompoen *

Selderij

Spinazie

Uien

Wortels

Zoete aardappelen *

 

Olie/ vetten

De volgende vetten zijn prima te gebruiken om Paleo gerechten te bereiden. Hoewel ze vet klinken, maken ze je absoluut niet vet en zijn ze zelfs gezond.

Avocado olie

Kokosolie

Macadamia olie

Olijfolie

 

Noten

Noten zijn prima te eten als tussendoortjes of als aanvulling op een gerecht. Zie ze dan ook als smaakmakers.

Amandelen

Cashewnoten

Hazelnoten

Macadamia noten

Pecannoten

Pijnboompitten

Pompoenzaden

Walnoten

Zonnebloempitten

 

Fruit

Voor fruit geldt ongeveer hetzelfde als groenten: ze zijn allemaal gezond, maar sommige vormen van fruit, zoals bananen, hebben een trage werking op je vetverbranding en maken dus dik. Wanneer je sport kun je deze gewoon blijven eten en geven ze je voldoende energie.

Aardbeien

Ananas

Appels

Avocado

Bananen *

Blauwe Bessen

Bramen

Druiven

Frambozen

Mango

Papaya

Perzik

Pruimen

Sinaasappels

Watermeloen

 

Beweegt het? Eet het!

Een handige regel om je te helpen bij het bepalen of iets Paleo proof is of niet, is door je af te vragen of iets beweegt en of je iets rauw kunt eten. In dat geval is het zeer waarschijnlijk Paleo Proof.

 

Paleo recepten

Er is geen betere (en goedkopere) manier om aan Paleo te beginnen aan de hand van recepten. Er zijn volop recepten te vinden die passen binnen het Paleo dieet. Deze recepten zitten vol met de ingrediënten in de Paleo Proof lijst en bannen alle producten uit die niet gezond voor je zijn en wel vol zitten met kunstmatige voedingsstoffen.

De Paleo recepten de je kunt volgen vind je bijvoorbeeld in onderstaande kookboeken.