Viskoekjes zijn ook altijd een hardloper. Zeker omdat je ze makkelijk kan gebruiken als voorgerecht, lunch of gewoon voor tussendoor. In dit gerecht gebruiken we zalm als basis en vullen we de viskoekjes aan met tomatensalsa.
Doe je mee?
Je hebt nodig:
- 1 blikje zalm (circa 200 gram), afgegoten
- 1 theelepel chilivlokken
- ½ theelepel geraspte citroenschil
- Scheutje hot sauce
- 1 eiwit (lichtjes geklopt)
- 1 eetlepel tarwebloem
- 50 gram gekookte flespompoen (winterpompoen kan ook), goed geprakt
- 100 gram gekookte aardappel (geprakt)
- 1 eetlepel verse peterselie (gehakt)
- Vetarme bakspray
Voor de salsa
- ½ rode ui (in ringetjes)
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 1 eetlepel bieslook (gehakt)
- 1 eetlepel peterselie (gehakt)
- 5 cm komkommer, zaad verwijderd, in kleine stukjes
- 3 rijpe tomaten, zaad verwijderd, in stukjes
- Zout en zwarte peper
Bereidingswijze
Neem een kommetje ter hand en prak hierin de zalm. De velletjes en graten kun je weggooien. Doe dan de geprakte aardappel en pompen erbij, prak door en doe ook de chilivlokken, citroenrasp, zout, peper, hot sauce, bieslook en peterselie erbij. Doe tot slot de pompoen erbij en prak lekker door tot er een soort van kneedbaar deeg ontstaat.
Het deeg wordt met eiwit (ongeveer 1 eetlepel) helemaal kneedbaar. Het moet niet te nat of te plakkerig zijn.
Dek het mengsel af en zet het een half uurtje in de koelkast.
In de tussentijd kun je de ui in de azijn laten weken, alvast voor de tomatensalsa.
Haal het mengsel van zalm, pompoen en andere ingrediënten weer uit de koelkast en vorm er vier koekjes van. Bestuif deze aan beide zijden met bloem.
Vet daarna een koekenpan met de bakspray in en bak de zalmkoekjes ongeveer 4 minuten per kant op een matig vuurtje totdat ze knapperig en goudbruin gekleurd zijn.
Giet daarna de ui af en meng deze in een kom met de andere ingrediënten voor de salsa. Dien de salsa naast de koekjes op.
Wil jij meer lekkere gerechten uit de koolhydraatarme keuken ontdekken? Leef je dan uit en trakteer jezelf op de Afslank Receptenbijbel. Dat kookboek beslaat ruim 100 heerlijke gerechten, waar je zeker geen spijt van zal krijgen.