Koolhydraatarme recepten + beste kookboeken

Lekkere koolhydraatarme recepten doen meer voor je dan alleen afvallen. Er zijn veel redenen om koolhydraatarme en koolhydraatbeperkte gerechten te gaan bereiden. In dit artikel geven we je die voordelen, vertellen we je de kenmerken van deze recepten én geven we je onze mening over drie kookboeken. Uiteindelijk kiezen we het beste receptenkookboek van dit moment.

Geen zin om de hele tekst te lezen? Spring gelijk naar de 3 kookboeken die we willen bespreken.

Waarom koolhydraatarme recepten?

Je denkt waarschijnlijk dat koolhydraatarm eten en drinken de zoveelste nieuwe hype is. Mensen zijn er nu even razend enthousiast over en over een tijdje heeft niemand het er meer over. Maar bedenk je eens dat het koolhydraatarme dieet al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw in gebruik is!

“Mijn leven is veranderd sinds ik koolhydraatarm kook. Veel moeite heeft het me niet gekost. Het was eigenlijk erg makkelijk. Ik voel me fitter en heb meer energie dan tevoren.” – Tim

Wat zijn koolhydraten?

Om te snappen wat koolhydraatarme gerechten nu precies zijn, is het goed om te weten wat koolhydraten zijn.

Koolhydraten zijn, naast eiwitten en vetten, de belangrijkste voedingsstoffen voor je lichaam. Ze geven je energie om te functioneren. Lees hier ons volledige artikel over koolhydraten.

 

Koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt

Een andere vraag die veel gesteld wordt is: Wat is nu het verschil tussen koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt? Het antwoord laat zich als volgt omschrijven.

Onder koolhydraatarme recepten verstaan we recepten die zorgen voor een maximale inname van circa 50 gram koolhydraten per dag en bij koolhydraatbeperkte recepten mag je iets meer, namelijk tot 120 gram per dag. De wijze waarop diverse kookboeken en websites de begrippen interpreteren verschilt.

In dit artikel gaan we dus uit van beiden. Het is afhankelijk van hoe streng jij een koolhydraatarm dieet volgt, welke recepten voor jou van toepassing zijn. In principe geldt alles wat voor koolhydraatbeperkt geldt ook voor koolhydraatarm, maar dan in striktere mate.

 

Voordelen

Misschien ken je de naam Atkins? Of misschien Pierre Dukan?

Dit zijn de voorlopers van koolhydraatarme diëten. De afgelopen jaren zijn die theorieën eens grondig bestudeerd en is men er na veelvuldig onderzoek achter gekomen dat een koolhydraatarm gerecht je veel meer te bieden heeft dan alleen afvallen, namelijk:

 • Je komt er lekkerder door in je vel te zitten;
 • Je zal geen honger meer hebben, want veel koolhydraatarme voeding wordt vervangen door eiwitten en die zorgen voor een verzadigd gevoel;
 • Geen honger betekent dat je niet meer tussendoor gaat snoepen en snaaien (ook geen after dinner dips meer!);
 • Je huid wordt zichtbaar een stuk stralender en gezonder;
 • Ontstekingen in je huid, puisten en mee-eters worden verminderd;
 • Door koolhydraatarm eten krijg je veel meer energie;
 • Je hebt ineens veel minder behoefte aan suiker, want koolhydraatarme gerechten bevatten weinig suikers;
 • Je mag zeker zondigen, dus een dag in de week (of gespreid over de week) toch lekker snoepen;
 • De kans is groot dat je helemaal geen behoefte hebt aan zondigen;
 • Koolhydraatarme en koolhydraatbeperkte recepten zijn verder erg lekker;
 • Met koolhydraatbeperkte recepten verdwijnen diverse klachten, zoals hoofdpijn, brandend maagzuur;
 • Je zal met koolhydraatarme gerechten veel makkelijker naar het toilet kunnen, want je darmen hebben veel minder werk aan het verteren;
 • Deze recepten helpen je bloeddruk te verlagen;
 • Met koolhydraatarm eten wordt ook je cholesterol een stuk lager;
 • Koolhydraatarme voeding helpt je tegen diabetes.

Dus als je nog niet van plan was om koolhydraatarme of koolhydraatbeperkte recepten te gaan bereiden om af te vallen, heb je hier misschien genoeg redenen om het toch eens een kans te geven.

 

 

Nadelen

Het nadeel aan onze huidige voeding is dat er teveel koolhydraten in zitten. Koolhydraten zijn ook suikers en die worden gebruikt om:

 • Voeding op smaak te brengen;
 • Voeding langer en beter houdbaar te maken.

We hebben niet door dat veel van de koolhydraten die we eten, er teveel zijn. Ingewikkelder gezegd zijn het ‘onjuiste koolhydraten’. Feit is dat we per dag maar zo’n 20 tot 30% van onze calorieën aan koolhydraten nodig hebben en er vaak veel meer binnen krijgen.

 

Vet

Het restant van de koolhydraten – dus die koolhydraten die we wel eten, maar niet verbranden – worden omgezet in vet. Voor een keertje is dat niet erg, maar als dat dagelijks gebeurt, krijg je last van overgewicht.

“Toen ik mijn eerste koolhydraatbeperkte receptenboek kocht, ging er een wereld voor me open. Het zijn geen zweverige of moeilijke recepten, maar juist heel makkelijk te bereiden. Al na een week was ik afgevallen.” – Nienke

Bekijk de Afslank Receptenbijbel >>

Koolhydraatarme kenmerken

Receptenboeken zijn er in overvloed. Ook op internet kun je diverse websites raadplegen als je zoekt naar recepten. Maar wat zijn nu de kenmerken van koolhydraatarme gerechten?

 

Eiwitten

In koolhydraatarme  en -beperkte gerechten zijn koolhydraten zoveel mogelijk vervangen. De meest voorkomende vervanger in koolhydraatarme gerechten zijn eiwitten (proteïnen).

Eiwitten zijn een andere voedingsstof. Hiervan wordt per dag veel minder genuttigd. Door er meer van te nuttigen krijg je een verzadigder gevoel, maar wordt ook meer spiermassa aangemaakt.

Eiwitten hebben een zeer positief effect op je lichaam.

 

Vis

Vis is nummer 1 als het aankomt op koolhydraatbeperkte voeding, omdat het boordevol eiwitten zit. Tonijn is hier een mooi voorbeeld van, maar ook witvissen en veel zeevruchten vormen een bron van eiwitten. Je zal dan ook veel vis tegenkomen binnen de koolhydraatarme recepten.

 

Vlees

Naast vis is ook vlees een ingrediënt dat je veel zal zien in koolhydraatarme maaltijden. Met name kip, kalkoen en rundvlees zijn erg eiwitrijk. Ze vormen vaak de basis voor koolhydraatarme gerechten. Ook koud vlees voor op brood bevat in veel gevallen eiwitten en passen dus prima binnen een koolhydraatarme lifesyle.

 

Vegetariër?

Nu denk je misschien dat je als vegetariër niets kunt met een koolhydraatarm receptenboek? Maar dat is onjuist. Want juist in vleesvervangers zitten veel eiwitten. De meeste vegetarische vleesvervangers zijn op basis van soja en laat dat nu net zeer eiwitrijk zijn.

 

Verdere ingrediënten

Verder zal je binnen een koolhydraatarm leven veel groenten tegenkomen, bepaalde soorten fruit. Ook kom je noten en zaden tegen, omdat die vol eiwitten zitten. Wellicht ga je meer wennen aan kruiden, om voeding meer smaak te geven, in plaats van de vele sausjes die je voorheen gewend was te gebruiken.

 

Koolhydraatarm koken verovert de wereld

Wist je dat koolhydraatarm koken steeds meer terrein beginnen te winnen? Overal ter wereld is de koolhydraatarme (low carb) lifestyle terug te vinden.

Dat komt omdat er steeds meer onderzoek naar gedaan is. Feiten dat koolhydraatarm eten goed voor je is, blijven zich maar opstapelen.

Er is dus veel vraag naar koolhydraatarm eten, maar er wordt ook veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Ook verschijnen er steeds meer boeken en recepten om koolhydraatarm te gaan eten.

“Het lekkere aan het koolhydraatarme dieet is dat je ook af en toe wat mag snoepen. Ik heb wel gemerkt dat mijn behoefte aan suiker minder is.” – Nikki

De hele dag koolhydraatarm

Dankzij al die boeken is het mogelijk om de hele dag door koolhydraatarm te gaan eten en drinken. Het zal op een aantal vlakken wel gaan verschillen, want brood bijvoorbeeld zie je niet zo veel meer terug. Je ontbijt en je lunch komen er koolhydraatarm dus heel anders uit te zien. Hieronder schetsen we een beeld.

 

Koolhydraatarm ontbijt

Brood is een product dat vol zit met koolhydraten. Zelfs het Voedingscentrum heeft in haar laatste wijziging brood aanzienlijk geschrapt uit de Schijf van Vijf. Wat eet je dan wel tijdens een koolhydraatarm ontbijt? Denk aan gebakken of gekookte eieren met zalm of ham. Denk aan wraps met groenten of aan een kwark met fruit.

Er zijn verschillende mogelijkheden om koolhydraatarm te ontbijten.

Misschien denk je nu dat je niet zonder brood kan en graag brood wil blijven eten? Daar is gelukkig een oplossing voor: koolhydraatarm brood. De smaak verschilt weinig, maar er zitten veel minder koolhydraten in.

Ook koolhydraatarme crackers kun je prima nuttigen voor je ontbijt. Verder zijn er nog kant-en-klare of zelf te maken ontbijtrepen. Deze zitten vaak vol met noten en zaden, maar ook met koolhydraatarm meel en natuurlijke zoetstoffen.

 

Koolhydraatarme lunch

Net als bij je ontbijt zal brood grotendeels ontbreken tijdens de lunch. Uiteraard kun je ze vervangen door koolhydraatarme crackers, repen en koolhydraatarm brood. Maar de meeste lunchgerechten zijn salades en soepen.

Sla eens een koolhydraatarm kookboek open en verbaas je over de vele mogelijkheden die er zijn voor een koolhydraatarme lunch.

 

Koolhydraatarm avondeten

Misschien zal je avondeten of hoofdgerecht nog wel het minst veranderen. Want zoals we al benoemden zijn vlees en vis de basis voor veel koolhydraatarme gerechten. Je zal daar dan ook veel recepten voor kunnen vinden.

Wat je niet snel aan zal treffen binnen een koolhydraatarme avondmaaltijd zijn pasta, aardappels en rijst. Deze zitten vol met koolhydraten. Er zijn wel soorten pasta en rijst te verkrijgen met minder koolhydraten, dus ook daarin hoef je weinig aanpassingen te doen.

Volgers van een koolhydraatarm receptenboek zeggen vaak dat hun smaakbeleving verandert met koolhydraatarm eten. Het is vaak eerst even wennen, maar de smaak wordt wel puurder.

 

Tussendoortjes

Natuurlijk heb je ook behoefte aan tussendoortjes. Die zijn er dan ook veel te vinden. Los van koolhydraatarme crackers en repen, kun je denken aan soepen, maar ook aan dorito’s, pindaballetjes, rozijnenkoekjes, diverse cakes en smoothies.

Het is maar net hoeveel tijd jij jezelf gunt om tussendoortjes te bereiden. Uiteraard kun je veel ook in de winkel kopen.

 

Desserts

Niemand heeft gezegd dat koolhydraatarm eten en drinken niet lekker is. Desserts zijn vaak een belangrijk onderdeel van de maaltijd en kunnen ook heel koolhydraatarm zijn. Naast fruitsalades zijn er ook talloze ijsjes die je gerust mag eten. Een stukje chocolade of een gebakje moeten prima kunnen, al dan niet met een kop koffie of thee.

 

Afvallen met koolhydraatarme gerechten

Je hebt kunnen lezen dat er heel veel informatie te vinden is over koolhydraatarme gerechten. Ze bieden talloze voordelen, halen ongemakken weg en zorgen ervoor dat je lekkerder in je vel komt te zitten. Uiteraard helpen ze je bij het afvallen.

Afvallen met koolhydraatarme gerechten is verreweg de bekendste, populairste en meest effectieve manier.

 

Veel recepten

Het zal je dan ook niet verbazen dat er diverse receptenboeken geschreven zijn rondom het koolhydraatarme dieet.

Het nadeel is dat iedereen vandaag de dag recepten kan bedenken en op internet kan plaatsen. Niet gek dus dat het internet overspoeld wordt met (goedbedoelde) maar foutieve recepten. Wat opvalt is dat veel recepten waarvan wordt beweerd dat ze koolhydraatarm zijn, helemaal niet koolhydraatarm zijn.

“In het begin lukte het me helemaal niet om af te vallen. Het bleek dat ik recepten van Facebook gebruikte die niet werkten. Toen ik een gratis boekje downloadde ging het ineens een stuk beter. Je moet dus kritisch zijn.” – Maartje

 

Foute recepten

Een rondgang op het internet leert dat er veel onzin te vinden is. Recepten waarvan wordt gezegd dat ze koolhydraatarm zijn, maar in werkelijkheid nog vol koolhydraten zitten. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • recepten waarin toch veel verborgen suikers zitten;
 • recepten die sausjes gebruiken waarin veel koolhydraten zitten;
 • recepten die pasta, rijst en brood bevatten;
 • recepten die eerder vetarm zijn dan koolhydraatarm.

Simpelweg het woordje “koolhydraatarm” voor een bestaand recept plakken is niet genoeg. De meeste mensen zien dat niet en gaan toch proberen om met deze recepten af te vallen.

 

“Afvallen met koolhydraatarm dieet werkt niet…”

Je zal begrijpen dat het niet werkt om af te vallen met een koolhydraatarm dieet als de recepten niet echt koolhydraatarm zijn. Het gevolg is dat veel mensen ten onrechte beginnen te twijfelen aan de werking van koolhydraatarme gerechten. En dat is jammer.

Want met de juiste recepten kun je zeker het verschil maken.

Het is dus lastig om de juiste recepten van het internet te halen. Gelukkig zijn er ook vrij goedkope bundels te vinden, waarin echte koolhydraatarme recepten zijn beschreven. Drie daarvan gaan wij bespreken.

 

3 koolhydraatarme kookboeken

We bespreken er in dit artikel graag drie met je én geven je aan welk receptenboek jij het beste kan gebruiken om (vandaag nog) te beginnen met koolhydraatarm koken.

We beloven je dat je al gratis kan beginnen met koolhydraatarm koken en dat je met een kleine investering het beste in huis haalt.

We gaan drie boeken bespreken, namelijk:

 • FitChef
 • Het Recepten Afslankplan
 • De Afslank Receptenbijbel

Deze drie boeken gaan op dit moment razendsnel door dieetland. Ze worden op veel fora en websites aangeprezen. Maar er kan er maar één de beste zijn. Welke dat is, lees je straks.

 

FitchefKoolhydraatarm met FitChef?

FitChef is het boek van Mark van Oosterwijck. Hij is zeer actief op het gebied van sporten en met name krachtsport. Vanuit de behoefte van zijn klanten om sneller en makkelijker droog te kunnen trainen (zo trainen dat vet verdwijnt), schreef hij 100 uiteenlopende recepten die hij bundelde in FitChef!

 

Wat kom je zoal tegen in FitChef?

FitChef is een boek dat vol staat met eiwitrijke recepten. Het is duidelijk te zien dat de doelgroep bestaat uit mensen die actief aan het sporten zijn of die doelgericht een eiwitdieet volgen. Je komt veel recepten tegen met vlees en vis, hier en daar een vegetarisch recept.

Hoewel dit een heel goed boek is, ook zeer uiteenlopend, is het vooral bedoeld en effectief voor sporters en volgers van het eiwitdieet.

 

Zijn de recepten effectief?

De recepten in FitChef zijn zeker effectief. Als ze bereid worden zoals Mark van Oosterwijck het voorstelt moeten ze in ieder geval leiden tot gewichtsverlies en de groei en aanmaak van spieren. Ideaal voor sporters, maar ook uitstekend voor mensen die willen afvallen (spieren zorgen namelijk automatisch voor verbranding van vet).

Bezoek de FitChef website >>

 

Recepten afslankplan

Recepten Afslankplan

Het Recepten Afslankplan is een fysiek boek dat opvalt door de strakke lay-out. Het is voorzien van mooie foto’s van de gerechten. De gerechten verschillen allemaal en zijn duidelijk koolhydraatarm.

De doelgroep van het Recepten Afslankplan is mensen die willen afvallen.

 

Wat kom je zoal tegen in het Recepten Afslankplan?

In het Recepten Afslankplan kom je veel recepten tegen die koolhydraatarm zijn. Doel van deze recepten is om jou te laten afvallen. De opmaak van het boek is erg mooi, waardoor je er ook plezier aan zal beleven om doorheen te bladeren.

 

Zijn de recepten effectief?

Als we kijken naar de recepten zijn ze inderdaad koolhydraatarm. De vervanger is in veel gevallen eiwit. Prima dus om mee af te vallen. De recepten zullen zorgen voor een verzadigd gevoel. Het enige nadeel is dat veel gerechten wat tijd vragen om te bereiden. Heb je die tijd niet? Dan kom je algauw dezelfde recepten tegen, maar op zich zijn er genoeg.

Wil je zelf begrijpen wat we hiermee bedoelen? Bekijk via de website een preview.

Bekijk het Recepten Afslankplan >>

 

Afslank ReceptenbijbelAfslank Receptenbijbel

De Afslank Receptenbijbel is wat het zegt te zijn: een enorm naslagwerk. Je vindt er niet alleen de meest heerlijke en uiteenlopende gerechten in, je wordt ook nog eens getrakteerd op allerlei informatie over koolhydraten.

 

Wat kom je zoal tegen in de Afslank Receptenbijbel?

Het boek is in twee varianten beschikbaar: als e-book en fysiek.

De schrijvers van het boek, Oscar Helm en Richard Ridder, hebben passie voor koolhydraatarm leven. Dat spat van elke bladzijde af. Het is net of de twee schrijvers en zelf geen genoeg van konden krijgen om het boek te schrijven.

Er zit een compleet afslankplan bij, met dieetschema’s en nog eens extra receptenboekjes.

 

Zijn de recepten effectief?

De recepten in de Afslank Receptenbijbel zijn stuk voor stuk koolhydraatarm. Er zit voor iedereen wel wat bij: recepten op basis van kip, rundvlees, varkensvlees, vis, vegetarische vervangers, groenten en fruit. Er zijn de heerlijkste en meest koolhydraatarme tussendoortjes te vinden, evenals desserts.

Met het kookboek De Afslank Receptenbijbel haal je meer in huis dan een kookboek: je kunt er veel van leren en veel van toepassen op je leven.

Bekijk de Afslank Receptenbijbel >>

 

Beste koolhydraatarme kookboek

Met een uitgebreid aanbod aan koolhydraatarme kookboeken is het niet de eenvoudigste klus om het beste koolhydraatarme kookboek te verkiezen. Er moet op allerlei zaken gelet worden, zoals:

 • Zijn de recepten verschillend?
 • Zijn de recepten effectief (en dus koolhydraatarm)?
 • Zijn de recepten makkelijk te bereiden?
 • Krijg je als lezer nog bonussen (extra informatie)?

Op basis van die vier vragen zijn we gelukkig wel heel ver gekomen. Uitgebreider dan de Afslank Receptenbijbel kom je ze momenteel eigenlijk niet tegen. Zonder enige moeite of twijfel kunnen we dan ook stellen dat de Afslank Receptenbijbel het beste kookboek van dit moment is.

 • Wil jij kennismaken met koolhydraatarme gerechten?
 • Wil jij de lekkerste recepten kunnen koken?
 • Wil jij afvallen door middel van minder koolhydraten?
 • Wil jij je lekkerder in je vel voelen, afrekenen met allerlei kwaaltjes én gelukkiger worden?
 • Wil jij niet teveel betalen?

Dan is de Afslank Receptenbijbel zeker wat voor jou.

Bekijk de Afslank Receptenbijbel >>

 

Gegarandeerd afvallen

Dieetkompas biedt garantieGrote kans dat je al van alles hebt geprobeerd om af te vallen. Kookboek na kookboek, dieet na dieet… Dan denk je misschien dat de Afslank Receptenbijbel het zoveelste boek is waarin je moet investeren en wat uiteindelijk niet gaat werken voor je. In dat geval hebben we goed nieuws voor je. De makers zijn zo zeker van hun zaak dat ze je een garantie aanbieden. Jij valt gegarandeerd af met de recepten in hun boek.

Zo niet? Dan krijg jij je geld terug. Zonder problemen, zonder vragen.

Uiteraard betekent dat wel dat je de recepten echt uit moet gaan proberen, want eerder kun je geen oordeel vellen.

Maar het mooiste is dat je dus eigenlijk niets te verliezen hebt (behalve overtollige kilo’s). Haal de Afslank Receptenbijbel vandaag nog in huis.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.