Weight Watchers – Voor Wie is het Effectief (En Voor Wie Niet)?

Weight Watchers is misschien wel het meest bekende dieet en het eerste woord dat in je opkomt als we het hebben over afvallen. In de loop der jaren heeft Weight Watchers haar sporen dan ook verdiend in de wereld van diëten en afvallen.

Toch zijn er nieuwe inzichten die nóg beter kunnen helpen (en die niet in Weight Watchers terug te vinden zijn).

Voor wie werkt Weight Watchers wel en voor wie niet? Dat antwoord krijg je in dit artikel. Evenals informatie over het dieet zelf, de groepsbijeenkomsten, toegestane voeding, de kosten van Weight Watchers én ervaringen.

Bekijk je voordeel bij Weight Watchers

Wat is Weight Watchers?

Weight Watchers werd in 1963 opgericht door Jean Nidetch. Het dieet ontstond uit haar wens voor een effectief dieet, waarbij je nog wel lekker mag eten. Zelf was ze te zwaar en werkte geen enkel dieet echt goed. Ze vond het moeilijk om alleen bezig te zijn met afvallen en hield het daardoor vaak niet vol. Ze nodige vervolgens vrienden en vriendinnen uit om ervaringen over afvallen te delen en elkaar te motiveren. Al snel zaten er wekelijks vele vriendinnen aan haar keukentafel.

Zo ontstond het idee voor haar dieet, dat ze al vrij snel oprichtte en vandaag de dag de hele wereld helpt bij het afvallen.

Kenmerkend voor Weight Watchers is het puntensysteem Smart Points. Er worden punten toegekend aan voeding: hoe ongezonder en hoe meer ze je dik maken, hoe hoger dat aantal punten.

Per dag mag je een bepaald aantal punten (berekend op basis van je huidige gewicht en streefgewicht). Zodoende zal je afvallen. Wanneer je op een dag meer punten wil eten, is dat mogelijk. Je moet ze dan wel van tevoren sparen of later inleveren.

In Nederland kennen we Weight Watchers sinds 1974. Nog altijd is Weight Watchers een van de meest gevolgde diëten.

 

Hoe werkt Weight Watchers?

In eerste instantie is  Weight Watchers vooral een dieet als alle anderen. Afvallen gebeurt alleen wanneer je gezonder eet en meer beweegt. Anders dan in veel andere diëten legt Weight Watchers geen “verbod” op bepaalde voeding. Je mag alles eten.

Door een tekort aan calorieën te creëren (door de Smart Points) vallen de deelnemers dan toch af.

Tot zover is er dus weinig verschil met andere dieetvormen. Maar in de uitvoering doet Weight Watchers het wel anders.

 

Groepsbijeenkomsten van Weight Watchers

Zoals gezegd had oprichtster Jean Nidetch er moeite mee dat ze alleen af moest vallen en nodigde ze vrienden en vriendinnen uit om elkaar te movieren. Deze groepsbijeenkomsten zijn echt Weight Watchers-eigen.

In die groepsbijeenkomsten worden niet alleen tips en recepten uitgewisseld, ook worden deelnemers gemotiveerd, gewogen en gemeten. Die “stok achter de deur” is kenmerkend voor het dieet.

Door heel de wereld zijn Weight Watchers Clubs, waarbij je je aan kan melden (nadat je lid geworden bent van het Weight Watchers dieet) en wekelijks aan kan sluiten bij zo’n “keukentafel”groepje. Dit werkt voor heel veel mensen motiverend. Ze leren niet alleen bewuster over voeding, ze zien ook dat ze niet de enige zijn die strubbelen met hun gewicht en moeite hebben af te vallen.

Vooral het samen wegen is voor velen een stimulans. De groepsdruk zorgt er namelijk voor dat niemand met de billen bloot wil gaan en aan wil komen! Iedereen doet dus zijn best om af te vallen.

 

Online programma volgen

Weight Watchers moet ook meegaan met haar tijd. Mensen zijn druk en hebben lang niet allemaal zin om op een spaarzame vrije avond naar een Weight Watchers Club te gaan. Daarom is het dieet een online platform gestart.

Online seminars zijn dan ook een goed alternatief. Op het platform kun je op elk moment van de week en op elke dag advies en ondersteuning krijgen. Je krijgt toegang tot honderden recepten, tal van handleidingen en een forum. Hier kun je alsnog ervaringen en ideeën uitwisselen (zoals anderen dat tijdens de groepsbijeenkomsten doen).

 

Hoe gezond is Weight Watchers eigenlijk?

Een dieet is in principe niets meer dan een levenswijze. Wanneer die zich richt op afvallen komt het al snel neer op anders eten en drinken en meer bewegen (meer energie verbranden dan dat er binnenkomt betekent gewicht verliezen).

Weight Watchers heeft zo haar eigen ideeën bij gezondheid. Zo zijn er geen verboden op voeding. Je mag dus alles eten, zolang je maar binnen je Smart Points blijft.

Elk voedingsmiddel heeft een aantal van deze Smart Points toegekend gekregen. De Smart Points zijn gebaseerd op het aantal calorieën, de hoeveelheid suikers, eiwitten en vetten in het product.

Als we de Smart Points bestuderen, kunnen we de volgende conclusies trekken (al is de exacte formule van de berekening geheim en alleen bij Weight Watchers bekend):

 • Het aantal punten wordt hoger als er veel suikers in een product zitten;
 • Als er veel verzadigde vetten in producten zitten, neemt het saldo punten toe;
 • Hoe meer eiwitten, hoe lager het aantal Smart Points wordt;
 • Over koolhydraten in voeding is weinig bekend (en daar hebben wij een mening over).

 

In de praktijk…

Heel concreet zou dit betekenen dat je op een dag best twee appelflappen en een zak patat met mayonaise mag eten. Je komt dan net aan je punten (of gaat er net overheen, als je een lager aantal punten per dag mag), en zou dus alsnog afvallen. Dat kan ook prima, maar je mist op die manier wel de gezonde voedingsstoffen uit bijvoorbeeld groenten en fruit.

Daaruit blijkt dat Weight Watchers de focus echt heeft liggen op het afvallen in gewicht en niet op het gezonder gaan leven.

 

Dagelijkse Smart Points

Iedereen die het Weight Watchers dieet volgt, heeft op een dag een aantal persoonlijke Smart Points tot zijn beschikking staan. Het aantal hangt af van:

 • Je huidige gewicht
 • Je streefgewicht

Iemand die nu 95 kilo weegt en 60 kilo wil gaan wegen zal dus minder Smart Points hebben dan iemand die nu 85 kilo weegt en 70 wil gaan wegen.

Je mag alles eten wat je maar wil, zolang je het aantal Smart Points van die dag niet overschrijft. Heb je morgen een feestje en wil je dan wat meer kunnen eten? Dan spaar je de Smart Points van tevoren op of eet je de dagen na het feestje minder Smart Points. Dat moet je goed bijhouden.

 

Verdien meer Smart Points met Fit Points

In Weight Watchers is het belang van bewegen wel heel duidelijk aanwezig. Wil je op een dag meer Smart Points tot je beschikking krijgen? Dan kun je middels beweging Fit Points gaan verdienen. Hoe meer van deze Fit Points je verdient, hoe meer je dus mag eten.

 

WW Flex

In 2018 is Weight Watchers opnieuw op de schop gegaan. Conform nieuwe inzichten is het WW Flex programma ontstaan. Hierin is het Smart Points systeem nog altijd in gebruik. Het leert je om de juiste keuzes te maken zodat je nog altijd lekker kan eten én toch zal afvallen. WW Flex moedigt meer aan om voor groenten, fruit en eiwitrijke voeding te kiezen in plaats van voor verzadigde vetten en suikers.

Ook is de lijst van Weight Watchers uitgebreid met producten die je helemaal niet hoeft te tellen, de zogenaamde 0 Smart Points voedingsmiddelen! Het WW Flex programma wordt daarmee nog flexibeler.

 

Weight Watchers is voor samen afvallen

Voordelen van Weight Watchers

Een dieet als Weight Watchers biedt natuurlijk vele voordelen. Dat mag wel blijken uit haar staat van dienst en de vele volgers die het dieet wereldwijd kent. Hieronder staan we kort stil bij de vijf grootste voordelen van Weight Watchers.

 

#1 Alle voedingsmiddelen zijn toegestaan

Binnen de meeste diëten worden je veel beperkingen opgelegd. Je mag veel producten niet eten en moet heel veel aan je neus voorbij laten gaan. Frustrerend, maar van groot belang als je je doel wil bereiken.

Hoe moeilijk is het om “nee” te moeten zeggen als je een lekker wijntje wordt voorgehouden of er een schaal met bittergarnituur voorbijkomt?

Weight Watchers kent deze beperkingen niet. Je mag eten wat je wil. Ook dat wijntje en die bitterbal. Als je maar zorgt dat je binnen je Smart Points blijft.

Is dit dan een vrijbrief om te eten wat je kunt? Nee, natuurlijk niet. Je zal ook snappen dat je daardoor niet afvalt en de Smart Points zijn er om te verhinderen dat je je boekje te buiten gaat. Stel dat je ’s middags bij de borrel een aantal hapjes nuttigt, dan zijn je punten op. Vervelend als je nog niet gedineerd hebt…

 

#2 Gecontroleerd gewicht verliezen

Afvallen met Weight Watchers is niet zo zeer een vorm van “snel afvallen”, maar eerder van gecontroleerd afvallen.

Gemiddeld vallen gebruikers zo’n halve tot 1 kilo per week af.

Als je net begint val je waarschijnlijk meer af, omdat je ook vocht verliest (en niet alleen maar lichaamsvet).

Een studie uit 2015 toont aan dat het effect van Weight Watchers meer blijvend is dan dat van veel andere diëten (bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4446719/)

Weight Watchers heeft ook een stelling ingenomen tegen een crash dieet, waarbij je op ongezonde wijze en in korte tijd heel veel gewicht kunt verliezen. Het eten van te weinig calorieën dat het je gezondheid gaat schaden, is bij Weight Watchers dan ook niet aan de orde.

Over het algemeen gaat Weight Watchers ervan uit dat hoe langer het afvallen duurt, hoe duurzamer het zal zijn.

 

#3 Duidelijke handleiding

Wanneer je niet zo goed weet wat je moet doen om gewicht te verliezen, is Weight Watchers een goed dieet. De duidelijke handleidingen zijn zo concreet dat iedereen ze op kan volgen. De meeste deelnemers loven de eenvoud van Weight Watchers dieetprogramma.

Dankzij het Smart Points systeem hoeven mensen zelf geen ingewikkelde berekeningen te maken. Ze kunnen gewoon in één keer zien wat ze mogen eten en kunnen dat zelf bijhouden.

Ook de Weight Watchers recepten zijn duidelijk en voldoen aan de Smart Points. Bevat een gerecht teveel punten? Dan sla je het over. Zo simpel kan afvallen zijn.

In het online platform van Weight Watchers kom je naast honderden recepten ook nog eens tips en adviezen tegen over de bereiding van alle gerechten. Zodoende kun je zelf het meest maximale uit je dieet halen.

 

#4 Je houdt controle over de grootte van de porties

Afvallen is ook een kwestie van beheersing. Zo blijkt onder meer uit de controle die je houdt over de grootte van je porties. Een grotere portie van het een is niet per definitie lekkerder, want de smaak verandert niet. Door minder te eten, kun je wel meer afvallen.

Het dieetprogramma begeleid je hier geweldig in. Je kunt immers enkel en alleen de punten bepalen als je je aan de porties houdt. Na het volgen van het dieet zou dit een automatisme moeten zijn. Het is een goede (en bovenal gezonde!) eigenschap om niet meer te eten dan je nodig hebt.

 

#5 Bewegen en sporten worden gestimuleerd

We weten allemaal dat beweging en sport bijdragen aan het verliezen van gewicht. Het draait immers om het binnenkrijgen en verbruiken van energie.

Hoe meer je beweegt, hoe meer energie je verbruikt. Zodoende verdwijnt overtollig vet en krijgt nieuw vet geen kans om opgeslagen te worden.

Daarnaast kan voeding er weliswaar voor zorgen dat je gewicht verlies ten vetmassa verdwijnt, maar je huid wordt daar niet vanzelf strakker van.

Die strakke buik en billen die je zou willen hebben, kun je alleen met sporten voor elkaar krijgen.

Weight Watchers is ook te volgen zonder te gaan sporten. Veel mensen vinden dat fijn, want die willen niet sporten. Maar Weight Watchers steekt haar kop niet in het zand wat sporten betreft. Ze ziet het belang ervan in, adviseert en informeert hierover. Maar boven alles beloont Weight Watchers het sporten door je Fit Points te geven. Deze punten kun je weer inzetten om nog meer te kunnen eten.

Een win-win situatie dus.

 

Nadelen van Weight Watchers

Weight Watchers als dieet staat al jaren voor een sterk merk, waarmee afvallen mogelijk is. Toch kleven er zeker ook nadelen aan Weight Watchers.

 

#1 Er is niets verboden

In de eerste plaats lijkt het misschien een voordeel te zijn dat je alles mag eten en dat niets verboden wordt. Maar eigenlijk is dat ook een groot nadeel. Want er is ons bij Dieetkompas veel bekend over voeding en de effecten voor de gezondheid.

Neem bijvoorbeeld koolhydraten! Dieetkompas is een voorstander van een koolhydraatarm dieet, waarbij niet de calorieën geweerd worden, maar de slechte (enkelvoudige) koolhydraten.

Binnen Weight Watchers mag je die nog gewoon eten. Dat is nadelig als je kijkt naar je gezondheid. Want koolhydraten dragen bij aan een verhoogd cholesterol, een hoge bloeddruk en verhogen de kans op hart- en vaatziekten. Ook is aangetoond dat mensen die veel enkelvoudige koolhydraten eten (veel suikers dus) makkelijker diabetes type 2 kunnen krijgen.

Het mag duidelijk zijn dat het Weight Watchers alleen om gewicht verliezen te doen is, niet om gezonder leven in het algemeen.

Smart Points staan je toe alles te eten, maar hoe gezond is dat?

 

#2 De effecten van bepaalde voeding worden genegeerd

Als je alles mag eten zonder dat er producten zijn die je beter kunt laten staan, heeft dat effect op je. Deze effecten lijken in het Weight Watchers dieet genegeerd te worden. Dit nadeel lijkt erg op het voorgenoemde nadeel, maar het gaat dieper dan dat.

Voeding heeft effect op je lichaam. Je gestel. Ook je geestelijke gestel. Dat komt omdat hormonen reageren op wat je binnenkrijgt.

Daaraan is te zien dat Weight Watchers een commercieel bedrijf is. Banket, snoep en fastfood zijn binnen Weight Watchers toegestaan. Dat is prima, want de punten zorgen ervoor dat je er niet teveel van eet (immers kan je dan verder niet veel meer eten).

Maar het léért je niet dat deze producten niet goed zijn voor je.

Met andere woorden: je wordt afhankelijk van het dieet om het gezond te doen. De effecten van voeding worden dus om commerciële redenen genegeerd. Want als Weight Watchers jou zou laten inzien wat enkelvoudige koolhydraten doen, stap jij over op een gratis koolhydraatarm dieet en kan Weight Watchers naar jouw abonnementskosten fluiten…

 

#3 Niet iedereen heeft baat bij groepsbijeenkomsten

Hoewel de groepsbijeenkomsten zo’n beetje het grootste handelsmerk van Weight Watchers zijn, is niet iedereen er gebaat bij.

Introverte personen vinden het helemaal niks om over hun problemen te praten. Leuk dat je dan bij zo’n groep aan kunt sluiten, maar hoe groot is de kans dat je open en eerlijk het achterste van je tong gaat laten zien?

Kortom: niet iedereen heeft er wat aan en toch zijn ze grotendeels bepalend voor het succes.

Wanneer je online Weight Watchers volgt, kun je je wel wat anoniemer opstellen. Je hoeft je dan nergens te tonen, maar zal ook minder genieten van de kracht van de groepsbijeenkomsten.

Dat is dus erg dubbel.

 

#4 Hoge kosten (afvallen als industrie)

Afvallen is een industrie geworden. Bedrijven verdienen veel geld aan dieetproducten. Er zijn boeken, handleidingen en complete repen en shakes te koop die je allemaal helpen bij het afvallen.

Hoe goed Weight Watchers ook is, Weight Watchers is een bedrijf.

Oprah Winfrey is het boegbeeld van Weight Watchers en een van de grootste aandeelhouders. Het zal je dan ook niet verbazen dat er hoge kosten zijn als je Weight Watchers volgt. Per maand betaal je enkele tientjes voor je lidmaatschap.

Daar krijg je zeker veel voor terug: een gezonder gewicht en lekkere recepten. Maar je leert niet in detail hóe je afvalt en wat je moet doen om op gewicht te blijven.

Er gaat veel geld om in afvallen en bedrijven hebben je dan ook graag zo lang mogelijk als klant.

 

#5 Jojoën komt vaker voor bij Weight Watchers

Veel mensen die al eens een dieet gevold hebben, weten wat jojoën inhoudt. Je hebt een groot aantal kilo’s verloren, maar die zitten er toch ineens weer aan.

Je gewicht schommelt.

Weight Watchers is hier een mooi voorbeeld van. Wanneer je op streefgewicht bent gekomen, laat je Weight Watchers los. Niet gek, want je betaalt er maandelijks veel geld voor.

Dat jojoën komt omdat je al die tijd geleefd hebt naar de richtlijnen van het dieet. Nu die weg zijn, verval je in oude gewoontes waarvan je niet weet dat ze zo ongezond zijn.

Hier komt de commerciële kant van Weight Watchers weer om de hoek kijken. Want als Weight Watchers jou zou vertellen wat je moest doen, zou je niet meer betalen voor je abonnement. Liever heeft Weight Watchers dat je je weer bij ze aansluit, maandelijks geld overmaakt en dan weer langzaam afvalt…

 

Ervaringen Weight Watchers

Er zijn veel ervaringen met Weight Watchers. Ook op Dieetkompas schreven we er veel over. Op eerdere versies van dit artikel kwamen dan ook talloze reacties en ervaringen. De belangrijkste ervaringen zetten we hieronder op een rijtje.

 • Weight Watchers is een vriendelijk en eenvoudig te volgen dieet.
 • Elke stap die je moet volgen wordt letterlijk voorgekauwd. Je hoeft zelf niet na te denken.
 • De puntentelling is heel eenvoudig. Als je je aan de recepten van WW houdt, komt het vanzelf goed.
 • Ik vind het een groot voordeel dat ik – door nek- en rugklachten – niet hoef te sporten, maar wel extra punten kan verdienen als ik het wel doe. Dat zou erg motiverend zijn.
 • In een half jaar tijd ben ik zo’n 9 kilo verloren met WW recepten. Dit is me met een ander dieet nog niet gelukt.
 • Je betaalt veel voor Weight Watchers, maar daar krijg je ook veel voor terug. Zo ben ik op een gezonde manier heel veel kilo’s afgevallen in een jaar tijd. Ook eet ik nu gezonder en doe ik meer aan beweging.

Het puntensysteem Smart Points maakt het mensen makkelijker om gezond te eten en zich aan de richtlijnen van gezonde voeding te houden. Dat zorgt ervoor dat mensen het leuk en makkelijk vinden om het dieet te volgen. Ook is Weight Watchers makkelijk vol te houden, bereik je vroeg of laat altijd je streefgewicht en kun je lekker blijven eten.

Het grootste nadeel in de ervaringen van gebruikers is dat Weight Watchers prijzig is. Er moet veel geld worden neergeteld om het dieet te kunnen blijven volgen en lid te mogen blijven van zowel de clubs als de online omgeving.

 

Kosten van Weight Watchers

Wat zijn doe kosten van Weight Watchers dan precies? We zetten de meest recente prijzen graag voor je op een rijtje.

Weight Watchers wil de prijzen nog wel eens verhogen of verlagen. Controleer dus altijd op de eigen website de recente prijzen. Maak in ieder geval gebruik van deze kortingscoupon als je lid wil worden. Dat bespaart je zeker geld.

Op dit moment zijn er 3 mogelijkheden om de cursus en het online programma van Weight Watchers aan te schaffen:

 • Voor 3 maanden (eerste maand € 29,95 en daarna € 42,95 per maand)
 • Voor 7 maanden (eerste maand € 19,95 en daarna € 39,95 per maand)
 • Voor 13 maanden (eerste maand gratis, daarna € 37,95 per maand)

Wat krijg je voor dit abonnement?

 • Complete toegang tot het online programma (de basis)
 • Een dieetprogramma dat voor jou op maat wordt gemaakt (inclusief Smart Points berekening)
 • Meer dan 2.000 Weight Watchers recepten
 • Groepsbijeenkomsten met andere deelnemers
 • Een ervaringsdeskundige die je begeleidt

Kies je liever alleen voor het online programma en heb je geen behoefte aan de groepsbijeenkomsten? Kies dan voor het online afslankprogramma. Je bent dan een stuk voordeliger uit.

 • Voor 1 maand (aanmeldkosten € 29,95, daarna € 22,95 voor 1 maand)
 • Voor 7 maanden (eerste maand € 9,95, daarna € 19,95 per maand)
 • Voor 13 maanden (eerste maand gratis, daarna € 17,95 per maand)

Wil je lid worden en profiteren van het allerlaagste tarief op dit moment en zonder voor de eerste maand te hoeven betalen? Gebruik dan deze link naar de meest voordelige tarieven.

Weight Watchers met Korting Uitproberen

 

Conclusie Weight Watchers

Weight Watchers heeft veel bereikt. Miljoenen mensen zijn op hun streefgewicht gekomen door het uitgebalanceerde programma.

Er zijn voordelen en nadelen te noemen. Wat ons betreft kan Weight Watchers heel goed werken voor mensen die richtlijnen zoeken en niet zo goed zelf weten wat ze moeten doen, mensen die al van alles geprobeerd hebben. Maar tegelijkertijd denken we dat het ook goedkoper en makkelijker kan.

 

Voor wie wel geschikt?

Ben jij op zoek naar een dieet dat richting geeft in voeding, beweging en gezondheid? Wil jij stapsgewijs begeleid worden door een ervaren coach, eventueel je verhaal doen in een groepsbijeenkomst en in contact komen met andere deelnemers? Zoek jij recepten op maat die passen bij je Smart Points? Heb je de tijd om duurzaam af te vallen?

Probeer dan Weight Watchers zeker uit. Al is het voor 1 of 3 maanden. Je weet snel genoeg of het iets voor je zal zijn.

Weight Watchers met Korting Uitproberen

 

Voor wie niet geschikt?

Wil jij niet alleen klakkeloos aannemen wat er gezegd wordt, maar zelf de regie in handen krijgen? Weten wat je moet doen om af te vallen? Dan krijg je met Weight Watchers niet alle antwoorden op je vragen. Jij kan beter uitwijken naar een alternatief.

 

Alternatief

Dieetkompas heeft al eerder gesteld dat een dieet niet duur hoeft te zijn en zelfs helemaal geen  geld hoeft te kosten. In ons artikel over het koolhydraatarme dieet leggen we aan je uit hoe je af kan vallen door anders te gaan eten (en bewegen voor nog meer en sneller effect), zonder dat je ervoor hoeft te betalen. Geen maandelijks abonnement of dure producten.

Om een idee te geven van wat dat inhoudt, download je het beste dit gratis weekmenu. Het is volledig koolhydraatarm en geeft je ook nog eens alle informatie die je nodig hebt om een gezond leven te krijgen en behouden.

Probeer een koolhydraatarm weekmenu uit

 

2 Reacties

 1. Paul Beeerts december 28, 2016 Reply
  • Sylvia Sylvia februari 15, 2017 Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.