Het Pioppi-dieet Uitleg, Recepten + Kritiek

Het Pioppip-dieet heeft lange tijd erg in de belangstelling gestaan. De levenswijze van de mensen in dit authentieke Italiaanse dorpje zou hét dieet zijn om af te vallen en gezonder te gaan leven. Maar denkt iedereen daar zo over? Is het Pioppi-dieet echt gezond?

Alle informatie over het dieet lees je in dit artikel, inclusief de kritiek die het dieet intussen te verduren heeft gekregen.

Wat is het Pioppi-dieet?

In de meeste artikelen over het Pioppi-dieet word je in de eerste alinea’s meegenomen naar een kalm, Italiaans dorpje waar de mensen nog lang en gelukkig leven. Het doet een beetje denken aan de Bertolli-reclame’s.

Maar wat is het Pioppi-dieet nu echt?

Het Pioppi-dieet is de levensstijl die de Britse cardioloog Aseem Malhotra beschreven heeft, samen met de documentairemaker Donal O’Neill. . Hij verwijst daarbij naar de wijze waarop de inwoners van het dorpje Pioppi zouden hebben geleefd.

Volgens het boek leven de mensen in Pioppi volgens een natuurlijk dieet, waarbij onder andere rode wijn en chocolade een opvallende rol spelen. Verder staat voornamelijk de Italiaanse keuken centraal. Hierbij is een overvloed aan groenten en vis terug te vinden, bereid op basis van olijfolie.

Omdat de mensen in Pioppi in een arme regio wonen, is er weinig geld voor uitspattingen. Dat is dan ook de reden dat veel van wat ze eten zelf wordt verbouwd en vrij is van toevoegingen die in fabrieken worden gedaan.

 

Boek Malhotra en O’Neill

Het boek van Aseem Malhotra over het Pioppi-dieet is een echte bestseller. Niet gek, want het boek wordt verkocht onder termen als “het dieet van de eeuw” en “val pas echt af op de Pioppi-wijze”. In zijn boek beschrijft Malhotra een aantal basisprincipes, waarover straks meer. Deze basisprincipes kijkt hij af bij de inwoners van het Italiaanse dorpje Pioppi. Critici van het boek geven echter aan dat deze principes niet nieuw zijn.

Behalve dat het Pioppi-dieet zou helpen om gewicht te verminderen en vet te verbranden, worden er meer gezondheidsvoordelen aan het dieet toegeschreven. Zo zou er een verminderde kans op diabetes type 2 en obesitas zijn.

Het Pioppi dieet Malhotra en O Neill

 

Vetrijk dieet

Het Pioppi-dieet is in wezen een vetrijk dieet. Dat kan een negatieve klank oproepen, maar dat is niet nodig als het om de juiste vetten gaat.

Een goed vetrijk dieet spoort je aan om veel noten en zaden, peulvruchten en vis te eten, aangevuld met groenten.

Het gevolg is een gezonder leven, waarbij je niet noodzakelijk meer gaat bewegen of calorieën verbrand. Wat dat betreft is het Pioppi-dieet een nieuwe benaming voor een dieet dat al lang bekend is.

 

De basisprincipes

Eén van de factoren die maken dat het Pippi-dieet zo’n succesnummer is, is dat je binnen 3 weken op gewicht kunt zijn. Dat verkoopt wel.

Maar of het echt mogelijk is om binnen 21 dagen je streefgewicht te bereiken, is natuurlijk persoonlijk en van heel veel factoren afhankelijk. Laten we even kijken naar de basisprincipes die je door de eerste fase van het dieet heen helpen.

 

Meer vetten en vezels

Eet per dag drie keer vezelrijk. Bijvoorbeeld 2 porties fruit en 5 porties groenten. Eet deze producten zo natuurlijk mogelijk om aan de juiste vetten te komen.

Je kunt hierbij denken aan een handjevol noten, minimaal 3 keer vette vis per week (zoals sardines en zalm), veel eieren (minstens 10 per week), volvette zuivelproducten, pure chocolade en groenten die geen zetmeel vasthouden. Dit alles kan het beste worden bereid in extra vierge olijfolie.

Bij het dieet word je nergens in beperkt. Je kan dus zoveel boter, yoghurt, kaas, fruit en groenten eten als je maar wilt, zolang je ze toepast op 3 hoofdmaaltijden per dag.

De enige restrictie die het dieet kent is dat je het nuttigen van rood vlees moet zien te beperken tot maximaal 500 gram per week. Hierbij moet je bewerkte vleeswaren helemaal zien te mijden.

 

Alcohol helpt

Geen alcohol kennen ze niet in Pioppi. Als echte Italianen genieten ze dan ook elke dag van een glas rode wijn. Er is wel een maximum van 2 glazen per avond (of 14 per week, mocht je wat willen schipperen).

Het gaat echter alleen om rode wijn binnen het dieet. Andere alcoholische versnaperingen worden niet genoemd. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid suikers in dergelijke dranken. Die staan een dieet als het Pioppi-dieet in de weg.

 

Voorkom koolhydraten en suikers

Slechte, enkelvoudige koolhydraten en toegevoegde suikers moet je zien te voorkomen. Het zijn de koolhydraten die door de bewerking van voedsel zijn toegenomen en die we als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen, maar dat dus helemaal niet zijn.

Dit basisprincipe vertoont eigenlijk alle kenmerken van een koolhydraatarm dieet.

Zo staan de volgende producten op de zwarte lijst:

  • brood
  • pasta
  • rijst
  • aardappelen
  • vruchtensap
  • honing
  • siropen

Het is niet toegestaan om natuurlijke zoetstoffen te gebruiken, zoals honing. Daarin verschilt het Pioppi-dieet weer van een koolhydraatarm dieet. Uiteraard zijn industriële producten, zoals sojaolie, zonnebloemolie, maïs en pindaolie, niet toegestaan. Deze producten zijn niet natuurlijk, want ze werden in een fabriek bereid.

Het Pioppi dieet baseert zich op natuurlijke ingrediënten

Vasten

Behalve dat je moet letten op je voeding, zijn er andere factoren binnen het Pioppi-dieet. De opmerkelijkste daarvan is het vasten.

In de eerste fase van het dieet werk je je gedurende 21 dagen naar je streefgewicht. Hierbij wordt 24 uur vasten per week aanbevolen.

Malhotra beveelt aan om het vasten na het avondeten over te slaan en dan de volgende dag het ontbijt en de lunch over te slaan. Deze dag drink je enkel en alleen water.

Volgens Malhotra zorgt dit vasten ervoor dat je lichaam de kans krijgt om de oude energie op te maken en te teren op de vetreserves.

Het stukje vasten wordt in het boek teruggelegd bij de armoede in de Italiaanse regio’s. Doordat ze niet veel geld hebben, kunnen ze niet altijd eten en wordt er op gezette tijden “gevast”.

 

Slaap

Slapen is erg belangrijk als je wil afvallen. Daar gaan verreweg de meeste diëten aan voorbij. Jammer, want als je slaapt kan je lichaam pas echt herstellen van de dag. Ook het afvallen en verliezen van vet hoort daarbij.

Het Pioppi-dieet beveelt minstens 7 uur slaap per nacht aan. Om jezelf goed te laten slapen, wordt aanbevolen om een goede omgeving te creëren waarin je kunt slapen. Richtlijnen:

  • Zorg voor een donkere kamer (of gebruik een oogmaskertje)
  • Maak de kamer geluidsdicht, zodat je in stilte kunt slapen (of gebruik oordopjes)
  • De temperatuur is bij voorkeur tussen de 18 en 245 graden

Mahotra adviseert om voor het slapen een rustig moment in te bouwen. Lees wat of luister naar muziek, neem bij voorkeur een warme douche of een lekker bad en zorg dat je geen stress hebt voor het slapengaan. Het spreekt voor zich dat het kijken op een scherm wordt afgeraden.

Slapen

Ademhalingsoefeningen

Dan zijn er ook nog ademhalingsoefeningen die kunnen helpen een gezondere levensstijl na te streven. Ademhaling en stress gaan niet goed samen. Vanuit die gedachte zijn er enkele oefeningen die ook stress kunnen verminderen.

Een ademhaling moet rustig en vanuit de buik komen, niet vanuit de keel en al helemaal niet gehaast. In het boek worden hier wat richtlijnen voor gegeven, maar de belangrijkste zijn niet nieuw. Adem 5 seconden in via je neus en dan weer in 5 seconden uit via je mond.

Het zal bij veel mensen vooral gaan om een stukje gewenning.

 

Fysiek actief

Lichaamsbeweging zal vanzelfsprekend bijdragen aan een gezonder leefpatroon. Dat wordt in veel diëten aanbevolen en ook bij het Pioppi-dieet is dat niet anders. De gedachte is terug te voeren op het werk dat de meeste inwoners in Pioppi buitenshuis doen. Vaak fysiek werk. Zo zou er geen sportschool in Pioppi zijn en wordt de hoge leeftijd en goede gezondheid toegeschreven aan fysieke inspanning.

Malhotra geeft aan dat het goed is om per dag 30 minuten te bewegen. Wandel in een stevig tempo of doe enkele van de oefeningen uit het boek.

 

Breng tijd goed door

Het laatste basisprincipe is misschien ook het meest vernieuwend. In het Pioppi-dieet wordt aanbevolen om meer tijd met familie en vrienden door te brengen.

Hierin is een stukje “geluksbeleving” terug te zien. Gelukkige mensen leven langer en zijn vaak gezonder, worden minder snel dik en lopen kleinere kans op welvaartsziekten.

Externe stress en vermoeidheid kunnen dan ook voorkomen worden door goede relaties en een fijn contact met mensen om je heen.

 

Vandaag al profiteren van gezonde recepten? Download dan dit gratis weekmenu en ontdek wat een koolhydraatarme levensstijk voor jou kan betekenen.

Download gratis het weekmenu

 

Het Pioppi-dieet: voor- en nadelen

Je hebt je uitgebreid in kunnen lezen in het Pioppi-dieet, zoals bedoeld door Aseem Malhotra. Niet alles is nieuw, enkele zaken zijn wel vernieuwend. Tijd om eens kritisch naar het dieet te gaan kijken. Wat zijn nu de voordelen en nadelen van het Pioppi-dieet?

 

Voordelen

#1 Gewicht verliezen

Je mag het Pioppi-dieet zien als een zeer brede leefwijze. Het is niet alleen de bedoeling om je te helpen bij het verliezen van gewicht, maar vooral om je in algehele zin gezonder te laten leven.

De bewoners van Pioppi zijn niet bewust met hun gezondheid bezig, maar leven hun leven op een  manier die kennelijk zinvol is. Dat betekent dat je door anders te gaan leven makkelijker gezond en dus ook slank kunt blijven.

Toch is een belangrijk voordeel voor veel mensen wel dat je op deze manier gemakkelijk (en eigenlijk op de automatische piloot) gewicht verliest. Dat komt omdat je gezonde, natuurlijke producten eet en de producten met veel koolhydraten en suikers laat staan.

#2 Lager risico op obesitas en diabetes type 2

Welvaartsziekten (waaronder obesitas, diabetes type 2, hart- en nierproblemen) komen voor een groot deel door een ongezond eet- en drinkpatroon. Zo werd in 2013 nog een studie gedaan naar mensen met hartproblemen en bleek dat mensen die een Mediterraan dieet volgden, een lagere kans op een hartaanval hadden.

Door gezonder te gaan eten en drinken kun je dus zorgen dat welvaartsziekten minder grip op je krijgen. Voedingsmiddelen als gezonde vetten uit olijfolie, vis en noten en zaden, kunnen dan ook heel goed helpen om op een gezonde manier ouder te worden,.

#3 Lager cholesterol, lagere bloeddruk

Doordat je minder ongezonde koolhydraten tot je neemt, neemt ook je negatieve cholesterolgehalte verder af en verlaag je je bloeddruk.

#4 Veel overeenkomsten met het Mediterrane dieet

Een ander dieet dat erg populair was heeft veel overeenkomsten met het Pioppi-dieet. Het gaat hier om het Mediterrane dieet, waarbij veel vetrijke producten genuttigd worden, maar ook eiwitten. In het Mediterrane dieet worden vooral koolhydraten en suikers beperkt.

Het Pioppi-dieet volgt vrijwel exact de regels van het Mediterrane dieet, maar gaat wat breder in op de levensstijl. Denk aan het stukje over slapen, stress en geluksgevoel.

Het is een voordeel dat het Pioppi-dieet naast het Mediterrane dieet wordt gelegd, want diverse onderzoeken tonen de vele voordelen van het Mediterrane dieet als volgt aan:

  • Kleinere kans op een hartaanval, beroerte of het overlijden aan hart- en vaatziekten;
  • Verlaging van het stofwisselingssyndroom
  • Verminderd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2
  • Verbeterde bloedglucose en insulinewaarden

#5 Eten met aandacht

“Mindfull eten” is een term die de laatste tijd regelmatig opduikt en precies verwoordt wat het Pioppi-dieet verlangt. Stop met het naar binnen lepelen van maaltijden tijdens de televisie of het controleren van de krant. Eet met aandacht.

Dat heeft een gunstiger effect op je spijsvertering en helpt je dus voeding beter te verbranden en er meer energie uit te halen.

Door met aandacht te eten is ook de kans groter dat je kritischer wordt op wat je eet. Ongezonde snacks en tussendoortjes krijgen zo veel minder speelruimte.

 

Nadelen

#1: Niet evidence-based

Er zijn nog geen noemenswaardige onderzoeken gedaan naar het Pioppi-dieet. Om die reden is niet te zeggen of het dieet écht werkt.

Ook de auteur Aseem Malhotra heeft bij het schrijven van zijn boek geen echte onderzoeken gedaan. Hij heeft zijn boek puur en alleen gebaseerd op wat hij van de dorpsbewoners te horen kreeg.

#2 Controversieel

Het Pioppi-dieet is een controversieel dieet. Het zegt immers dat je suikers en geraffineerde koolhydraten volledig moet vermijden. Nu is er veel onduidelijkheid over koolhydraten en weten veel mensen nog altijd niet hoe het zit, maar veel instanties vallen toch over de wijze waarop Malhotra zegt voeding te schrappen.

#3 Het Voedingscentrum is kritisch

In Nederland heeft het Voedingscentrum het dieet bekeken en raadt het zelfs af. Het dieet zou botsen met de opvattingen van de Gezondheidsraad omtrent gezonde diëten. Het Voedingscentrum verklaart dat ze het Mediterrane dieet zelf niet afweren, maar wel hun sterke vraagtekens plaatsen bij de draai die Malhotra eraan gegeven heeft. Hierover lees je meer bij veelgehoorde kritiek.

#4 Geen 21 dagen…

De 21 dagen waarin je af zou vallen zijn slechts één fase in het dieet. Het lijkt dan ook een verkooptrucje te zijn om mensen over de streep te trekken. Het is echter niet zo dat je in deze 3 weken helemaal k laar bent met het dieet. Die indruk wordt echter wel gewekt.

Ook richt het boek zich alleen op deze eerste fase van 21 dagen. Wat je daarna zou moeten doen om je gezonde zelf te behouden, staat er niet uitgebreid in beschreven. En dat is jammer, want deze volgende fases zijn zo belangrijk. Al was het maar om te voorkomen dat je opnieuw de fout in gaat met oude, slechte gewoontes.

#5 We zijn hier niet in Italië

Malhotra baseert veel van zijn ideeën op de wijze waarop men in Italië leeft. Maar we moeten niet vergeten dat lang niet alles dat daar vanzelfsprekend is, zo naar hier te vertalen is.

De mensen in Italië ervaren minder stress, omdat ze geen werk hebben en kunnen leven van hun eigen producten en moestuintjes. Dat is niet iets dat je hier snel van de grond krijgt…

 

Ervaringen

Er zijn op internet veel ervaringen te vinden van mensen die het Pioppi-dieet gevolgd hebben. Wij hebben enkele van onze lezers om een reactie gevraagd.

Ik ben begonnen met het Pioppi-dieet en moest in het begin even wennen, maar ben nu wel blij dat ik eraan begonnen ben. Scheelde in drie weken tijd zo’n 6 kilo. In die drie weken had ik de fase 1 gehad. Daarna ben ik zelf een beetje meer gaan letten op wat ik at, maar had ik wel het gevoel dat het boek me een beetje aan mijn lot overliet.

Monique

 

Het Pioppi-dieet was voor mij een manier om gezonder te gaan leven, maar ik merk dat het niet allemaal zo rooskleurig is als in het boek wordt geschetst. De recepten gaan nog, maar alles eromheen vraagt heel veel en is niet vanzelfsprekend. Hoe kan ik bijvoorbeeld met vrienden en familie meer tijd doorbrengen als ik aan de andere kant van het land woon?

Chantal

 

Met behulp van het Pioppi-dieet ben ik intussen 9 kilo afgevallen. Wel heb ik na de drie weken waarin ik aan de vetrijke producten moest wennen, gekozen om het meer terug te schroeven naar een koolhydraatarmer dieet. Ik volg nu dus geen Pioppi-dieet meer, maar eet minder koolhydraten. Dat geeft zo’n beetje hetzelfde effect. Al met al ben ik erg blij dat ik aan Pioppi begonnen ben.

Petra

 

Pioppi-recepten

Wil je ontdekken of het Pioppi-dieet iets voor jou is? Dan hebben we hier een aantal recepten voor je die je een goed idee kunnen geven van wat je moet doen om het Pioppi-dieet te volgen.

 

Boerenomelet

De boerenomelet in Pioppi-stijl is niet alleen smakelijk en makkelijk te maken, maar ook nog vrij goedkoop qua ingrediënten.

In dit gerecht zie je dat je veel eieren moet gebruiken en is het goed om te weten dat je binnen het Pioppi-dieet veel eieren mag (10 per week).

Je hebt nodig:

  • zak Italiaanse groenten van 600 gram
  • 8 eieren
  • volvette biologische kaas
  • gerookte kipfilet
  • olijfolie

Bereiden

Verwarm de oven op 165 graden en vet alvast een ovenschaal in. Wok de groenten in een scheutje olijfolie. Snijd de gerookte kipfilet in slierten. Klop de eieren los en voeg er naar smaak wat kruiden aan toe.

Roer de kipfilet en de gewokte groenten door het mengsel van ei. Giet van dit mengsel een klein laagje in de ovenschaal.

Schaaf een paar plakjes kaas en leg die op het mengsel. Doe dan weer wat mengsel over de kaas en leg hier nogmaals wat plakjes kaas overheen. Voeg dan de rest van het mengsel toe.

Zet de schaal 40 minuten in de oven.

Recept voor boerenomelet

 

Broccolitaart

Eerlijk is eerlijk: een nieuw dieet leidt wel vaak tot nieuwe, originele recepten. Zoals deze heerlijke broccolitaart. Deze tart biedt genoeg voor een avondmaaltijd, maar kun je natuurlijk ook in kleinere porties verdelen en op andere momenten nuttigen.

Je hebt nodig:

  • 450 gram broccoli
  • 100 gram snoeptomaatjes/ cherrytomaatjes
  • 200 gram champignons
  • 150 gram crème fraîche
  • 5 eieren
  • 100 gram gerookte kip
  • kleine ui

Bereiden

Snijd de broccoli in roosjes en kook ze alvast beetgaar. Zet de oven aan op 165 graden. Snijd de ui in snippers, de champignons in plakjes en bak ze in wat olijfolie. Snijd dan de kipfilet in reepjes en voeg ze toe aan de ui en de champignon. Doe ook de broccoli erbij.

Klop de eieren in een nieuw schaaltje. Voeg hier ook de crème fraîche toe en doe er naar smaak wat zout, peper en kruiden bij.

Vet een ovenschaal lichtjes in met boter. Doe het mengsel van ui, champignons en kip eerst in de schaal en giet het ei-mengsel er dan overheen.

Snijd de tomaatjes door het midden en druk ze in de bovenkant (open kant naar boven).

Zet de schaal tot slot een half uur tot drie kwartier in de oven.

 

Spruitjes met noten

Origineel recept van spruitjes met noten, perfect passend binnen het Pioppi-dieet.

Je hebt nodig:

  • 150 gram spruiten
  • 30 gram noten (gemengd)
  • 100 gram champignons
  • 20 gram crème fraîche
  • snufje cayennepeper

Bereiden

Kook de spruitjes in een klein pannetje met water tot ze gaar zijn. Snijd ze dan door midden.

Neem een koekenpan. Doe hier olijfolie en de cayennepeper in. Strooi de notenmix in de pan en bak deze kort aan. Doe dan de halve spruitjes erbij en roer nog even door. Voeg tot slot de gebakken champignons en crème fraîche toe.

Spruiten en walnoten

Pannenkoeken Pioppi

Deze heerlijke pannenkoeken kunnen zowel als ontbijt als diner geserveerd worden. Omdat ze bereid worden met kokosmeel passen ze veel beter binnen het Pioppi-dieet.

Je hebt nodig:

  • 35 gram kokosmeel
  • 3 eieren
  • een theelepel bakpoeder
  • olijfolie
  • kaneel
  • koek- en/ of speculaaskruiden

Bovengenoemde ingrediënten zijn voldoende voor 4 normale pannenkoeken of 8 kleintjes.

Bereiden

Meng de kokosmeel, 3 eieren, bakpoeder, kaneel en kruiden in een kom. Neem een pannetje en doe hier wat olijfolie in. Giet een gewenst deel van het mengsel in de pan en wacht tot de pannenkoek hard is. Draai vervolgens om en bak nog even kort door.

Bereid de pannenkoeken vooral naar je eigen voorkeur (dikker of dunner, groter of kleiner) en serveer topping met walnoot, blauwe bessen en een lepeltje Griekse yoghurt.

 

Portobello’s met spinazie en kaas

Portobello’s bieden volop mogelijkheden voor de creatieveling. Zoals deze heerlijke Pioppi-proof portobello’s met spinazie en kaas. Dit gerecht is lekker als voorgerecht, maar kan ook worden opgediend als bijgerecht.

Je hebt nodig (voor 2 personen):

  • 4 portobello’s
  • 1 rode ui
  • 100 gram brie
  • 400 gram verse spinazie
  • handjevol walnoten
  • teentje knoflook
  • olijfolie

Bereiden

Zet de oven alvast aan op 200 graden. Snijd de knoflook en ui fijn en bak deze in olijfolie lichtjes aan. Voeg dan 250 gram van de spinazie toe en laat deze slinken. Hak in de tussentijd de walnoten in kleine stukjes.

Laat het vocht vervolgens uit de pan lopen en doe het mengsel spinazie-knoflook-ui in een pan. Meng hier met de brie en de stukjes walnoot.

Plaats de portobello’s op de bakplaat en smeer ze in met de olijfolie. Vul de portobello’s met het mengsel van spinazie en kaas en zet ze een kwartier in de oven.

Serveer de portobello’s op de overgebleven spinazie.

 

Veelgehoorde kritiek

Zoals al in het artikel is aangegeven, stuit het Pioppi-dieet ook op veel kritiek. Veelgehoorde kritiek komt onder meer van het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad. Ook internationaal worden er veel negatieve geluiden opgevangen over het Pioppi-dieet.

Een van de belangrijkste kritieken is het gebruik van veel kokosolie en roomboter. Die zouden teveel verzadigde vetten bevatten, waarmee het (LDL-)cholesterol verhoogd wordt. Het is daarnaast ook vreemd dat het Pioppi-dieet voor deze twee middelen kiest, als de Italiaanse keuken juist bekend staat om de gunstige effecten van olijfolie.

Daarnaast vindt het Voedingscentrum dat tien eieren per week veel te veel van het goede is. Ook hier wordt het cholesterolgehalte aangestipt, hoewel dat ook steeds vaker wordt tegengesproken. Er lijkt namelijk geen verband meer te zijn tussen veel eieren en een te hoog cholesterol.

Het Voedingscentrum adviseert bovendien het gebruik van wijn in een dieet niet voorop te zetten. Nu voert het Voedingscentrum een zero tolerancebeleid op alcohol, waardoor het lastig is om deze kritiek te plaatsen.

Tevens geven veel internationale organisaties aan dat ze het vreemd vinden dat er hele voedingsgroepen worden geweerd, zoals de geraffineerde koolhydraten en suikers. Je lichaam heeft van alles wat nodig, in de juiste balans.

Tot slot is er veel onduidelijk over de resultaten die geboekt worden met het Pioppi-dieet. Gebruikers klagen dat ze de eerste drie weken wel overzichtelijk vinden, maar dat ze het daarna niet zo goed meer weten. Ook wordt vaker gezien dat mensen het niet redden in 21 dagen en langer nodig hebben om hun streefgewicht te bereiken. Dat komt voornamelijk omdat de voorwaarden in de realiteit minder gunstig en vanzelfsprekend zijn als in het boek van dr. Aseem Malhotra wordt gesteld.

 

Leven ze in Italië echt gezonder?

De vraag is misschien eerder of we de Italiaanse keuken als voorbeeld moeten gaan nemen? Want het lijkt een beetje tegenstrijdig. Enerzijds worden de mensen in Pioppi op een gezonde manier oud en is ook van Sardinië bekend dat er veel 100-plussers te vinden zijn, anderzijds staat de keuken vol van de koolhydraten. Zo zijn pizzabodems niet bepaald koolhydraatarm te noemen, om over alle soorten pasta maar te zwijgen.

Er kunnen dus vraagtekens gezet worden bij de gedachte dat Italië een gezond land is. Waar eerder naar gekeken moet worden is naar twee andere factoren, die wel het nodige verschil kunnen maken: stress- en geluksbeleving.

 

Stress en geluk maken gezond

Er zijn al talloze studies geweest naar stress en geluk en ook is meerdere keren aangetoond dat mensen die stress hebben en zich ongelukkig voelen, minder snel afvallen en niet snel stappen zetten naar een gezonder leven.

Ondanks dat er in veel Italiaanse regio’s armoede is, is er ook veel sprake van “nabuurschap”, een soort sociale betrokkenheid. Dat vergroot het geluksgevoel aanzienlijk en neemt ook stress weg. Geld is geen probleem voor deze mensen, die onderling ruilen en elkaar helpen.

Deze beleving kan dan ook een grote bijdrage leveren aan het gezonde karakter van dorpen als Pioppi, zonder dat dit puur en alleen op eten en drinken te stoelen is.

 

Alternatief voor het Pioppi-dieet?

We zijn bijna aan het einde gekomen van onze beschouwing op het Pioppi-dieet. Het kan zijn dat je de vele voordelen van het dieet als reden ziet om je er meer in te verdiepen, maar het kan ook zijn dat je nog niet zo goed weet wat je met het Pioppi-dieet moet beginnen.

Er is gelukkig altijd een alternatief. Het voordeel is dat dit alternatief bij jezelf begint en eigenlijk de gemeenschappelijke deler is van alle diëten bij elkaar.

Op Dieetkompas vinden we dat een dieet voor iedereen te volgen moet zijn. Daarom mag een dieet nooit veel geld kosten en moeten de voorwaarden niet overdreven zijn. Wat dat betreft is Dieetkompas een groot voorstander van een levenswijze dat zich op de algehele gezondheid richt en waar iedereen van kan profiteren.

Wat ons betreft is er veel overlap met het Pioppi-dieet en zou je met een aantal kleine aanpassingen veel meer gezondheid uit je leven moeten kunnen halen. We zetten de belangrijkste pijlers nogmaals op een rijtje:

  • Probeer minder snelle, ongezonde koolhydraten te eten en drinken en ga voor producten met complexe, gezonde koolhydraten en eiwitten;
  • Beweeg meer op allerlei manieren (ga bijvoorbeeld wandelend naar je werk in plaats van met de fiets, neem de trap in plaats van de lift of zoek een sport);
  • Verminder stress en zorg voor voldoende nachtrust, omdat mentale gezondheid bepalend is voor fysieke gezondheid;
  • Eet en drink gezond, maar gun jezelf ook plezier in het leven.

 

Gratis weekmenu

We zijn op Dieetkompas een grote voorstander van gezond eten en drinken, waarbij we veel heil zien in een koolhydraatarm dieet. Omdat we vinden dat iedereen hiervan zou moeten profiteren, geven we veel recepten gratis weg. In principe is het dus mogelijk om met deze recepten een gezonder leven te gaan leiden, waarbij gewicht verliezen vrijwel automatisch gaat.

Mocht je meer hulp wensen, dan kunnen we je adviseren om de Afslank Receptenbijbel aan te schaffen. In dit boek staan de lekkerste koolhydraatarme recepten voor je algehele gezondheid. Niet alleen helpen ze je bij het afvallen, ook zorgen ze ervoor dat je gezonder gaat leven. Welvaartsziektes nemen af en je geluksgevoel neemt toe.

Ga naar de Afslank Receptenbijbel

Geen idee of de Afslank Receptenbijbel iets voor je is? Probeer dan dit gratis weekmenu uit. Aan de hand daarvan krijg je een realistisch beeld van wat de Afslank Receptenbijbel voor jou kan betekenen en hoe zinvol het is om onze richtlijnen aan te houden.

Download gratis het weekmenu

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.