Eiwitten eten bij het afvallen of bij het kweken van spiermassa doe je de hele dag door. Het avondeten is een belangrijke maaltijd, want het biedt je de mogelijkheid om veel eiwitten te nuttigen. Vaak eet je ’s avonds niet alleen. Deze recepten zijn dan ook geschikt voor het hele gezin.

 

Eiwitdieet recepten voor het diner

Wraps met eiwitten

Heerlijke wraps die je vol kunt stoppen met ingrediënten die jij lekker vindt, én die vol zitten met eiwitten. Hieronder een aantal lekkere, makkelijke recepten voor de liefhebber. Hoewel deze bedoeld zijn als diner, kun je er ook prima een lunch recept van maken.

 

Spinazie wrap met champignons

Voor deze wrap heb je nodig: twee tortilla’s, 300 gram verse spinazie, 100 gram champignons, 100 gram geraspte kaas. Olijfolie, peper en zout.

Doe de olijfolie in een pan en wok hierin de spinazie. Overtollig vocht kun je gewoon afgieten. Snijd de champignons in reepjes en bak ze kort. Meng ze met de spinazie. Voeg hier naar smaak zout en peper aan toe.

Warm een wrap en doe hier een stookje geraspte kaas op. Hierover giet je het mengsel. Vouw de wrap dubbel en leg deze op een ovenschaal of bakplaat. Verwarm dit zo’n 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Vlees, vis en vogel

Vlees, vis en vogel zitten vol met eiwitten. Niet gek dat er veel recepten zijn waarin deze producten als basis dienen. Hieronder de lekkerste eiwitrijke recepten voor het diner met vlees, vis en vogel.

 

Varkenshaas met champignonsaus

Dit recept bestaat uit twee delen: een eiwitvriendelijke varkenshaas en een romige champignonsaus die je binnen het eiwitdieet kunt gebruiken. Deze saus past prima bij de varkenshaas, maar kun je ook gebruiken bij andere gerechten.

Bereidingswijze van het vlees:

Kruid twee varkenshaasjes naar smaak met peper en zout. Doe wat olie in een pan en bak hierin de varkenshaasjes bruin, op een hoog vuur. Doe dit kort. Bak ze dan nog een minuut of vijf door. Je kunt hier ook zo’n 300 of 400 gram champignons aan toevoegen.

Bereidingswijze van de champignonsaus:

Vul een blender met 100 ml water. Voeg hier een zakje champignonsoep aan toe. Maak er een egale massa van en doe het in een steelpannetje. Verwarm op een laag vuur. Voeg hier 50 gram roomkaas aan toe. Wanneer je de saus te dik vindt, kun je er nog water doorheen roeren.

 

Pasta van kip en kerrie met rijst

Neem een halve ui, een prei en 50 gram champignons. Snijd deze in kleine stukjes. Neem ook 250 gram kipfilet en snijd deze in strookjes. Bak ze op een hoog vuur gaar. Voeg hier de roerbak van ui, prei en champignons aan toe. In 200 ml water los je een bouillonblokje op. Voeg dit toe aan de pan. Breng alles aan de kook en voeg er kerriepoeder en cayennepeper aan toe. Er ontstaat een gladde saus.

Kook koolhydraatarme rijst in een pan en giet deze af. Voeg de saus eraan toe. Om de smaak te optimaliseren kun je er ook nog wat crème fraiche aan toevoegen.

 

Kabeljauw uit de oven

Kabeljauw is een eiwitrijke vissoort. Niet gek dus dat je deze veel tegen zal komen als je een eiwitdieet volgt of probeert spiermassa te kweken. Verwarm de oven op 180 graden voor. Leg een halve struik paksoi in stukjes in het midden van een bakplaat (op bakpapier). Verdeel de kabeljauw (200 gram) in 2 porties van 100 gram. Doe hier zout bij. Leg de kabeljauw op de paksoi.

Snijd 1 cm verse gember in dunne plakjes en een halve peper in dunne reepjes. Verdeel dit mengsel, inclusief de knoflook, over de kabeljauw. Rasp de groene schil van een halve limoen boven de vis en pers de vrucht erboven uit. Schenk het sap en een eetlepel sesamolie over de vis uit. Voeg aan ieder van de twee pakketjes een eetlepel water toe en vouw de bakpapieren goed dicht.

In het midden van de oven moeten deze goed doorbakken, zo’n 15 minuten als de kabeljauw vers is en 30 minuten als deze was ingevroren.

 

Italiaans bereide kipreepjes

Je hebt nodig: 500 gram groene asperges, een ui, 150 gram sperziebonen, vijf gedroogde tomaten, zout, peper, een theelepel suiker, 500 gram kipfilet in reepjes (kant-en-klaar of door jezelf gesneden), twee eetlepels olijfolie, 100 ml witte wijn, 100 ml crème fraîche, drie eetlepels basilicum.

Pel de ui en versnipper deze. Was de asperges en snijd de uiteinden af, alvorens in stukken te snijden. Hetzelfde geldt voor de sperziebonen. Doe de asperges en sperziebonen in water met zout. Laat dit vijf minuten koken en vervolgens in een zeef goed uitlekken.

Snijd de tomaten in reepjes.

Verhit een wok. Doe de kipreepjes erin en bak ze rondom bruin. Kruid voldoende met peper en zout. Voeg de uisnippers toe en bak deze mee. Ook de asperges, bonen en gedroogde tomaten moeten nu worden toegevoegd.

Roerbak een paar minuten goed door. Blus de hele creatie af met wijn, breng weer aan de kook en voeg dan de crème fraîche erdoorheen. Breng alles wederom aan de kook en laat het net zolang doorkoken tot de saus dikker wordt. Dan gaat de basilicum er nog doorheen. Je kunt naar smaak peper, zout en suiker toevoegen. Pas wel op met suiker, want de soep wordt al snel te zoet.

 

Noodles met kip en pesto

Begin met het maken van de pesto. Daarna volg je de instructies voor de noodles zelf.

Pesto maken:

Pureer voor de pesto 1 bosje peterselie, 1 bosje dille en 2 teentjes knoflook met een staafmixer of keukenblender. Voeg de olijfolie toe en zorg dat je dit langzaam doet. Zo ontstaat een gladde pesto.

Noodles:

Snijd de 100 gram champignons in kleine plakjes. Doe hetzelfde met de paprika. Snijd 250 gram kipfilet in blokjes of kleine reepjes en bak ze in een hoog vuur gaar. Roerbak de gesneden groenten vervolgens vier minuten mee. Doe het zakje noodles in de pan, samen met de pesto. Roerbak dit drie minuten goed door. Voeg tot slot de rucola toe en haal de pan van het vuur.

 

Italiaans pannetje

Verhit olie in een koekenpan en roerbak hier 150 gram rundvleesreepjes in. Voeg naar smaak peper en zout toe. Zet de pan terug op het vuur en bak een ui in snippers mee. Doe dat ook met een teentje knoflook.

Voeg 200 gram Italiaanse roerbakgroenten toe en bak dit drie minuten mee. Voeg nu de rundvleesreepjes toe en maak alles op smaak met mozzarella (in reepjes), zout en peper.

 

Eiwitrijke kipsaté met taugé

Kipsaté is erg lekker en mag je tijdens een eiwitdieet gewoon eten. Maak kipsaté door de kip te marineren in ketjap manis en breng op smaak met zout en peper.

Snijd een komkommer ins tukjes en doe hier een bakje taugé bij. Rijg de kip aan satéstokjes en rooster deze in een grillpan bruin en gaar.

Serveer de kipsaté met taugésalade. Fris en erg gezond.

 

Gegrilde zalm

Voor dit visgerecht boordevol proteïne heb je het volgende nodig: 8 ons asperges, 250 gram gerookte zalm, gepelde tomaten, verse bieslook (geknipt), foelieblaadjes, paprikapoeder, suiker, zout en peper.

Begin met het koken van de asperges met foelie. Doe hier een beetje zout bij en suiker naar smaak. Maak het beetgaar. Vet intussen de ovenschaal in en zet de oven alvast op een grillstand. Doe de gepelde tomaten in een klein pannetje en zet dit op een laag vuur. Voeg hier de bieslook en paprikapoeder aan toe en breng het op smaak met zout en peper. Snijd de zalm in kleine reepjes. Zodra de asperges gaar zijn, kun je ze in de oveenschaal leggen. De zalm verdeel je hier ook over. Zet de ovenschaal vijf minuten in de oven.

 

Pittige kippenpoot in tomatensalsa

Verwijder de zaadjes uit vier tomaten en snijd ze in blokjes. Meng in een kom de tomaten met drie kleine bosuitjes die je in ringen hebt gesneden. Doe hier ook 8 gram koriander bij en een halve rode peper. Deze salsasaus moet je even bewaren. Bestrooi nu de kippenpoot met paprikapoeder, komijn en zout en peper tot hij op smaak is. Verhit een koekenpan en bak de kippenpoot gaar. Doe hier de ui en knoflook bij. Bestrooi tot slot de kippenpoot met nogmaals 8 gram koriander en de salsa. Dit is een lekker pittig recept voor mensen die wel van wat lekkers houden.

 

Kippenpootje met rauwkost

Een kippenpoot kun je ook eten met rauwkost, zoals sperziebonen. Je hebt voor dit recept nodig: 200 gram sperziebonen, een beetje mayonaise en mosterd, een kippenpoot, rauwkostsalade van twee wortels met wat zilveruitjes, een scheutje olijfolie en een eetlepel olie. Voor de smaak ook wat kerriepoeder en peper. Bestrooi de kippenpoot met peper en kerriepoeder. Verhit de braadpan en braad de kippenpoot gaar. Maak de sperziebonen schoon en kook ze goed door. Doe hier wat nootmuskaat bij voor de smaak.

De mosterd kun je gebruiken als dip bij de kippenpoot. Snijd de rauwkost in kleine stukjes en voeg toe een de kippenpoot.

 

Surinaamse kip uit de oven

Kip is eiwitrijk. Dit filmpje helpt je om een kip op Surinaamse wijze te bereiden in de oven. Een heerlijk recept voor binnen een eiwitdieet.

Tartaartjes met wokgroenten

Je hebt nodig: 2 tartaartjes, een ui, 150 gram gewokte groenten, knoflook, sojasaus, 2 eetlepels olie en peper. Pel de ui en snipper deze in kleine stukjes. Verhit een eetlepel olie in een wok. Pel de knoflook en pers deze uit. Vang het sap op. Fruit de ui en doe hier de knoflook bij. Voeg de gemengde groente toe en na twee minuten voeg je een eetlepel sojasaus toe. Bestrooi de tartaar met peper en bak deze in een andere pan gaar.

 

Mexicaanse gehaktballen en sperzieboontjes

Voor dit eiwitrijke gerecht uit Mexico heb je het volgende nodig: 200 gram halfom gehakt, een sneetje koolhydraatarm brood, twee eetlepels melk, een kleine geraspte ui, een losgeklopt ei, een halve theelepel met komijnzaad, twee eetlepels verse gehakte koriander, een halve liter runderbouillon, twee eetlepels tomatenpuree en 200 gram sperziebonen.

De saus maak je los. Daarvoor heb je nodig: een kleine Spaanse peper, een kleine ui (in snippers), twee lokteentjes (uitgeperst), 400 gram tomaten en een mespuntje zoetstof, zoals Stevia.

Begin met het in stukken snijden van het koolhydraatarme brood. Maak grove stukken en laat de stukken circa twee minuten in de melk weken. Zodra de melk ingetrokken is, kun je het brood uitknijpen en in kleine stukjes scheuren.

Meng nu het brood met gehakt, ui, komijn en de koriander. Voeg een beetje zout en peper toe en draai hiervan een stuk of tien gehaktballetjes.

In een steelpan breng je de bouillon en tomatenpuree aan de kook. Leg de balletjes er voorzichtig in en sudder ze in circa 20 minuten goed gaar op een zacht tot matig vuurtje.

Maak de sperziebonen nu goed schoon, kook ze in een pan beetgaar. Halveer de peper en haal de zaadjes eruit. Hak de peper in fijne stukjes.

In een kleine kookpan verhit je een eetlepel olie. Doe de ui erin en bak deze glazig. Doe de knoflook en peper er vervolgens een minuut bij en eindig met de tomaat en zoetstof. Laat het geheel 15 minuten door sudderen. Breng op smaak met peper en zout.

Dien de gehaktballetjes op, giet de tomatensaus erover en leg er de sperziebonen naast.

 

Vet verbranden met soep?

Een soep kan je prima helpen om vet te verbranden. We willen benadrukken dat we geen voorstander zijn van het soepdieet, maar afvallen met soep kan wel degelijk werken. Mits je gebruik maakt van onderstaande recepten.

 

Soep die je helpt vet verbranden

Eiwitten hebben de positieve eigenschap dat ze vet helpen verbranden. Deze soep is dan ook erg vriendelijk voor het eiwitdieet.

Smelt in een soeppan de margarine. Fruit in de pan de uitjes zacht. Voeg vervolgens een knolselderij er in kleine stukken aan toe. Maak twee rode paprika’s schoon en voeg deze in stukken bij de rest. Doe hetzelfde met een stronkje broccoli.

Voeg anderhalve liter water toe. Voeg hier kippenbouillon aan toe en laat het rustig doorgaren. Doe dan de tomaten erbij. Tot slot doe je er twee gekookte eieren bij, die je in stukjes hebt gesneden. Doe het gehele in een keukenmixer en maak er een dikke soep van.

 

Soep van tomaat, prei en paprika

Dit heerlijke gerecht is eiwitdieet vriendelijk en kan dan ook gezien worden als een eiwitrijk gerecht. Deze soep wordt ook wel balanssoep genoemd, omdat hij je kan helpen je gewicht in balans te houden als je hem regelmatig eet.

Snijd een rode ui, twee tenen knoflook en 1 rode paprika in kleine reepjes. Snijd 1 hele prei in de lengte in halve ringetjes. Zet een waterkoker met 2 liter water op.

Doe wat olie in een soeppan. Doe hier de ui en de knoflook in. Voeg er ook de paprika en de helft van de preiringetjes aan toe. Op een hoog vuur mag het even doorbakken. Dan doe je er 2 blikken gepelde tomaten bij en het gekookte water. Voeg naar smaak Maggie toe en laat het drie minuten door koken.

Deze soep wordt vrij gebonden. Je kunt hem blenderen. Doe dan ook de rest van de prei erbij. Tot slot voeg je de ravioli toe. Zodra deze omhoog komt, is de soep klaar om gegeten te worden.

 

Soep met kippenbouillon en gamba’s

Pel acht grote gamba’s, snijd 400 gram paprika, broccoli, bloemkool, spitskool, bleekselderij, prei, ui en spinazie in kleine stukjes. Zet 1,5 water aan de kook en doe hier een kippenbouillon bij. Voeg de groenten toe. Doe er vervolgens een kopje zilvervliesrijst bij en breng dit aan de kook. Voeg na het koken nog twee minuten de gamba’s toe. Breng het geheel op smaak met zout en peper.

Soep met gamba

Groenten en salades

Ook voor het diner kun je salades maken. Geen zin in een karige salade? Ga dan voor een gerecht met groente als basis.

 

Gevulde tomaat

Doe een kopje bevroren spinazieblokjes in de magnetron gedurende twee minuten. Snijd een kapje van de tomaat en hol deze uit door het vruchtvlees te verwijderen. Strooi zwarte peper aan de binnenkant en haal de spinazie uit de magnetron. Giet hier een scheutje melk doorheen, voeg naar smaak peper, zout, knoflook en cayennepeper toe.

Ook geraspte kaas is erg lekker in dit gerecht.

Vul de uitgeholde tomaat met het mengsel en je hebt een heerlijk gevulde tomaat.

 

Maaltijdsalade

Een maaltijdsalade kan ook erg eiwitrijk zijn. Zoals deze maaltijdsalade met wortel, radijs en noten. Was twee stronken witlof goed en laat ze uitlekken. De oven wordt voorverwarmd op 200 graden. Kook de stronken witlof in water met een beetje zout in 20 minuten gaar. Laat de witlof uitlekken en wikkel deze in plakjes ham. Je hebt een ingevette ovenschaal nodig. Hier doe je de witlof in. Doe hier geraspte kaas overheen en verwarm dit in tien minuten goudbruin.

Verhit een beetje olie in een pan en bak de schijf hierin bruin en gaar. Schrap een wortel en rasp deze. Meng het geheel met een eetlepel noten (naar keuze) en strooi die uit over de salade.

 

Thaise wokschotel met veel groente

Maak 100 gram champignons, een stukje rode peper, 100 gram witte kool, 100 gram prei, 50 gram sperziebonen goed schoon en snijd ze in stukjes. Snijd de peper in kleine reepjes. Pel een ui en snipper deze in stukken. Laat de sperziebonen beetgaar koken en snijd intussen 200 gram kipfilet in kleine blokjes. Zet een wok op het vuur. Voeg olie toe en roerbak de kip hier drie minuten in. Voeg de groenten toe en roerbak deze mee. Bewaar een klein bakje taugé. Voeg een knoflookteentje toe en doe er dan kort de taugé en – naar smaak – wat cashewnoten en ketjap bij.

Maak het gerecht op smaak met peper en zout.

 

Caprese pastasalade

Dit filmpje laat je zien hoe je stap voor stap een heerlijke caprese pastasalade maakt.

 

Gyrossalade en tzatziki

De Griekse keuken is een zeer eiwitdieet vriendelijke keuken. Je hebt nodig: 150 gram varkensvlees, 1 eetlepel gyroskruiden, een klein bakje tzatziki, twee tomaten, twee paprika’s, een halve krop sla, een halve komkommer, een ui en 20 gram feta. Snijd het vlees in kleine reepjes en doe hier de gyroskruiden bij. Roer ze in een kom en laat even intrekken. Was de sla, tomaten, paprika, ui en komkommer in kleine stukjes. Doe ze in een slakom. Voeg de feta toe. De dressing maak je door een mespuntje mosterd, een eetlepel azijn en een eetlepel olie, een beetje zoetstof, peper, zout en wat olijven te mixen. Bak de varkensreepjes in een koekenpan in 10 minuten gaar. Serveer met de salade en dressing.

 

Meer recepten?

Heb jij nog meer heerlijke eiwitdieet recepten die passend zijn in deze lijst? Laat het ons dan weten door een reactie achter te laten of door contact met ons op te nemen. Lees ook onze ontbijtrecepten en lunchrecepten.