Peusogranen zijn niet echt granen, maar zaden. En wie de Paleo Proof lijst goed bestudeerd heeft, weet dat zaden toegestaan zijn binnen het Paleo dieet. Dat is niet helemaal het geval, om eerlijk te zijn.

 

Voorbeelden van pseudogranen

De belangrijkste voorbeelden van pseudogranen zijn bijvoorbeeld boekweit, quinoa en chiazaden. Deze zaden zitten vol met koolhydraten. En zoals je weet passen koolhydraten niet binnen het Paleo dieet en al helemaal niet binnen de Paleo levensstijl. Je zal dan ook geen recepten vinden met quinoa, boekweit, chiazaden of welke andere vorm van pseudogranen dan ook.

 

Insuline

In deze pseudogranen zitten niet alleen koolhydraten (waardoor ze al afvallen), maar ook veel suikers. Je insulinegehalte (bloedsuikerspiegel) neemt toe en dat verhoogt de kans op diabetes. Een groot nadeel dus.

 

Toch proberen?

Een heel groot probleem is het nu weer niet. Net als bij peulvruchten en net als bij zuivel geldt ook bij pseudogranen dat je ze best kunt eten, zolang je het met mate doet. Overeet je hier niet aan, want dan ben je heel lang bezig om die stoffen weer uit je lijf te krijgen.

Probeer het anders eens en ervaar zelf wat er met je gebeurt. Het is prima om, als je eenmaal bezig bent met Paleo, eens te controleren wat er gebeurt als je dan toch iets eet wat niet Paleo proof is. Grote kans dat je lichaam er lichtjes op reageert: een teken voor jou dat het beter is om iets te laten staan.