Als het aankomt op zuivelproducten en het Paleo dieet, kunnen we stellen dat er veel onduidelijkheid heerst. Want zuivelproducten staan niet op de Paleo proof lijst. Betekent dit dan dat ze niet samengaan met Paleo? Het antwoord is simpel: Paleo en zuivel gaan niet samen.

Toch is het niet zo eenvoudig als het lijkt. Want bepaalde vormen van zuivel zijn helemaal niet uit den boze en mag je gerust eten en drinken in een Paleo levensstijl. In dit artikel lichten we deze visie graag toe.

 

Zuivel en de Steentijd

De makkelijkste manier om aan te geven waarom zuivel en Paleo niet samengaan, is door te kijken naar het Stenen Tijdperk. Er waren in het Stenen Tijdperk koeien, maar die werden destijds nog niet gebruikt voor hun melk. Dat kwam pas later. Koeien leverden vooral veel vlees op.

 

Bewerkte voeding

Paleo is tegen bewerkte voeding. Wie het Paleo principe hanteert zal tot de conclusie komen dat suikers, bonen en graan, industrieel of chemisch bereide olie en andere vormen van bewerkte voeding een slechte invloed hebben op de toestand van het menselijke lichaam. Je kan zeggen dat melk en veel andere zuivelproducten ook bewerkt zijn. De bacteriën zijn er uitgehaald, de producten zijn vaak langer houdbaar gemaakt (pasteuriseren) en er zitten doorgaans suikers en koolhydraten in.

Dan hebben we het vooral over magere varianten van zuivelproducten. In principe zegt het woord het al: mager betekent dat alle voedingsstoffen – en dan met name vetten! – eruit gehaald zijn.

Magere varianten van zuivel passen wellicht in het eiwitdieet, maar niet in het Paleo dieet.

Rauwe melk

Waarschijnlijk moet je er nu niet aan denken, maar wist je dat melk op zich prima rauw te drinken is? Dus rechtstreeks vanuit de uiers van een koe? De regel ‘Beweegt het? Eet het!’ gaat bij rauwe melk dus wel op.

Op zich logisch, want een baby drinkt ook rauwe melk (rechtstreeks uit de borst). Die melk is nodig om te groeien. Een mooier voorbeeld kunnen we niet geven.

Wanneer iemand probeert te groeien en wanneer die persoon geen hinder ondervindt van de nadelen van melk (insuline, lactose of acne) kan melk prima gebruikt worden, ook binnen een Paleo dieet. Melk is wat dat betreft een goede vorm van voeding en de goede bacteriën kunnen in je darmen ook nog voordeel opleveren.

 

Lactose intolerantie en zuivel

Heel veel mensen zijn lactose intolerant. Dat op zich is al een reden om aan te nemen dat het helemaal niet zo gezond is om zuivel te blijven eten en drinken. Zuivel is door mensen gemaakt, maar eigenlijk zijn mensen de enige zoogdieren die – nadat ze klaar zijn met drinken bij hun moeder – melk blijven drinken. Heb jij ooit dieren (behalve katten, die dat van ons krijgen omdat wij denken dat ze dat lekker vinden) melk zien drinken? Wist je trouwens dat veel mensen egels melk geven, omdat ze denken dat de egel dat lekker vindt, terwijl egels daar dood aan kunnen gaan?

Enfin, lactose-intolerantie is een belangrijke aanwijzing dat ons lichaam niet gemaakt is om melk te drinken.

De meest voorkomende verschijnselen bij mensen met lactose-intolerantie zijn: last van je darmen, doorlopende diarree, krampen en een opgeblazen gevoel in de buik.

Grote kans dat deze mensen van zichzelf al geen zuivel nuttigen.

 

Geen last?

Heb jij hier geen last van? Dan is het goed om te weten dat de meest normale vormen van zuivel prima passen bij de Paleo levensstijl, al zullen genoeg mensen die het dieet aanhangen zeggen van niet.

Doe gewoon waar jij je goed bij voelt.