Als je wil bewegen om af te vallen, loop je het risico te hard van stapel te lopen. Mensen lopen doorgaans te hard van stapel omdat ze snel resultaat willen zien. Zeker bij sporten als krachttraining, roeien, hardlopen en squash of tennis, leidt dat vaak tot onnodige problemen.

 

Hoe kun je veilig beginnen met bewegen?

Heb je weinig ervaring met bewegen? Dan is het goed om rustig aan te beginnen. Geef jezelf ruim een maand of twee maanden de tijd om aan je nieuwe ritme te wennen. Afhankelijk van de sport die je wil gaan uitvoeren, ga je eerst eens kijken en uitproberen. Vraag om hulp als je niet goed weet of je op de goede manier bezig bent. Een huisarts kan je altijd doorverwijzen als je hulp wil bij het bewegen.

 

De sportschool als begin

Wil je gaan bewegen onder toezicht? Dan is de sportschool ideaal. Experts hier houden voortdurend in de gaten hoe je ontwikkeling verloopt. Ze willen het beste voor jou en zullen je aansturen in wat je doet.

Samen met de experts op de sportschool kun jij kijken hoe je vooruitgang gaat, of je doel bereikt gaat worden en meer.

Hardlopen

Pas op met extreme sporten

Extreme sporten, waaronder bergbeklimmen, maar ook snowboarden, skydiven en mountainbiken, zijn helemaal in. Of ze echt geschikt zijn om af te vallen willen we hier niet zeggen. Het zijn vooral sporten die om de ervaring en beleving gaan.

Wil je met extreme sporten aan de slag gaan? Doe dan ook voorzichtig, vraag om begeleiding en duik nooit zomaar ergens in.

 

Bereid je goed voor

Een grondige voorbereiding is van essentieel belang als je wil gaan beginnen aan een nieuwe sport. Koop dus goede hardloopschoenen, ga voor een goede fiets die lekker zit, duik niet meteen in het diepe als je gaat zwemmen en doe rustig aan met squash en tennis. Je hebt al die tijd niet bewogen en kan dan niet van je lichaam verwachten dat het ineens alles doet wat jij wil. Een goede uitrusting is van essentieel belang, evenals kennis van zaken en een partner kan heel veel verschil maken. Dan hoef je iets niet alleen uit te zoeken.