Afvallen en vet gaan niet hand in hand. Althans, dat is wat veel mensen denken. Het klopt dat vet een dikmaker kan zijn, zeker als je hier onverantwoord mee omgaat. Maar vetten zijn wel essentieel voor je voeding. Calorieën zijn gebaseerd op vetten, eiwitten en koolhydraten.

Echter, teveel vet kan leiden tot diverse ziektes en gezondheidsrisico’s, waaronder obesitas en kanker. In dit artikel aandacht voor de gevolgen van teveel vet eten.

 

Vetten uitgelegd

Lees ook ons artikel waarin de werking van vetten wordt uitgelegd. Je leert er onder meer in dat:

Het is dus niet zo dat je kan stellen dat vetten ongezond zijn. Een vetvrij dieet raden we dan ook ten zeerste af. Wil je afvallen? Overweeg dan eerder een koolhydraatarm dieet, omdat koolhydraten echte dikmakers zijn.

 

Overschot aan energie

Het eerste gevolg bij teveel vet eten is dat je lichaam een overschot krijgt aan energie. Je krijgt meer energie binnen dan je nodig hebt. Wanneer je voldoende vet binnenkrijgt, wordt dit door het lichaam afgebroken en gebruikt binnen je lichaam. Denk aan het opbouwen en voeden van cellen, je hormoonhuishouding en het aanmaken en in stand houden van spiermassa.

Heb je echter meer energie dan nodig, dan wordt het opgeslagen in de vetcellen van je lichaam. Die vetcellen bevinden zich direct onder je huid. Denk daarbij aan je benen, billen, buik en rug. Teveel vet zorgt voor een groei van de vetcellen en dat resulteert in het vet dat overgewicht veroorzaakt.

 

Dik worden

Het is niet zo dat je met één of twee keer meer energie eten dan je nodig hebt, direct dik wordt. Dik worden is het gevolg van continu teveel eten.

Eet je zoveel dat je lichaam het niet meer kan verwerken? Dan wordt het opgeslagen op je lichaam. Je vetcellen groeien en je ziet dat doordat je overgewicht ontwikkeld. Overgewicht kan op zich nog niet heel veel kwaad. Echter, wanneer je dikker en dikker wordt, kan overgewicht gaan leiden tot gezondheidsrisico’s en leiden tot obesitas.

 

Obesitas

Zodra je zo veel vet eet dat er geen weg meer terug lijkt, spreken we van obesitas. Je hebt dan een ongezond BMI voor je lengte en leeftijd. Obesitas wordt gezien als een ziekte die onder de medische zorg valt. Lees meer over obesitas en morbide obesitas.

 

Lichamelijke klachten

Hoe meer vet je ontwikkeld, hoe zwaarder je wordt. Je gewrichten hebben flink te leiden onder de last van al dat gewicht. Vet zorgt dus voor gewrichtsslijtage. Je kan dan veel last krijgen van pijn in je gewrichten. Wie niet uitkijkt, komt dan in een negatieve spiraal terecht en gaat alleen maar meer en meer eten (want eten geeft je een gelukzalig gevoel, er komt endorfine bij vrij). Je wordt dus dikker en de kans bestaat dat je je letterlijk dood eet.

Andere lichamelijke klachten die kunnen komen door teveel vet eten zijn:

  • Hart- en vaatziekten
  • Diabetes
  • Slaapproblemen/ Slaapstoornissen
  • Psychische problemen

 

Teveel vet is slecht voor je gezondheid

Wanneer je teveel vet eet, is dat ongezond voor je gezondheid. Gevolgen als obesitas, zwaarlijvigheid en zelfs morbide obesitas liggen op de loer. Stijgt je vetpercentage? Dan daalt vanzelf je conditie. De hoeveelheid vet kan steeds extremere vormen aannemen, zonder dat je er nog controle op hebt. Voorkom dus dat je te dik wordt, voorkom dat vet je fataal wordt.

Een vetvrij dieet is geen optie. Kies liever een verantwoord dieetplan, zoals een koolhydraatarm dieet of een eiwitdieet.