Vetvrij dieet of vetarm dieet volgen?

Een vetvrij dieet heeft als doel om je te laten afvallen door het eten van minder vetten. Veel mensen hebben een naar gevoel bij het woord vetten en denken dan ook dat je door vetten helemaal af te zweren, heel gemakkelijk af kan vallen.

Het vetvrije dieet verschilt van een vetarm dieet. In dit artikel leggen we uit wat het vetvrij dieet is en wat een vetarm dieet is. Ook geven we je aan hoe je meer af kan vallen.

 

Caloriebehoefte

We hebben al eerder een artikel geschreven over de caloriebehoefte. Zoals je daarin kan lezen, heeft een mens 2.500 (mannen) of 2.000 (vrouwen) calorieën per dag nodig om te kunnen functioneren. Die caloriebehoefte bestaat uit:

Dat is belangrijk om te weten, want vetten maken deel uit van een gezond voedingspatroon. Je vindt die gezonde vetten bijvoorbeeld in vlees en vis, maar ook in zuivelproducten zoals boter, kaas en margarine.

De caloriebehoefte is een belangrijk uitgangspunt. Want wie af wil vallen zal iets in die calorie-inname moeten veranderen, waardoor het weer gezond wordt.

 

Afvallen is minderen in calorieën

Hoe zit dat dan precies? Als je te zwaar bent – en dat kun je overal op deze website lezen – krijg je meer energie (calorieën) binnen dan je verbruikt. Je zal dus moeten zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt. In een koolhydraatarm dieet gebeurt dat door te minderen met slechte koolhydraten, binnen een eiwitdieet gebeurt dat juist door meer eiwitten te eten en binnen een vetvrij dieet betekent het verantwoord omgaan met vetten, oftewel: meer gezonde vetten gaan eten en minder ongezonde vetten.

 

Vetten hebben een functie

Zoals gezegd maken vetten deel uit van je dagelijkse voedingsbehoefte. Met andere woorden: je hebt vetten nodig voor je energieverbranding. Wanneer je ineens zou stoppen met vet, kan dat je gezondheid ernstig schaden.

Voedingsvet heeft je lichaam nodig en wordt vanzelf afgebroken tot vetzuren en vetzuurketens. Dit zijn als het ware vettige deeltjes, die op hun beurt weer worden omgezet in nog kleinere deeltjes. Die vetdeeltjes zijn nodig om je cellen te voeden, maar zorgen ook voor allerlei andere belangrijke processen in je lichaam.

Denk aan de hormoonhuishouding, de opbouw van lichaamscellen en het reguleren en op peil houden van je cholesterol.

Met andere woorden: je kunt niet zonder vet!

 

Het verschil tussen vetarm en vetvrij

Een vetvrij dieet kan dus heel mooi klinken, maar is niet geheel zonder risico. Door ineens geen vet meer te eten, komt je lichaam daar veel van tekort. Dat ga je merken, want je lichaam zal de mindere vetten moeten zien te compenseren. Je pleegt als het ware roofbouw op je lichaam. Dat gebeurt ook wanneer je bijvoorbeeld een crash dieet volgt. Veel crash diëten richten zich dan ook op het volledig uitbannen van vetten.

Een vetarm dieet kan wel enig effect hebben. Je gaat dan minder vet eten. Zolang je hierin het onderscheid kan maken tussen de juiste vetten (dus de vetten die je wel nodig hebt) en de onbelangrijke vetten (de vetten die je niet nodig hebt), kun je veel effect verwachten.

Ga door met vetten die in vis en vlees zitten, blijf onverzadigde vetten zoals omega 3 en omega 6 vetzuren gewoon eten, maar wees je ervan bewust wat er gebeurt met een vetoverschot. Dat wordt opgeslagen in je lichaam en omgezet in lichaamsvet.

 

Van “0% vet” alleen val je niet af

De reden dat het vetvrije dieet zo populair is, heeft te maken met de vele reclames en voedingsindustrie. Door labels als “Dit product bevat 0%” vet te gebruiken, denken mensen dat ze het onbeperkt kunnen eten en drinken.

Er zal inderdaad geen vet in die producten zitten, maar die vetten zijn wel vervangen door andere ongezonde toevoegingen. Denk bijvoorbeeld aan trage koolhydraten, die vooral bedoeld zijn om smaak te brengen aan een product. Je eet dan geen vet, maar de koolhydraten hebben een soortgelijke functie.

Je valt dus niet af door alleen maar producten met 0% vet te eten. Je komt er eerder nog meer door aan, omdat je het idee hebt dat je er meer van kan nuttigen.

 

Effectief afvallen?

Een vetvrij dieet zal je niet helpen om gezond af te vallen. Je doet jezelf namelijk ernstig tekort door vet weg te nemen. Ga liever voor een vetarm dieet. Kook vetarme recepten en blijf gezonde vetzuren gewoon nuttigen.

Wil je afvallen? Kies dan voor een bewezen dieet, zoals het eiwitdieet. Daarin blijf je gewoon vetten en koolhydraten eten, maar wordt de balans anders. In verhouding ga je nu namelijk meer eiwitten eten, waardoor koolhydraten en vetten minder de kans krijgen om opgeslagen te worden als vet. Je valt dus vanzelf af, door een ander eetpatroon.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.