2 soorten koolhydraten uitgelicht

Als je het hebt over een koolhydraatarm dieet, vliegen de termen je om de oren. In dit artikel willen we twee verschillende soorten koolhydraten wat uitgebreider toelichten.

We beginnen met een korte inleiding en vertellen dan het verschil tussen enkelvoudige en complexe koolhydraten. Ook geven we voorbeelden van producten en de hoeveelheid koolhydraten (per 100 gram).

Eetpatroon vroeger en nu

Vroeger hadden mensen een heel ander eetpatroon dan wij nu. Het is nauwelijks te vergelijken. Maar waar mensen vroeger zelf hun eten moesten zien te verzamelen en erop moesten jagen, krijgen wij het allemaal aangereikt.

Hebben we honger? Dan lopen we naar de koelkast en halen daar een snack.

Al die snacks zitten vol met suikers. Dat geeft het eten immers meer smaak, maar zorgt ook dat we het langer kunnen bewaren.

Met andere woorden: we nemen meer energie binnen dan de mensen vroeger, maar we bewegen veel minder.

Het is niet gek dat die suikers (koolhydraten) in ons lichaam worden opgeslagen. Ze worden immers niet verbrand. Zo komt het dat we overgewicht creëren en moeten afvallen. Een koolhydraatarm dieet is daarbij een heel goede oplossing.

Maar tóch zijn koolhydraten een heel belangrijke bron van energie, ook als je een koolhydraatarm dieet volgt. Om die reden is het heel belangrijk dat je het verschil begrijpt tussen de enkelvoudige koolhydraten en de complexe koolhydraten.

 

Enkelvoudige koolhydraten

Enkelvoudige koolhydraten worden zeer snel door het lichaam opgenomen. Zodoende krijg je voor een korte periode heel veel energie. Dat noemen ze ook wel een energiepiek in je bloedsuiker.

Helaas is die piek van korte duur en wordt hij steevast gevolgd door een flinke dip. Je zou het kunnen vergelijken met een drugsverslaving. Je voelt je zo lekker dat je meer wilt en neemt dus nog meer koolhydraten tot je. Maar je hebt steeds meer nodig om die piek te bereiken.

Enkelvoudige koolhydraten heten ook wel snelle koolhydraten. Je ontwikkelt een hongergevoel en door toe te geven aan de drang naar koolhydraten, houd je dat in stand. We noemen dit ook wel de “koolhydraatrijke cirkel”.

Nu wil je waarschijnlijk weten waar die snelle koolhydraten dan in zitten? Want zulke slechte koolhydraten, die kun je makkelijk laten staan… Helaas zitten snelle koolhydraten in heel veel voeding die voor de meeste mensen heel alledaags is. Kijk maar eens naar onderstaand lijstje, waarin we het aantal koolhydraten per 100 gram benoemen:

  • Wit brood, 49 gram per 100 gram;
  • Spaghetti, 31 gram per 100 gram;
  • Pizza, 25 gram per 100 gram;
  • (Zoute drop), 74 gram per 100 gram;
  • Winegums, 55 gram per 100 gram;
  • Ontbijtkoek, 67 gram per 100 gram;
  • Appelsap (uit pak), 11 gram per 100 gram;
  • Sinaasappelsap (uit pak), 10 gram per 100 gram;
  • Cola, 10 gram per 100 gram;
  • Sinas, 12 gram per 100 gram;
  • Aardappelen, 17 gram per 100 gram.

 

We kunnen dus een aantal schrikbarende conclusies trekken:

  • Sinaasappel gezond? Dat valt wel mee, want er zitten net zoveel koolhydraten in als in cola.
  • Even snel een ontbijtkoek naar binnen? Een bom aan koolhydraten die voor een enorme (kortdurende) piek zorgt in je bloedsuikerspiegel.
  • Spaghetti kan niet ongezond zijn, maar er zitten maar liefst 31 gram koolhydraten in (zelfs pizza is nog gezonder).
  • Pizza is ook een stuk gezonder dan witbrood, want witbrood bestaat bijna voor de helft uit koolhydraten!
  • Winegums en zoute drop barsten van de koolhydraten (maar eigenlijk wisten we al dat die niet gezond zijn voor ons);
  • Wat koolhydraten betreft kun je beter een glas cola drinken dan een hele aardappel eten.

 

Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar waarschijnlijk is de boodschap duidelijk. Belangrijk is dat je onthoudt dat de koolhydraten in deze producten “snelle koolhydraten” oftewel enkelvoudige koolhydraten genoemd worden en dat ze maar tijdelijk energie leveren, maar je wel in rap tempo dikker maken.

 

Complexe koolhydraten

Gelukkig zijn er ook nog complexe koolhydraten. Dat zijn “langzame” koolhydraten. Deze worden langzaam door je lichaam opgenomen en kunnen zodoende prima gebruikt worden als leverancier voor energie.

Deze koolhydraten haal je het beste uit groenten en fruit, maar ook uit vlees, vis, gevogelte en zeevruchten.

De complexe koolhydraten worden net zo goed opgeslagen als vet als je ze niet verbruikt. Maar wanneer je je beperkt tot alleen de complexe koolhydraten, zal je merken dat je lichaam ze wel degelijk verbrand. Er is immers geen voorraad van snelle koolhydraten meer aanwezig.

Dat is dan ook de reden dat je – ondanks dat je koolhydraatarme recepten gaat koken – bij veel recepten wel ziet staan dat er nog koolhydraten in zitten. Dat kan ook bijna niet anders, want koolhydraatloze producten zijn een heel andere tak van sport. Er zitten altijd wel koolhydraten in. Het is alleen de kunst om er zo min mogelijk van te nuttigen.

 

Tijd voor koolhydraatarm

Nu je het verschil weet tussen enkelvoudige en complexe koolhydraten, kun je voor jezelf veel makkelijker het onderscheid maken tussen welke koolhydraten goed voor je zijn en welke je moet laten staan.

Met andere woorden: tijd om aan de slag te gaan met een koolhydraatarm dieet of een koolhydraatarm receptenboek open te slaan. Kun je daar nog wat hulp bij gebruiken? Raadpleeg dan onze kennisbank boordevol koolhydraatarme recepten of lees onze methode om (met behulp van een koolhydraatarm dieet) in twee maanden tijd 10 kilo af te vallen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.