Paleo is de afkorting van Paleolithicum. Het Paleolithicum is een bepaald tijdsbestek in het Stenen Tijdperk. Het gedachtegoed van Paleo (het Paleo dieet, ook wel de Paleo Revolutie of de Paleo lifestyle genoemd) brengt ons dus terug in de geschiedenis.

Het idee is dat de mensen in het Stenen Tijdperk een stuk gezonder leefden dan wij. Natuurlijk waren de hygiënische omstandigheden lang niet zo goed als bij ons, maar wat betreft voeding en beweging kwamen onze verre voorouders weinig tekort.

Om een lang verhaal kort te maken, komt het erop neer dat de natuurlijke voeding uit het Paleolithicum ook nu nog voor ons kan werken. Sterker nog: ons lichaam is gewend geraakt aan fout, of onjuiste voeding. Daardoor worden veel mensen ziek (denk aan welvaartsziektes als een te hoge bloeddruk, obesitas en diabetes) en sterven er ook veel mensen.

Gezonder eten zou een prima redmiddel kunnen zijn. Leven volgens Paleo voorziet in die stap.

 

Onbewerkt voedsel is de heilige graal

Onder Paleovolgers wordt onbewerkt voedsel gezien als de bron van een gezonder leven. Het is de heilige graal voor eeuwige gezondheid. Met onbewerkt voedsel wordt voedsel bedoeld dat door de fabriek onnodig is bewerkt, bijvoorbeeld:

 • Het toevoegen van smaak-, geur- en kleurstoffen;
 • Het toevoegen van (onnodige suikers) om het product meer smaak te geven;
 • Het toevoegen van teveel zout (zeer ongezond!);
 • Het toevoegen van koolhydraten voor smaak en langere houdbaarheid.

Al deze onnodige toevoegingen leiden tot diverse kwalen en gezondheidsklachten. Denk bijvoorbeeld aan diabetes (teveel suikers in voeding), denk aan hartproblemen, een te hoge bloeddruk (zout) en denk aan obesitas en overgewicht (koolhydraten).

 

Slimme mensen, onze voorouders!

Onze verre voorouders hadden die problemen niet. Zij stierven op jongere leeftijd dan de gemiddelde mens nu, maar dat had te maken met de omstandigheden, zoals wilde dieren, kou en honger (want hoewel ze gezond aten, konden er wel tekorten aan voeding zijn).

Natuurlijk waren onze verre voorouders zich hier nooit van bewust en aten zij niet met opzet gezond, maar er waren toen simpelweg geen fabrieken die het gezonde voedsel ongezonder maakten.

 

Oké, dus geen chips, chocolade en koek meer…

Waarschijnlijk zie je het wel zitten om volgens Paleo te gaan leven, want het levert je gegarandeerd een heleboel voordelen op. Maar kom nu niet aan met de insteek van geen chips, chocolade en koek meer eten.

Je zal veel meer moeten schrappen om gezond aan Paleo te kunnen doen. Bekijk de Paleo proof lijst en de Paleo don’t lijst voor een overzicht van wat je wel en niet kunt eten.

Om een lang verhaal kort te maken: het houdt niet op bij minderen met chips, chocolade, koek en snoep. Je zal heel kritisch door je etensstijl moeten gaan en heel veel moeten gaan aanpassen. Dat kan stap voor stap en hoeft niet heel rigoureus.

Je zal het effect vrij snel gaan merken. Eerst merk je dat je de zogenaamde ‘koolhydraatarme griep’ krijgt, een soort van afkickverschijnselen van koolhydraten en suikers. Daarna ga je merken dat je lekkerder in je vel komt te zitten. Je valt niet alleen af, je wordt gegarandeerd ook een stuk gelukkiger.

 

Paleo is geen hype

Paleo is al te lang populair om een hype genoemd te worden. In Amerika zijn er complete opleidingen en trainingen voor mensen die Paleo willen gaan. In Nederland niet, maar zijn er wel steeds meer groepen mensen die geïnteresseerd zijn om conform Paleo te gaan leven.

Waarom? Omdat Paleo heel makkelijk is, heel veel effect heeft en méér doet dan je alleen maar dunner maken.

 

De voordelen van Paleo:

 • Makkelijk afvallen in relatief korte tijd;
 • De kwaliteit van eten gaat voor de hoeveelheid (zonder dat je honger hebt);
 • Je leert makkelijke en simpele gerechten kennen die ook nog eens heel erg lekker zijn;
 • Je huid en haar gaan weer glanzen;
 • Je krijgt volop vitaminen binnen (meer dan daarvoor);
 • Een gelukkig gevoel zal zich van je meester maken;
 • Mensen zullen zich verbazen over hoe opgewekt en fit jij er over een tijdje bijloopt.