Mensen die op dieet gaan pakken het vaak, zeker in het begin, onbesuisd aan. Ze schrappen direct alle vetten, koolhydraten en andere dikmakers en gaan volledig op in de gedachte dat hoe minder ze eten, hoe beter het is.

Dat neigt heel erg naar een crash dieet. Stoppen met deze voedingsstoffen is ongezond en niet verantwoord. Binnen diverse diëten is het ook helemaal niet zo gebruikelijk.

Het is eerder een kwestie van goed omgaan met vetten en koolhydraten. Een vetvrij dieet is niet gezond. Het is geen aanrader. Je lichaam heeft namelijk vetten nodig om diverse functies uit te kunnen voeren.

Stel je voor dat je een vetvrij dieet zou volgen. Welke gevolgen heeft dat? We benoemen ze hier en geven je, aan het eind, twee gezonde alternatieven.

 

Vitaminetekort

Het eerste gevolg is dat je een tekort krijgt aan vitamines. Het gaat dan met name om vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. Dit zijn vitamines die je alleen maar krijgt door vetten te eten, want ze zijn oplosbaar in vet.

Vetrijke producten bevatten deze vitaminen, die essentieel zijn voor de opbouw en het onderhoud van cellen (vitamine A), je botten en tanden (vitamine D), celstofwisseling (vitamine E) en de samenstelling van je bloed, waaronder het op peil houden van je cholesterol (vitamine K). Deze stoffen mag je niet missen, maar zou je met een vetvrij dieet helemaal uitbannen. Met een vetarm dieet is het maar de vraag of je er genoeg van binnenkrijgt.

 

Problemen met je cholesterol

Teveel verzadigd vet kan leiden tot een verhoogd cholesterol. Een verhoogd cholesterol leidt weer tot hart- en vaatziekten. Eet je echter helemaal geen vet meer? Dan krijg je ook het goede HDL-cholesterol niet meer binnen. Daardoor stijgt het aandeel LDL-cholesterol, zonder dat je vetter bent gaan eten.

Dus ook al zou je stoppen met vet, je cholesterol kan nog altijd in de problemen komen. Gevolgen van cholesterolproblemen zijn dichtslibbende aders, moeilijke bloedafvoer en hartfalen.

Problemen met je hormoonhuishouding

Vetten spelen een verschrikkelijk belangrijke rol binnen de hormoonhuishouding. Ze dienen als grondstof voor diverse hormonen. Zonder vetten raakt je hormoonhuishouding gegarandeerd verstoord. De gevolgen zijn: last krijgen van stemmingswisselingen, depressies en hongergevoelens. Houdt het langer aan, dan kan ook je vruchtbaarheid verminderen. Tevens kun je problemen krijgen met je vochtafvoer.

 

Te weinig bouwstoffen

Vetten zorgen voor vetzuren. Stoffen die uit die vetzuren kunnen worden gehaald door je lichaam dienen als bouwstoffen. Denk bijvoorbeeld aan fosfolipiden en sfingolipiden. Deze stoffen zijn onmisbaar, want ze geven uiting aan je celmembranen en diverse weefsels. Deze lichaamscellen zouden niet ververst kunnen worden als jij stopt met het eten van vetten.

 

Slecht voor je gezondheid

Diverse vetten worden ingezet voor je gezondheid. Denk aan linolzuur (omega 6) en alfalinoleenzuur (omega 3). Deze zorgen voor een verbetering van het gezichtsvermogen, hebben effect op je hersenactiviteit en de ontwikkeling van je spieren, het instant houden van je immuunsysteem, je bloeddruk en de stolling van je bloed. Met andere woorden: deze vetten zijn een vereiste voor een gezonder leven.

Eet je ze niet meer? Dan is dat erg slecht voor je gezondheid, want je lichaam kan ze niet aanmaken. Je zal er dus echt van moeten eten om ze binnen te krijgen.

 

Je bent te dik en wil afvallen

Desondanks ben jij te dik en wil jij afvallen. Wat moet je doen, als je toch gewoon vetten moet blijven eten? De eerste stap is om te kijken of je in staat bent om verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten. Als dat lukt, ben je al heel ver. Wil je dan alsnog afvallen aan de hand van een dieet? Kies dan voor diëten die zich richten op een gezonde manier van afvallen, zoals het eiwitdieet en een koolhydraatarm dieet.

Deze diëten houden rekening met de voorgenoemde zaken, door de balans te herstellen. Je eet wellicht meer eiwitten, maar dat kan geen kwaad. Bij een koolhydraatarm dieet zul je met de koolhydraten minderen, maar meer (gezonde) vetten en eiwitten eten.

Dit alles leidt tot een gezonde en verantwoorde wijze van afvallen, waar je geen gezondheidsrisico’s mee loopt.