Je hoort tegenwoordig veel over cholesterol en het cholesterolverlagende dieet – 65% van de Nederlandse bevolking boven de dertig heeft immers last van een te hoog cholesterol! Al heeft je lichaam cholesterol nodig, een te veel kan hart- en vaatziekten zoals slagaderverkalking veroorzaken. Een cholesterolverlagend dieet volg je dus niet per se om af te vallen, maar om de hoeveelheid ‘slecht’ cholesterol in je bloed te verlagen. Maar wat is cholesterol? Hoe weet je of je er te veel van hebt? En wat is nou een cholesterolverlagend dieet? In dit artikel leggen we het uit!

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die door je lever geproduceerd wordt en nodig is voor een gezonde werking van hormonen en cellen. Er zijn twee soorten cholesterol: LDL-cholesterol en HDL-cholesterol. LDL-cholesterol wordt ook wel ‘slecht’ cholesterol genoemd, omdat een teveel van deze stof blokkades in je bloedvaten kan veroorzaken. HDL-cholesterol ruimt LDL-cholesterol op en is daarom ‘goed’ cholesterol. Een gezond dieet houdt de balans tussen de twee soorten cholesterol evenwichtig. Heb je meer ‘slecht’ cholesterol in je bloed dan het ‘goede’ cholesterol kan opruimen? Dan kun je het beste een cholesterolverlagend dieet volgen om gezondheidsproblemen te voorkomen.

 

Heb ik een te hoog cholesterol?

Je hebt dus een te hoog cholesterol als je te veel ‘slecht’ cholesterol hebt en/of te weinig ‘goed’ cholesterol. Cholesterolwaarden zijn afhankelijk van je genen, voeding en leefstijl. Je loopt meer risico op een te hoog cholesterol als je last hebt van overgewicht, veel verzadigde vetten eet (zoals in vlees, zuivel, snacks en gebak) en weinig lichaamsbeweging krijgt. Ook als veel van je familieleden problemen hebben met hun cholesterol kan het een goed idee zijn je cholesterolwaarden te laten testen. Je kunt hier een risicotest invullen. Je kunt je cholesterolwaarden ook laten testen bij je huisarts.

 

Een cholesterolverlagend dieet

Er zijn medicijnen die je cholesterol verlagen, maar je kunt dit ook op een natuurlijke manier doen door een cholesterolverlagend dieet te volgen. Dit dieet verlaagt niet alleen je cholesterol, maar heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen vanwege de grote hoeveelheid onverzadigde vetten, groente en fruit.

 

1. Vervang verzadigde vetten door onverzadigde vetten

Dit is zonder twijfel het belangrijkste wat je kunt doen om je cholesterol te verlagen. Verzadigde vetten zijn de grootste boosdoener voor je cholesterolwaarden. Dit betekent: geen vleeswaren op brood, geen boter of andere volvette zuivelproducten en geen vet vlees zoals worst, schouderkarbonade of half-om-half gehakt. Ook gefrituurd eten, kant-en-klaar maaltijden, koekjes en gebak bevatten vaak veel verzadigd vet.

Onverzadigde vetten zijn wel goed voor het behouden van normale cholesterolwaarden en vind je in bijvoorbeeld noten, avocado, olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie en vette vis.

 

2. Eet veel groente en fruit

Groente en fruit passen in elk gezond dieet! Ze bevatten geen cholesterol, maar wel zeer veel vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Eet tenminste 250 gram groente en twee stuks fruit per dag, maar verhoog dit naar 375 gram groente en 300 gram fruit om echt je gezondheid te verbeteren.

 

3. Vermijd producten die cholesterol bevatten

Sommige voedingsmiddelen bevatten van nature cholesterol. Als je normale cholesterolwaarden hebt en deze producten met mate eet, is dit geen probleem voor je gezondheid. In een cholesterolverlagend dieet kun je deze echter beter vermijden. Het gaat hier vooral om eidooiers, bepaalde soorten vette vis zoals paling, en schaal- en schelpdieren zoals garnalen.

 

4. Eet meer noten en sojaproducten

Er zijn aanwijzingen dat noten en sojaproducten (bijvoorbeeld tofu en sojamelk) helpen de hoeveelheid ‘slecht’ cholesterol in je lichaam te verlagen. Bedenk wel dat noten, hoe gezond ze ook zijn, veel calorieën bevatten: beperk het dus tot een klein handje noten per dag als je op je gewicht let. Producten zonder toegevoegde olie, suiker en zout zijn natuurlijk het beste.

 

5. Gebruik producten met toegevoegde omega-3 vetzuren

Plantaardige omega-3 vetzuren helpen ook ‘slecht’ cholesterol te verlagen. Je vindt deze vetzuren in bijvoorbeeld lijnzaadolie en ook worden ze toegevoegd aan margarine als een gezond alternatief voor boter. Belangrijk om te weten is dat, omdat je lichaam cholesterol nodig heeft om goed te functioneren, je het beste alleen dit soort cholesterolverlagende producten kunt gebruiken als je ook echt te hoge cholesterolwaarden hebt.

Het beste kun je een cholesterolverlagend dieet ondersteunen met regelmatige lichaamsbeweging. Te hoge cholesterolwaarden kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid, maar gelukkig kun je hier zelf wat aan doen met een gezond dieet en een beetje hulp van cholesterolverlagende producten!