Keto dieet is ongezond voor zwangerschap

Hoor jij ook zo vaak dat mensen met het keto dieet resultaten boeken waar je u tegen zegt? Maar vraag jij je ook af of het keto dieet ongezond is? Keto recepten gaan over en weer op het internet en er zijn boeken vol mee geschreven. Het dieet biedt dan ook vele voordelen, zoals te lezen is in ons uitgebreide artikel over het keto dieet.

Maar als je zwanger bent of wil worden, moet je dit artikel zeker even lezen. Want het keto dieet is ongezond voor je zwangerschap. Hoe dat zit vertellen we je straks. Eerst leggen we kort de basis even uit.

Wat is een keto dieet?

Het keto dieet is een zeer strikt koolhydraatarm dieet, waarbij slechts 20 tot 25 gram koolhydraten per dag zijn toegestaan. Op die manier wordt je lichaam gedwongen in ketose te gaan. Tijdens ketose worden ketonen in je lichaam aangemaakt en gebruikt om opgeslagen vet (energie) te verbranden. Je valt op die manier dus enerzijds af en komt anderzijds niet meer aan.

Een keto dieet wordt gebruikt door mensen die willen afvallen en heel veel discipline hebben. Ook sporters maken vaak gebruik van een ketogeen dieet.

Het volgen van een ketogeen dieet werkt verder vooral door het bereiden van keto recepten.

 

Keto recepten

Keto recepten zijn dusdanig ingedeeld dat er zo min mogelijk koolhydraten in zitten, maar zoveel mogelijk gezonde vetten. Er zijn hele kookboeken vol geschreven over keto recepten, zoals:

 • Het Keto-dieet (en het Keto-dieet Snelle Recepten) van Martina Slajerova
 • De Afslank Receptenbijbel van drs Oscar Helm
 • Het Keto Dieet Compleet van Amy Ramos

In deze recepten komen vooral voedingsstoffen voor die helpen bij het verlagen van je koolhydraatinname en het verhogen van je inname vetten. Vetbommetjes en stevige ontbijten vormen een belangrijke basis.

Dieetkompas adviseert dan ook altijd om recepten te bereiden uit een echt boek en niet zomaar van internet te plukken. Het komt nogal eens voor dat recepten die “keto” genoemd worden helemaal niet zo ketogeen zijn.

Een aantal goede voorbeelden van keto recepten vind je overigens hier.

 

Razendsnel resultaat

De reden dat veel mensen (waarvan heel veel jonge vrouwen) voor een keto dieet kiezen is omdat het zo doeltreffend en effectief is. Je kunt met dit dieet in zeer beperkte tijd heel veel vet verbranden én spiermassa laten toenemen.

Mensen die het ketogeen dieet volgen zijn vaak vasthoudend, gedisciplineerd en hebben voor zichzelf écht de knop omgezet om te gaan afvallen.

Maar overal leeft de vraag of het keto dieet wel zo gezond is.

 

Is het keto dieet ongezond?

Er zijn veel websites die over het keto dieet schrijven. Ook wordt gesteld dat het keto dieet ongezond is. Op zichzelf is het ket keto dieet niet ongezond, maar je moet wel een aantal zaken beseffen:

 • Je verandert je calorie-inname en krijgt veel minder koolhydraten en eiwitten binnen, maar wel meer verzadigde vetten.
 • Door een keto dieet kun je te maken krijgen met hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en andere klachten van de keto-griep.
 • Het is niet de bedoeling om de rest van je leven een keto dieet te blijven volgen. Na het verliezen van de nodige kilo’s wordt geadviseerd om terug te stappen op een “normaal” koolhydraatarm dieet.
 • Voor vrouwen die zwanger zijn of de wens hebben om zwanger te worden is het keto dieet niet aan te raden.

 

Keto dieet ongezond voor zwangerschap

Het keto dieet is ongezond voor je zwangerschap. Dat heeft ermee te maken dat je ketonen aan gaat maken. Zodra je zwangere lichaam daaraan begint, gaan er allerlei stofjes rond. Die zijn niet voldoende voor je baby. Een gezonde baby heeft gezonde, gevarieerde voeding nodig om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Het keto dieet biedt die voeding niet. En ook al volg je een keto dieet vaak maar tijdelijk, die periode is te lang voor een ongeboren baby. Het keto dieet kan dan ook leiden tot afwijkingen, vooral mentaal.

Zwangere vrouwen worden regelmatig getest. Zodra ketonen in je urine gevonden worden, zullen de verloskundigen je hierop aanspreken. Ketonen kunnen leiden tot ketose-acidose. Bij ketose-acidose kan je lichaam – door een tekort aan insuline – de glucose niet meer gebruiken als brandstof. Je lever gaat dan als reactie nog meer glucose maken. Dat komt in je bloed terecht en daardoor zal je suikerspiegel stijgen. Zo kan je bloed verzuren, waarna je lichaam uitdroogt. Je kunt zelfs in coma raken en sterven.

 

Keto-acidose

Ben jij nu zwanger en volg jij toch een keto dieet? Dan zijn dit symptomen van keto-acidose:

 • Je hebt vaak dorst en moet veel plassen
 • Voortdurende hoofdpijn
 • Je voelt je slaperig en bent vaak moe
 • Een droge tong
 • Een droge huid
 • Veel spierpijn en buikpijn
 • Je moet vaak overgeven en hebt een misselijk gevoel
 • Uitdrogingsverschijnselen
 • Je ademt snel en je adem ruikt naar aceton
 • Slechter zicht en je pupillen zijn verwijd

Niet alleen is dit een moment om direct te stoppen met een keto dieet, maar ook om een bezoek aan de huisarts te brengen.

 

Zwanger en keto?

Het mag duidelijk zijn. Ondanks de vele voordelen van een keto dieet, gaan het keto dieet en zwangerschap niet samen. Dieetkompas raadt dan ook af om een ketogeen dieet te volgen op het moment dat je zwanger bent, maar eigenlijk ook als je bezig bent om zwanger te worden.

Overgewicht en zwangerschap is ook geen prettige combinatie, maar het ketogeen dieet is niet de manier om je overgewicht onder controle te krijgen tijdens je zwangerschap.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.