Havermout tijdens het keto dieet

Razendsnel vet verbranden, gewicht verliezen en goed in je vel komen te zitten doe je natuurlijk met het keto dieet. Dit strengere broertje van het koolhydraatarme dieet bewijst zich keer op keer weer. Al moet gezegd worden dat het een lastig vol te houden dieet is en alleen mensen met doorzettingsvermogen en een ijzeren discipline erin slagen het keto dieet tot een goed einde te brengen.

Havermout is het andere onderwerp van dit artikel. Zoals je misschien al op Dieetkompas hebt gelezen is havermout een zeer goed te gebruiken ingrediënt binnen het koolhydraatarme dieet. Hoewel er in havermout aardig wat koolhydraten zitten, zijn dit complexe (lees: goede) koolhydraten. Hiervan krijg je niet alleen heel veel energie, maar ook nog eens een verzadigd gevoel.

Hoe mooi zou het zijn als je een keto dieet kunt combineren met havermout? De vraag is dus of havermout past in een koolhydraatarm dieet

 

Past havermout in een keto dieet?

Havermout is een prima voedingsstof voor mensen die af willen vallen met een koolhydraatarm dieet. Voor een keto dieet ligt dat ingewikkelder. Havermout bevat van zichzelf veel koolhydraten. En zoals je weet mag je bij een keto dieet maar een beperkte hoeveelheid koolhydraten (30 gram volgens de strengste richtlijnen, 50 gram volgens de iets minder strenge richtlijnen).

Met havermout kom je vrij snel aan die hoeveelheid koolhydraten. Je kunt dus havermout gebruiken tijdens je keto dieet, maar dan wel met extreme mate.

Volg jij een koolhydraatarm dieet? Dan mag je meer koolhydraten per dag en hoef je niet al teveel op te letten met havermout.

 

Vetten en eiwitten

Omdat je een keto dieet volgt, vervang je koolhydraten uit voeding voor eiwitten en vetten. Daarbij moet gezegd worden dat het voornamelijk vetten zijn als je een keto dieet wil volgen. Eiwitten zijn meer aan bod bij een koolhydraatarm dieet.

De verhouding vetten en koolhydraten in havermout ligt vrij ver uit elkaar. Per portie van 100 gram heb je zo’n 59 gram koolhydraten tegenover 7 gram vet. Dat lijkt nauwelijks tegen elkaar op te wegen. Daarnaast betekent het dat je met een portie van 100 gram al ver over de maximale toegestane hoeveelheid koolhydraten heengaat (want je mag slechts 30 gram of 50 gram, afhankelijk van hoe strikt je dieet is).

Anders gezegd: 50 gram havermout per dag is dus het absolute maximum als je 30 gram koolhydraten per dag mag eten. En wat eet je dan de rest van de dag?

 

Hoe ketogeen is een portie havermout?

Niet, zou je kunnen zeggen. Ketogeen betekent dat iets nauwelijks koolhydraten bevat en een portie havermout van 100 gram  bevat 59 gram koolhydraten. Dat is bijna het dubbele van wat je binnen mag krijgen om in ketose te komen!

Hieronder zie je een afbeelding van de ingrediënten in een willekeurig pak havermout.

Ingrediënten 100 gram havermout

 

Wat je hieraan ziet is dat de hoeveelheid suikers in de koolhydraten nihil is. Slechts 0,7 gram van de 59 gram bestaat uit suikers en is dus slecht voor je. Dat is net iets meer dan 1% van de totale hoeveelheid koolhydraten!

Daarnaast bevat havermout maar liefst 14 gram eiwitten en 7 gram vet, waarvan slechts 1,5 gram verzadigd.

Op zichzelf staand is havermout dus een prima voedingsmiddel binnen elk ander dieet dan het keto dieet. Binnen het keto dieet kun je havermout toestaan, maar dan is het wel opletten geblazen.

 

Wat zeggen de kenners?

Het keto dieet is een populair dieet. Intussen zijn er vele receptenboeken geschreven. In het boek ‘Het Keto-dieet’ van Martina Slajerova staat niets geschreven over havermout. Wel wordt haver (de bron van havermout) bij de verboden producten geschaard.

In ‘Het Keto Dieet Compleet’ van Amy Ramos is niets terug te vinden over havermout. Dit zijn twee boeken die zich richten op ketogeen eten.

 

Wel of geen havermout in je dieet?

Hamvraag van dit artikel is dus of je wel of geen havermout in je keto dieet moet toestaan. Ons advies is om het niet te doen als je een streng ketogeen dieet volgt. Het vergt teveel rekenkracht en havermout is op zichzelf smaakloos. Veel beter is het om alternatieven te gebruiken, zoals allerlei nootsoorten: pecannoten, walnoten, hazelnoten, amandelen, lijnzaad, sesamzaad, hennepzaad en pompoenpitten.

 

Of ga voor een koolhydraatarm dieet

Wil jij wel graag havermout toevoegen aan je dieet? Gewoon omdat je havermout makkelijk vindt en omdat er genoeg voordelen aan havermout zitten? Dan kun je ook kiezen om het ketogeen dieet gedag te zeggen en voor een koolhydraatarm dieet te gaan. Een koolhydraatarm dieet heeft namelijk wel ruimte voor havermout. Je komt dan weliswaar niet in ketose, maar kunt alsnog razendsnel afvallen. In het koolhydraatarme kookboek ‘De Afslank Receptenbijbel’ staan bijvoorbeeld een heleboel heerlijke recepten waarbij havermout de basis vormt. Makkelijk te bereiden, snel op tafel en ook nog eens goed voor de lijn.

Ga naar de Afslank Receptenbijbel

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.